Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΨάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Κρήτη | 26/10/2018 - 08:57
Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα
Η αφαλάτωση ως έσχατη λύση για την Ιεράπετρα - Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας, αλλά και οι λύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, θέμα ημερίδας

Η αφαλάτωση δεν αποτελεί ευχή, ούτε κατάρα, για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και της Κρήτης γενικότερα, αλλά είναι επιλογή, στην οποία πιθανώς να αναγκαστούν οι φορείς να καταφύγουν λόγω εξωγενών συνθηκών.

Οι αρμόδιοι, πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες υλοποίησης τέτοιων μονάδων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και σχήματα, προκειμένου να αποκτηθεί η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας του πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, με θέμα: «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά - Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη».

Την ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.

Αποτέλεσε κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων, ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας πρέπει άμεσα να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας (που προς το παρόν είναι περιοδική) εντοπίζονται κυρίως, στην υπερκατανάλωση των υδατικών πόρων, στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών (ή στη μη επικαιροποίηση των ήδη υπαρχόντων ώστε να καλύπτουν σημερινές ανάγκες) και στις ήδη ορατές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Οι υπολογιζόμενες, ήδη υπάρχουσες, ποσότητες υπόγειων και επιφανειακών υδάτων που δεν χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο, πιθανώς να είναι επαρκείς για την κάλυψη τμήματος ή και ολόκληρων των αναγκών για άρδευση και ύδρευση, τουλάχιστον σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Η Πολιτεία έχει εξαγγείλει την υλοποίηση τεχνικών έργων για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών (που αφορούν κυρίως στο φράγμα των Μπραμιανών), τα οποία με την υλοποίησή τους θα βελτιώσουν σημαντικά τα υδατικά αποθέματα του φράγματος.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όποιες τεχνικές προτάσεις και λύσεις προκριθούν για τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα πρέπει να είναι έγκαιρες και μακροπρόθεσμες, καθώς οι αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης της ζήτησης θα έχουν επίδραση στις ανάγκες για παροχή ποιοτικού νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.

Είναι δεδομένο ότι πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας θα επηρεάσουν (σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και να ποσοτικοποιηθεί) όλους τους καταναλωτές και χρήστες νερού για οικιακή, επαγγελματική αλλά και αρδευτική χρήση.

 

Αφαλάτωση με ΑΠΕ

Η τεχνολογία της αφαλάτωσης αποτελεί μία τεχνικά δοκιμασμένη λύση και υπάρχουν φορείς με εκτεταμένη εμπειρία υλοποίησης και λειτουργίας σχετικών μονάδων μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Είναι δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ύδρευση (με εξαιρετικά μεταβαλλόμενη ζήτηση λόγω εποχικότητας και τουρισμού) και για άρδευση (λόγω των εκτεταμένων θερμοκηπιακών καλλιεργειών) αλλά και εξαιρετικό δυναμικό για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (με έμφαση σε ηλιακές ή αιολικές εγκαταστάσεις).

Η συνδυασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης αποτελεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για παροχή ποιοτικού νερού.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, η παροχή νερού με εξαιρετικές ιδιότητες, η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων μικρής έως και πολύ μεγάλης δυναμικότητας σε διαφορετικές τοποθεσίες, και η δυνατότητα ενοικίασης και χρήσης μονάδων αφαλάτωσης για ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Ως βασικά μειονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κόστος παρεχόμενου νερού σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τιμές, η απαίτηση για συνεχή επίβλεψη και η συντήρηση κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Σημαντικά θέματα που αφορούν στους τοπικούς φορείς υλοποίησης (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις - ΔΕΥΑ, Περιφέρεια) είναι το ασαφές πλαίσιο υλοποίησης σχετικών έργων καθώς απαιτείται πιθανή δέσμευση του φορέα υλοποίησης με συμβάσεις που η χρονική τους διάρκεια θα υπερβαίνει τη θητεία των υπογραφόντων - διοικούντων, η ανάγκη για πολύ προσεκτική τεχνική μελέτη χωροθέτησης πιθανών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος αλλά και προκειμένου να μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις χρηματοδότησης σχετικών έργων, και η μη ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού στους φορείς (π.χ. ΔΕΥΑ) για την εύρυθμη λειτουργία των σχετικών μονάδων.

Κοστολόγηση υπηρεσιών ύδατος

Είναι δεδομένη η υποχρέωση των φορέων διαχείρισης υδάτων (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, κ.λπ.) να προχωρήσουν σε αναλυτική κοστολόγηση και τεκμηριωμένη τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με βάση την σχετική κοινοτική οδηγία που υλοποιεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και «ο χρησιμοποιών νερό πληρώνει» και εισάγει το εργαλείο της ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών νερού.

 Μεσοπρόθεσμα, όλες οι υλοποιούμενες επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές στους τομείς του ύδατος, θα πρέπει να αποπληρώνονται από τους χρήστες με ενσωμάτωση του κόστους απόσβεσης παγίων στα τιμολόγια των φορέων.

Η αναμενόμενη υλοποίηση όλων αυτών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των σχετικών τιμολογίων ή στην αναγκαιότητα για υλοποίηση επενδύσεων μείωσης του κόστους λειτουργίας των φορέων.

     

Χρηματοδοτικά σχήματα και ευκαιρίες

Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με μονάδες αφαλάτωσης, αποτελεί τεχνικά αποδεδειγμένη και βιώσιμη λύση, η οποία συνήθως αποτελεί προτεραιότητα σε χρηματοδοτικά σχήματα που αφορούν σε νησιά και ευπαθείς περιοχές.

Η ύπαρξη χρηματοδοτικών ευκαιριών για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης σε συνδυασμό (ή και όχι) με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι δεδομένη και πολλοί φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο (κυρίως Δήμοι και Δημοτικές επιχειρήσεις) έχουν ενταχθεί σε σχετικά χρηματοδοτικά πακέτα.

Η δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν μονάδες αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης που προβλέπονται, προσφέρουν νέες επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Η διεκδίκηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων απαιτεί πολιτική βούληση, τεχνική επάρκεια και προετοιμασία των φορέων.

Ενώ δίνονται από τον ΤΟΕΒ στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της ημερίδας για την αφαλάτωση, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, έχουν μείνει μόνο 1.200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού, επίπεδο στο οποίο είχε κατέβει η στάθμη ξανά πριν από 30 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή άμεσες λύσεις για να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας με ποιοτικό νερό δεν φαίνονται στον ορίζοντα και η αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Στρατιωτική δύναμη στη Γαύδο

Γιατί βρέθηκαν στρατιώτες στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης;

Τους τσάκωσαν να κυνηγούν χωρίς άδεια και τράπηκαν σε φυγή

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κατέθεσαν μήνυση σε βάρος τους

Περιπέτεια για λουόμενο από δάγκωμα ψαριού

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία

Καθηλώνει η γιαγιά από το έγκλημα στη Σητεία: «Το παιδί…

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα της αδικοχαμένης Κατερίνας

ΒΟΑΚ: Η Κρήτη δε θέλει διόδια – «Φιτιλιές» από το Υπουργείο…

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, ελλείψει και εναλλακτικού οδικού άξονα για όσους δε θέλουν να πληρώνουν

Ο καιρός αλλάζει στην Κρήτη: Πως θα κυμανθεί το τετραήμερο

Η Κρήτη θα επηρεαστεί κυρίως το Σάββατο

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school”

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στα ίχνη του κυκλώματος που εξαπατούσε επιχειρηματίες…

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης στο Ηράκλειο και την Αττική - Προσέγγιζαν τηλεφωνικά τους επιχειρηματίες

Επέβαινε σε jet ski και τραυματίστηκε

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Έρχονται διόδια στον ΒΟΑΚ; Οι δηλώσεις που... άναψαν «φωτιά»

Οργή για τις αναφορές Κεφαλογιάννη στα διόδια - Μπαράζ αντιδράσεων

«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το…

Δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις μονάδες λέει τώρα η ΔΕΗ

Ραγίζει καρδιές το ποίημα της μητέρας της 32χρονης Κάλλιας

Οι παίχτες της ΔΟΞΑΣ συγκέντρωσαν χρήματα στη μνήμη της Κάλλιας

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ: Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αλλαγές στο δρομολόγιο του «Πρέβελη»

Λόγω καθυστερημένου κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά

Δολοφονία Δουρουντάκη: «Μύριζε μπαρούτι» το κλίμα - Διακόπηκε…

Ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Βασίλης Κατσούλης: «Έγκλημα καλά οργανωμένο» ο θάνατος…

Ακόμη περιμένει δικαίωση η οικογένεια Κατσούλη: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», λέει στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου

Πένθος για τον Διευθυντή της ΜΕΘ: Έχασε την ανιψιά του ανήμερα…

Η συγκινητική ανάρτηση του κ. Χανί Μασούντ

Φωτιά σε απορριμματοφόρο

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Νεοζηλανδή γνώρισε τον Κρητικό που έσωσε τον παππού της…

78χρόνια μετά η μεγάλη και συγκινητική συνάντηση στην Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.