Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Κρήτη | 09/12/2019 - 01:48
Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης
Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

“Φτερά” θα βγάλουν τα Χριστούγεννα όχι μόνο τα χοιρινά αλλά ίσως και άλλα είδη κρέατος, ιδιαίτερα στην Κρήτη που κάποτε ήταν σχεδόν αυτάρκης στον τομέα της χοιροτροφίας, αλλά εδώ και δεκαετίες είμαστε ανοχύρωτοι στην κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών στο χοιρινό κρέας, την ώρα που λόγω της πανώλης των χοίρων οι Κινέζοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους εισάγουν διαρκώς και αυξάνουν τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές.

Πώς, όμως, θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές και στα άλλα είδη κρέατος; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι η ζήτηση όσο θα αυξάνονται οι τιμές στο χοιρινό θα μετατοπίζεται και στα άλλα κρέατα, κάτι που το λένε και οι ίδιοι οι κρεοπώλες, ενώ ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, τονίζει κατηγορηματικά ότι όλο αυτό το ζήτημα έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να αποδείξει πόσο λάθος κάναμε, ως Κρήτη και ως χώρα, που χάσαμε την αυτάρκειά μας στον τομέα της ζωικής παραγωγής!

Την ώρα που οι χοιροτρόφοι στην Ελλάδα περιμένουν αύξηση των τιμών παραγωγού στο 1,70 ευρώ, ενώ στις 27 Νοεμβρίου ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό, η αυτάρκεια σε χοιρινό στη χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όχι άνω του 30%. Έτσι οι εισαγωγές που γίνονται για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε χοιρινό κρέας είναι μεγάλες και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

«Λόγω της αφρικανικής πανώλης η οποία έχει σκοτώσει το 50% των χοίρων της Κίνας, έχουν βγει οι Κινέζοι και αγοράζουν το χοιρινό από παντού. Άρα το χοιρινό στη χώρα μας - και όχι μόνο - είναι ήδη σε έλλειψη. Και αυτή η κατάσταση θα είναι ένα ντόμινο και θα παρασύρει τις τιμές σε όλα τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα η αυτάρκειά μας σε χοιρινό κρέας στην Κρήτη δεν ξεπερνάει το 15%. Εγκαταλείψαμε και τα οικόσιτα χοιρινά... Οπότε καταλαβαίνετε τι περιμένουμε να γίνει. Και όχι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα. Για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειμμα σε χοιρινό, γιατί οι Κινέζοι έχουν χρήματα. Έχει αρχίσει και ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο και αυξάνουν τις αγορές. Άρα θα υπάρχει συμπίεση στις τιμές. Και αυτό θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα κρέατα και ασφαλώς σε όλα τα ζωικά προϊόντα», δηλώνει με βεβαιότητα στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

«Να σας θυμίσω, εξάλλου, ότι το χοιρινό ήταν αυτό που, όταν έγινε το εμπάργκο από τη Ρωσία στην αγορά χοιρινού κρέατος, έριξε και κατρακύλησε στα τάρταρα τις τιμές του κρέατος. Σήμερα λοιπόν που γίνεται το ανάποδο εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, τρέχουμε... Και για όλα αυτά που λέμε τόσα χρόνια και δεν ακούει κανείς, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να έχουμε θεματάκια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για την Κρήτη προκειμένου να ξαναβάλει μπρος τη μηχανή της χοιροτροφίας της, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει απαισιόδοξος. «Ειδικά στην Κρήτη κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή είναι ένα κόστος αρκετά μεγάλο κι έχει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην τουριστική Κρήτη είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο για να κάνει χοιροτροφική μονάδα. Όμως, όλα τα άλλα θα μπορούσαμε. Δηλαδή μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε κοτόπουλα. Ιδιαίτερα ειδικού τύπου εκτροφές που παράγουν εκπληκτικό κρέας, που είναι είδος πολυτελείας και δυσεύρετο. Και ασφαλώς πρέπει να προστατεύσουμε το αρνί και το κατσίκι μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε την κουνελοτροφία μας. Άμα έχουμε αυτά, μας εξασφαλίζουν έναν υπέροχο πλούτο και θα αγοράζουμε λιγότερο χοιρινό»...

«Λογικό δεν είναι ότι θα αυξήσουμε τις τιμές;»

«Λογικό δεν είναι με τέτοιες καταστάσεις να έχουμε αυξήσεις;». Τη δήλωση αυτή κάνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος, που τονίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής είναι νωρίς για συγκεκριμένες τιμές. Επισημαίνει, πάντως, ότι οι κρεοπώλες μέχρι σήμερα αποφεύγουν τις αυξήσεις, παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει με την αφρικανική πανώλη, με συνέπεια να έχουν “φορτωθεί” ζημιές που δεν τους επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση της τιμής του χοιρινού. Λογικό όμως χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Βερτούδος και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στα άλλα είδη κρέατος από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης, ως συνέπειας της αναζήτησης φτηνότερου, σε σχέση με το χοιρινό, κρέατος από τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων, στη γειτονική Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί πάνω από 10.000 χοιρομητέρες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του κεφαλαίου. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αγορά. Έτσι, στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την πανώλη των χοίρων, που έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα βόρεια σύνορά μας, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας ότι εντάσσονται σε μια ΚΥΑ, που μεταξύ άλλων επιδοτεί τη θανάτωση αγριόχοιρων σε ορισμένες ζώνες της χώρας και επίσης στα μέτρα που λαμβάνει γενικά η Κομισιόν για να περιορίσει το πρόβλημα. «Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός, ενώ η υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά και όχι στο κυνήγι της πανώλης, όπως συνέβη με άλλες ζωονόσους στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων στην ΚΥΑ προβλέπεται οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.