Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΨάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Κρήτη | 26/10/2018 - 08:57
Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα
Η αφαλάτωση ως έσχατη λύση για την Ιεράπετρα - Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας, αλλά και οι λύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, θέμα ημερίδας

Η αφαλάτωση δεν αποτελεί ευχή, ούτε κατάρα, για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και της Κρήτης γενικότερα, αλλά είναι επιλογή, στην οποία πιθανώς να αναγκαστούν οι φορείς να καταφύγουν λόγω εξωγενών συνθηκών.

Οι αρμόδιοι, πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες υλοποίησης τέτοιων μονάδων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και σχήματα, προκειμένου να αποκτηθεί η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας του πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, με θέμα: «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά - Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη».

Την ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.

Αποτέλεσε κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων, ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας πρέπει άμεσα να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας (που προς το παρόν είναι περιοδική) εντοπίζονται κυρίως, στην υπερκατανάλωση των υδατικών πόρων, στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών (ή στη μη επικαιροποίηση των ήδη υπαρχόντων ώστε να καλύπτουν σημερινές ανάγκες) και στις ήδη ορατές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Οι υπολογιζόμενες, ήδη υπάρχουσες, ποσότητες υπόγειων και επιφανειακών υδάτων που δεν χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο, πιθανώς να είναι επαρκείς για την κάλυψη τμήματος ή και ολόκληρων των αναγκών για άρδευση και ύδρευση, τουλάχιστον σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Η Πολιτεία έχει εξαγγείλει την υλοποίηση τεχνικών έργων για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών (που αφορούν κυρίως στο φράγμα των Μπραμιανών), τα οποία με την υλοποίησή τους θα βελτιώσουν σημαντικά τα υδατικά αποθέματα του φράγματος.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όποιες τεχνικές προτάσεις και λύσεις προκριθούν για τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα πρέπει να είναι έγκαιρες και μακροπρόθεσμες, καθώς οι αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης της ζήτησης θα έχουν επίδραση στις ανάγκες για παροχή ποιοτικού νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.

Είναι δεδομένο ότι πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας θα επηρεάσουν (σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και να ποσοτικοποιηθεί) όλους τους καταναλωτές και χρήστες νερού για οικιακή, επαγγελματική αλλά και αρδευτική χρήση.

 

Αφαλάτωση με ΑΠΕ

Η τεχνολογία της αφαλάτωσης αποτελεί μία τεχνικά δοκιμασμένη λύση και υπάρχουν φορείς με εκτεταμένη εμπειρία υλοποίησης και λειτουργίας σχετικών μονάδων μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Είναι δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ύδρευση (με εξαιρετικά μεταβαλλόμενη ζήτηση λόγω εποχικότητας και τουρισμού) και για άρδευση (λόγω των εκτεταμένων θερμοκηπιακών καλλιεργειών) αλλά και εξαιρετικό δυναμικό για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (με έμφαση σε ηλιακές ή αιολικές εγκαταστάσεις).

Η συνδυασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης αποτελεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για παροχή ποιοτικού νερού.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, η παροχή νερού με εξαιρετικές ιδιότητες, η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων μικρής έως και πολύ μεγάλης δυναμικότητας σε διαφορετικές τοποθεσίες, και η δυνατότητα ενοικίασης και χρήσης μονάδων αφαλάτωσης για ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Ως βασικά μειονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κόστος παρεχόμενου νερού σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τιμές, η απαίτηση για συνεχή επίβλεψη και η συντήρηση κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Σημαντικά θέματα που αφορούν στους τοπικούς φορείς υλοποίησης (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις - ΔΕΥΑ, Περιφέρεια) είναι το ασαφές πλαίσιο υλοποίησης σχετικών έργων καθώς απαιτείται πιθανή δέσμευση του φορέα υλοποίησης με συμβάσεις που η χρονική τους διάρκεια θα υπερβαίνει τη θητεία των υπογραφόντων - διοικούντων, η ανάγκη για πολύ προσεκτική τεχνική μελέτη χωροθέτησης πιθανών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος αλλά και προκειμένου να μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις χρηματοδότησης σχετικών έργων, και η μη ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού στους φορείς (π.χ. ΔΕΥΑ) για την εύρυθμη λειτουργία των σχετικών μονάδων.

Κοστολόγηση υπηρεσιών ύδατος

Είναι δεδομένη η υποχρέωση των φορέων διαχείρισης υδάτων (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, κ.λπ.) να προχωρήσουν σε αναλυτική κοστολόγηση και τεκμηριωμένη τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με βάση την σχετική κοινοτική οδηγία που υλοποιεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και «ο χρησιμοποιών νερό πληρώνει» και εισάγει το εργαλείο της ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών νερού.

 Μεσοπρόθεσμα, όλες οι υλοποιούμενες επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές στους τομείς του ύδατος, θα πρέπει να αποπληρώνονται από τους χρήστες με ενσωμάτωση του κόστους απόσβεσης παγίων στα τιμολόγια των φορέων.

Η αναμενόμενη υλοποίηση όλων αυτών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των σχετικών τιμολογίων ή στην αναγκαιότητα για υλοποίηση επενδύσεων μείωσης του κόστους λειτουργίας των φορέων.

     

Χρηματοδοτικά σχήματα και ευκαιρίες

Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με μονάδες αφαλάτωσης, αποτελεί τεχνικά αποδεδειγμένη και βιώσιμη λύση, η οποία συνήθως αποτελεί προτεραιότητα σε χρηματοδοτικά σχήματα που αφορούν σε νησιά και ευπαθείς περιοχές.

Η ύπαρξη χρηματοδοτικών ευκαιριών για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης σε συνδυασμό (ή και όχι) με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι δεδομένη και πολλοί φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο (κυρίως Δήμοι και Δημοτικές επιχειρήσεις) έχουν ενταχθεί σε σχετικά χρηματοδοτικά πακέτα.

Η δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν μονάδες αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης που προβλέπονται, προσφέρουν νέες επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Η διεκδίκηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων απαιτεί πολιτική βούληση, τεχνική επάρκεια και προετοιμασία των φορέων.

Ενώ δίνονται από τον ΤΟΕΒ στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της ημερίδας για την αφαλάτωση, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, έχουν μείνει μόνο 1.200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού, επίπεδο στο οποίο είχε κατέβει η στάθμη ξανά πριν από 30 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή άμεσες λύσεις για να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας με ποιοτικό νερό δεν φαίνονται στον ορίζοντα και η αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Σοκ στην Ιεράπετρα: 75χρονος ασθενής σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε…

75χρονος ασθενής που ήθελε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, επιτέθηκε σε γιατρό του Νοσοκομείου!

Καταγγελία σοκ: Νοσηλεύτρια έκανε ένεση σε εγκυμονούσα…

Η νοσηλεύτρια από λάθος, έκανε ένεση σε εγκυμονούσα, με σύριγγα την οποία νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στην καρκινοπαθή ασθενή

Το μπλακ άουτ «άναψε φωτιές» - Η Κρήτη έχει ηλεκτρική επάρκεια;

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες νοικοκυριά - Χτυπά... καμπανάκι για την ηλεκτροδότηση

Σοβαρό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες τα ξημερώματα

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους από τα συντρίμμια

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο…

Μετά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερο ανεκτή η ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρή ποδηλάτισσα μετά από τροχαίο

Το ποδήλατό της συγκρούστηκε με νταλίκα!

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.