Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



SOS για το νερό-Με πρόγραμμα θα μαθαίνουν πότε θα έχουν νερό οι Ηρακλειώτες

SOS για το νερό-Με πρόγραμμα θα μαθαίνουν πότε θα έχουν νερό οι Ηρακλειώτες

Κρήτη | 29/03/2018 - 20:31
SOS για το νερό-Με πρόγραμμα θα μαθαίνουν πότε θα έχουν νερό οι Ηρακλειώτες
"Φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την σκόνη, πολύ κοντά σε μπλακ αουτ", ανέφερε ο δήμαρχος- Η ΔΕΥΑΗ θα δημοσιοποιήσει πρόγραμμα παροχής νερού στις περιοχές του Ηρακλείου

Την προσοχή των πολιτών αναφορικά με την κατανάλωση νερού εφιστά ο δήμος Ηρακλείου καθώς το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος και στελέχη της ΔΕΥΑΗ στο πλαίσιο της επαπειλούμενης λειψυδρίας, τονίστηκε πως οι δημότες θα πρέπει να καταναλώνουν με σύνεση, καθώς η κατάσταση ενόψει καλοκαιριού αναμένεται να χειροτερέψει.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε πως η δημοτική αρχή προσπαθεί με τα έργα των γεωτρήσεων αλλά και της αντικατάστασης δικτύων να περιορίσει τις απώλειες νερού αλλά και να διοχετεύει επαρκείς ποσότητες στην πόλη.

Μάλιστα τόνισε πως πρέπει όλοι οι δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την σκόνη, το Ηράκλειο έφτασε πολύ κοντά σε μπλακ αουτ και επειδή το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο χρειάζεται όλοι να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση νερού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Ρασούλης ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι δημότες πότε θα έχουν παροχή νερού στην περιοχή τους και να προγραμματίζουν αντίστοιχα την κατανάλωση αλλά και την αποθήκευση νερού. 

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου:

«Με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες διάφορες περιοχές του Ηρακλείου , θα ήθελα να δηλώσω ότι:

Το πρόβλημα του νερού ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες.  Εμείς απ’ την πλευρά μας, γνωρίζοντας ότι  -όπως είχαμε πει προεκλογικά- το Φράγμα Αποσελέμη δεν  αποτελεί πανάκεια, επί τριάμιση χρόνια εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε.  Προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας όμως, χρειάστηκε να εξορθολογήσουμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΗ, η οποία όταν αναλάβαμε ήταν κακή. Τον τελευταίο χρόνο και αφού τα οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης βελτιώθηκαν, ανεβάσαμε ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα:

Συγκεκριμένα:

Επισπεύσαμε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και την διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων, με ίδιους πόρους.  Οι δυο απ’ αυτές ξεκινούν τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τροφοδοτήσουν με επιπλέον νερό τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ.

Διεκδικήσαμε και -με την στήριξη των βουλευτών Ηρακλείου- εξασφαλίσαμε την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την χρηματοδότηση των έργων αντικατάστασης και επέκτασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, με μελέτες της ΔΕΥΑΗ.   

Τα δυο πρώτα  απ’ αυτά τα έργα υλοποιούνται άμεσα. 

 Στο έργο κατασκευής δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου (Παγκρήτιο – Χρυσοπηγή κ.α.) , έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Στο έργο αντικατάστασης των δικτύων στις περιοχές Θερίσσου και Μασταμπά, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει ανάδοχος.

Ακολουθεί  το έργο της αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στις περιοχές Δειλινού – Ακαδημίας – Νέας Αλικαρνασσού, για το οποίο υπάρχει η προέγκριση της χρηματοδότησής του μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.)

Δυο ακόμα μελέτες που αφορούν στο έργο αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στην Ηλιούπολη, είναι ώριμες και αναζητούμε χρηματοδότηση.

Εκτός από τα παραπάνω έργα, θα ακολουθήσουν άλλα,  που στοχεύουν την δραστική μείωση των μεγάλων απωλειών που έχουμε στο δίκτυο.  

Επιπλέον, αποφασίσαμε την αντικατάσταση περίπου 7.000 παλιών υδρομέτρων. Οι εργασίες ξεκινούν τους  επόμενους μήνες.

Τέλος, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των γλυκών νερών του Αλμυρού. Κάτι για το οποίο επίσης έχουμε εργαστεί πολύ καιρό.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αφαλάτωση που είναι γνωστό ότι έχει καθυστερήσει δίχως ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, αποτελούν τον εξαρχής σχεδιασμό μας.  

Αυτόν για τον οποίον δεσμευτήκαμε προεκλογικά  και αυτόν τον οποίο υλοποιούμε.

Παράλληλα, εξετάζουμε και κάθε άλλη πιθανή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης που εξελίχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  

Η κριτική που μας ασκείται, ακόμα και η πιο σκληρή,  εφόσον είναι καλοπροαίρετη, είναι και καλοδεχούμενη.  Όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η λειψυδρία δεν εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αποτελεί, όπως προανέφερα,  επί δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ηρακλείου. Και δεν επιλύθηκε με καίρια έργα υποδομών ούτε τις εποχές που η πόλη είχε στη διάθεσή της πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς και δεν θα μπορούσε επιλυθεί σε τριάμιση χρόνια, με την ΔΕΥΑΗ στην κακή οικονομική κατάσταση που την παραλάβαμε.

Επίσης  υπενθυμίζω στους αυστηρούς κριτές μας,  ότι αν θέλουν να είναι δίκαιοι, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι προερχόμαστε από έναν χειμώνα ιστορικής ανομβρίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη.   Και ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο: Την συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε πρωτοφανείς ποσότητες που οδήγησε στην κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού και στα πρόσφατα προβλήματα λειψυδρίας.

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, πως για οποιονδήποτε χρειάστηκε να περάσει έστω και μερικές ώρες, -πόσο μάλλον ημέρες-, χωρίς νερό στο σπίτι του, όλες οι παραπάνω εξηγήσεις περιττεύουν.

Για αυτό και προς τους συμπολίτες που έζησαν και ζουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, θέλω να πω  μονάχα ετούτο:  

Έχουμε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, θεωρούμε μέγιστο καθήκον μας να το λύσουμε και εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να βρούμε το νερό που μας λείπει και να ανακουφίσουμε κατά το δυνατόν τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά.   

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας. Οφείλουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή.  Να δείξουμε σύνεση και αλληλοσεβασμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη ενός σπιτιού, προκαλεί έλλειψη σε κάποιο άλλο.

Μην ξοδεύουμε αλόγιστα μεγάλες ποσότητες νερού,  κλείνουμε τις βρύσες, περιορίζουμε τη χρήση στα απαραίτητα.

Εμείς, ούτως ή άλλως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την βραχυπρόθεσμη, όσο και για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος.

Και παρά τις παρούσες δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Εσείς βοηθήστε μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως πώς όταν ισχυριζόμαστε ότι ολοένα και περισσότεροι δημότες ενεργοποιούνται, αγαπούν την πόλη τους και το περιβάλλον, ότι το Ηράκλειο αλλάζει νοοτροπία, έχουμε δίκιο».

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

Σοκ στην Ιεράπετρα: 75χρονος ασθενής σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε…

75χρονος ασθενής που ήθελε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, επιτέθηκε σε γιατρό του Νοσοκομείου!

Καταγγελία σοκ: Νοσηλεύτρια έκανε ένεση σε εγκυμονούσα…

Η νοσηλεύτρια από λάθος, έκανε ένεση σε εγκυμονούσα, με σύριγγα την οποία νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στην καρκινοπαθή ασθενή

Το μπλακ άουτ «άναψε φωτιές» - Η Κρήτη έχει ηλεκτρική επάρκεια;

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες νοικοκυριά - Χτυπά... καμπανάκι για την ηλεκτροδότηση

Σοβαρό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες τα ξημερώματα

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους από τα συντρίμμια

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο…

Μετά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερο ανεκτή η ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρή ποδηλάτισσα μετά από τροχαίο

Το ποδήλατό της συγκρούστηκε με νταλίκα!

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.