Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Ελλάδα «παλεύει» με τις φλόγες – Μένεται η φωτιά σε Αττική, Λακωνία και Εύβοια

Η Ελλάδα «παλεύει» με τις φλόγες – Μένεται η φωτιά σε Αττική, Λακωνία και Εύβοια

Περιβάλλον | 17/07/2015 - 14:39
Η Ελλάδα «παλεύει» με τις φλόγες – Μένεται η φωτιά σε Αττική, Λακωνία και Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής σε αρκετά σημεία της χώρας καθώς από τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά στη Λακωνία ενώ ο πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει κτην Αττική, σε Καρέα, Κορωπί, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Μαλακάσα καθώς και στην Ευβοια στην περιοχή της Νέας Αρτάκης.

Καίγεται η Λακωνία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής στη Νέαπολη Λακωνίας για να σβήσουν την φωτιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Νέαπολη.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, ενώ όπως δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, εκκενώθηκαν και τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι. Εντολή δόθηκε για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο των Μολάων. Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Μεσοχώρι και τον Κάμπο. 

«Έχουμε εγκλωβισμένους μόνο άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο, αλλά σημαίνει ότι δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που έμειναν στον Άγιο Νικόλαο κι αυτή τη στιγμή στέλνουμε διάφορα οχήματα εκεί, για να τους μεταφέρουμε κάπου που θα είναι πιο ασφαλείς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στον Άγιο Νικόλαο. Σε λίγο θα κάνουμε έκτακτη σύσκεψη για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε στο protothema.gr ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.  

Πάνω από 300 κάτοικοι παγιδευμένοι στον Προφήτη Ηλία 

«Έχει έρθει μία λάντζα η οποία παίρνει κόσμο και τον μεταφέρει σε ένα καράβι που είναι αρόδο και πιο μακριά. Κάνει τη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εδώ στον Προφήτη Ηλία. Είμαστε πάνω από 300 άτομα, μπορεί και να είμαστε και 400. Δε μπορούμε να γυρίσουμε στο χωριό μας τον Άγιο Νικόλαο. Εάν ο καπνός γίνει πιο πυκνός, σαφώς θα μείνουμε εγκλωβισμένοι. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε είναι δια θαλάσσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Δεν ξέρουμε εάν θα φύγει το πλοίο. Εδώ έχουμε ανθρώπους κατάκοιτους που τους πήραν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι με το ζόρι, παιδιά, μωρά κι εγκύους», λέει κάτοικος στο protothema.gr. 

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την πυρκαγιά, παρόλο που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Δυστυχώς, οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εύχομαι να κοπάσει ο αέρας, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε συνέχεια αναζωπυρώσεις», λέει στο protothema.gr άλλος κάτοικος της Νεάπολης, σημειώνοντας πως «εμένα η φωτιά μου έκαψε ένα αγρόκτημα κι έγλειψε τις άκρες του σπιτιού μου. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του».

Ένας 58χρονος νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας 

Τη δραματική είδηση ότι ένας άντρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος άντρας - οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουρίστα - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς, Γιάννη Σούρλα, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς «η κατάσταση είναι δραματική ενώ έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Φαρακλό και το Λάχι». 

«Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται πάρα πολύ, βάζουν νερό με δυσκολία λόγω των ανέμων. Εχει περάσει η φωτιά μέσα από δύο χωριά αλλά δεν μπορούμε να μπούμε μέσα να δούμε τι έχει γίνει, πιστεύω ότι έχουν καεί σπίτια. Τα 8 μποφόρ κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δίνει αγώνα η Πυροσβεστική όλης της Πελοποννήσου» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.  

Η φωτιά στον Υμηττό είναι εκτός ελέγχου

Μεγαλύτερο είναι το μέτωπο του Καρέα. Η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο ανάμεσα στο νεκροταφείο Βύρωνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη και τώρα οι φλόγες έχουν φύγει προς τον Υμηττό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν σπίτια καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς το βουνό. 

Η φωτιά, μέσα σε λίγα λεπτά πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς στην Αττική πνέουν δυνατοί άνεμοι. Μάλιστα, με καπνό έχει καλυφθεί η μισή Αττική.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr στο σημείο σπεύδουν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, αλλά και 2 καναντέρ και ένα ελικόπτερο. 

Οσον αφορά το μέτωπο στο Κορωπί, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει χαμηλή βλάστηση.

Δραματικές μαρτυρίες


Με τρεμάμενη φωνή μίλησε στο protothema.gr, υπάλληλος σούπερ μάρκετ της περιοχής: «Τι να σας πω; Είμαστε μέσα στους καπνούς. Πίσω από την ταβέρνα "Τ' Αστέρια" έχουν καεί σπίτια! Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του καταστήματος: «Καίγονται σπίτια όπως βλέπουμε! Σας αφήνω γιατί πάω να ρίξω νερό!».

Η  φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την ταβέρνα 

Στην περιοχή Προσφυγικά βρίσκεται και το Χαμόγελο του Παιδιού, που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά, από μωρά μέχρι παιδιά ηλικίας 17 ετών. Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε στο protothema.gr: «Τα παιδιά πνίγηκαν από τον καπνό και τα βγάλαμε έξω. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην Κρήτη, και δυστυχώς γι'αυτό δεν μπορώ να είμαι εκεί! Αυτή τη στιγμή μέσα στο σπίτι είναι μόνο οι άνθρωποι του Χαμόγελου. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά! Εκεί υπάρχουν και άλλα σπίτια. Μακάρι όλα να πάνε καλά. Το σπίτι πιστεύω δεν κινδυνεύει», είπε ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού για το σπίτι στον Καρέα.

Όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.

Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην Χαλκίδα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την 'Αμφισσα και το Καρπενήσι. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Νέα πύρινα μέτωπα στην Αργολίδα

Δυο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στην Αργολίδα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 14:20 στα Ίρια, 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και η δεύτερη στις 15:30 στον 'Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) κοντά στην Κάντια. Για την κατάσβεσή τους ήδη επιχειρούν 9 οχήματα με 18 άνδρες, ενώ έχουν κληθεί ενισχύσεις από Αρκαδία, Κορινθία και Κρανίδι.

Σύμφωνα με το Newsbeast.gr Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Ικαρία όπου είχε μεταβεί από το πρωί προκειμένου να εγκαινιάσει ένα έργο που αφορά στη βελτίωση δρόμου στο νότιο μέρος του νησιού, που εκτέλεσε η νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού με τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ).

Καίγεται και η Μαλακάσα

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Μαλακάσας το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15:30 στο 43ο χλμ στο ρεύμα προς Ωρωπό. 

Στην περιοχή επιχειρούν οκτώ οχήματα της πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες.

Εκατόν τριάντα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Οι δύο, από τις τρεις, κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Παράλληλα, η φωτιά στη Μαλακάσα πλησιάζει πλέον στον θρησκευτικό οικισμό, των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».


Πώς ξεκίνησαν όλα

Η πρώτη εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε σχεδόν ένα τέταρτο πριν τις 12.00 το μεσημέρι. Άμεσα στο σημείο μετέβησαν πεζοπόρα τμήματα και Πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έχουν κινητοποιήσει τα εναέρια να μεταβούν ώστε να επιχειρήσουν στο έργο κατάσβεσης.

Το μέτωπο αρχικά ξέσπασε σε περιοχή ανάμεσα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα και τη Λ.Κατεχάκη.


Ενημερώνεται ο Τσίπρας

Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο της πυρκαγιάς έχει σπεύσει ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.



Τσίπρας για πυρκαγιές: Χρειάζεται ψυχραιμία - Είμαστε σε επιφυλακή
Στην επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο μέτωπα, στον Καρέα και στη Νεάπολη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξήρε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ είπε ότι «Αυτή την στιγμή έρχονται δύο ακόμα Καναντέρ από την Θεσσαλονίκη, ενώ απογειώνονται και δύο ακόμα Σινούκ από την Ελευσίνα. Χρειάζεται ψυχραιμία και η εθελοντική προσφορά να γίνεται εκεί που ενδείκνυται και επιτρέπεται από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το ατύχημα του Καναντέρ: «Ενημερώθηκα για τους πιλότους της αεροπορίας του Καναντέρ που είναι καλά στην υγεία τους. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση λόγω καιρικών συνθηκών και ευτυχώς είναι καλά. Τώρα μαθαίνω ότι μεταφέρονται στο κοντινότερο νοσοκομείο».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι «Επιτελούν το καθήκον τους, στην ενημέρωση των πολιτών. Όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Έδωσα εντολή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να γίνεται διαρκής ενημέρωση κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό για να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών».
Τέλος σε ερώτηση αν ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Έγινε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και αν χρειαστεί θα γίνει και σε άλλες χώρες. Θα το δούμε στην πορεία. Δεν έχουμε ανάγκη άμεσης συνδρομής. Χρειάζεται επιφυλακή σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρξει ειδική σύσκεψη αργότερα το απόγευμα για να ορίσουμε περιπολίες για τη νύχτα, γιατί με αυτόν τον καιρό υπάρχει κίνδυνος νέα ανάφλεξη φυσική αλλά και για εμπρησμό».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού
«Μόλις ενημερώθηκα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγο, επισκέφθηκα και το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 
Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών.
Όλες οι δυνάμεις, όπως είπα, είναι σε επιφυλακή. Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.
Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς.
Επίσης, να πω ότι ενημερώθηκα για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Canadair που είναι καλά στην υγεία τους και οι δύο. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, λόγω των καιρικών συνθηκών και ευτυχώς – επαναλαμβάνω - είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Επίσης, θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσιμη στιγμή επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης και το καθήκον τους. Χρειάζεται ψυχραιμία. Και η διαρκής ενημέρωση – αποφασίσαμε, έδωσα εντολή - να γίνεται κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται και έγκαιρα, αλλά και απολύτως έγκυρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετώπων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τις ομάδες των εθελοντών.
Έχει γίνει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα γίνει και επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τούτη την ώρα δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής. Θέλω, όμως, να πω ότι χρειάζεται επιφυλακή και γι’ αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη. Διότι με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς».

WWF: 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο από αμέλεια. Ας δράσουμε!

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, υπάρχει ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο κάθε καλοκαίρι απειλείται από τις πυρκαγιές και δεν είναι άλλο από τα μοναδικά μας δάση. Δυστυχώς, η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας είναι δεδομένες, ενώ σίγουρα επιδεινώνονται σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, όπως αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η πίεση προς την κυβέρνηση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων (δείτε τις φετινές μας επιστολές προς το ΥΠΑΠΕΝ εδώ και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ) αποτελούν την προτεραιότητα τόσο του WWF Ελλάς όσο και άλλων φορέων. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια ημών των ιδίων, των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70% αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. Αυτή η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών. Η ενημέρωση και η προσοχή μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή.

Για αυτόν τον λόγο και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, το WWF Ελλάς επαναφέρει στην επιφάνεια μια εκστρατεία που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για όσα πρέπει να προσέχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην βιώσουμε καταστροφές, όπως αυτές που μας έχουν πληγώσει όλους τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος της καμπάνιας, η οποία αποτελείται από ειδική ιστοσελίδα (www.wwf.gr/panda), καταχωρίσεις στον τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια. Ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης υποδύεται έναν συμπολίτη μας που με εξόφθαλμο τρόπο κάνει πράξη όλες αυτές τις απαράδεκτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιάνεται» επ’ αυτοφώρω από ένα Πάντα, το οποίο τον σταματάει. Δείτε παρακάτω τα τηλεοπτικά σποτ παραγωγής ΑΝΕΜΟΝ τα οποία μπορείτε ελεύθερα να αναπαράγετε ή να τα εντάξετε στη ροή του μέσου σας: 

Ψησταριά στο δάσος

Αναμμένο τσιγάρο

Κάψιμο ξερών χόρτων

Εργασίες στην ύπαιθρο

Φέτος, λοιπόν, ας γίνουμε συμπρωταγωνιστές του Πάντα για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές. Τι μπορούμε να κάνουμε:

Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές. 

Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.

Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.

Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.

Δείτε στο www.wwf.gr/panda όλες τις καταχωρίσεις και τα σποτ και μεταδώστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.