Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σημαντικές αλλαγές στους αγώνες drift – Οι νέοι κανονισμοί

Σημαντικές αλλαγές στους αγώνες drift – Οι νέοι κανονισμοί

Auto Plus | 20/04/2015 - 16:53
Σημαντικές αλλαγές στους αγώνες drift – Οι νέοι κανονισμοί
Μετά από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής Drift και πολλές συζητήσεις με τους αγωνιζόμενους η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, προχωράει σε τροποποιήσεις του Γενικού Κανονισμού των αγώνων Drift για το 2015.

Σε κάθε αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος είναι υποχρεωτική η χρήση τουλάχιστον ενός ραντάρ μέτρησης ταχύτητας.Στους αγώνες drift οι βαθμολογητές αναφέρονται στον συμπληρωματικό κανονισμό και προκύπτουν από κατάλογο Βαθμολογητών Drift της ΟΜΑΕ

Οι βαθμολογητές μπορούν να καλέσουν σε οποιαδήποτε φάση του αγώνα & του προγράμματος, επιπλέον ενημέρωση οδηγών για διευκρινίσεις. Η παρουσία των οδηγών είναι υποχρεωτική. Άγνοια κανονισμών, δεν δικαιολογείται. Επίσης, η οργάνωση του αγώνα διατηρεί το δικαίωμα να εκδόσει συμπληρωματικό κανονισμό, που μπορεί να ανακοινωθεί πριν ή κατά την διάρκεια του αγώνα, αρκεί να ενημερωθούν όλοι οι συμμετέχοντες.

Με το παράβολο συμμετοχής ο αγωνιζόμενος δικαιούται και 10 πάσα ελεύθερης εισόδου, όπου μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τους μηχανικούς, την ομάδα του και χορηγούς.

Τρόπος βαθμολόγησης των περασμάτων

Στα διπλά περάσματα τα αυτοκίνητα καλούνται να κινηθούν στην διαδρομή σε ζευγάρια. Οι μάχες ανά ζευγάρι είναι δύο και κρίνονται ως σύνολο. Εφεξής ο οδηγός που είναι μπροστά στη μάχη θα λέγεται αμυνόμενος και ο πίσω θα λέγεται επιτιθέμενος.

Οι βαθμοί που μοιράζονται οι δύο οδηγοί είναι 10 και δίνονται συγκριτικά τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τα 2 περάσματα. Οι κριτές μπορούν να δώσουν ακέραιες βαθμολογίες π.χ. 6-4, αλλά και δεκαδικές ανά 0,5 π.χ. 4,5 – 5,5. Στο τέλος των δύο μαχών οι κριτές προσθέτουν τους βαθμούς των οδηγών, ώστε να προκύψει νικητής. Οι κριτές ανακοινώνουν το ακριβές αποτέλεσμα και το νικητή της διπλής μάχης στο τέλος και των δύο περασμάτων, ενώ από τη μία μάχη στην άλλη μπορούν απλά να αναφέρουν, ποιος οδηγός έχει το πλεονέκτημα.

Νικητής μάχης είναι οδηγός που έχει διαφορά πόντων ίση ή μεγαλύτερη από 1 πόντο. Δηλαδή με 5,5 – 4,5 στην 1η μάχη & 5-5 στην δεύτερη μάχη, υπάρχει νικητής καθώς η διαφορά των οδηγών είναι 10,5 βαθμοί με 9,5 βαθμοί. Σε περίπτωση όμως 5,2 – 4,8 στην 1η μάχη και 5-5 στην δεύτερη δεν υπάρχει νικητής και ο κριτής πρέπει να δώσει ισοπαλία.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο πρώτων μαχών, δίνεται επανάληψη, δηλαδή sudden death. Τότε οι οδηγοί πραγματοποιούν 2 μάχες με την ίδια σειρά εκκίνησης. Σε περίπτωση δεύτερης ισοβαθμίας, οι κριτές δίνουν ξανά μία τελευταία επανάληψη. Στο τέλος του 2ου sudden death, αν η ισοπαλία συνεχίζει, τότε οι κριτές δίνουν μία τελευταία μάχη με προπορευόμενο τον οδηγό με το καλύτερο qualification. Η βαθμολογία της μάχης (ακόμη και με την μικρότερη διαφορά) θα δώσει και τον τελικό νικητή. Ο οδηγός που κερδίζει, περνάει στην επόμενη φάση.

Μπορεί σε αγώνες να υπάρχουν περισσότεροι από ένας κριτές αλλά πάντα σε μονό αριθμό, δηλαδή 1 ή 3 ή 5 ή 7. Στην περίπτωση που οι κριτές είναι περισσότεροι από ένας, τότε ο νικητής των δύο μαχών βγαίνει από τις αποφάσεις όλων των κριτών. Δηλαδή οι κριτές αποφασίζουν στο τέλος των δύο μαχών τον νικητή, σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο. Ο οδηγός που έχει περισσότερες αποφάσεις για νίκη, σε σχέση με τις άλλες αποφάσεις περνάει στην επόμενη φάση.

Οι συγκρούσεις

Σε περίπτωση σύγκρουσης ο οδηγός, που σύμφωνα με τους βαθμολογητές, προκάλεσε τη σύγκρουση παίρνει μηδέν σε αυτή την μάχη. Αν λόγω της σύγκρουσης, το θύμα δε μπορεί να επισκευάσει το αυτοκίνητο, μέσα στον προβλεπόμενο από τον κανονισμό χρόνο, τότε περνάει στην επόμενη φάση χωρίς να χρειάζεται δεύτερη μάχη και μέχρι να έρθει ξανά η σειρά του θα προσπαθήσει να το επισκευάσει. Σε περίπτωση που εγκαταλείψει τον αγώνα, ο αντίπαλός του από την επόμενη της σύγκρουσης φάση, συνεχίζει χωρίς μάχη. Αν η σύγκρουση συμβεί στη φάση του τελικού, τότε ανακηρύσσεται κατευθείαν νικητής του αγώνα.

Τα αυτοκίνητα θα ελέγχονται από τον τεχνικό έφορο κατά τη διάρκεια αλλά στο τέλος κάθε επέμβασης ή επισκευής των μηχανικών, όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να κριθεί ότι είναι ασφαλές και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Οι τεχνικοί έφοροι έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την συμμετοχή αυτοκινήτου μετά από αυτό τον έλεγχο. Ελάχιστες επαφές είναι επιτρεπτές, αρκεί να μην αλλάζουν την ταχύτητα, τη γωνία και τη γραμμή του αμυνόμενου αυτοκίνητου.

Επεξήγηση αποτελεσμάτων

Μετά το τέλος του αγώνα και την τελική έκδοση αποτελεσμάτων, για 30’, οι οδηγοί μπορούν να προσέρχονται στο χώρο ενημέρωσης (briefing) για να λάβουν τις οποιεσδήποτε διευκρινήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα ή τις επιδόσεις τους. Οι οδηγοί σε αυτή τη φάση παίρνουν τις επίσημες διευκρινήσεις από τους βαθμολογητές. Αν κάποιος οδηγός δεν ικανοποιηθεί σε σχέση με τον αγώνα, την οργάνωση και τα αποτελέσματα μπορεί να κάνει έγγραφη αναφορά στον αγωνοδίκη και αυτή να εξεταστεί από την ΕΠΑ.

Αναφορά κατά της βαθμολογίας δεν αλλάζει τα αποτελέσματα του αγώνα, απλά μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση των βαθμολογητών από την ΟΜΑΕ. Κανένας άλλος σχολιασμός αποτελεσμάτων σε δημόσια φόρουμ και ομάδες κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπεται σε αθλητές, βαθμολογητές και οργανωτική επιτροπή του αγώνα. Ο αμοιβαίος σεβασμός της διαδικασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης του χώρου και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα της αναφοράς, κάθε αθλητής μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΠΑ που θα αξιολογήσει το θέμα. 


Συντάκτης: Μάνος Καστρινάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Auto Plus

Οι καλύτεροι Κρητικοί οδηγοί στην κοπή πίτας του Α.Ο.Κ (pics)

Κοπή πίτας αλλά και βράβευση για δύο κρητικά πληρώματα που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο περιελάμβανε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρήτης.…

Η ηλεκτροκίνηση καθιερώνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 8η Νοεμβρίου 2017 την πρόταση νέων στόχων για τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται…

Στέλνουν μήνυμα για...ασφαλή οδήγηση (vid)

Το νεανικό συγκρότημα StandBy περνάει ενα σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα, προς ολους όσους οδηγουν

Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το έτος 2017.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, το μήνα Δεκέμβριο 2017 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών παρουσίασαν αύξηση +13,2%, ως προς τον ίδιο μήνα…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.