Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σε πεδίο...αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Σε πεδίο...αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο | 16/01/2018 - 12:06
Σε πεδίο...αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
Ο Συλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοινωση, στην οποία απάντησε η διοίκηση.

«Το σωματείο εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ για ακόμη μια φορά ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδοψυχιατρική κλινική και όχι τυχαία.

Είναι γνωστό ότι αυτή η κλινική είναι η μοναδική δημόσια στη νότια Ελλάδα η οποία πραγματοποιεί νοσηλείες και παρακολουθεί ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών σε τακτική βάση. Είναι μία από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα (σ.σ. η μοναδική για Κρήτη, Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών – εφήβων καθώς και των οικογενειών τους. Είναι περιττό να πούμε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναζητά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Η κλινική στελεχώθηκε το Σεπτέμβρη του 2014 προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ενώ από το Γενάρη του 2015 ξεκίνησαν οι νοσηλείες, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να έχουν νοσηλευτεί 24 παιδιά και έφηβοι, με συνολικά 508 μέρες νοσηλείας.

Επίσης, το ίδιο διάστημα υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο, με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους. Τέλος, την περίοδο αυτή υποστηρίζονται από παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο της κλινικής το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου/Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων καθώς και άλλες προνοιακές δομές της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τα προβλήματα λοιπόν που ανακύπτουν στην κλινική δεν αφορούν μόνο το προσωπικό που στην πλειοψηφία του δεν είναι μόνιμο (7 εργαζόμενοι που η σύμβαση τους λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη), ούτε τις μειώσεις του μισθού τους με την πρόσφατη νέα σύμβαση που υπέγραψαν με τη διοίκηση. Αφορούν και την καθεαυτή ομαλή λειτουργία της κλινικής. Αφού το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και μη) δεν καλύπτει τις βάρδιες, η διοίκηση για ν’ ανταποκριθεί στις βασικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτει 10 βάρδιες την εβδομάδα υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Και σαν να μην φτάνει αυτό από τις 14/1/2018 απολύεται μια νοσηλεύτρια που λήγει η σύμβαση της, προτιμώντας η διοίκηση να καλύπτει τα κενά με υπερωρίες, από το να συνεχίσει να εργάζεται η συναδέλφισσα.  

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, υπάρχει κωδικός στην πόρτα και απαιτείται η συνεχής  επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών. 

Παράλληλα είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες του αριθμού των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικός είναι ο προαυλισμός των παιδιών, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος ειδικά σε περιπτώσεις μακρόχρονης νοσηλείας για λόγους ψυχικής και σωματικής θεραπείας. Έγινε ήδη μια περίφραξη που όμως δεν αποτελεί κατάλληλο χώρο προαυλισμού ανηλίκων. Σημαντικό είναι να διαμορφωθεί κατάλληλα και με καλαισθησία (αναρ/κα φυτά, στέγαστρο, παγκάκια) ένας χώρος έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει η απαραίτητη ιδιωτικότητα καταρχήν και δεύτερον να προστατεύονται τα παιδιά από τις καιρικές συνθήκες, τα αδιάκριτα βλέμματα τρίτων ή  ακόμη και από επικίνδυνα αντικείμενα όλων των ειδών (π.χ ουσίες). Όσο κ αν οι συνάδελφοι επιβλέπουν σωστά, ο χώρος δεν μπορεί να ελεγχθεί 100%.

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του ΠαΓΝΗ ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η συγκεκριμένη κλινική:

• να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

• να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους

• να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες

• να δημιουργηθεί  ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους

• να δημιουργηθεί σωστός και κατάλληλος προαύλιος χώρος»

Η απάντηση του κ. Τασσόπουλου

«Η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ ξεκίνησε την λειτουργία της στις 29-01-2015 και Νοσηλευτικά καλύπτονταν με δύο νοσηλευτές μόνιμο προσωπικό και πέντε νοσηλευτές με σύμβαση μίσθωσης έργου, σύνολο εφτά νοσηλευτές.

Σήμερα στην παιδοψυχιατρική κλινική υπηρετούν επτά μόνιμοι νοσηλευτές και τρεις με σύμβαση μίσθωσης έργου, σύνολο δέκα νοσηλευτές.

Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, υπηρετούν επιπλέον δέκα εργαζόμενοι και δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής, σύμφωνα και με την πληρότητά της.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου μας, στόχος μας είναι η κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων με μόνιμους εργαζομένους. Η εργασία με σύμβαση μίσθωσης έργου, είναι μία μορφή εργασίας που ο στόχος της είναι να καλύψει πρόσκαιρα κενά.

Από την προκήρυξη 7Κ/2016 (έχουν ήδη ανακοινωθεί οι οριστικοί πίνακες), αναμένεται η τοποθέτηση 9 μόνιμων νοσηλευτών, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό και μετά από ιεράρχηση των αναγκών, θα ενισχύσουν και την παιδοψυχιατρική κλινική.

Επιπλέον, επιδίωξή μας αποτελεί η ενίσχυση σε προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας σε όλο το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στην παιδοψυχιατρική κλινική για το 2016 οι νοσηλευόμενοι ήταν 80 ασθενείς και το μέσο ποσοστό κάλυψης ήταν 37,32%, ενώ για το 2017 το σύνολο των νοσηλευομένων ήταν 82 ασθενείς και το μέσο ποσοστό κάλυψης ήταν 53,29%.

Καμία μείωση μισθών δεν έγινε σε αυτούς που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου και η μισθοδοσία τους υπολογίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου μας, με βάση αυτή των μονίμων υπαλλήλων.

Από τα στοιχεία του γραφείου της ολοήμερης λειτουργίας προκύπτει ότι, οι βάρδιες που καλύπτονται από την ολοήμερη λειτουργία μειώνονται, ενδεικτικά για τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 28 βάρδιες.

Κατά το προηγούμενο έτος έγιναν πλήθος παρεμβάσεων με στόχο την ποιοτικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσηλευομένων (κατασκευή περίφραξης για τον προαυλισμό των νοσηλευομένων, άνοιγμα τρίτου θαλάμου νοσηλείας και άλλες παρεμβάσεις με στόχο την ασφάλεια των νοσηλευομένων και του προσωπικού, την βελτίωση των συνθηκών παραμονής καθώς και της ενίσχυσης της δημιουργικής απασχόλησης των νοσηλευομένων).

Με την συνεργασία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο σταθεροποίησης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μας ενισχύονται, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες. Όλες, μετά από μελέτη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, με επίκεντρο τον ασθενή, με την καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.