Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Σιγή ιχθύος» από το Δήμο μετά τις αποκαλύψεις για την ανάπλαση στο κέντρο

«Σιγή ιχθύος» από το Δήμο μετά τις αποκαλύψεις για την ανάπλαση στο κέντρο

Ηράκλειο | 20/07/2018 - 01:05
«Σιγή ιχθύος» από το Δήμο μετά τις αποκαλύψεις για την ανάπλαση στο κέντρο
Αίσθηση, προβληματισμό και αναταράξεις έχουν προκαλέσει οι χθεσινές αποκαλύψεις της “Ν.Κ.” για τα όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο το έργο ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Επισήμως η δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, μέχρι την ώρα που η εφημερίδα μας έκλεινε την ύλη της, επέλεξαν τη “σιγήν ιχθύος” σε όσα με στοιχεία παρατέθηκαν, και μάλιστα με πλήρη επιβεβαίωση από πλευράς του ανθρώπου που εκπόνησε τη μελέτη του έργου (μελετητής Βαγγέλης Ανδρεαδάκης) με τις προδιαγραφές υλικών, με βάση αυτή, αφού εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του ΚΑΣ, δημοπρατήθηκε το έργο.

Αναφέρουμε επισήμως, γιατί από το πρωί χθες σε Λότζια και γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου είχαμε συσκέψεις επί συσκέψεων, παρουσία και των επιβλεπόντων μηχανικών, μέχρι και επιτόπια επίσκεψη του αντιδημάρχου στο εργοτάξιο, όπου βρέθηκε συμπτωματικά (;) και ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ. Αν αυτή η συνεύρεση ήταν συμπτωματική ή είχε να κάνει με το γεγονός ότι η αλλαγή των υλικών και των διαστάσεων που προβλέπει η μελέτη, όπως αποκαλύφθηκε, όπου αντί για πορφυρίτη 10x10x10 βάζουν άλλο γρανίτη, και μάλιστα από τις Ινδίες, με διάσταση 10x10x5, γεννά προβληματισμό για την ποιότητα και την αντοχή υλικών που από πάνω τους θα περνούν βαριά οχήματα, όπως τα λεωφορεία, είναι άγνωστο.

Εξ όσων γνωρίζουμε πάντως, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ ούτε επιβλέπων, ούτε μελετητής είναι του έργου και μόνο ως ενδιαφερόμενος πολίτης, και μάλιστα επαγγελματικά, θα μπορούσε να έχει ερωτηματικά και μόνο για την υλοποίηση του έργου.

Στο εργοτάξιο χθες, αμέσως μετά, βρέθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Βλέπετε, όπως αποκαλύφθηκε, χωρίς καν εγκρίσεις και πιστοποιήσεις υλικών, όπως ο ίδιος ο μελετητής του έργου μάς είπε, τοποθετείται ήδη στην Ίδης άλλο είδος γρανίτη, από τις Ινδίες, σχεδόν στο μισό όγκο και τη μισή αντοχή και ποιότητα από αυτόν της εγκεκριμένης μελέτης, με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο! Στην ουσία μιλάμε για άλλο έργο πλέον και μάλιστα με υλικό που αφορά σε λεωφορειόδρομο.

Κι όμως, η δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αντί χθες να προβληματιστούν και να προχωρήσουν σε θεαματικές αποφάσεις για την ποιότητα και την αντοχή του έργου, επισήμως προτίμησαν τη σιωπή. Ανεπισήμως επίσης, εκτός όλων των παραπάνω, αναζήτησαν και τον μελετητή του έργου (!), όχι για τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα, αλλά για να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι αν όντως είχε μιλήσει μαζί μας (!!!). 

Για την ώρα, ωστόσο, αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως αν με τα υλικά που χρησιμοποιούν - τα οποία δεν έχουν είτε τις εγκρίσεις καταλληλότητας (πλάκες και πορφυρίτης), είτε είναι διαφορετικών διαστάσεων (κράσπεδα και άλλο είδος γρανίτη) - είναι σε γνώση τους ότι, παρά την επίβλεψη του έργου, παραβιάζουν πλήρως την εγκεκριμένη μελέτη με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο. Το επιπλέον ερώτημα που δημιουργείται είναι: πώς ο ανάδοχος προχωρά στην εκτέλεση εργασιών χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο “τετελεσμένα”;

Η δημοτική Αρχή, οι επιβλέποντες και οι μελετητές θα αποδεχτούν ή όχι τέτοιες πράξεις ή θα πράξουν τα νομίμως επιβαλλόμενα μέτρα;

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Τι αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, χθες και μάλιστα με επιβεβαίωση από τον μελετητή του έργου, στον οποίο η εφημερίδα μας απευθύνθηκε; Απίστευτες παρεκκλίσεις υλικών και μελέτης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα, την αντοχή και τις προδιαγραφές του έργου της ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, καθιστώντας το επί της ουσίας ένα άλλο έργο, εντελώς διαφορετικό από αυτό που δημοπράτησε η δημοτική Αρχή και γνωρίζουν οι δημότες, σε σχέση με αυτό που εκτελείται από τον εργολάβο, προφανώς με τις “ευλογίες” της δημοτικής Αρχής! Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα έργο με υλικά που, όπως περιγράφηκαν στην εγκεκριμένη μελέτη ως προς τις προδιαγραφές τους, έτσι εγκρίθηκε το έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημόσιων Έργων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και έτσι δημοπρατήθηκε. Μόνο που τελικά εκτελείται με διαφορετικά υλικά, σε διαστάσεις, χρωματισμούς, ποιότητα και αντοχές, καθώς και με μείωση υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, από αυτά που εγκρίθηκαν για το έργο!

Τι επιβεβαιώνει ο μελετητής του έργου

Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε στον μελετητή του έργου, τον κ. Βαγγέλη Ανδρεαδάκη, μετά την πληθώρα αναφορών του τεχνικού κόσμου της πόλης, μηχανικών του ΤΕΕ, εργολάβων αλλά και πολιτών, που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους, μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία στο κέντρο του Ηρακλείου, στην καλή εκτέλεση, την ποιότητα και την αντοχή του έργου. Ο μελετητής, μεταξύ άλλων, μας είπε:
1) Ότι «υπάρχει ένα θέμα, ότι κάποια υλικά δεν έχουνε πιστοποίηση από Ευρωπαϊκά Εργαστήρια! Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή. Γιατί είχαμε πει να έχουν κάποιες πιστοποιήσεις. Οπότε όλα τα υλικά βέβαια δεν τα έχουν και αρχίζει και μπερδεύει το πράγμα. Προσπαθούν τώρα να φέρουν υλικά, να γίνει δειγματοληπτική έρευνα και να καταλήξουμε και στις επιφάνειες που θα έχουμε και τα υλικά και τα χρώματα».
2) Ακόμη είπε ότι «τώρα η συζήτηση γίνεται γιατί το θέμα είναι ότι το υλικό που είπαμε να δούμε τώρα είναι άλλος γρανίτης και το άλλο της εγκεκριμένης ήταν πορφυρίτης, οπότε αυτό προσπαθούμε να το πιστοποιήσει το Εργαστήριο».
3) Στο ερώτημα αν εκτελείται άλλο έργο από αυτό που δημοπρατήθηκε με εγκεκριμένη μελέτη μάς είπε: «Σίγουρα, ναι. Το θέμα είναι ότι, όταν κάνει την έκπτωση ένας εργολάβος, δεν ξέρω αν λαμβάνει υπόψη του αυτό το πράγμα. Απ' ό,τι μου είπαν, γιατί πήγαμε να δούμε τα υλικά, κάποια υλικά δεν τα έβρισκαν με τις αντοχές σε πιστοποιημένα εργαστήρια... Ε, και εμένα αυτό μου κάνει εντύπωση και, δεύτερον, εγώ είχα αφήσει υλικά σε δείγματα και με την επιφάνεια που θέλουμε. Γιατί δεν είναι μόνο το υλικό, αλλά και η επιφάνεια. Αν για παράδειγμα μια επιφάνεια έχει επίστρωση και δεν απορροφάει. Όταν γίνει μια συζήτηση για να κάνουμε μια τροποποίηση, μπορεί να γίνει, αλλά άλλο αυτό και άλλο το κόστος και άλλο όλα τα υπόλοιπα, αν το πήρανε φτηνά ή ακριβά κ.λπ. Εγώ προσπαθώ να μην τροποποιήσουν. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Δεν είμαι όμως ο επιβλέπων εγώ, αυτό είναι το κακό. Έτσι όπως πάμε, τώρα κάνουν τις μελέτες άλλοι και τα επιβλέπουν άλλοι, που μπορεί και να μην έχουν ασχοληθεί με τέτοια θέματα και να μην έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο».
Συμπερασματικά τι προκύπτει;

1. Η τροποποίηση των διαστάσεων των υλικών, με τις επιστρώσεις που ήδη γίνονται, δείχνει και σοβαρή αλλαγή τους και άλλα είδη υλικών και μείωσή τους, δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για πλήρη αλλαγή του σχεδιασμού του έργου, για ένα άλλο έργο από αυτό που εγκρίθηκε και δημοπρατήθηκε, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων και μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΚΑΣ.
3. Τα κράσπεδα στην Ίδης, τα οποία από διατομή 27x42 που προβλέπει η μελέτη, τοποθετήθηκαν 27x27, δηλαδή υλικό κατά 50% λιγότερο, είναι μια ακόμη αλλαγή με μείωση των υλικών στο έργο.
4. Όσον αφορά τους γρανίτες, αντί του γρανίτη-πορφυρίτη, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ίδης στο μέσο του δρόμου (άρα, αν και από τις Ινδίες, είχαν ήδη παραγγελθεί και τοποθετούνται, εις γνώσιν πολλών, και ας λέει ο μελετητής ότι ακόμη είναι σε συζητήσεις για το θέμα!!!), με διαστάσεις 10x10x5 εκατοστά, αντί να είναι 10x10x10 εκατοστά που προβλέπει η σύμβαση (Διακήρυξη και τιμολόγιο), είναι πολύ σοβαρή αλλοίωση των αρχικών συμβατικών διακηρύξεων, κάτι που απαγορεύεται από τη Διακήρυξη και τον νόμο. Από πού πήραν έγκριση και τοποθετούν ήδη το υλικό αυτό με άλλες από τις εγκεκριμένες διαστάσεις; Γεννά, δε, ερωτηματικά για την ποιότητα, την αντοχή και τη χρονική επιβίωσή τους, όταν μάλιστα αυτά θα σηκώνουν τον φόρτο οχημάτων όπως τα λεωφορεία. Προφανώς για τον ανάδοχο του έργου, όμως, ρίχνουν το κόστος, ώστε να μπορεί να “βγει” η έκπτωση του 65% και να μην είναι ασύμφορο το έργο για τον ίδιο. Αυτός καλά κάνει, η επίβλεψη και η δημοτική Αρχή όμως;

Η στάση των μηχανικών αντιδημάρχων

Όμως, πέρα από την ανεξήγητη στάση του αρμόδιου αντιδημάρχου στο όλο θέμα, ο οποίος οφείλει να διευκρινίσει αν οι επιβλέποντες μηχανικοί του Δήμου κινούνται αυτόβουλα, αφήνοντας τον ανάδοχο του έργου να δημιουργεί “τετελεσμένα”, εκτελώντας ένα άλλο έργο από αυτό που δημοπρατήθηκε, ή αν λειτουργούν με δικό του, χωρίς πρωτόκολλο, “εντέλλεσθαι” και σιωπώντας ουσιαστικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι ακόμη. Στη δημοτική Αρχή, σε θέσεις- “κλειδιά” υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 4 μηχανικοί, και μάλιστα πεδίου δράσης εργοταξίου και όχι γραφείου. Άραγε αυτοί τι λένε μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς αλλοιώσεις του δημοπρατηθέντος έργου; Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι εξ αυτών έχουν θητεύσει σε ηγετικές θέσεις του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο παρελθόν. Ακόμη καλύτερα, που τότε, εκπροσωπώντας τον επιστημονικό σύμβουλο της Πολιτείας, που είναι το ΤΕΕ, στηλίτευαν παρόμοιες καταστάσεις.
Ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, που επί των ημερών του ολοκληρώθηκε η μελέτη που σήμερα καταστρατηγείται σε υλικά, διαστάσεις και όχι μόνο, έχει άποψη για το θέμα;
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και επίσης επιτυχημένος μηχανικός Γιάννης Ρασούλης μπορεί να σιωπά;
Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, χρόνια πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σήμερα για το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης και όσα συμβαίνουν δε θα πει τίποτα; Κι όμως, μόλις προχθές, πριν τις αποκαλύψεις, σε συνέντευξή του στο “Ράδιο Κρήτη”, στον δημοσιογράφο Μανόλη Αργυράκη, μιλώντας γενικά για τον νόμο περί διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων, έλεγε ότι ο νόμος για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι απαράδεκτος γιατί τα υπερβολικά μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων αποβαίνουν τελικά σε βάρος της ποιότητας και της αντοχής των έργων. Αλήθεια, τώρα που αποκαλύπτονται τέτοιες σοβαρές παρεκκλίσεις υλικών στο έργο ανάπλασης του κέντρου, που εκτελείται με τον ίδιο στη δημοτική Αρχή, θα σιωπά;

Ηχηρή διαφοροποίηση Κουμπενάκη

Εξαίρεση στη σιωπή τόσων μηχανικών στη δημοτική πλειοψηφία φαίνεται να αποτελεί πλέον ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουμπενάκης, που με μια επιστολή του μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στον δήμαρχο μόλις χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παίρνει συνολικά αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, όχι μόνο αρνούμενος ότι όλοι οι μηχανικοί της παράταξης είναι συνυπεύθυνοι για το έργο στο κέντρο της πόλης (!) (μομφή που, όπως λέει, τους απηύθυνε άδικα ο δήμαρχος), αλλά προτιθέμενος να εξηγήσει τι πάει στραβά στο έργο κατά τη γνώμη του, σε συνεδρίαση της παράταξης.
Ο κ. Κουμπενάκης φέρεται να γράφει, μεταξύ άλλων:
«Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε αν...
1. Είστε ικανοποιημένος από τα παρόντα δημοτικά πεπραγμένα;
2. Είστε ή εξακολουθείτε να είστε υπέρμαχος της “Δύναμης Πολιτών”;
3. Εάν είστε, γιατί η παράταξη “Δύναμη Πολιτών” συνεστιάζεται με μόλις 27 άτομα καλεσμένα;
4. Ασπάζεστε τη ρήση αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών ότι “όπου υπάρχει πρόβλημα φταίνε όλοι”, όταν πάει καλά το πράγμα είναι έργο του εκάστοτε ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ...
5. Για το έργο του κέντρου φταίνε όλοι οι μηχανικοί, κατά την κεφαλή της παράταξης, ή πιστεύετε ότι φταίει η ΑΓΝΟΙΑ αιρετών, την οποία θα σας αναπτύξω στην επόμενη δημοτική ομάδα...».
Η επιστολή αυτή είναι η μόνη για την ώρα που θέτει στη δημοτική πλειοψηφία “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”.

Μείζον ζήτημα με πολλούς αποδέκτες

Τις μέρες αυτές στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Δικαιοσύνης και Ίδης, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί σε δημοσιεύματά μας σχετικά με τη διαχείριση του έργου της ανάπλασης, γράφεται... Ιστορία. Μια ιστορία που θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια, ίσως και περισσότερα από τα χρόνια που θυμόμαστε τις άστοχες παρεμβάσεις στην πλατεία Ελευθερίας, που έγιναν από τους ίδιους θεσμικά πρωταγωνιστές...
Καταρχήν, όλοι μας σε αυτήν την πόλη και επί χρόνια προσδοκούμε μια βελτίωση της εικόνας του κέντρου, με τέτοιο τρόπο που ο κάθε πολίτης αλλά και ο κάθε επισκέπτης να μένουν ευχαριστημένοι από το περιβάλλον το οποίο η Λότζια έχει από χρόνια υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει.
Και όταν ξεκίνησε το έργο, όλοι μας το “αγκαλιάσαμε”, παραβλέποντας και την προσωρινή μας ταλαιπωρία, αλλά ακόμη περισσότερο από τους δημότες, το υποστήριξαν οι επαγγελματίες του κέντρου, ανεχόμενοι την ζημιά από τη μείωση του κύκλου εργασιών εξαιτίας της λειτουργίας του εργοταξίου.
Σήμερα, δέκα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, “τα φίδια άρχισαν να μας ζώνουν”. Αποκαλύπτεται μια διαχείριση του έργου που χειρότερή της δεν έχουμε ξαναδεί.
Τροποποιήσεις των συμβατικών υλικών αναιτιολόγητες, μειώσεις των συμβατικών διατομών σε υλικά επίστρωσης επίσης χωρίς αιτιολογία, ανυπαρξία ποιοτικών ελέγχων, καθυστερήσεις στην κατασκευή, ανάλωση όλου του ποσού των απρόβλεπτων δαπανών στο μέσον της σύμβασης και το χειρότερο, καμία λογική εξήγηση για όλα αυτά από τους αρμόδιους του Δήμου.
Και από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες δε γίναμε σοφότεροι, αλλά ανησυχήσαμε ακόμη περισσότερο, όταν ο κ. αντιδήμαρχος “προέβλεψε” ακόμη και παρατάσεις των εργασιών.
Ακόμα και το βασικό υλικό επίστρωσης του σώματος των οδών Δικαιοσύνης-Ίδης, ο πορφυρίτης, άλλαξε. Το υλικό που από τη σύμβαση θα έπρεπε να είναι γρανίτης-πορφυρίτης, σε κύβους των 10Χ10Χ10 εκατοστών, έγινε μια πέτρα που μοιάζει μεν με τον γνωστό πορφυρίτη που βλέπουμε χρόνια τώρα στους δρόμους του Ρεθύμνου αλλά και στο Ηράκλειο, σε διαδρόμους της πλατείας του “Ξενία”, αλλά το... μισό, με διαστάσεις 10x10x5 εκατοστά, με προέλευση τις Ινδίες.
Να αποτολμήσουμε, λοιπόν, να μεταφέρουμε μια πρόβλεψη μηχανικού: «Αυτό το υλικό, το οποίο τοποθετείται ως το τελικό στρώμα επίστρωσης της οδού, λόγω του μικρού πάχους των 5 εκατοστών θα ξηλώσει πολύ γρήγορα από τον δρόμο μετά την κυκλοφορία και τα φρεναρίσματα των λεωφορείων.
Αλλά και οι πλάκες που τοποθετούνται μπροστά από τα καταστήματα, αν δεν έχουν περάσει τους ποιοτικούς ελέγχους της σύμβασης και δε ληφθούν μέτρα, με τους συνεχείς καθαρισμούς με απορρυπαντικά που κάνουν καθημερινά οι υπάλληλοι των καταστημάτων, σύντομα θα αρχίσουν να διαβρώνονται».
Έχουμε λοιπόν μια δημοτική Αρχή η οποία, ενώ “διαφημίζει” την ανάπλαση, υπολογίζοντας σε “πόντους” για την αναγνώριση του έργου της - κάτι που είναι λογικό - διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη σύμβαση με τρόπο άκρως ηττοπαθή, υποκύπτοντας στις όποιες απαιτήσεις του εργολάβου.
Έτσι κάνει αναγκαστικά, όπως αποδεικνύεται, παράνομες επιλογές στις αλλαγές των υλικών, οι οποίες επισύρουν ακόμη και ποινικές κυρώσεις.
Πώς δηλαδή θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς τις αλλαγές στα υλικά, οι οποίες πάντα έχουν στόχο τη μείωση της δαπάνης που θα πλήρωνε ο εργολάβος αν τοποθετούσε στο έργο τα προβλεπόμενα υλικά από τη σύμβαση;
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, εξίσου επιζήμιο για τα κοινά μας. Είναι η ένοχη σιωπή των πάσης μορφής αρμοδίων.
Θα καυτηριάσουμε πρώτα απ’ όλα τη σιωπή της δημοτικής Αρχής και των διαχειριστών του έργου. Γιατί, κύριοι, δεν απαντάτε σε δημοσιεύματα με τα οποία σας τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για το έργο;
Πώς νομίζετε ότι θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη, στην οποία άλλωστε είσαστε ευθέως υπόλογοι;
Μήπως ελπίζετε (μάταια, σας δηλώνουμε εμείς από την πλευρά μας) στη λήθη;
Και είναι αυτό απόδειξη του σεβασμού που οφείλετε προς τους δημότες οι οποίοι σας εξέλεξαν;
Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι επιλέγουν για την υπόθεση αυτή την “ένοχη σιωπή”. Τι πρέπει να πούμε για τους μηχανικούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Λαμπρινού;
Τι πρέπει να πούμε για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Τι πρέπει να πούμε για το κατά τ’ άλλα λαλίστατο ΤΕΕ/ΤΑΚ;
Τι πρέπει να πούμε για τον Σύλλογο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;
Τι πρέπει να πούμε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία ενέκρινε τα υλικά και τώρα τα βλέπει να... αλλάζουν χωρίς να ερωτάται;
Αυτό λοιπόν που εμείς σας λέμε σήμερα, κύριοι, είναι ότι με αυτά που γίνονται στο κέντρο της πόλης μας, όχι μόνον “γράφεται Ιστορία”, αλλά και για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά σας θα σας... γράψει και η Ιστορία.
Ο καθένας λοιπόν ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.