Ριζότο με γλυκοκολοκύθα
Υλικά
700γρ. κολοκύθα
400γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα)
4 φέτες προσούτο
100γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1lt ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
μερικά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε την κολοκύθα από φλούδα και σπόρια και την κόβετε σε κυβάκια.
Βήμα 2
Ψήνετε το προσούτο στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτετε την κολοκύθα και τον αρακά και σοτάρετε για άλλα δυο λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε για 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι ο κόκκος του ρυζιού να γίνει διάφανος.
Βήμα 4
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να απορροφηθεί. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό και αφήνετε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας. Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει και να χυλώσει το ριζότο. Λίγα λεπτά πριν το αποσύρετε προσθέτετε το βασιλικό και το γιαούρτι.
Βήμα 5
Εκτός φωτιάς, ανακατεύετε με το βούτυρο και το τυρί και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σπάζετε το τραγανό προσούτο σε μικρότερα κομμάτια, το ανακατεύετε απαλά με το ριζότο και σερβίρετε.
olivemagazine.gr