Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σε δημόσια Διαβούλευση η διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη- Δειτε τις αποφάσεις

Σε δημόσια Διαβούλευση η διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη- Δειτε τις αποφάσεις

Ηράκλειο | 11/10/2017 - 14:40
Σε δημόσια Διαβούλευση η διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη- Δειτε τις αποφάσεις
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου του Δήμου Ηρακλείου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα να θέσει σε δημόσια διαβούλευση για πέντε ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες με θέμα: «Μελέτη διαμόρφωσης λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη και έγκριση μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας».

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης

Οι αποφάσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜΟΣ 51

(Αριθμός πρακτικού 12)

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αποτελούμενη από τα παρόντα τακτικά μέλη της κ.κ. Αντιδήμαρχο Ινιωτάκη Πέτρο  ως Πρόεδρο, Πλερωνάκη Μυρωνία, Τσαπάκη Ιωάννη, Ινιωτάκη Πέτρο,  Ψαρρά Ιωάννη, Κοκοσάλη Σαλούστρου Μαρία, Μανδαλάκη Γεώργιο, Κεφαλογιάννη Ιωάννη, Ξυλούρη Ιωάννη, Gian Andrea Garancini και Παττακό Μαρίνο

Απόντος του  κ.  Σισαμάκη Ευάγγελου, ο οποίος αν και κλήθηκε νόμιμα δεν παρευρίσκεται.

Συνήλθε σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου στις 10/10/2017 ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ  και ώρα 12.30 

Το κατεπείγον της συνεδρίασης οφείλεται σε χρονικές προθεσμίες

Τα μέλη κλήθηκαν νόμιμα με την υπ΄αριθμ.122091/10-10-2017 πρόσκληση του κ. Προέδρου,  παρών είναι και ο γραμματέας της επιτροπής υπάλληλος του Δήμου  Ψυκάκος Βαγγέλης.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής βρισκόμενη σε νόμιμη απαρτία, άρχισε τη συνεδρίαση.-

Θέμα 1: Δημόσια Διαβούλευση για την μελέτη διαμόρφωσης λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη και έγκριση μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας σύμφωνα με το Πρακτικό 4/2017 της Επιτροπής Κυκλοφορίας. 

Ο κ. Πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπής το με  αριθμ. πρωτ. 120087/04.10.2017,εισήγηση  της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με το Πρακτικό 4/2017 για την: 

• Μελέτη διαμόρφωσης λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη και έγκριση μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας

    Ο κ. Πρόεδρος αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ.2 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010  το θέμα που συζητείται σήμερα θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου  να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και στη συνέχεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να εισηγηθεί σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

   Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος αναφέρει στα μέλη της Επιτροπής ότι το θέμα εισάγεται για συζήτηση  ως κατεπείγον & ζήτησε από την Επιτροπή να αποφανθεί για το κατεπείγον ή όχι. Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα δέχτηκαν τη συζήτηση του θέματος ως κατεπείγοντος.

   Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω ακολούθησε σχετική συζήτηση μεταξύ  των μελών της επιτροπής κατά την οποία o κ. Πρόεδρος πρότεινε να γίνει δεκτή η παραπάνω εισήγηση.

     Η πρόταση του κ. Προέδρου έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής και στη συνέχεια  παρακάλεσε για τη λήψη σχετικής αποφάσεως.

  

       

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

     Αφού έλαβε υπόψη της :

1. Την με αριθμ. Πρωτ. 120087/04.10.2017,εισήγηση  της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με το Πρακτικό 4/2017

2. Τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, άρθρο 79 παρ.2 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  O M O Φ Ω Ν Α

Θέτει σε δημόσια διαβούλευση για πέντε (5) ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες με θέμα:

• Μελέτη διαμόρφωσης λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη και έγκριση μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας

   Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡ.   04 / 2017

Η Επιτροπή Κυκλοφορίας συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Δημοτικής Ενότητας Αλικαρνασσού (πρώην Δημαρχείο Αλικαρνασσού) την Πέμπτη 27/7/2017 και ώρα 13:00 μ.μ. ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασάκη Γιάννη. 

Η σύνθεση της επιτροπής σύμφωνα με τις 799/2014 και 267/2016 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως τροποποιήθηκαν και με την 465/2017 είναι η ακόλουθη:

Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αυτεπιστασίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (πρόεδρος), Μηνάς Καπετανάκης, Δημοτικός Σύμβουλος τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νεκτάριο Ανδρεαδάκη ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών», Μαρίνος Παττακός Δημοτικός Σύμβουλος τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Garancini Gian Andrea Paolo ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών»,  Ιωάννης Ψαρράς, Δημοτικός Σύμβουλος τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Τσαμπουράκη ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες», Ιωάννης Νεονάκης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Αντώνη Αντωνόπουλο, Τοπογράφο Μηχανικό ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», Συμεών Ερμίδης, τακτικό μέλος με αναπληρωτή του τον κ. Μανόλη Καραντεμοίρη ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μόνα Αμανατίδου, Δημοτική Σύμβουλος τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον κ. Λεωνίδα Ζαμπετάκη, ως εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης «Άμεση Δημοκρατία», Εμμανουήλ Ζαϊμάκης, Διοικητής Τροχαίας Ηρακλείου, τακτικό μέλος με αναπληρωτή του τον Αστυνόμο Β΄ κ. Μουρτζάκη Εμμανουήλ, Ιωάννης Σχινάς, Τοπογράφος Μηχανικός τακτικό μέλος με αναπληρωτή του τον κ. Μπάκιντα Κώστα ως εκπρόσωποι του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Εμμανουήλ Κουμαντάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Χουστουλάκη Αλέξανδρο ως εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Καλλέργος Βουλγαράκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ Ηρακλείου τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Δοξαστάκη Ευάγγελο αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ως εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Στέφανος Σμυρνιωτάκης τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Ιωάννη Βαρδαβάκη,  ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Ηρακλείου, Χαρίτος Παπαδάκης τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Μύρωνα Βλατάκη ως εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Σταθμών Αυτοκινήτων, Γεώργιος Βιδάκης τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Κοτζιά και 2ο αναπληρωτή του τον κ. Χαράλαμπο Γερώνυμο ως εκπρόσωποι ΑΜΕΑ, Νίκος Μαυροματάκης, Ιδιώτης τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Σερπετσιδάκη ιδιώτη Πολιτικό Μηχανικό, Ιωάννης Νιταδώρος, Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος.

Παρόντες στη συνεδρίαση είναι: Γιάννης Αναστασάκης (πρόεδρος), Μηνάς Καπετανάκης,  εκπρόσωπος της παράταξης «Δύναμη Πολιτών», Ιωάννης Νεονάκης, εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», Συμεών Ερμίδης,  εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κουλαρά Ευστρατία, εκπρόσωπος της Τροχαίας Ηρακλείου, Ιωάννης Σχινάς, εκπρόσωπος ΤΕΕ τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Χουστουλάκης Αλέξανδρος, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Καλλέργος Βουλγαράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Ιωάννης Βαρδαβάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί, Χαρίτος Παπαδάκης εκπρόσωπος των Ιδιοκτητών Σταθμών Αυτοκινήτων, Χαράλαμπος Γερώνυμος ως εκπρόσωπος ΑΜΕΑ,  Ιωάννης Νιταδώρος, Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος. 

Στην συνεδρίαση παραστάθηκαν η κα Χαιρέτη Πελαγία, υπεύθυνη του τμήματος Κυκλοφορίας & Συγκοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου και η κα Μαρίνα Λεονταράκη ως γραμματέας της επιτροπής για την τήρηση των πρακτικών.

ΘΕΜΑ 1Ο 

Εισήγηση Υπηρεσίας:

            Διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη και έγκριση μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας  

Η  Επιτροπή  Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου σε συνεδρίασή της  στις 19-5-2017 γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση δυο νέων λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Για να ολοκληρωθεί η λειτουργία των δυο νέων γραμμών προτείνουμε με την παρούσα εισήγηση την έγκριση των στάσεων, τη δημιουργία νησίδας κατά μήκος της οδού Γιαμαλάκη και  τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας για τη λειτουργία της λεωφορειολωρίδας ( συνημμένα σχέδια).

Προτεινόμενες στάσεις των εγκεκριμένων λεωφορειακών γραμμών

Γραμμή 1 (κόκκινη γραμμή)

Η πλήρης διαδρομή αυτής της γραμμής, είναι: Αφετηρία (εντός του λιμένα Ηρακλείου), Εθνικής Αντιστάσεως, Ικάρου, Πλ .Ελευθερίας (Αστόρια), Δικαιοσύνης, 1821, Πλ. Κορνάρου, Έβανς, Πλαστήρα (Πολιτιστικό Κέντρο), Χανιώπορτα, Καλοκαιρινού, Γιαμαλάκη, Μητσοτάκη, Νεάρχου (Νεώρια, ΟΛΗ) και επιστροφή στην αφετηρία.

Γραμμή 2 (μπλε γραμμή)

Η πλήρης διαδρομή αυτής της γραμμής, είναι: Αφετηρία (πέριξ του Παγκρητίου Σταδίου), Σοφ. Βενιζέλου, (Τάλως, Μητέρα), Αρχ. Μακαρίου, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Κυρίλλου Λουκάρεως, Πλ .Κορνάρου, Αβέρωφ, Πλ. Ελευθερίας (Αστόρια), Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Γιαμαλάκη, Σοφ. Βενιζέλου (Μουσείο Φυσ. Ιστορίας, Μητέρα, Τάλως), επιστροφή στην αφετηρία. 

Τα λεωφορεία θα σταματούν σε υφιστάμενες στάσεις καθώς και σε νέες στάσεις που θα δημιουργηθούν ως εξής:

Στάσεις Γραμμής 1 (κόκκινη γραμμή)

Αφετηρία (Λιμένας Ηρακλείου)

1η στάση: Ικάρου 3 (Συνεταιριστική Τράπεζα), υφιστάμενη στάση

2η στάση: Πλατεία Ελευθερίας (Αστόρια), υφιστάμενη στάση

3η στάση: οδός 1821 αρ. 62, υφιστάμενη στάση

4η στάση: Πλατεία Κορνάρου, υφιστάμενη στάση

5η στάση: Πλαστήρα 12, (Πύλη Ιησού), νέα στάση

6η στάση: Πλαστήρα 48, (Πολιτιστικό κέντρο), νέα στάση

7η στάση: Πλαστήρα 92 (Πανάνειο), υφιστάμενη στάση

8η στάση: Καλοκαιρινού 201 (1ο Δημ. Σχολείο), υφιστάμενη στάση

9η στάση: Καλοκαιρινού 133 (Αγία Παρασκευή), υφιστάμενη στάση 

10η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη, νέα στάση

11η στάση: Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

12η στάση: Πλ. Κουντουριώτη (Ενετικό Λιμάνι), νέα στάση

13η στάση: Νεάρχου 10 (υπεραστικό ΚΤΕΛ), νέα στάση

Αφετηρία (Λιμένας Ηρακλείου)

Στάσεις Γραμμής 2 (μπλε γραμμή)

Αφετηρία (Παγκρήτιο Στάδιο)

1η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (S/M Χαλκιαδάκης), νέα στάση

2η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

3η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 95 (Μητέρα), νέα στάση

4η στάση: Αρχ. Μακαρίου 13 (Τράπεζα Πειραιώς), νέα στάση

5η στάση: Καλοκαιρινού 201 (1ο Δημ. Σχολείο), υφιστάμενη στάση

6η στάση: Καλοκαιρινού 133 (Αγία Παρασκευή), υφιστάμενη στάση 

7η στάση: Κυρ. Λουκάρεως 10  (Άγιος Μηνάς), υφιστάμενη στάση

8η στάση: Πλατεία Κορνάρου, υφιστάμενη στάση

9η στάση: Πλατεία Ελευθερίας (Αστόρια), υφιστάμενη στάση

10η στάση: Ίδης 32 (Λιοντάρια), υφιστάμενη στάση

11η στάση: Καλοκαιρινού 82 (Καμαράκι), υφιστάμενη στάση

12η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη, νέα στάση

13η στάση: Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

14η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 34 (Μουσείο Φυσ. Ιστορίας), νέα στάση

15η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 87 (Μητέρα), νέα στάση

16η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

17η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (S/M Χαλκιαδάκης), νέα στάση

Αφετηρία (Παγκρήτιο Στάδιο)

Διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας στην οδό Γιαμαλάκη

Για την ομαλή λειτουργία των εγκεκριμένων νέων λεωφορειακών γραμμών είναι απαραίτητη η ροή της κυκλοφορίας των λεωφορείων στην οδό Γιαμαλάκη να γίνεται αντίθετα από την κίνηση των οχημάτων με φορά από νότο προς βορρά. Για την ασφαλή και απρόσκοπτη κυκλοφοριακή ροή επεκτείνεται η υπάρχουσα στο βόρειο άκρο νησίδα της οδού προς το υπόλοιπο νότιο τμήμα της. Η διατομή της νησίδας παραμένει 50εκ. όπως και η υπάρχουσα και διασφαλίζεται ελάχιστο πλάτος λωρίδας ανά κατεύθυνση 3,20 μέτρα. Το ελάχιστο πλάτος αυτό ισχύει  μόνο στο τμήμα της οδού που βρίσκονται ρυμοτομούμενα κτίρια, ενώ γενικά το πλάτος των λωρίδων είναι περίπου 3,50 μ. Στη λωρίδα που διαμορφώνεται θα επιτρέπεται να διέρχονται μόνο λεωφορεία, ταξί, ασθενοφόρα και  οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Διαμορφώνεται πεζοδρόμιο πλάτους 60εκ. στην ανατολική πλευρά της οδού στο ύψος του Μποδοσάκειου Δημ. Σχολείου, που θα περιβάλλει τα ρυμοτομούμενα κτίρια με παράλληλη αποξήλωση μικρής λωρίδας του παρόδιου πεζοδρομίου, ώστε να διασφαλίζεται ελάχιστο πλάτος οδοστρώματος 6,40μ. και θα περιλαμβάνει δυο λωρίδες κίνησης οχημάτων, έκαστη πλ. 3,20μ. χωρίς ενδιάμεση νησίδα. Με την προσθήκη αυτή δεν θα διακόπτεται η ροή κυκλοφορίας των πεζών και θα διασφαλίζονται η είσοδος και έξοδος των κατοίκων στα ρυμοτομούμενα κτίρια.

Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση εκατέρωθεν της οδού . Το μέσο πλάτος κάθε λωρίδας κυκλοφορίας θα  είναι  3,50μ.

Επίσης προτείνουμε την οδό  Τσακίρη ως μονόδρομο με φορά από την οδό Στ. Γιαμαλάκη και έξοδο από την οδό Δοϊράνης για το λόγο ότι η τελευταία είναι δρόμος μικρού πλάτους περίπου 2,05μ. λειτουργεί ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης,  δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Δημιουργούνται δύο νέες θέσεις στάθμευσης για ανεφοδιασμό στην οδό Δοϊράνης για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων.

Η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ενώ προβλέπονται νέες διαβάσεις πεζών με διακοπή της νησίδας όπου απαιτείται για ομαλή διάβαση των ΑΜΕΑ. 

Η ρύθμιση αυτή έχει συζητηθεί με τον μελετητή της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης και έχει τη σύμφωνη γνώμη του. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την αναφορά του προέδρου στη βούληση του Δήμου Ηρακλείου να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης από περιφερειακές θέσεις εκτός των τειχών προς το ιστορικό κέντρο. Η ανάγκη αυτή προκύπτει και από τη στρατηγική του Δήμου για τη διασύνδεση του παρακείμενου μετώπου με την παλιά πόλη, την παλιά πόλη με τα τείχη και όλο αυτό το σύμπλεγμα με την Κνωσό. Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν έχουν ανατρέψει την πραγματικότητα: με τον περιορισμό των θέσεων στάθμευσης, εν μέρει από τα έργα διαμόρφωσης οδών ήπιας κυκλοφορίας όπως η Δικαιοσύνης, στη συνέχεια η Καλοκαιρινού, αλλά και από τον εξορθολογισμό και τη δημιουργία σωστών πεζοδρομίων στην Αρχ. Μακαρίου ή αντίστοιχα στην Πλαστήρα. Μειώνονται, λοιπόν, οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Μεγάλη μείωση προέρχεται και από την αναθεώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά την απαγόρευση της στάθμευσης στα τείχη. Έχουν ήδη κλείσει από τον Δήμο, όπως ήταν υποχρεωμένος, τα πάρκινγκ στη Βίγλα και στο Κομμένο Μπεντένι και στους  άλλους χώρους στα τείχη δεν επιτρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού τη λειτουργία τους χώρους στάθμευσης. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με τα επικείμενα έργα. Ο Δήμος θέλει να δώσει μια εναλλακτική λύση με  έμφαση στους εργαζόμενους, κυρίως, που έχουν σχέση με το ιστορικό κέντρο και καταλαμβάνουν τις παρόδιες θέσεις στάθμευσης επιτείνοντας το πρόβλημα για τους προσωρινούς επισκέπτες του κέντρου, εξάλλου στις προθέσεις του Δήμου είναι να μισθώσει θέσεις στάθμευσης εκτός των τειχών που να λειτουργούν σε συνδυασμό με τις γραμμές των μικρών λεωφορείων που κινούνται στη λογική δύο βρόγχων: Γραμμή 1 και Γραμμή 2.

Γραμμή 1 (κόκκινη γραμμή)

Η πλήρης διαδρομή αυτής της γραμμής, είναι: Αφετηρία (εντός του λιμένα Ηρακλείου), Εθνικής Αντιστάσεως, Ικάρου, Πλ .Ελευθερίας (Αστόρια), Δικαιοσύνης, 1821, Πλ. Κορνάρου, Έβανς, Πλαστήρα (Πολιτιστικό Κέντρο), Χανιώπορτα, Καλοκαιρινού, Γιαμαλάκη, Μητσοτάκη, Νεάρχου (Νεώρια, ΟΛΗ) και επιστροφή στην αφετηρία. Οι νέες στάσεις σ’ αυτή τη γραμμή είναι: 

5η στάση: Πλαστήρα 12, (Πύλη Ιησού), νέα στάση

6η στάση: Πλαστήρα 48, (Πολιτιστικό κέντρο), νέα στάση

10η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη, νέα στάση

11η στάση: Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

12η στάση: Πλ. Κουντουριώτη (Ενετικό Λιμάνι), νέα στάση

13η στάση: Νεάρχου 10 (υπεραστικό ΚΤΕΛ), νέα στάση

Γραμμή 2 (μπλε γραμμή)

Η πλήρης διαδρομή αυτής της γραμμής, είναι: Αφετηρία (πέριξ του Παγκρητίου Σταδίου), Σοφ. Βενιζέλου, (Τάλως, Μητέρα), Αρχ. Μακαρίου, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Κυρίλλου Λουκάρεως, Πλ .Κορνάρου, Αβέρωφ, Πλ. Ελευθερίας (Αστόρια), Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Γιαμαλάκη, Σοφ. Βενιζέλου (Μουσείο Φυσ. Ιστορίας, Μητέρα, Τάλως), επιστροφή στην αφετηρία. . Οι νέες στάσεις σ’ αυτή τη γραμμή είναι: 

1η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (S/M Χαλκιαδάκης), νέα στάση

2η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

3η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 95 (Μητέρα), νέα στάση

4η στάση: Αρχ. Μακαρίου 13 (Τράπεζα Πειραιώς), νέα στάση

12η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη, νέα στάση

13η στάση: Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

14η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 34 (Μουσείο Φυσ. Ιστορίας), νέα στάση

15η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 87 (Μητέρα), νέα στάση

16η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

17η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (S/M Χαλκιαδάκης), νέα στάση

Αυτές οι γραμμές πατάνε σε δρόμους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα προσβασιμότητας για μεσαίου τύπου λεωφορεία, (έχει γίνει και πιλοτικά η διαδρομή με τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ κ. Βουλγαράκη), αλλά προϋποθέτουν για την υλοποίησή τους τη δημιουργία μιας λεωφορειολωρίδας επί της οδού Γιαμαλάκη. Γεωμετρικά χωράει αλλά πρακτικά θα χαθούν οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης (οι οποίες είναι με ωριαία κάρτα επί πληρωμή)  οι οποίες θα αναπληρωθούν σε πολλαπλάσιο βαθμό, από τις θέσεις που θα μισθωθούν. 

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας είχαν εγκριθεί οι δύο γραμμές ως προς την προσβασιμότητα και την περιγραφή των νέων στάσεων και της πορείας και η σημερινή εισήγηση της υπηρεσίας είναι συμπληρωματική και αφορά στη διαμόρφωση της λεωφορειολωρίδας επί της οδού Γιαμαλάκη. Επειδή είχε διατυπωθεί μια ανησυχία για το αν θα είναι συμβατή με τη μελέτη της Π. Πόλης η εισήγηση, ζητήσαμε και λάβαμε την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του μελετητή της Π. Πόλης κ. Ρέντζου και έχουμε ενσωματώσει κάποιες παρατηρήσεις του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής διάβασε τα σχόλια του μελετητή της Π. Πόλης κ. Ρέντζου Δημητρίου: «Μετά από προσεκτική εξέταση της ανωτέρω πρότασης για δύο (2) νέες διαδρομές λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης στην Π. Πόλη του Ηρακλείου αναφέρουμε τα εξής:

1. Οι διαδρομές κρίνονται κατάλληλες ιδίως αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος των λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν.

2. Η κίνηση των λεωφορείων σε αντίθετη φορά (contra flow) προς την άλλη κυκλοφορία της οδού Γιαμαλάκη θεωρείται αποδεκτή διότι δεν αντιβαίνει στις ίδιες αρχές που εφαρμόστηκαν και εγκρίθηκαν σε προηγούμενες υποβολές για την οδό Καλοκαιρινού που όμως δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

3. Στις προτεινόμενες διαδρομές η εκτός των λεωφορείων κίνηση διατηρεί τους ήδη εγκεκριμένους βρόχους πορείας εντός της Π. Πόλης και επομένως δεν αλλάζει η βασική κυκλοφοριακή ρύθμιση που έχει εγκριθεί τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σχεδίαση της διαχωριστικής νησίδας μεταξύ λεωφορειολωρίδας και της άλλης κυκλοφορίας επί της οδού Γιαμαλάκη ώστε να αφεθούν ανοίγματα που θα επιτρέπουν την είσοδο ή την έξοδο προς και από τις κάθετες στη Γιαμαλάκη οδούς ανάλογα με τη φορά της μονοδρόμησής τους.

5. Τέλος, να σχεδιασθεί προσεκτικά η θέση της γραμμής STOP στο νότιο άκρο της Γιαμαλάκη ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή με τα στρέφοντα στο σημείο αυτό λεωφορεία από την οδό Καλοκαιρινού. Το ίδιο ισχύει και στις στροφές στον κόμβο Πλαστήρα/ Μεγάλη Έβανς.

Σε πρώτη εκτίμηση οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στο δίκτυο της Π. Πόλης δεν αναμένεται να επηρεασθούν ιδιαίτερα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα πέραν των συνήθων που παρουσιάζονται κατά την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων μέχρις ότου οι οδηγοί συνηθίσουν τη νέα κατάσταση».

Η συζήτηση επί της εισήγησης της υπηρεσίας για το εν λόγω θέμα ξεκίνησε με τον κ. Χουστουλάκη Αλέξανδρο, εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που ρώτησε αν μπορεί να γίνει εσοχή στα πεζοδρόμια για φορτοεκφόρτωση των καταστημάτων. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στις πιο κοντινές στις εν λόγω επιχειρήσεις κάθετες οδούς που έχουν αρκετό πλάτος γιατί στη Γιαμαλάκη υπάρχουν πολύ στενά πεζοδρόμια. Γίνεται, επίσης, μια άλλη ρύθμιση με τριγωνική κίνηση επί της οδού Τσακίρη με την οδό Δοϊράνης. Η οδός Τσακίρη που είναι πρώτη παράλληλος με την Καλοκαιρινού μονοδρομείται.

Ο κ.  Συμεών Ερμίδης, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»,  πήρε το λόγο και ζήτησε πληροφορίες για το μέγεθος των λεωφορείων και ενημερώθηκε ότι θα είναι μεσαίου τύπου λεωφορεία. Ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις για τις διαβάσεις πεζών και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν χρειάζεται να διασχίσει ο πεζός τη νησίδα. Επίσης, όταν οι διαβάσεις είναι ενδιάμεσες είναι κομμένη η νησίδα. Ο κ. Ερμίδης συνέχισε την τοποθέτησή του και πρότεινε να παρκάρουν οι κάτοικοι της οδού Γιαμαλάκη στο παρακείμενο δημοτικό πάρκινγκ ακόμα και δωρεάν, γιατί θα χαθούν οι  υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης. 

Ζήτησε και επιπλέον πληροφορίες για την αριστερή στροφή από την Καλοκαιρινού στη Γιαμαλάκη και πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα γιατί η αριστερή στροφή (Κόκκινη Γραμμή) έχει πολύ μεγάλη ακτίνα και σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της Καλοκαιρινού σε ήπιας κυκλοφορίας δρόμο δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε με την δεξιά στροφή (Μπλε Γραμμή) γιατί και η Καλοκαιρινού θα είναι δρόμος μόνο για λεωφορεία, ταξί και οχήματα έκτακτης ανάγκης και άρα δεν θα υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα. Εξάλλου, τα λεωφορεία που θα στρίβουν θα είναι μεσαίου μεγέθους και όχι μεγάλα. 

Η κ. Κουλαρά Ευστρατία, εκπρόσωπος της Τροχαίας Ηρακλείου πρότεινε να μπει σήμανση και η κ. Χαιρέτη απάντησε  ότι θα τοποθετηθεί σήμανση  που θα ενημερώνει ότι στην κάθοδο της Γιαμαλάκη από την Καλοκαιρινού  επιτρέπεται η κίνηση μόνο λεωφορείων και ταξί.

Ο κ. Ερμίδης είπε ότι στη βόρεια πλευρά της Γιαμαλάκη λίγο πριν το Μποδοσάκειο υπάρχει σπίτι και πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των κατοίκων από την οικία τους. Ο κ. Χουστουλάκης επεσήμανε ότι υπάρχει και πυλωτή πολυκατοικίας επί της Γιαμαλάκη που βγαίνει στο δρόμο από την πλευρά του λεωφορειόδρομου και προτάθηκε να δοθεί ειδική άδεια στους κατοίκους για να κινούνται κατ’ εξαίρεση. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Χαρίτος Παπαδάκης, εκπρόσωπος των Ιδιοκτητών Σταθμών Αυτοκινήτων, λέγοντας ότι είναι μια λύση ανάγκης αν και δεν είναι εύκολη η εφαρμογή της και πρότεινε να γίνει μόνο για λεωφορεία γιατί τα ταξί πρέπει να σταματούν για την επιβίβαση/αποβίβαση των πελατών τους και ο δρόμος είναι πολύ στενός για τη στάση οχημάτων. Πρότεινε πιλοτική εφαρμογή αρχικά μόνο για λεωφορεία για να φανούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, επίσης, να διασφαλιστεί η ασφαλής κίνηση των πεζών. Ο κ. Παπαδάκης συντάχθηκε με τις επιφυλάξεις του ΤΕΕ ΤΑΚ. 

Ακολούθως ο κ. Ιωάννης Βαρδαβάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί, τόνισε τη χαοτική κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και εξέφρασε αμφιβολίες για το πώς θα εφαρμοστεί η λειτουργία της νέας λεωφορειολωρίδας στη Γιαμαλάκη – ιδίως τη νύχτα που δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών όσον αφορά την οδηγική τους συμπεριφορά και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η συνεργασία αστυνόμευσης από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία. 

Ο κ. Ιωάννης Σχινάς, εκπρόσωπος ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας πρώτα τα θετικά της εν λόγω εισήγησης:1) το γεγονός ότι η αφετηρία και των δύο γραμμών είναι κοντά σε χώρους στάθμευσης, 2) ότι καλύπτουν κάποιες περιοχές της πόλης που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν συγκοινωνιακά και ότι οι στάσεις που έχουν επιλεγεί είναι πολύ καλές και κομβικής σημασίας, και 3) τα μικρότερα οχήματα (mini bus) ναι μεν θα προσθέσουν κάποιο φόρτο στον ήδη υπάρχοντα αλλά τουλάχιστον θα είναι λιγότερη η επιβάρυνση στην κυκλοφορία της πόλης σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Συνέχισε αναφέροντας τα αρνητικά της εισήγησης: 1) προκαταβάλλεται ο σχεδιασμός-μελέτες των έργων με έργα από τις Δημοτικές Αρχές - συνήθεια που την έχουν όλες οι δημοτικές αρχές. Εξήγησε την άποψή του αυτή λέγοντας ότι το Ηράκλειο επιλέχθηκε να μπει στο ΣΒΑΚ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), άρα υπάρχει δεσμευμένο ποσό για τη μελέτη αυτών των σχεδίων. Θα έπρεπε να τρέξει, λοιπόν, αυτό το κομμάτι τη μελέτη του ΣΒΑΚ που θα έλεγε αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη γραμμή ή αν πρέπει να αντικαταστήσουμε τα λεωφορεία κλπ. Με αυτόν τον τρόπο προκαταβάλλουμε τον μελετητή, 

2) δεν έχουν τη λειτουργία των mini bus με την έννοια που το σκέφτεται το ΤΕΕ ΤΑΚ γιατί δεν υπάρχει η έννοια του ενιαίου εισιτηρίου. Θα λειτουργήσει μόνο γι’ αυτούς που θα παρκάρουν και θα γυρίζουν στην αφετηρία γιατί υπάρχουν λίγα λεωφορεία και θα είναι μεγάλη  η χρονική απόσταση των λεωφορείων,

 3) δεν θα λειτουργήσει ως λεωφορειόδρομος στη Γιαμαλάκη, παρά μόνο ίσως τις ώρες αιχμής, γιατί θα μπαίνουν μηχανάκια και αυτοκίνητα επειδή δεν υπάρχει παιδεία οδηγική και ούτε επαρκής αστυνόμευση.

 Το ΤΕΕ ΤΑΚ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες γραμμές στη Γιαμαλάκη θα αποτύχουν. Παρά τις επιφυλάξεις, όμως, συμφωνεί με την πιλοτική εφαρμογή της εισήγησης να ελεγχθούν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής από κάποιον επιστήμονα στα πλαίσια του ΣΒΑΚ και όχι από τη Δημοτική Αρχή. 

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος πρότεινε να γίνει πιλοτική εφαρμογή της εισήγησης μέχρι τις 31/12/2019 με τις ελαφρύτερες δυνατές κατασκευές ώστε να μπορεί να αφαιρεθούν εύκολα. Εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση της μελέτης της Παλιάς Πόλης και του ΣΒΑΚ. Ο νέος μελετητής της κυκλοφοριακής μελέτης της Π. Πόλης σε συνεργασία με αυτόν από το ΣΒΑΚ θα αξιολογήσουν αν αυτές τις κυκλοφοριακές αλλαγές θα τις διαφοροποιήσουμε ή θα τις κρατήσουμε έτσι ή δεν θα τις υλοποιήσουμε καθόλου. Ο πρόεδρος πρότεινε να μπει ως προϋπόθεση από το ΤΕΕ ΤΑΚ είτε το ενιαίο εισιτήριο είτε το δωρεάν εισιτήριο γι’ αυτές τις γραμμές το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής. Τα λεωφορεία που θα εξυπηρετούν αυτές τις γραμμές θα είναι 4 και μέσα στο 2018 θα έρθουν και 2 ηλεκτρικά που θα μπουν σ’ αυτές τις γραμμές. Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν προκαταλαμβάνουμε τον μελετητή, αντίθετα, του δίνουμε στοιχεία πιλοτικής λειτουργίας, πράγμα που δεν είχε γίνει στις λεωφορειακές γραμμές που είχε προτείνει ο κ. Ρέντζος και γι’ αυτό δεν εφαρμόστηκαν γιατί δεν περνούσε το λεωφορείο.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιωάννης Νεονάκης, εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση της κυκλοφοριακής μελέτης που δεν προβλέπει τη διέλευση του λεωφορείου από τη Γιαμαλάκη. Η μελέτη της Π. Πόλης προτείνει την έξοδο των οχημάτων από το κέντρο και συμφωνεί με την πρόταση αυτή και προτείνει να αρχίσει να εφαρμόζεται η λογική που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις που οι δημότες κινούνται πολύ με τα πόδια. Δεν συμφωνεί με την πιλοτική εφαρμογή αλλά συμφωνεί με τις θέσεις του ΤΕΕ ΤΑΚ. Οι πολιτικές θέσεις της παράταξης που εκπροσωπεί θα εκφραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα μετά από τη διαλογική συζήτηση που προηγήθηκε η επιτροπή γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία  θετικά με την εισήγηση της υπηρεσίας ενσωματώνοντας τις προτάσεις που πρότεινε το ΤΕΕ ΤΑΚ: Να γίνει πιλοτική εφαρμογή μέχρι τις 31/12/2019 με τις ελαφρύτερες δυνατές κατασκευές για τη νησίδα ώστε να μπορεί να αφαιρεθούν εύκολα  και τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής να κριθούν από τους αρμόδιους για την επικύρωση ορθότητας των γραμμών, δηλαδή τον μελετητή της αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης της Παλιάς Πόλης και το μελετητικό σχήμα που θα αναλάβει το ΣΒΑΚ.

Το μέλος της επιτροπής κ. Ιωάννης Νεονάκης, εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», δεν συμφωνεί για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό  και καταψηφίζει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ 

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.