Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Προτελευταία η Ελλάδα στην συμμετοχή των νέων στην απασχόληση

Προτελευταία η Ελλάδα στην συμμετοχή των νέων στην απασχόληση

Εργασία | 23/11/2016 - 17:02
Προτελευταία η Ελλάδα στην συμμετοχή των νέων στην απασχόληση
Στην 34η θέση της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση οικονομολόγων της PwC.

Η έκθεση συγκρίνει την επίδραση στην αγορά εργασίας και την συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων ηλικίας 15-24 στις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ για το διάστημα από το 2006.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Ελβετία (1η θέση) και η Γερμανία (2η θέση) βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Αυστρία (3η θέση), η Ισλανδία (4η θέση), η Νορβηγία (5η θέση) και η Δανία (6η θέση).

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία (33η θέση), η Ελλάδα (34η θέση) αι η Ιταλία (35η θέση)αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006 ενώ το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει την πιο σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «αν μπορούσαν οι χώρες να μειώσουν τα ποσοστά των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα, κυμαινόμενη από περίπου 2-3% για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι 7-9% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το συνολικό οικονομικό όφελος από τη μείωση των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια».

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, οι κεντρικές ευρωπαϊκές οικονομίες της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις του Δείκτη Νέων Εργαζομένων που εκπονεί ο Οίκος.

Οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και αξιοποίηση της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.

Οι τρεις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία των νέων παρόλη την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση η οποία συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση εκτιμά επίσης την πιθανή βελτίωση των οικονομιών των χωρών του ΟΟΣΑ στο μέλλον, εφόσον κατορθώσουν να μειώσουν τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, την κορυφαία χώρα της ΕΕ.

Τα πιθανά οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 0,1% μόλις του ΑΕΠ στην Ολλανδία, έως και περίπου 2-3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τα υψηλότερα πιθανά οφέλη να εκτιμώνται για την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα με περίπου 7-9% του ΑΕΠ.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του συνολικού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 τρισ. δολ.

Ο Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του People and Organisation Consulting της PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Σε αντιδιαστολή, η εφαρμογή μιας πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας θα έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και της αύξησης του ΑΕΠ».

newsbeast.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.