Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο

Κρήτη | 09/04/2019 - 08:06
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις διανομές με δίκυκλο
Κάλεσμα ευρείας συμμετοχής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου

Κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, ενόψει της 24ωρης απεργίας που διοργανώνεται στον τομέα των εργαζομένων στις διανομές με δίκυκλο.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνονται τα εξής:

«Τον τελευταίο καιρό, και πιο συγκεκριμένα  στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών η λίστα των νεκρών διανομέων με δίκυκλο όχημα έχει φτάσει τον αριθμό 15. Καθώς λοιπόν έχουμε έναν νεκρό διανομέα το μήνα, είναι εγκληματική η αδιαφορία κυβέρνησης-τοπικών-περιφερειακών αρχών για τη λήψη  στοιχειωδών μέτρων ,έτσι ώστε να πάψουν  οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής να χύνουν το αίμα τους στην άσφαλτο για ένα κομμάτι ψωμί. Ούτε απλή αναφορά για στους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται μέσα σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, στους άθλιους δρόμους των πόλεων, με άθλια και ασυντήρητα δίκυκλα, να επιβιώσουν, να θρέψουν την οικογένεια τους και καταλήγουν να αφήνουν την τελευταία τους  πνοή στην δουλειά!

Κεφάλαιο-ΕΕ-κυβερνήσεις και εργοδοσία επιβάλουν ένα καθεστώς εργασιακής δουλείας που βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, στην ανασφάλεια και την υποταγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη διανομή αναγκάζονται να δουλεύουν υποδηλωμένοι, χωρίς δώρα και επιδόματα και τις περισσότερες φορές χωρίς ρεπό! Δεν τηρείται σε κανέναν βαθμό ούτε καν η στοιχειώδης εργατική νομοθεσία κάτι φυσικά που επιτρέπει στους εργοδότες  να συνεχίζουν ακάθεκτοι το ‘’παιχνίδι’’ της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και να κερδοφορούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, κάνει τα στραβά μάτια, αφήνοντας εσκεμμένα τον ελεγκτικό μηχανισμό υποστελεχωμένο κάτι το οποίο έχει ως άμεση απόρροια την διευκόλυνση των αυθαιρεσιών από τους εργοδότες. Ο κλάδος των εργαζομένων με δίκυκλο όχημα, όπως ήταν φυσικό, δεν γινόταν να ξεφύγει από αυτό το κλίμα εργασιακού μεσαίωνα με την πλήρη αποθράσυνση σε πολλές περιπτώσεις των εργοδοτών, τη σωματική και λεκτική βία, αλλά και ξυλοδαρμούς και μαφιόζικες πρακτικές ,όπως έγινε πρόσφατα από μπράβους της εργοδοσίας στη Θεσσαλονίκη και στο Περιστέρι.

Όσον αφορά στο Ηράκλειο της Κρήτης, με απορία και οργή παρακολουθούμε την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου των Διανομέων να μένει άπραγη και ανενεργή σε όλη αυτή τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έπειτα από 3 θανάτους στο νησί (δύο στα Χανιά και ένα στην Ιεράπετρα) θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μια συλλυπητήρια ανακοίνωση  από την διοίκηση του σωματείου αλλά ούτε αυτό δεν έκανε! Από τη μεριά του το ΕΚΗ συνδιοργάνωσε με την ΕΛ.ΑΣ. και το τμήμα τροχαίας ημερίδα για την οδική ασφάλεια για να πείσουν τον κόσμο ,περίπου πως για τους θανάτους των οδηγών με δίκυκλο όχημα ευθύνονται οι ίδιοι οι οδηγοί και η “κακή” τους οδική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε αυτολεξεί τα λόγια του προέδρου του εργατικού κέντρου από εκείνη την ημερίδα. “ …είναι τραγικό να φεύγεις το πρωί από το σπίτι και να μην ξέρεις αν  θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου. Πολλά από αυτά τα δυστυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι οδηγοί τηρούσαν τον Κ.Ο.Κ…”  Θράσος και Ύβρις!

Κάθε θάνατος που συμβαίνει στον κλάδο της διανομής αποτελεί εργατικό ατύχημα με τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τα εξαντλητικά ωράρια, οι περικοπές στο προσωπικό, η εντατικοποίηση, οι εξευτελιστικοί μισθοί σε συνδυασμό με τον εξαναγκασμό οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με το δικό τους όχημα για το οποίο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από τη τσέπη τους τη βενζίνη και τη συντήρηση, η πίεση από τις επιχειρήσεις για γρήγορη παράδοση, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί “οι ντηλιβεράδες τρέχουν σαν τους τρελούς “.

Το γεγονός ότι τα μέσα ατομικής προστασίας (αδιάβροχο μπουφάν με ανακλαστήρες, αδιάβροχο παντελόνι με ανακλαστήρες, γαλότσες, γάντια με κόκαλο προστασίας για τα δάχτυλα, κράνος), δεν παρέχονται από τις επιχειρήσεις αλλά αποτελούν ευθύνη του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά να τα προμηθευτεί ,κάνει τους διανομείς πιο ευάλωτους στις άσχημες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καθώς η αγορά όλων αυτών είναι οικονομικά δυσβάσταχτη ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μισθούς πείνας! Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό δύσκολα θα αποφύγουν το μοιραίο αν συμβεί κάτι καθοδόν.

Αυτή η κατάσταση είναι γενική εικόνα στον κλάδο και δεν έχει να κάνει με μεμονωμένους εργοδότες. Υπάρχει γιατί έχει  στρωθεί το έδαφος από την αντεργατική πολιτική που προωθεί το ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις, προωθούν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, χαλάρωσαν κι άλλο τη νομοθεσία για τους εργοδότες γύρω από τα εργατικά «ατυχήματα». Λύνουν με δεκάδες νόμους τα χέρια στο κεφάλαιο. Στηρίζουν στην πράξη την κερδοφορία του, μεγαλώνοντας τη δική μας εκμετάλλευση.

Αυτή η απερίγραπτη κατάσταση συνεχίζεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπουργού εργασίας και καμίας κυβέρνησης καθώς το μοναδικό τους μέλημα είναι να δείχνουν μονίμως ανοχή στις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος, να κάνουν τα στραβά μάτια στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και να μειώνουν ή να εξαφανίζουν τα πρόστιμα για παραβάσεις του εργατικού δικαίου μέσω αλλεπάλληλων χαριστικών ρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα έχουν αφήσει τον εργαζόμενο έρμαιο στις ορέξεις αδίστακτων εργοδοτών που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση θησαυρίζοντας από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων του κλάδου.

Η κυβέρνηση αρκείται μόνο σε μικρές νομικές προσθήκες σχετικά με την ασφάλεια των διανομέων ξέροντας όμως πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να ελεγχθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η ίδια έχει φροντίσει να διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και να διαμορφώσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους  παραβάτες εργοδότες . Όλο αυτό το αντεργατικό πλαίσιο αποτελεί την αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής γιατί πως αλλιώς θα έρθει η πολυπόθητη ”ανάπτυξη”, πώς αλλιώς θα ικανοποιηθεί η ακόρεστη δίψα για κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων αλυσίδων που σιγά σιγά κυριαρχούν στο κλάδο ;

Ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που προωθεί την σύγχρονη δουλεία για να ικανοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και η συλλογική πάλη μέσα από αυτά, απέναντι στους υποταγμένους της ΓΣΕΕ και της ομοσπονδίας, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της διανομής να οργανωθούν στο σωματείο τους και να απαιτήσουν να δώσει πραγματικό παρόν στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς προασπίζοντας τα εργατικά συμφέροντα. Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει νίκες είναι η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας “από τα κάτω” απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία, απέναντι στον ξεπουλημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματείου ιδιωτικού και δημοσίου  τομέα να στηρίξουν την 24ωρη απεργία των διανομέων με δίκυκλο στις 11 Απριλίου».

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Βίντεο – ντοκουμέντο κατατέθηκε…

Η δίκη διεκόπη για τις 25 Ιουνίου

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Η φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διερευνώνται οι συνθήκες που την προκάλεσαν

Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους…

Με το μηχάνημα PET/CT, οι καρκινοπαθείς, κυρίως, γλιτώνουν πλέον τα ψυχοφθόρα και πανάκριβα ταξίδια εκτός Κρήτης

Δημοτικές εκλογές 2019: Η επανακαταμέτρηση έφερε διπλή ανατροπή

Οι παρατάξεις Λαμπρινού και Σισαμάκη έχουν από μία αλλαγή προσώπου στα έδρανα της Λότζιας

«Έρχονται»… 36άρια στην Κρήτη!

Μέχρι και 38 °C η θερμοκρασία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φοιτητική εστία Ρεθύμνου: Φόβοι για τη στατικότητα του…

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος

Δίκη Γιακουμάκη: Προβλήθηκε βίντεο με γλέντι εντός Σχολής…

Στις 25 Ιουνίου η συνέχεια της πολύκροτης δίκης

«Χαμός» στα δικαστήρια Νεάπολης - Απομακρύνθηκε αστυνομικός…

Έγιναν άνω κάτω για το χαλασμένο κλιματιστικό

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο του μικρού Διονύση

Στο εδώλιο τέσσερις γιατροί – Στο πλευρό τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Στην Κρήτη ο παγκόσμιος διαγωνισμός «Μις Τουρισμός» - Κρητικιά…

25 καλλονές από διάφορες χώρες του πλανήτη θα «γευτούν» τις ομορφιές και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της Κρήτης

80χρονος τουρίστας νεκρός σε φαράγγι της Κρήτης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ριψοκίνδυνος περιπατητής σε ένα από τα πιο δύσβατα σημεία φαραγγιού στην Κίσσαμο

Ξεκίνησε η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ

Ως τις 9 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις υπουργείων, Περιφερειών και ΚΕΔΕ επί του εθνικού σχεδιασμού

Πανελλήνιες 2019:Στα μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται οι…

Θύελλα για τη Φυσική των Γενικών Λυκείων

Στους 29 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στην…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Πενθήμερο το… γλέντι σε αυτόν τον «Κρητικό Γάμο»

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης, «Από το χθες στο σήμερα»

Επιτέλους αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας

Ο νέος αξονικός τομογράφος, ο οποίος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, θα αναβαθμίσει επιστημονικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας

Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό…

Το περιστατικό είχε γίνει στη Σπλάντζια

Σημαντική διεθνής διάκριση για καθηγητή του Πανεπιστημίου…

Εκλέχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Κρητικού σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Υπάρχουν ευθύνες, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του Νίκου Τζανόπουλου

Sabine Beckmann: «Έφυγε» η αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κρήτη

Στο «Καλό Μεσημέρι» είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τη μελέτη της για τον Κρούστα

Αποκαλύψεις στη δίκη Γιακουμάκη: «Σπουδαστές κρατούσαν…

Καταθέσεις - "φωτιά" από πρώην φοιτήτρια στη δίκη Γιακουμάκη

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ο καιρός στην Κρήτη

Με… βροχή θα περάσουν το τριήμερο οι Κρητικοί

Αναβιώνει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία…

Το πτώμα του είχε βρεθεί σε ένα ρέμα στη Ροδιά

Υπόθεση Γιακουμάκη: Συνεχίζεται η δίκη των «9» Κρητικών…

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων

«Ψίχουλα» τα 80 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς

Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ιδρύεται στη χώρα μας

Εκλογές 2019: «Αναβρασμός» για τα ψηφοδέλτια και στα Χανιά…

Χωρίς αλλαγές η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ - Εν αναμονή για την 5η και 6η θέση στη Νέα Δημοκρατία

Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα στην Κρήτη

Η πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Βρήκε τον κλέφτη στο Facebook και τον «έβαλε» να επιστρέψει…

Τον βοήθησαν ένα… βίντεο και η μνήμη του!

Οι μαθητές διαβίβασαν στον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ.

«Έγιναν» για μία μέρα... αστυνομικοί!!!

Καμπανάκι κινδύνου προς ελαιοπαραγωγούς & φορείς αγροτών

«Να μην περιμένουμε να... καταστραφούν οι Ισπανοί»

Τροχαίο με τρεις νεαρούς τραυματίες

Στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αυτοί γυρνούν την πλάτη στην Κρήτη και δεν ψηφίζουν Ελλάδα

Ποια η μεγάλη έκπληξη για τον Κρητικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια;

Προσλήψεις στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο του «Graphene Flagship Core Project 2 - GrapheneCore2»

Έκαιγαν κλαδιά και το… πλήρωσαν ακριβά

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Ο καιρός στην Κρήτη: Δείτε που υπάρχει πιθανότητα βροχής

Η πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Εντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας για τους εργαζόμενους…

Ο εργοδότης τους δεν τους χορήγησε άδεια για να δώσουν εξετάσεις

Χάθηκαν τα ίχνη ηλικιωμένου

Τι αναφέρουν συγγενείς

Σοκ στην Παχειά Άμμο: Βρήκε πτώμα, ενώ εκτελούσε εργασίες!

Σοκαριστικό το θέαμα για χειριστή χωματουργικού μηχανήματος

Μυστήριο πίσω από την επίθεση εκφοβισμού μαθητή από συνομήλικούς…

Τη δικαστική οδό λαμβάνει η νέα υπόθεση φερόμενου εκφοβισμού σε ανήλικο σε χωριό κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου

Έκαιγε ξερόκλαδα και προκάλεσε πυρκαγιά

Συνελήφθη ένα άτομο στα πλαίσια του αυτοφώρου

Αναποδογύρισε η βάρκα τους – Περιπέτεια για δύο άτομα

Τους επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.