Σε ανοδική πορεία ο «χρυσός» της Κρήτης- Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για το λάδι
Στις 23 Αυγούστου το CretePlus.gr επισήμαινε πως τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά του ελαιολάδου είναι άκρως θετικά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις χαρακτηρίζουν πρωτοφανείς αυτό το διάστημα για το ελληνικό ελαιόλαδο του ’14-’15, καθώς αγγίζουν και τα 4,30 ευρώ το κιλό, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση στo νομό Μεσσηνίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία και στη δυσμενή για Ιταλία και Ισπανία, αποδίδει τις υψηλές τιμές διάθεσης και του κρητικού ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρεθυμνιώτικα Νέα», ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων που θα διασφαλίζουν το μόνιμο συμφέρον του Kρητικού παραγωγού. «Νομίζω ότι λείπει γενικά η στρατηγική και η καλή πρακτική για το πώς μπορούμε να δώσουμε υπεραξία στο λάδι. Το ότι ανεβαίνει η τιμή του και έχει ήδη φθάσει σε επίπεδα άνω των 4€ στην Κρήτη, οφείλεται βασικά στο ότι η παραγωγή στην Ιταλία και στην Ισπανία ήτανε πολύ πεσμένη πέρυσι, ενώ κάποιες πληροφορίες λένε ότι ούτε και φέτος αναμένεται να είναι καλύτερη. Η εξέλιξη αυτή βοηθάει πολύ την τιμή του δικού μας λαδιού, καθώς όταν ένα αγαθό τόσο υψηλής διατροφικής αξίας έχει έλλειψη, είναι φανερό ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη οπότε δημιουργεί αύξηση των τιμών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρινάκης σε σχετικές δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας στρατηγικής πολιτικής για το λάδι, έτσι ώστε να επωφελούνται οι Κρητικοί παραγωγοί και να αποκτήσει την υπεραξία που του αξίζει το προϊόν της Κρητικής γης, που έχει χαρακτηριστεί ως το χρυσάφι του νησιού. Ο ίδιος σημείωσε ότι η χύμα διάθεση του ελαιολάδου με πρακτικές παραεμπορίου, ζημίωνε εν τέλει σημαντικά τους παραγωγούς, ενώ, εάν γίνει με δημοπρασίες οι τιμές φθάνουν σε υψηλότερα επίπεδα. Φέτος αρκετοί συνεταιρισμοί στην Κρήτη, ακολουθούν την μέθοδο της δημοπράτησης για την διάθεση του ελαιολάδου.
Γι’αυτό ο ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη, θα οργανώσει φέτος διαγωνισμούς καλών πρακτικών για τη διάθεση του ελαιολάδου. «Ως ΣΕΔΗΚ έχουμε σκοπό να κάνουμε έναν διαγωνισμό καλών πρακτικών για τη σωστή διακίνηση του προϊόντος και την επίτευξη καλύτερης τιμής για τους παραγωγούς. Εκεί θα ακούσουμε όλους αυτούς που έχουν να προτείνουν κάτι, -αλλά λέω προκαταβολικά- ότι ένας ασφαλέστατος τρόπος είναι η δημοπράτηση. Όταν αυτό γίνει από τους περισσότερους, θα δείτε ότι ο παραγωγός θα παίρνει περισσότερα χρήματα στα χέρια του. Χαιρόμαστε που ήδη έντεκα συνεταιρισμοί έχουν ακούσει τις παροτρύνσεις του ΣΕΔΗΚ και ήδη βλέπουν τη διαφορά. Οι τιμές έχουν να κάνουν και με την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Κάποιες ποσότητες που διακινούνται εντός επιβαρύνονται ενώ αυτές που βγαίνουν έξω δεν επιβαρύνονται. Όλα αυτά έχουν τον απόηχό τους και στην τελική διαμορφούμενη τιμή. Ελπίζω όμως να καταφέρουμε να δώσουμε την πραγματική του αξία σε αυτό τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε πώς οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί μέσα από συνεργασίες θα πετύχουν μια σωστή τυποποίηση του ελαιολάδου. Θα πρέπει βέβαια να καταλαβαίνει αυτή την υπεραξία και ο παραγωγός, γιατί σήμερα βλέπουμε παραγωγούς να αποδεσμεύονται από το προϊόν τους και έτσι είτε αυτό πωλείται ακριβά στην Ευρώπη είτε όχι, εκείνοι δεν μπορούν να το καταλάβουν», είπε χαρακτηριστικά.