Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο

Κρήτη | 09/04/2019 - 08:06
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο
Κάλεσμα ευρείας συμμετοχής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου

Κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, ενόψει της 24ωρης απεργίας που διοργανώνεται στον τομέα των εργαζομένων στις διανομές με δίκυκλο.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνονται τα εξής:

«Τον τελευταίο καιρό, και πιο συγκεκριμένα  στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών η λίστα των νεκρών διανομέων με δίκυκλο όχημα έχει φτάσει τον αριθμό 15. Καθώς λοιπόν έχουμε έναν νεκρό διανομέα το μήνα, είναι εγκληματική η αδιαφορία κυβέρνησης-τοπικών-περιφερειακών αρχών για τη λήψη  στοιχειωδών μέτρων ,έτσι ώστε να πάψουν  οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής να χύνουν το αίμα τους στην άσφαλτο για ένα κομμάτι ψωμί. Ούτε απλή αναφορά για στους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται μέσα σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, στους άθλιους δρόμους των πόλεων, με άθλια και ασυντήρητα δίκυκλα, να επιβιώσουν, να θρέψουν την οικογένεια τους και καταλήγουν να αφήνουν την τελευταία τους  πνοή στην δουλειά!

Κεφάλαιο-ΕΕ-κυβερνήσεις και εργοδοσία επιβάλουν ένα καθεστώς εργασιακής δουλείας που βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, στην ανασφάλεια και την υποταγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη διανομή αναγκάζονται να δουλεύουν υποδηλωμένοι, χωρίς δώρα και επιδόματα και τις περισσότερες φορές χωρίς ρεπό! Δεν τηρείται σε κανέναν βαθμό ούτε καν η στοιχειώδης εργατική νομοθεσία κάτι φυσικά που επιτρέπει στους εργοδότες  να συνεχίζουν ακάθεκτοι το ‘’παιχνίδι’’ της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και να κερδοφορούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, κάνει τα στραβά μάτια, αφήνοντας εσκεμμένα τον ελεγκτικό μηχανισμό υποστελεχωμένο κάτι το οποίο έχει ως άμεση απόρροια την διευκόλυνση των αυθαιρεσιών από τους εργοδότες. Ο κλάδος των εργαζομένων με δίκυκλο όχημα, όπως ήταν φυσικό, δεν γινόταν να ξεφύγει από αυτό το κλίμα εργασιακού μεσαίωνα με την πλήρη αποθράσυνση σε πολλές περιπτώσεις των εργοδοτών, τη σωματική και λεκτική βία, αλλά και ξυλοδαρμούς και μαφιόζικες πρακτικές ,όπως έγινε πρόσφατα από μπράβους της εργοδοσίας στη Θεσσαλονίκη και στο Περιστέρι.

Όσον αφορά στο Ηράκλειο της Κρήτης, με απορία και οργή παρακολουθούμε την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου των Διανομέων να μένει άπραγη και ανενεργή σε όλη αυτή τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έπειτα από 3 θανάτους στο νησί (δύο στα Χανιά και ένα στην Ιεράπετρα) θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μια συλλυπητήρια ανακοίνωση  από την διοίκηση του σωματείου αλλά ούτε αυτό δεν έκανε! Από τη μεριά του το ΕΚΗ συνδιοργάνωσε με την ΕΛ.ΑΣ. και το τμήμα τροχαίας ημερίδα για την οδική ασφάλεια για να πείσουν τον κόσμο ,περίπου πως για τους θανάτους των οδηγών με δίκυκλο όχημα ευθύνονται οι ίδιοι οι οδηγοί και η “κακή” τους οδική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε αυτολεξεί τα λόγια του προέδρου του εργατικού κέντρου από εκείνη την ημερίδα. “ …είναι τραγικό να φεύγεις το πρωί από το σπίτι και να μην ξέρεις αν  θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου. Πολλά από αυτά τα δυστυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι οδηγοί τηρούσαν τον Κ.Ο.Κ…”  Θράσος και Ύβρις!

Κάθε θάνατος που συμβαίνει στον κλάδο της διανομής αποτελεί εργατικό ατύχημα με τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τα εξαντλητικά ωράρια, οι περικοπές στο προσωπικό, η εντατικοποίηση, οι εξευτελιστικοί μισθοί σε συνδυασμό με τον εξαναγκασμό οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με το δικό τους όχημα για το οποίο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από τη τσέπη τους τη βενζίνη και τη συντήρηση, η πίεση από τις επιχειρήσεις για γρήγορη παράδοση, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί “οι ντηλιβεράδες τρέχουν σαν τους τρελούς “.

Το γεγονός ότι τα μέσα ατομικής προστασίας (αδιάβροχο μπουφάν με ανακλαστήρες, αδιάβροχο παντελόνι με ανακλαστήρες, γαλότσες, γάντια με κόκαλο προστασίας για τα δάχτυλα, κράνος), δεν παρέχονται από τις επιχειρήσεις αλλά αποτελούν ευθύνη του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά να τα προμηθευτεί ,κάνει τους διανομείς πιο ευάλωτους στις άσχημες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καθώς η αγορά όλων αυτών είναι οικονομικά δυσβάσταχτη ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μισθούς πείνας! Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό δύσκολα θα αποφύγουν το μοιραίο αν συμβεί κάτι καθοδόν.

Αυτή η κατάσταση είναι γενική εικόνα στον κλάδο και δεν έχει να κάνει με μεμονωμένους εργοδότες. Υπάρχει γιατί έχει  στρωθεί το έδαφος από την αντεργατική πολιτική που προωθεί το ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις, προωθούν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, χαλάρωσαν κι άλλο τη νομοθεσία για τους εργοδότες γύρω από τα εργατικά «ατυχήματα». Λύνουν με δεκάδες νόμους τα χέρια στο κεφάλαιο. Στηρίζουν στην πράξη την κερδοφορία του, μεγαλώνοντας τη δική μας εκμετάλλευση.

Αυτή η απερίγραπτη κατάσταση συνεχίζεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπουργού εργασίας και καμίας κυβέρνησης καθώς το μοναδικό τους μέλημα είναι να δείχνουν μονίμως ανοχή στις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος, να κάνουν τα στραβά μάτια στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και να μειώνουν ή να εξαφανίζουν τα πρόστιμα για παραβάσεις του εργατικού δικαίου μέσω αλλεπάλληλων χαριστικών ρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα έχουν αφήσει τον εργαζόμενο έρμαιο στις ορέξεις αδίστακτων εργοδοτών που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση θησαυρίζοντας από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων του κλάδου.

Η κυβέρνηση αρκείται μόνο σε μικρές νομικές προσθήκες σχετικά με την ασφάλεια των διανομέων ξέροντας όμως πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να ελεγχθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η ίδια έχει φροντίσει να διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και να διαμορφώσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους  παραβάτες εργοδότες . Όλο αυτό το αντεργατικό πλαίσιο αποτελεί την αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής γιατί πως αλλιώς θα έρθει η πολυπόθητη ”ανάπτυξη”, πώς αλλιώς θα ικανοποιηθεί η ακόρεστη δίψα για κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων αλυσίδων που σιγά σιγά κυριαρχούν στο κλάδο ;

Ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που προωθεί την σύγχρονη δουλεία για να ικανοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και η συλλογική πάλη μέσα από αυτά, απέναντι στους υποταγμένους της ΓΣΕΕ και της ομοσπονδίας, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της διανομής να οργανωθούν στο σωματείο τους και να απαιτήσουν να δώσει πραγματικό παρόν στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς προασπίζοντας τα εργατικά συμφέροντα. Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει νίκες είναι η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας “από τα κάτω” απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία, απέναντι στον ξεπουλημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματείου ιδιωτικού και δημοσίου  τομέα να στηρίξουν την 24ωρη απεργία των διανομέων με δίκυκλο στις 11 Απριλίου».

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αναζητώντας τον Ιησού - Αφιέρωμα στη μεγαλύτερη γιορτή…

Τα κειμήλια και τα μνημεία που σχετίζονται με τον Χριστό, τα Πάθη Του και τους Αποστόλους μέσα από την επιστήμη, την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις

«Η δική μου μέρα»: Ταινία με μαθητές από την Κρήτη διαγωνίζεται…

Σχολείο και μετά στα ζώα για να τα ταΐσει - Η μέρα ενός μικρού μαθητή σ' ένα χωριό της Κρήτης

Η αναζήτηση του ηλικιωμένου είχε τραγική κατάληξη!

Εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική τοποθεσία του Χουδετσίου

Νέα υπόθεση ασέλγειας στην Κρήτη: 75χρονος προσέγγισε ερωτικά…

Σοκάρει η υπόθεση ασέλγειας με θύμα ένα 6χρονο κοριτσάκι

Η μοιραία ανάρτηση του 27χρονου Στέλιου που σκοτώθηκε σε…

«Δεν τηνε θέλω τη ζωή ρε χωρίς εσένα...»

Επέστρεψε το πλοίο για λόγους υγείας επιβάτη

Μισή ώρα μετά τον απόπλου ένας επιβάτης εκδήλωσε πρόβλημα υγείας

«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις χωματερές και στα ρυάκια καταλήγουν τα “δηλητήρια” αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ανακύκλωσης

Συννεφιασμένος ο καιρός στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Η «Κρήτη δίνει ζωή» και προζυμένια… κεράσματα

«Η Κρήτη δίνει ζωή»… στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα τα ήθη και έθιμα του τόπου και το έργο του συλλόγου

Κορεατικό κανάλι στην Κρήτη για την προώθηση του περιηγητικού…

Δημοσιογραφική αποστολή θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το Κορεατικό κρατικό κανάλι KBS στη Κρήτη με την υποστήριξη της Περιφέρειας για την τουριστική…

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών στις Γούρνες – Κοκκίνη…

Από το δήμο Χερσονήσου και την ΚΕΔΧ

Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης: Άρση της αδικίας στα κανάλια

Με τροπολογία στη Βουλή ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης μειώνεται στο 5% για όλα τα τηλεοπτικά μέσα

«Στάχτη» έγιναν 2 αυτοκίνητα - Τεράστια η ζημιά

Στις φλόγες τυλίχτηκαν δύο επιβατηγά οχήματα στο Καστέλι

Ορατό το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του σημερινού καιρού στο νησί

Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων στο Δήμο Πλατανιά

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δείγμα πολιτισμού

Τα κουνούπια στην Κρήτη «οργιάζουν» - Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί. αύξησαν τα έντομα που... θα μας φάνε

Συγκλονίζει ο Νίκος Μαχλάς με την σοβαρή περιπέτεια υγείας…

Για πρώτη φορά, ο Νίκος Μαχλάς μίλησε δημόσια για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του Γιώργος και το οποίο είχε happy end μετά από αρκετά χρόνια.

Ημερήσια δρομολόγια των Μινωικών Γραμμών ενόψει Πάσχα

Για να καλύψουν τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες

«Ρεκόρ» κλοπών και διαρρήξεων: 121 στο ενεργητικό του

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Θλίψη για την 20χρονη καπετάνισσα της ΑΝΕΚ, που έφυγε τόσο…

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 20χρονης Αφροδίτης Συλλιγνάκη, δόκιμης πλοιάρχου στην ΑΝΕΚ…

50 πυρομαχικά του Β' ΠΠ εντόπισε ψαροντουφεκάς στην Κρήτη

Δεν πίστευε στα μάτια του ιδιώτης υποβρύχιος αλιέας όταν βούτηξε σε αλιευτικό καταφύγιο

Φωτιά σε καμινάδα εστιατορίου: Τους βγήκε... ξινό το τζάκι…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έτρεψε για να σβήσει τις φλόγες

Ντοκιμαντέρ στα βουνά της Κρήτης από Κορεάτικο κανάλι

Η δημοσιογραφική αποστολή έρχεται αρχές Μαΐου

Αισθητά βελτιωμένος ο καιρός σε όλη τη Κρήτη

Δείτε την πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που…

«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Έρχονται… ξένα λάδια στην Κρήτη

Έχουν «βαλτώσει» οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τον Πολωνό περιηγητή –…

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Χαλάει πάλι ο καιρός – Έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Χανιά: Πέταξαν την ελληνική σημαία στο χώμα και ανέβασαν…

Τι αναφέρει δημοσίευμα του defenceline.gr για το περίεργο περιστατικό

Έκρυβε στο σπίτι του το όπλο και τις σφαίρες

Στα χέρια των αρχών ένας 60χρονος

Τσουχτερά πρόστιμα για τις ταμειακές μηχανές στους κρεοπώλες…

Τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος δυσχεραίνει την αναπροσαρμογή τους, λένε οι κρεοπώλες

Η Κρήτη χάνει τις ελιές της;

Οι δύο κίνδυνοι για το κρητικό ελαιόλαδο

Γιώργος Τριανταφύλλου: Τα τελευταία λόγια του στο καφενείο…

Η οικογένεια του δεν έχει σταματήσει τις έρευνες, με δεδομένο ότι ο 83χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου πάσχει από άνοια

Σε μπισκότα και ζύμη έκρυβαν την κάνναβη

Συνέβη και αυτό στην Κρήτη

Στον…. Βραχόκηπο η κινητή μονάδα Μαστογραφίας

Την Μ. Τετάρτη – Σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης

1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία…

Τι ζητούν βουλευτές της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου

«Έφυγε» ένας Χανιώτης μουσικός της κλασσικής ροκ σκηνής

«Πάλεψε» για πολλούς μήνες αλλά έχασε την μάχη σε ηλικία μόλις 50 ετών

Η Σκακιστική Κρήτη στη…. Χερσόνησο

Το τριήμερο 12-14 Απριλίου

Στη Κρήτη τρεις υπουργοί για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Υπογράφεται σήμερα ανάμεσα στον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τάσο Βάμβουκα

Συννεφιασμένος ουρανός με την θερμοκρασία να αγγίζει τους…

Δείτε την πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Εντυπωσιακοί καταρράκτες μετά τις δυνατές βροχές

Οι βροχές σταμάτησαν, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες έμειναν στην Ιεράπετρα

Κρήτη, Ρόδος και Κως στις πρώτες επιλογές των Αυστριακών

Για τέταρτη χρονιά η Ελλάδα δημοφιλέστερος προορισμός στη συγκεκριμένη αγορά

Νέα ένταση στη δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Ένας από τους μάρτυρες χαρακτήρισε «φιλικά πειράγματα» τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη

Σοβαρό τροχαίο στη Σητεία

Στο Παλαίκαστρο

Κρήτη: Μόνο για το μήνα Μάρτιο συνελήφθησαν 465 άτομα

Τι προκύπτει από το μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.