Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



SOS της βιομηχανίας: Μειώνονται οι επενδύσεις, περιορίζεται η προσφορά στο ΑΕΠ

SOS της βιομηχανίας: Μειώνονται οι επενδύσεις, περιορίζεται η προσφορά στο ΑΕΠ

Οικονομία | 04/06/2017 - 12:48
SOS της βιομηχανίας: Μειώνονται οι επενδύσεις, περιορίζεται η προσφορά στο ΑΕΠ
Πάγωσε η τσιμινιέρα… παρά το στόχο-δέσμευση, ήδη από τους πρώτους μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., να ανάψουν όσο το δυνατό περισσότερα φουγάρα στη χώρα μας.

 Οι επενδύσεις στη βιομηχανία μειώνονται και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ περιορίζεται πλέον στο 9%, όταν προ 20ετίας κυμαινόταν στο 15% – στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2016 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες επενδύσεις, κατά 3,5%, στο σύνολο της μεταποίησης, σε σχέση με το 2015. Γεγονός που αποδίδεται στην πτώση (-7,5%) της επενδυτικής δραστηριότητας στον κομβικό κλάδο για την ελληνική βιομηχανία των τροφίμων-ποτών-καπνού.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 από τις 28 χώρες με αρνητική εκτίμηση για την επενδυτική δραστηριότητα στη βιομηχανία για το 2016. Την επτάδα συμπληρώνουν οι Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία, Λετονία και Ρουμανία.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο πρόεδρος του, Θεόδωρος Φέσσας, υπογράμμισε την ανάγκη για βιομηχανική αναγέννηση της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ελληνική βιομηχανία με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές της και να στηρίξει πολύ περισσότερο την ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει προβεί σε ένα σχεδιασμό δράσεων (π.χ. ΕΣΠΑ και αναπτυξιακός νόμος), που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε βιομηχανικές επενδύσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να αποδώσουν καρπούς, αφού, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η υλοποίησή τους έμεινε πίσω και κατ’ επέκταση δεν έπεσε «ζεστό» χρήμα στην αγορά.

Φόρουμ βιομηχανίας

Σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα με θέμα: «Αποτελέσματα φόρουμ για τη βιομηχανία ένα χρόνο μετά – Προοπτικές», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, πέταξε… το μπαλάκι στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Το τραπεζικό σύστημα «οφείλει να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας τις αναγκαίες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (ανακεφαλαιοποίηση, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων), τώρα είναι η σειρά των τραπεζών να στηρίξουν έμπρακτα την παραγωγή και την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας έχουν παράπονα από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη βιομηχανία. Στην ίδια εκδήλωση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάκαμψη του κλάδου έμειναν αναξιοποίητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά συμπεράσματα του φόρουμ βιομηχανίας (συντονιστικό όργανο για θέματα βιομηχανικής και επιχειρηματικής πολιτικής, που έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα), ένα χρόνο μετά τη σύστασή του, αφορά στην αναγκαιότητα για ταχεία προσαρμογή στις νέες τάσεις της επιχειρηματικής και βιομηχανικής πολιτικής, π.χ. αλυσίδες αξίας, κυκλική οικονομία, βιομηχανική συμβίωση, πράσινη και γαλάζια καινοτομία, ψηφιακή βιομηχανία κ.λπ.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Περιβαλλοντική Βιομηχανία

Στα… σκαριά έχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δράση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας. Οπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην παρούσα χρονική περίοδο μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στο ομώνυμο πρόγραμμα και είναι πιθανό η σχετική πρόσκληση να εκδοθεί μέσα στο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτού, θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια νέων ή υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων, με την παραγωγή και τη διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 250.000-2.500.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινάει από 35% και θα φθάνει έως και το 70% του κόστους επένδυσης. Το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης θα προκύπτει με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το εκάστοτε έργο. Η δε διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων που θα πάρουν το «πράσινο φως» της έγκρισης μπορεί να φτάσει μέχρι τους 36 μήνες.

Κατά τα λεγόμενα αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, επειδή το εύρος του επιλέξιμου προϋπολογισμού είναι μεγάλο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα εξαρτηθεί από το ύψος προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων. Για παράδειγμα, αν τα επενδυτικά σχέδια κυμανθούν σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 350.000 δημόσιας συνεισφοράς, δηλαδή 890.000 ευρώ προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου), οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα είναι περίπου 42.

Δραστηριότητες

Η δράση εστιάζει στην ενίσχυση της δραστηριότητας που αφορά στην ανάκτηση των υλικών προκειμένου να προκύπτει εμπορεύσιμο προϊόν από τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιλέξιμες δραστηριότητες αφορούν κυρίως σε συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων, ανάκτηση υλικών κ.λπ. Στις κύριες επιλέξιμες μορφές αποβλήτων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Απόβλητα αστικού τύπου.

2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων.

3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.

5. Απόβλητα από δραστηριότητες αλιείας/ ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι από την εφαρμογή της να επιτευχθεί η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και εθνικού πλούτου διά μέσου της επιχειρηματικής αξιοποίησης του τομέα «περιβάλλον». Και από εκεί και πέρα, να δημιουργηθούν και αλυσίδες αξίας και με άλλους τομείς προτεραιότητας επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Οικονομία

Δάνεια: Κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες…

Το κράτος κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης συνεπών δανειοληπτών

Η εφορία «τιμωρεί» τις οικογένειες με 2 παιδιά

Η 2η χώρα με την υψηλότερη φορολόγηση για οικογένειες με παιδιά η Ελλάδα

Συντάξεις Ιουνίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για Δημόσιο,…

Για αποφυγή συγχρωτισμού και αυτόν τον μήνα αναλυτικά πως θα πληρωθούν οι συντάξεις

Πανάκριβες οι χειρουργικές μάσκες – Πόσο θα κοστίσουν…

Ποιο είναι το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια την ημέρα ή τον μήνα

Πέφτει στο 30% το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τις περικοπές συντάξεων των ετεροεπαγγελματιών αγροτών

Τα νέα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες: Τι ισχύει για τα φάρμακα…

Δείτε τα επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου

Δυνατότητα να συνδυαστούν η αναστολή σύμβασης κ΄η τηλεργασία-τι…

Νέα ΚΥΑ υπουργείου Οικονομικών κ΄ Εργασίας

Κορωνοϊός: Τρίμηνη αναστολή δόσεων δανείων για όσους λάβουν…

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών - Μέτρα στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα

Κορωνοϊός: «Εναλλακτική» αντιμετώπιση στην έλλειψη αντισηπτικών

Κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη θα παραχωρήθει για την παρασκευή αντισηπτικών

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις…

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους δικαιούχους για τα 700 ευρώ θα μοιράσει τις επόμενες μέρες το δημόσιο.

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί δικαιούνται τα 700 ευρώ και ποιοί…

Κριτήριο το τεκμαρτό εισόδημα - Αναλυτικά οι προβλέψεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπει η 5η δόση;

Πρόκειται για τη δόση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Εγκρίθηκε η χορήγηση – Αναλυτικά…

Μεταξύ άλλων, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα

Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί; - Τα σημεία SOS που πρέπει…

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε το επίδομα παιδιού

Πτώχευση Thomas Cook: Ζημιά 315 εκατομμυρίων στα καταλύματα της…

Τι μπορεί να σωθεί από την φετινή τουριστική σεζόν- Σχέδιο για το «αύριο»

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού;

Πότε θα μπει "ζεστό" χρήμα στους λογαριασμούς

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Αναλυτικά όλα τα ποσά για κάθε νοκοκυριό

1 στα 3 πρατήρια φοροδιαφεύγει ή κάνει λαθρεμπόριο

«Λαβράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Πως θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την Καθαρά Δευτέρα;

Αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

«Θα αυξηθούν και τα 24 επιδόματα εργαζομένων» - Τι γίνεται…

Νέες δηλώσεις Αχτσιόγλου - Αντίδραση Βοργιά

Δεν ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Η πληρωμή του μερίσματος αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου

«Τσουχτερό» το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη

Στα ύψη οι τιμές στην Κρήτη - Η φορολογία κρατά ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα, παρά την πτώση του αργού πετρελαίου

Φόροι και φόβοι κατάσχεσης «ροκανίζουν» τις καταθέσεις

Μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Οι κατασχέσεις που απαγορεύεται να κάνει η εφορία

Κατά 40% αυξήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια οι οφειλέτες που βιώσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων

Ακριβό μου πετρέλαιο... Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου…

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, εάν ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Black Friday: Πότε «πέφτει» φέτος η Μαύρη Παρασκευή;

«Επιστρέφει» και φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»

Περικοπές στις συντάξεις: Καψόνια στους συνταξιούχους

Η παροχολογία του Μαξίμου ακυρώνει την διαπραγμάτευση Τσακαλώτου

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου

Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Εκτόξευση των συναλλαγών με κάρτες

Σε ευρωπαϊκά επίπεδα η χρήση πλαστικού χρήματος

Νέο πρόστιμο από 1η Οκτωβρίου: Θα το πληρώσουν εκατοντάδες…

πρόστιμο 150 ευρώ που θα γνωστοποιηθεί μέσω taxisnet

Ποιοι ξένοι τουρίστες είναι οι πιο… κουβαρντάδες

Καθηλωμένη κάτω από τα 500 ευρώ η μέση δαπάνη

Εντός της χρονιάς οι πυρόπληκτοι πρέπει να εξοφλήσουν…

Μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ως τις 30 Οκτωβρίου

Πλέον θα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Δείτε τί γίνεται σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος

«Καίνε» τα τεκμήρια όσους αγοράζουν νέο Ι.Χ.

Σε κακά στενά όσοι θέλουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο.

Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους

Η φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη μ' εκείνη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από τη Σουηδία ή τη Φιλανδία!.

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης χρημάτων - Τι ισχύει από Δευτέρα;

Χαλαρώνουν τα capital controls έπειτα και έρχονται αλλαγές στην καθημερινότητα των συναλλασσόμενων.

Έγινε η φορολοταρία

Aποδείξεις του Απριλίου

«Ψαλίδι» στη σύνταξη αν κρατήσεις ανοικτή την επιχείρησή…

Διάταξη επιτρέπει στους συνταξιούχους να διατηρούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους - Χάνουν το 60% της σύνταξης.

Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Την ευκαιρία να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο θα έχουν όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν χάρτινες και e-αποδείξεις στις φορολογικές…

Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την 25η Μαρτίου;

Οι ημέρες αργίας για κάποιους δεν είναι και μέρες που δε δουλεύουν.

Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια της εφορίας

Δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος

Ασφαλιστική ικανότητα αποκτούν πλέον οι μη μισθωτοί

Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, οι μη μισθωτοί αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης…

Δώρο Πάσχα: Πότε θα δοθεί και πώς υπολογίζεται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν το Δώρο Πάσχα.

Ο κωδικός SOS που δεν πρέπει να ξεχάσετε στη φορολογική δήλωση

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ

Eπιδότηση κόστους σε νησιά λόγω ...ΦΠΑ

Σε ποια νησιά θα ισχύσει από τον Ιούλιο το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι αλλάζει με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία

Πότε οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν παράβολο 30 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά από 44 έως 507 ευρώ…

Αύξηση συντάξεων που ξεκινά από 44 ευρώ τον μήνα και φτάνει μέχρι 507 ευρώ τον μήνα έχει επιδικάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους αποστράτους

Στα 2.300 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών

Στα 2.300 ευρώ τον μήνα –από 1.800 ευρώ που ίσχυε μέχρι χθες– αυξάνεται από σήμερα 1η Μαρτίου το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τα ATM ή τα τραπεζικά καταστήματα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.