Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ψωμί με χαρουπάλευρο

Ψωμί με χαρουπάλευρο

Διατροφή | 27/08/2014 - 12:50
Ψωμί με χαρουπάλευρο
Δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και πολύ νόστιμο. Το χαρουπάλευρο μπορεί να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις στις παλαιότερες γενιές, όπως έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή, πικρούτσικη και δυνατή, που το κάνει ιδανικό για ψωμί, παξιμάδια και αρτοσκευάσματα.

Υλικά:

    1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό
    15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι
    500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
    500γρ. χαρουπάλευρο
    1 κουτ. γλυκού αλάτι
    2 κουτ. σούπας μέλι
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.
Βήμα 2

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.
Βήμα 3

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½ λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
Βήμα 5

Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχετε αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.
Βήμα 7

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.

Σημειώσεις
*Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) θα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
*Μαγιά νωπή θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας ή στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συσκευασμένη.

olivemagazine.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.