Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα!

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα!

Υγεία | 06/06/2019 - 20:27
Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα!
Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

«Κουβέντα» δεν αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης για την καταστρατήγηση του νόμου σχετικά με την υποχρέωση των χώρων μαζικής εστίασης στη διακίνηση μόνο εμφιαλωμένου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε μπουκάλι μιας χρήσεως προς τους καταναλωτές που θα ζητήσουν ελαιόλαδο για τη σαλάτα τους.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό, γιατί όπου εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος είχε πολύ καλά αποτελέσματα», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, που μας μίλησε επίσης για τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από παρανομίες σε κατεψυγμένα, προμαγειρεμένα και προτηγανισμένα τρόφιμα!

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Νίκος Κατσαρός, «ο νόμος υπάρχει αλλά δεν τον εφαρμόζουν. Απόλυτη ευθύνη έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί - ο ΕΦΕΤ και οι Περιφέρειες της χώρας κ.λπ. Όπου εφαρμόστηκε ο νόμος αυτός, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Μάλτα κ.α., είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Είδαμε αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, γιατί οι καταναλωτές, μέσω της ταβέρνας, καταναλώνουν επώνυμα και εμφιαλωμένα λάδια. Και αυτό είναι και μια πολύ μεγάλη προβολή για τους μικρούς παραγωγούς. Γιατί, αν πας σε ένα εστιατόριο και σου αρέσει το λάδι, έχει πάνω το μπουκάλι το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού και μπορείς να παραγγείλεις στη συνέχεια από τον ίδιο. Συγχρόνως, πάνω, το μπουκαλάκι έχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όπως είναι και στο μπουκάλι που βρίσκεις στο σούπερ-μάρκετ. Και ο καταναλωτής το παίρνει το μπουκάλι αυτό μαζί του. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι νόμος του κράτους, είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να το εφαρμόσει...».

Κι ενώ δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια που είναι σε ισχύ αυτός ο νόμος, οι ταβερνιάρηδες έχουν εξαφανίσει από τα τραπέζια τα γνωστά “λαδομπούκαλα”. Και όπως λέει ο Νίκος Κατσαρός, «έχουν εξαφανίσει τα μπουκαλάκια από τα τραπέζια. Έχουν όμως μέσα στην κουζίνα τα εμφιαλωμένα, ώστε αν έρθει ο ελεγκτής να του τα δείξουν. Δεν τα παρουσιάζουν όμως στον καταναλωτή, με τη δικαιολογία ότι δε θέλουν να τον επιβαρύνουν...». Και αν βέβαια ο καταναλωτής ζητήσει λάδι στη σαλάτα του, τότε του βάζουν ό,τι εκείνοι θέλουν... Δηλαδή ακόμα και σπορέλαιο...

Προσοχή στα κατεψυγμένα

Όσον αφορά στα κατεψυγμένα, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Καταναλωτών τονίζει: «Εάν το κατεψυγμένο έχει αποψυχθεί και έχει μείνει εκτός κατάψυξης για πολλές ώρες, τότε έχουν αναπτυχθεί μικρόβια τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν και να προκαλέσουν στον καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα, δηλαδή μικροβιακή μόλυνση. Διότι, ναι μεν το κρέας ή το ψάρι μπορεί να το ψήσεις σε υψηλή θερμοκρασία και να θανατώσεις τα μικρόβια, όταν όμως το πιάνεις με τα χέρια σου ή το κόβεις με διάφορα μέσα, αναπτύσσονται και κυκλοφορούν μικρόβια. Ενώ αν έχει αποψυχθεί και επαναψυχθεί, τότε έχουν αναπτυχθεί τα μικρόβια τα οποία δεν πεθαίνουν στη δεύτερη κατάψυξη, απλώς είναι αδρανοποιημένα...». Το ίδιο ισχύει, όπως λέει ο Νίκος Κατσαρός, και στα προτηγανισμένα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα. Και ο καταναλωτής δεν έχει κανέναν τρόπο προστασίας. Επομένως, ο ΕΦΕΤ και οι Περιφέρειες, όπως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τη μεγάλη ευθύνη για τους ελέγχους στην αγορά.

Εξάλλου, «όταν ένα τρόφιμο έχει μαγειρευτεί, πρέπει μέσα σε ένα διάστημα δύο ωρών να καταναλωθεί. Και μπορεί να μπει μία φορά στο ψυγείο, να αποψυχθεί και να καταναλωθεί αμέσως. Γιατί με το που θα το βγάλεις από το ψυγείο, αναπτύσσονται μικρόβια...».

Και τέλος, να έχουμε υπόψη μας ότι το ψυγείο μας πρέπει να έχει θερμοκρασία μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους καταψύκτες των σούπερ-μάρκετ οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι από μείον 18 βαθμούς και κάτω, είτε είναι παγωτό, είτε είναι κατεψυγμένα ψάρια, είτε είναι οτιδήποτε που βρίσκεται μέσα.

 

«Δε χρεώνεται το κουβέρ»

Οι συμβουλές της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών

Αναλυτικότερα, χθες, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου και των καλοκαιρινών διακοπών. Μεταξύ άλλων υπενθυμίζει να ζητούνται οι αποδείξεις και ότι δε χρεώνεται το κουβέρ.

Οι συμβουλές της είναι:

* «Ζητάμε τον τιμοκατάλογο του καταστήματος. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να έχει έναν τιμοκατάλογο ανά δύο τραπέζια και να τον διαθέτει σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία.

* Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στα Ελληνικά και προαιρετικά σε κάποια άλλη γλώσσα.

* Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι αναρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

* Πρέπει πάντα να αναγράφονται οι τελικές τιμές, καθώς και η ένδειξη: “Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)”.

* Εάν διαθέτει το κατάστημα κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο, με την ένδειξη “κατεψυγμένο” καθώς και “προμαγειρεμένο” ή “προτηγανισμένο” για φαγητό.

* Στις σαλάτες, πρέπει να αναγράφεται η ονομασία όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

* Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα φαγητά.

* Δεν επιτρέπεται η χρέωση του “κουβέρ” (π.χ. σέρβις).

* Πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.

Προσοχή: Ζητάμε πάντα απόδειξη και ελέγχετε τα είδη που παραγγείλατε.

Επίσης, προσέξτε: Το ψωμί είναι είδος και παραγγέλλεται, δεν επιβάλλεται, και εάν δεν το επιθυμείτε δεν το δέχεστε.

Εάν δεν τηρούνται τα παραπάνω, καταγγείλτε το στο 1520 - Γενική Γραμματεία Καταναλωτή - ή στο τηλ. 28210/92.666 - Ένωση Καταναλωτών Κρήτης», καταλήγει η ανακοίνωση.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΩΜΟΥ

Η πιό συχνή αιτία πόνου στον ώμο είναι η άσηπτη φλεγμονή (ερεθισμός) του τένοντα του υπερακανθίου. Ο χρόνιος ερεθισμός (χρόνια τενοντοπάθεια του υπερακανθίου), είναι…

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι;

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,…

Γρίπη: Στους 39 νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα

Η1Ν1: Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προειδοποιεί - Τι να…

Τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ο καρκίνος «παραμονεύει» στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι Κρητικοί, που εγκατέλειψαν τη μεσογειακή διατροφή και καπνίζουν σαν θεριακλήδες

Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής…

Τους ενοικιαστές τους «τρώει» το στρες

Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες, ιδίως όσους ζουν σε μονοκατοικίες

Λούσιμο μαλλιών: 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα…

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι - Προειδοποίηση επιστημόνων

Το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά σωματίδια.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις…

Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα γραφεία των ειδικών με μία διαπίστωση: «Οι σχέσεις είναι δύσκολες και θέλουν προσπάθεια τελικά», μας…

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV

HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας…

Έλληνας Ογκολόγος: Σε 12 χρόνια ο καρκίνος θα είναι απλά…

«Υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο και είναι η πρόληψη»

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ένας ύπουλος εχθρός

Θα αρκούσε να αναφερθεί ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, για να φανεί πόσο επικίνδυνη ασθένεια…

Νηστεία των Χριστουγέννων - Η αξία της για την υγεία

H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Ρήξεις Μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν μερικούς από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α.)…

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει…

Φροντίζοντας την ψυχολογική μας υγεία

Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York και μέχρι σήμερα υιοθετείται από τους περισσότερος…

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!! Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και γραμμικής εστίασης PiezoWave ED (LSTC-ED)

Ευχαριστήρια Επιστολή - Επιτροπάκης Γεώργιος

Γεώργιος Ν. Επιτροπάκης Ειδικός Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου

Ψωρίαση Δέρματος:Μη μεταδοτική δερματική πάθηση Η 29η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.Στόχος…

Καρκίνος Του Μαστού: Τα πρώτα συμπτώματα

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου του Μαστού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.