Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο

«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο

Κρήτη | 16/05/2019 - 20:06
«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο
Επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση!

Ο “εργασιακός μεσαίωνας”... καλά κρατεί στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, ωστόσο η κατάσταση είναι απολύτως χειρότερη στον κλάδο του τουρισμού. Ο οποίος μάλιστα... ανθεί και παρουσιάζει τεράστια έσοδα και κέρδη, τα οποία αυξάνονται σταθερά σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.


Μια από τις πιο προφανείς ενδείξεις αυτής της κατάστασης είναι η ανασφάλιστη εργασία, η οποία στον τουρισμό της Κρήτης κυμαίνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Αλλά αυτή είναι μόνο η... κορυφή του παγόβουνου, αφού η υπερεντατικοποιηση της εργασίας, τα ωράρια-λάστιχο, η βάναυση καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι... καθημερινότητα.


Στη μάχη για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας στην Κρήτη ρίχνεται το προσωπικό των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, το οποίο διαπιστώνει εκατοντάδες περιπτώσεις παραβάσεων, μόλις σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση!
«Δε θέλουμε να μας βλέπουν ως μπαμπούλες, αλλά ως συνεργάτες για μια ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ελέγχων του ΕΦΚΑ Γιάννης Τριάντος, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο σεμιναρίου εκπαίδευσης του προσωπικού σε Ηράκλειο και Χανιά, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν τις εισφορές, στο πλαίσιο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ελεγκτικός αυτός μηχανισμός ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές Απριλίου στο Ηράκλειο, όπου είναι και η έδρα των ΠΕΚΑ στο νησί, πέρα από το αποκεντρωμένο τμήμα ασφάλισης στα Χανιά, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Ειδικά στα ξενοδοχεία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο δεν ασφαλίζεται, ιδιαίτερα σε βοηθητικές εργασίες. Συνολικά μιλάμε για εκατοντάδες περιστατικά». Αυτό δήλωσε από το Ηράκλειο ο γενικός διευθυντής Ελέγχων ΕΦΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας καθώς και στη συμμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.


«Παντού υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Το ζητούμενο είναι να μειωθεί, διότι, εάν δε συμβεί αυτό, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Κρήτη μαζί με κάποια άλλα νησιά που έχουν τουρισμό είναι σε υψηλά ποσοστά εισφοροδιαφυγής. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και θα επιβάλλονται πάντα», πρόσθεσε ο κ. Τριάντος.
Σε σχέση με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, γίνεται κατάχρηση σε αρκετές περιπτώσεις σε επίπεδο χώρας, όπως δήλωσε ο κ. Τριάντος, περιγράφοντας καταστάσεις εξαθλίωσης των εργαζομένων με ωράρια-λάστιχο. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υποαπασχόλησης, που όμως είναι υπεραπασχόληση. Σε όλη την Ελλάδα, και περισσότερο στα νησιά, παρατηρείται μεγάλο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων. Για παράδειγμα, ασφαλίζονται εργαζόμενοι για δυο-τρεις ώρες ή για μια ημέρα, ενώ δουλεύουν καθημερινά και πολλές φορές πάνω από οκτώ ώρες. Εμείς με την παρουσία μας εδώ προσπαθούμε να περάσουμε την ασφαλιστική συνείδηση», σημείωσε ο κ. Τριάντος.

Κινητοποιήσεις

Μέσα σε όλα αυτά, σε μεγάλα ποσοστά βέβαια “ανθεί” και η λεγόμενη “Μαθητεία”, με ορισμένους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους μαθητευόμενους αναγκάζοντάς τους να εργάζονται με εξουθενωτικά ωράρια. Για τα προβλήματα που βιώνει για μια ακόμα φορά ο κλάδος των εργαζομένων από την αρχή κιόλας της τουριστικής σεζόν μίλησαν οι συνδικαλιστές, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, να προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις εισόδους των ξενοδοχείων, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, προκειμένου να μπει “φρένο” στη “μαύρη” εργασία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από μια μερίδα εργοδοτών, καθώς δεν παρανομούν όλοι οι εργοδότες. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία το ίδιο το όργανο των ξενοδόχων υπέγραψε. Έχουμε προειδοποιήσει κάποιους συγκεκριμένους ξενοδόχους και παρ’ όλα αυτά δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Τις επόμενες μέρες λοιπόν προγραμματίζουμε να βρεθούμε μπροστά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία για να διαμαρτυρηθούμε», τόνισε ο κ. Κοκολάκης.

Ίδια κατάσταση υπάρχει και στον νομό Λασιθίου, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μανόλη Πεπόνη, να σημειώνει και το πρόβλημα όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων, αλλά και των υποστελεχωμένων ελεγκτικών μηχανισμών. «Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι σκαρφίζεται ο ανθρώπινος νους για να γλιτώσει τις υποχρεώσεις. Από την άλλη υπάρχει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Στον Άγιο Νικόλαο μόλις εννέα εργαζόμενοι προσπαθούν να τα κάνουν όλα. Οι αρμόδιοι βέβαια πρέπει να δουν και το θέμα απονομής των συντάξεων, γιατί, ενώ μας λένε ότι θα λυθεί, αυτή τη στιγμή παραμένει οξυμμένο», υπογράμμισε.

Συνθήκες “γαλέρας” στο Ρέθυμνο

Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες εργασίας και στο Ρέθυμνο με το “καλημέρα” της νέας τουριστικής περιόδου. Καθημερινά τα συνδικάτα των εργαζομένων δέχονται καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες επιχειρηματιών που καταπατούν τα ήδη βεβαρημένα από την κρίση δικαιώματα των εργαζομένων: καταγγελίες που αφορούν αδήλωτη εργασία, απλήρωτη υπερεργασία, συνθήκες φόβου υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις για χρήματα λιγότερα όσων προβλέπει η συλλογική σύμβαση, κ.λπ. «Κάποιοι ξενοδόχοι επιμένουν να παρανομούν και να προσπαθούν να πιέσουν τους εργαζόμενους για πράγματα παράνομα», είπε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο Ρέθυμνο είναι στελεχωμένο με μόλις δύο επιθεωρήτριες και έναν οδηγό, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά ανέφικτο να ελεγχθεί η αγορά εργασίας. Σύντομα πάντως θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε συνεργασία και με ειδικά κλιμάκια που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο, από την Αθήνα, ενώ έχουν γίνει εξαγγελίες για πρόσληψη δύο-τριών ατόμων στην υποστελεχωμένη υπηρεσία. «Χρειάζονται επιπλέον άτομα ακόμα ούτως ώστε να έχει η υπηρεσία στο Ρέθυμνο μόνιμο προσωπικό. Αυτό όμως προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά και η υπηρεσία δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει το έργο της. Το θετικό είναι ότι κάθε χρόνο κατεβαίνουν για αυτή τη δουλειά ειδικά κλιμάκια από την Αθήνα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

1.761 τροχονομικές παραβάσεις το τελευταίο τετραήμερο

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.591 οχήματα

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Επί ποδός η Τροχαία για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Η φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διερευνώνται οι συνθήκες που την προκάλεσαν

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.