Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και φωτιές στην Κρήτη

Σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και φωτιές στην Κρήτη

Κρήτη | 30/08/2018 - 09:11
Σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και φωτιές στην Κρήτη
Σε όλη την Κρήτη υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και γίνονται διαρκείς συσκέψεις των αρμόδιων φορέων

Τα πλημμυρικά φαινόμενα - με μία ακόμα “γεύση” από τις μπόρες των τελευταίων ημερών στην Κρήτη - έχουν ενεργοποιήσει τα αρμόδια συντονιστικά όργανα στην Κρήτη.

Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη και εκπροσώπων των υπηρεσιών και φορέων που μετέχουν στο Όργανο.

«Κάνουμε εγκαίρως τον προγραμματισμό και σήμερα απλώς επικαιροποιούμε τον σχεδιασμό μας», δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης, συμπληρώνοντας πως τη φετινή χρονιά δόθηκαν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες. Σημείωσε δε πως υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που θα εξελιχθούν, αρκεί να μην είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται μία φορά κάθε αιώνα.

Αναφερόμενος στην προστασία του Γιόφυρου, τόνισε πως «τα 800.000 ευρώ που πήραμε ως χρηματοδότηση μετά τα γεγονότα στη Μάνδρα διατίθενται στη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ποταμού Γιόφυρου, και στόχος μας είναι να κάνουμε τον Γιόφυρο από κατάρα, ευλογία».

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, σήμερα ο ποταμός Γιόφυρος είναι οριοθετημένος μέχρι τον Βιολογικό Καθαρισμό, αλλά θα χρειαστεί επανέλεγχος, καθώς και τα αρκετά σημαντικά έργα που έχουν γίνει από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων απαιτούν συντήρηση, η οποία και θα γίνει, όπως και οι κατεδαφίσεις. «Έχουμε καταγράψει όλα τα καταπατημένα ηλεκτρονικά, και αυτές τις μέρες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Λεονταράκης κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου υπογράμμισε πως δεν αρκεί μόνο η Περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση ευρύτερα να έχουν αρμοδιότητες, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από τους απαραίτητους πόρους για να μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική προστασία. Αναφέρθηκε δε στην καλή συνεργασία που έχει διαμορφωθεί με τους Δήμους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και στις επισκέψεις που κάνει σε όλη την Κρήτη, συμμετέχοντας στις αντίστοιχες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η κακοκαιρία στη χώρα μας

Τα έντονα φαινόμενα συνεχίστηκαν έως και αργά το απόγευμα χθες στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο, και την Κρήτη. Αργά το βράδυ οι βροχές και οι καταιγίδες περιορίστηκαν μόνο σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των καταιγίδων που εκδηλώθηκαν προχθές Δευτέρα. Αξιοσημείωτος είναι ο ολικός αριθμός κεραυνών που έπεσαν στη χώρα έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, ο οποίος ξεπερνά τις 25 χιλιάδες!

Στα Χανιά παραμένει η αυξημένη ετοιμότητα, καθώς εκεί έπεσαν οι περισσότερες βροχές στην Κρήτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση, civilprotection.gr (Πυροσβεστικός Σταθμός Δήμου Χανίων: τηλ. 28213/ 41.799).

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μήνυμα ευαισθητοποίησης και για τις φωτιές

Στο μεταξύ, χθες, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου εξέδωσε μήνυμα προς τους Ρεθυμνιώτες για το φαινόμενο της φωτιάς.

«Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρουλού, η οποία όπως επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, εγείρει τον έντονο προβληματισμό όλων μας. Δυστυχώς, η τραγωδία που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα με τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, όπως φαίνεται, δε στάθηκε αρκετή για να αντιληφθούν κάποιοι συνάνθρωποί μας τον αντίκτυπο που έχουν, στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, η επιπολαιότητα, η ασυνειδησία, πολύ δε περισσότερο, ο δόλος. Το κόστος από μια απλή φαινομενικά επιλογή, όπως η καύση ξερόκλαδων, μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται αυστηρά και ξεκάθαρα από την κείμενη νομοθεσία και κοινοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη της τελευταίας πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο αν η ταχύτητα του ανέμου ήταν λίγο μεγαλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσβεσή της, πέραν της παρέμβασης της Πυροσβεστικής, η οποία ήταν άμεση, της κινητοποίησης όλων των υπηρεσιών (Αντιπεριφέρεια, Δήμος, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, φορείς και Κοινότητες της περιοχής), επέβαλε μέχρι και την παρέμβαση ελικοπτέρου. Ο Δήμος Ρεθύμνου-Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παρακαλούν τους συμπολίτες να σέβονται και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα πυρκαγιάς, να ενημερώνονται για τους κινδύνους αλλά και για τρόπους παρέμβασής τους στο αντιπυρικό έργο, να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης και, κυρίως, να είναι πολύ προσεκτικοί με τις δικές τους δράσεις κάθε φορά που επιλέγουν να ανάψουν φωτιά για οποιονδήποτε λόγο, ειδικά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων.

Η αμέλεια και η απροσεξία μπορούν να αποβούν το ίδιο εγκληματικές με τον εμπρησμό. Ως εκ τούτου είναι ασυγχώρητες και διά τούτο δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες. Η Ζωή και η Φύση αξίζουν τον σεβασμό, τη φροντίδα και την προστασία μας. Όσοι τις υποτιμούν, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους, θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.