Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην "μαύρη" εργασία μαζί με Κυκλάδες, Επτάνησα και Χαλκιδική

Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην \"μαύρη\" εργασία μαζί με Κυκλάδες, Επτάνησα και Χαλκιδική

Εργασία | 12/08/2014 - 16:30
Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην \"μαύρη\" εργασία μαζί με Κυκλάδες, Επτάνησα και Χαλκιδική

«Πρωταθλητισμό» στην αδήλωτη εργασία αποκαλύφθηκε πως κάνει η Κρήτη μετά από ελέγχους του Υπουργείου Εργασίας σε 25 ενδεικτικές περιοχές.

Τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τη συμβολή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπίστωσαν απότομη και εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των ελέγχων.

Πρόκειται ασφαλώς για συγκυριακή συμμόρφωση των εργοδοτών που αναγκάζονται να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους για λίγες μέρες, προκειμένου να γλιτώσουν το... τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως άρτι προσληφθέντες.

Πιο αναλυτικά οι περιοχές-πρωταθλητές των προσλήψεων τις ημέρες των ελέγχων είναι Χαλκιδική, η Σαντορίνη, η Μύκονος, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Νάξος, η Κατερίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν η Χαλκιδική και η Σαντορίνη. Την περίοδο των ελέγχων 17-22 Ιουλίου προσλήφθηκαν 556 άτομα ενώ την προηγούμενη μέρα, 16 του μηνός, είχαν προσληφθεί 42! Στη Σαντορίνη μεταξύ 12-17 Ιουνίου προσλήφθηκαν 541 άτομα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν προσληφθεί 79 και την επόμενη , στις 13 του μηνός 77.
Στη Μύκονο προσλήφθηκαν 305 άτομα, έναντι 42 της προηγούμενης μέρας. Στα Χανιά την περίοδο 25-28 Ιουνίου, που διεξήχθησαν οι έλεγχοι, προσελήφθησαν 261 άτομα ενώ στις 23 Ιουνίου είχαν απολυθεί 256!

«Η συμμόρφωση των εργοδοτώ» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, «σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων.

Τη λογική της "αρπαχτής" και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα "καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος". Αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει κορυφωθεί με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό».

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.