Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



"Σφύζει" από ελλείψεις το Νοσοκομείο Χανίων

\"Σφύζει\" από ελλείψεις το Νοσοκομείο Χανίων

Νοσοκομεία | 13/01/2013 - 12:42
\"Σφύζει\" από ελλείψεις το Νοσοκομείο Χανίων
Σοβαρές ελλείψεις σε βασικά ιατρικά υλικά και μηχανήματα, καταγράφονται στο Νοσοκομείο Χανίων ειδικά το τελευταίο διάστημα που η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 30%, με τους γιατρούς να κάνουν έκκληση για βοήθεια, έτσι ώστε να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Οπως ανέφερε στην εφημερίδα Χανίωτικα Νέα, ο πρόεδρος Ειδικευόμενων Γιατρών στο Νοσοκομείο Χανίων, Ανδρέας Λιοδάκης, «τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χανίων παραμένουν άλυτα, όπως η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικών κ.ά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ουρολογικό Τμήμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει μείνει με δύο ειδικευόμενους και το Τμήμα αδυνατεί να καλύψει όλες τις μέρες εφημερίας. Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει στελέχωση της εφημερίας (στο Ουρολογικό) κι ένα οξύ ουρολογικό περιστατικό, που μπορεί να συμβεί στα Χανιά, θα πρέπει να μεταφέρεται στο Ηράκλειο».

«Επίσης υπάρχουν κι άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου Χανίων που έχουν προβλήματα στελέχωσης, όπως το Οφθαλμολογικό, που κι αυτό έχει μείνει με δύο ειδικευόμενους γιατρούς.

Ακόμη το Αιματολογικό, το οποίο έχει πολύ μικρό αριθμό ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, που με τον όγκο της δουλειάς δυσκολεύονται να καλύψουν της εφημερίες τους.

Υπάρχουν επίσης σειρά Τμημάτων που οι ειδικευόμενοι είναι περισσότεροι από δύο, αλλά αναγκάζονται, λόγω της υποστελέχωσης, να κάνουν περισσότερες από επτά εφημερίες τον μήνα», τόνισε.

ΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ
Οσον αφορά τις ελλείψεις σε υλικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ειδικευόμενων Γιατρών, «συγκεκριμένους τύπους ραμμάτων έχουμε να δούμε πάρα πολύ καιρό, ιδίως λεπτά ράμματα που χρειάζονται για τραύματα της κεφαλής, που είναι μονίμως σε έλλειψη».

ΦΙΛΜ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟ... ΜΕΤΡΟ

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη, «μεγάλο πρόβλημα έχουμε με τις ακτινογραφίες. Τα φιλμ σε πολλές εφημερίες, το τελευταίο διάστημα και ειδικά μέσα στην εορταστική περίοδο, που το Νοσοκομείο είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, δεν επαρκούσαν για να γίνουν όλες οι εξετάσεις που έπρεπε. Δηλαδή αναγκαστικά -κι αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα- υπήρχε προτεραιότητα στο ποιες ακτινογραφίες θα γίνουν και ποιες δεν θα γίνουν. Με λίγα λόγια υπήρχε περιορισμένη ποσότητα φιλμ και με αυτήν έπρεπε να 'βγει' η εφημερία».

ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ
«Ενα ακόμη βασικό ζήτημα είναι ο αξονικός τομογράφος, η συντήρηση του οποίου, το τελευταίο διάστημα, καθιστά πολλές εφημερίες να μην έχουμε ούτε τη δυνατότητα της αξονικής τομογραφίας. Λειτουργεί εκ περιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Μαγνητικός τομογράφος δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο. Είναι γνωστό το 'σούλτα - φέρτα' με τις ιδιωτικές Κλινικές των Χανίων. Ακούμε συνεχώς ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί, αλλά, όταν δεν μπορούμε να 'μπαλώσουμε' άλλα κενά, το να περιμένεις ότι θα έρθει σύντομα μαγνητικός τομογράφος, ακούγεται κάπως ανεδαφικό».

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ 30%
«Μαζί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, σοβαρά ζητήματα έχει και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου με απλήρωτα νυχτερινά. Η υποστελέχωση είναι πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Επείγοντα η 8ωρη βάρδια της νοσηλεύτριας είναι χωρίς διάλειμμα. Και βέβαια όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξημένη προσέλευση του κόσμου στο Νοσοκομείο, λόγω της μη δυνατότητας να καλυφθεί ιδιωτικά, αλλά και επειδή το επίπεδο υγείας του πληθυσμού έχει πέσει λόγω κρίσης.

Είναι λογικό, όταν κάποιος δεν έχει χρήματα για θέρμανση, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, η νοσηρότητα να είναι μεγαλύτερη.
Τους τελευταίους μήνες η προσέλευση στο Νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταγράφεται αυξημένη κατά 30%. Μάλιστα, τα περιστατικά που βλέπουμε μέσα στον χειμώνα καθημερινά είναι ισάριθμα περιόδου μεγάλης επισκεψιμότητας του Νομού, όπως τον Αύγουστο. Τόσο μεγάλη είναι η προσέλευση στο Νοσοκομείο καθημερινά», τόνισε ο κ. Λιοδάκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ειδικευόμενων Γιατρών στο Νοσοκομείο Χανίων, «η καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και των απλήρωτων εφημεριών είναι ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι δεν έχουν λυθεί και μάλιστα την ώρα που το κονδύλι για τον προϋπολογισμό του 2013 είναι ακόμα πιο μειωμένο. Ηδη μισθολογικά (σε μισθό και εφημερίες) έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό και τις εφημερίες μας. Κάτι που πλέον καθίσταται πάρα πολύ δύσκολο και για τους ειδικευόμενους και για τους ειδικευμένους γιατρούς».

Aπάντηση Λυκουρέντζου για συγχωνεύσεις
«Για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Χανίων και με απόφαση της διοίκησης έχει γίνει συγχώνευση των δύο Νευρολογικών Κλινικών (Α’ και Β’) σε μία Κλινική καθώς και των τριών Ψυχιατρικών Κλινικών (Α’, Β’ και Γ’) σε μία».

Αυτό απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Κυριάκου Βιρβιδάκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού που έχει αιτηθεί το Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «θα εξεταστεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υποβληθεί στο ΚΕΣΥΠΕ, το αρμόδιο όργανο έγκρισης των οργανισμών των Νοσοκομείων».

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:  
«…Σε ανύποπτο χρόνο και πάντως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου και προτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας συγχώνευση των δύο Νευρολογικών Κλινικών Α’ και Β’ σε μία και των τριών Ψυχιατρικών Κλινικών Α’, Β’ και Γ’ σε μία. Συγχώνευση των Χειρουργικών Κλινικών Α’ και Β’ σε μία, όπως επίσης και των Παθολογικών Κλινικών Α’ και Β’ σε μία δεν επροτάθη.

Από όλα τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η ύπαρξη δύο Παθολογικών και δύο Χειρουργικών Κλινικών είναι όλως απαραίτητη και στην ουσία δεν προκαλεί πρόσθετο οικονομικό βάρος, αλλά αντίθετα δημιουργεί οικονομικό όφελος και θέτει τις προϋποθέσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου…». Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης, ρωτούσε τον κ. Λυκουρέντζο εάν προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στη συγχώνευση των Παθολογικών και Χειρουργικών Κλινικών σε Νοσοκομεία, τα οποία είναι μοναδικά στην Περιφερειακή Ενότητά τους (πρώην Νομός) και τι σκοπεύει να πράξει στο Νοσοκομείο Χανίων σχετικά με τη συγχώνευση των Παθολογικών και Χειρουργικών Κλινικών, το οποίο είναι μοναδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Νοσοκομεία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.