Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σκάφη αναψυχής ή ψυχής; (pics)

Σκάφη αναψυχής ή ψυχής; (pics)

Ηράκλειο | 19/11/2014 - 17:42
Σκάφη αναψυχής ή ψυχής; (pics)

\"Χαλαρά στην παραλία με μπυρίτσα στο χέρι, άρωμα αντηλιακού στον αέρα και τη γεύση από χοιρινή μπριζόλα στο στόμα.

Γράφει η Ευγενία Π. Τσατσάκη

Ο ήλιος έκαιγε και όλοι ήταν ευχαριστημένοι από την εκδρομή, αν και καψαλισμένοι. Οι φωνές που αντήχησαν δεν έμοιαζαν με γέλια. Τα βλέμματα στράφηκαν προς τη θάλασσα και κάτι να παλεύει ξεδιάκριναν. Ο κύριος Χ. δεν έχασε καιρό. Άρπαξε το τζετ σκι και έσπευσε στο σημείο. Πρόλαβε τον 30χρονο τελευταία στιγμή, τραβώντας τον από τα μαλλιά. Γυναίκα και παιδί κοιτούσαν σοκαρισμένοι.

Είχε σωθεί. Από ανθρωπιά συνδυασμένη με τύχη και τόλμη. Ένα από τα περιστατικά της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Παγκρητίου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, που έχει θέσει τους ανθρώπους και τα σκάφη της στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής και του Κρητικού τοπίου με μοναδικό άξονα την  εθελοντική προσφορά των μελών της.

skafi1

Η ύπαρξη της ομάδας ξεκίνησε από μια ιδέα των Γιάννη Τυράκη και Γιώργου Τριανταφυλλίδη αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Π.Ο.Φ.Σ. και υπευθύνου της Ο.Ε.Δ. «Ήταν κάτι που το συζητούσαμε καιρό. Κατάφερε να υλοποιηθεί το 2006» απαντάει στις σωρηδόν ερωτήσεις μου ο τελευταίος. Έκτοτε, η ομάδα τελεί υπό την αιγίδα του Παγκρητίου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου αποτελεί έναν σημαντικό αρωγό σε κάθε επιχείρηση της Ο.Ε.Δ.

Η Ο.Ε.Δ. αριθμεί 20 μέλη άριστα κατηρτισμένα σε ξηρά και θάλασσα και αποτελούν τους εμπειρότερους κυβερνήτες του Π.Ο.Φ.Σ. με φουσκωτά σκάφη άνω των 6 μ., τα οποία πληρούν τους όρους απεριορίστων πλόων παντός καιρού φέροντας όλα τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας. Ένα μέλος της ομάδας από ξηρά οργανώνει την επικοινωνία, μεταφέροντας οδηγίες από τον θάλαμο επιχειρήσεων. Η Ο.Ε.Δ. είναι σε ετοιμότητα επί εικοσιτεραώρου βάσεως και 365 ημέρες το χρόνο. Υπάρχουν διαθέσιμα και αξιόπλοα 2 σκάφη με κυβερνήτη και συγκυβερνήτη της Ο.Ε.Δ. που τίθενται στην υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του θαλάμου επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. Την ευθύνη ειδοποίησης των 2 κυβερνητών φέρει ο υπεύθυνος της ομάδας, ενώ επιχειρούν σε 30΄-40΄ από το σήμα κινητοποίησης.

Τα σκάφη έχουν αυτονομία καυσίμων, τα διασωστικά εφόδια, το φαρμακείο και σε ευδιάκριτο σημείο το διακριτικό της ομάδας και το νούμερο του VHF. Η ομάδα είναι ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συντονιστής της ομάδας κάθε φορά είναι το κατά τόπον λιμεναρχείο. Παράλληλα, υπάρχει εναέρια συνεργασία (super puma) σε ορισμένες αποστολές από τις 27 συνολικά τα τελευταία 8 χρόνια. Τα πληρώματα δεν βουτούν στη θάλασσα, με κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο δύνανται να συλλέξουν στοιχεία, εφόσον τους ζητηθεί, που αφορούν ιατροδικαστικές ή άλλου είδους έρευνες.

Η φύση και ο βαθμός δυσκολίας των καταγεγραμμένων περιστατικών ποικίλλουν. Από την προβλήτα 6 ξεκινούν να ερευνήσουν και να διασώσουν, όποια κι αν είναι η αποστολή. «Μια φορά κάποιος πιλότος αεροσκάφους νόμισε ότι είδε μια κηλίδα ανοιχτά της Ντίας. Κληθήκαμε να το ερευνήσουμε. Ευτυχώς δεν ήταν τίποτα, αν και ανησυχήσαμε, επειδή το καθαρό περιβάλλον μας αφορά άμεσα. Αν μολύνονταν τα νερά μας, που θα πηγαίναμε τους τουρίστες μετά;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Γιαβρίδης, πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Σ. αποκαλύπτοντας την περιβαλλοντική συμβολή της ομάδας.

Συνήθως, οι συνθήκες είναι δύσκολες και το τέλος όχι πάντα αίσιο. Σταθερά χαρακτηριστικά η εθελοντική δράση της ομάδας, η ετοιμότητα, η οργάνωση, η άμεση επέμβασή της: «Στις 22:30, ημέρα… λάβαμε το πράσινο φως από τον θάλαμο επιχειρήσεων να διενεργήσουμε έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο του Αρίνα προς Κοκκίνη για την ανεύρεση αγνοουμένου. Στις 23:00 τρία σκάφη της Ο.Ε.Δ. έπλευσαν στη θαλάσσια περιοχή και στις 02:00 βρέθηκε και περισυλλέχθηκε σώος ο 25χρονος». Αλλού «σήμα από το Κ.Λ.Η. για άτομο που έπεσε στη θάλασσα από το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ».

skafi2

Δύο σκάφη ξεκίνησαν για έρευνες από το Ηράκλειο υπό αντίξοες συνθήκες 6-7BF πλέοντας στις 330˚ και 25 ναυτικά μίλια». «Αεροσκάφος κυπριακών αερογραμμών με 198 επιβάτες εξέπεμψε σήμα κινδύνου, επειδή δεν κατέβαινε το σύστημα προσγείωσης. Στις 08:30 δυο σκάφη έσπευσαν προς βοήθεια, αλλά το αεροπλάνο προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα». «Οκταθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο με πρόβλημα καυσίμων εξέπεμψε sos για πιθανή προσθαλάσσωση…», «γερμανική πτήση επιβατικού αεροσκάφους εξέδωσε σήμα κινδύνου 30-40 μίλια ΒΔ του Ηρακλείου, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο κυβερνήτης…»

Κλήσεις για διασώσεις ιστιοφόρων, επεμβάσεις σε ποτάμια και ο κατάλογος συνεχίζεται… Υπάρχουν στιγμές που τα μέλη της ομάδας δεν χρειάζεται να κληθούν από κάποια υπηρεσία η ιδιώτη για να προσφέρουν την βοήθειά τους άμεσα και αβίαστα. «Δυο άτομα του ομίλου ψάρευαν ανοιχτά του Παλαιοκάστρου, όταν είδαν κάτι περίεργο να επιπλέει μισό μίλι μακρυά τους… Πλησίασαν. Είδαν 4 ναυαγούς και μια μισοβουλιαγμένη βάρκα. Περισυνέλεξαν τους ναυαγούς και ρυμούλκησαν με ασφάλεια την βάρκα σε αβαθή νερά».

Φυσική συνέπεια των παραπάνω, οι άριστες σχέσεις με το Κ.Λ.Η. και οι εκπεφρασμένες ευχαριστίες προς την Ο.Ε.Δ. «Η συμμετοχή σας σε ανάλογα περιστατικά αποτελεί προσφορά προς τον άνθρωπο και υποδηλώνει την ιδιαίτερη ευαισθησία σας στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Ευχόμαστε να συνεχίσετε και στο μέλλον να επιδεικνύετε τα ίδια συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας για τους συνανθρώπους μας». «Είμαστε οι μόνοι σε ολόκληρη την Ελλάδα που το κάνουμε αυτό» δηλώνει ο Κος Τριανταφυλλίδης, καθώς μου δείχνει με υπερηφάνεια την ειδική ταυτότητα που φέρουν τα μέλη της ομάδας.

«Γιατί το κάνετε; Διασκέδαση ή καθήκον;» ρωτώ, ενώ γνωρίζω την απάντηση. Όμως θέλω να την ακούσω από χείλη πρωτεργάτη. «Μας αρέσει να βοηθάμε και βοηθάμε ουσιαστικά» έρχεται η απόκριση μαζί με την τελευταία γουλιά του καφέ κι ένα χαμόγελο. Μου φτάνει. Τελικά, μήπως αυτό το «θέλω» κάνει θαύματα; Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Ως φόρο τιμής στον «άγνωστο ιδιώτη»  που πρωταγωνιστεί σε αυτή την ιστορία ή σε άλλες παρόμοιες. Ίσως και να μην θέλω να παραμένει άγνωστος… Ως κίνητρο για αυτόν τον «άγνωστο ιδιώτη» που ετοιμάζεται να μπει στα χωράφια της ανθρωπιάς, της εθελοντικής βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Αν και πολλές φορές αυτή η βοήθεια προσφέρεται τόσο γρήγορα και αθόρυβα, που δεν μαθεύεται, δεν καταγράφεται. Ωστόσο, προσφέρεται ακόμα. Ευτυχώς."

e-mail: tsantzen@yahoo.gr

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.