Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η  λαθροϋλοτομία «καλπάζει», το υπουργείο αδρανεί και η ΠΕΔΔΥ …απαντά με προτάσεις!

Η λαθροϋλοτομία «καλπάζει», το υπουργείο αδρανεί και η ΠΕΔΔΥ …απαντά με προτάσεις!

Χλωρίδα | 06/12/2012 - 08:38
Η λαθροϋλοτομία «καλπάζει», το υπουργείο αδρανεί και η ΠΕΔΔΥ …απαντά με προτάσεις!
Μια σειρά προτάσεων, για τη λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες, αποσκοπώντας στον περιορισμό του -συνεχώς αυξανόμενου- φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στα ελληνικά δάση, κατέθεσε στη Βουλή η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ).

Πρώτη Δημοσίευση: 2012-12-05 16:23:34

Οι ποσότητες …μελανιού, οι οποίες καταναλώθηκαν και εξακολουθούν να καταναλώνονται για το ζήτημα της παράνομης υλοτομίας στην Ελλάδα, ισούνται με τις στοιβάδες των δένδρων,  από τα δάση της χώρας, που θυσιάζονται, με αυξητικούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο, για την θέρμανση των ελληνικών νοικοκυριών!

Ιδίως τα τελευταία χρόνια. Το  πετρέλαιο έχει πάρει τον …ανήφορο,  η ελληνική οικονομία τον …κατήφορο, και κάποιοι άλλοι τα …βουνά και τα λαγκάδια, μπας και ζεστάνουν το «κοκαλάκι» της κοινωνίας, οικονομώντας και ..κάτι! Τα τσεκούρια …παίρνουν φωτιά, πριν δώσουν το …προσάναμμα, στα τζάκια και τις σόμπες, προξενώντας μια πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή!

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος όμως, τα …αυτιά των αρμοδίων, δεν μπαίνουν στον κόπο να ευαισθητοποιηθούν και  να …ιδρώσουν λιγάκι (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Οι προσπάθειες της Π.Ε.Δ.Δ.Υ έμειναν και μένουν στα χαρτιά, ώσπου η ίδια η Ένωση των εγχώριων Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, μια σειρά από μέτρα πρόληψης και περιορισμού της λαθροϋλοτομίας, με συνακόλουθη  ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα:

  1. Λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών επί 16ώρου βάσεως όλες τις μέρες της εβδομάδας (εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το τρέχον έτος ).
  2. Λήψη νομοθετικών μέτρων για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών  και την ασφάλεια του προσωπικού που εμπλέκεται στην πάταξη του φαινομένου (εξαίρεση από περιορισμούς σε καύσιμα, εκτός έδρας μετακινήσεις- εξαίρεση από το ν.4024/2012 – εργασίες πεδίου -προβλήματα με επιθέσεις κατά δασικών) .
  3. Προώθηση ειδικών προγραμμάτων για τις λαθροϋλοτομίες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (εκτός προϋπολογισμού)
  4. Εξοπλισμός Δασικών Υπηρεσιών – Οργάνωση προσωπικού – Στολές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
  5. Λήψη πρόσθετων νομοθετικών μέτρων σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών για τη δίωξη των σχετικών παραβάσεων, τη διαμόρφωση ποινών που να εφαρμόζονται άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και να διευκολυνθούν οι οικονομικοί έλεγχοι στην ασκούμενη εμπορία  (ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθούν)

α.  Η ενεργοποίηση της δήμευσης των οχημάτων και των λοιπών μέσων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους λαθροϋλοτόμους (όχι πλέον συντηρητική κατάσχεση), με ανεύρεση τοπικά κατάλληλου χώρου φύλαξης αυτών ή εναλλακτικά .

β. Η καθιέρωση ποινής (υψηλού) προστίμου ανάλογου με την τιμή πώλησης των παράνομα υλοτομημένων καυσοξύλων και διερεύνηση της δυνατότητας ενεργοποίησης της διάταξης του άρθρου 271 του Ν.Δ 86/69 που αφορά στον 5πλασιασμό της τιμής του πίνακα διατίμησης, στις δημοπρασίες. Η  ακόμη και πρόβλεψη διάθεσης των κατασχόμενων καυσόξυλων για την κάλυψη ατομικών αναγκών (δηλαδή να μη δημοπρατούνται αυτά γιατί ουσιαστικά  οι ίδιοι οι λαθρουλοτόμοι ή οι οικογένειες τους συμμετέχουν στη δημοπρασία και μετά τα μεταπωλούν) .

γ.  Αύξηση επιβαλλόμενων ποινών

  1. Συνεργασία με λοιπούς φορείς για την οργάνωση μικτών περιπόλων  (Αστυνομία, Οικονομικές υπηρεσίες, συνοριοφύλακες  κλπ) για την από κοινού άσκηση, κατά αρμοδιότητα,  ελέγχων (πχ ο έλεγχος στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ ενώ η άσκηση ελέγχων στον τόπο του αδικήματος αρμοδιότητα των δασικών Υπηρεσιών)
  2. Εκπόνηση προγραμμάτων ενημέρωσης :

         α. Δημιουργία χώρου στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «καταγγελίες πολιτών» στο πρότυπο που λειτουργεί ήδη το ΣΔΟΕ

         β. Ενημέρωση με ανακοίνωση στον ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου για το πρόβλημα και τη δυνατότητα άμεσων καταγγελιών στο τετραψήφιο  1591.

         γ. Διαφημιστικό σποτ.

  1. Συνεργασία των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με τους ΟΤΑ (Τοπικές Κοινότητες) και την ΕΛΑΣ για ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των Δασικών Συνεταιρισμών και των εμπόρων ξυλείας και καυσόξυλων- Αξιοποίηση εθελοντισμού.

9. Λήψη διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό του προβλήματος σε ορεινές περιοχές,  με την έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (στα πλαίσια του δασικού κώδικα) όπου θα επιτρέπεται η συγκομιδή και η διάθεση καυσοξύλων από επιλεγμένες συστάδες,  σε κατοίκους μειονεκτικών- ορεινών περιοχών με την εποπτεία και επίβλεψη των οικείων δασικών Υπηρεσιών (διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται στη βόρεια Ελλάδα.)


Συντάκτης: Αντώνης Παντινάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Χλωρίδα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.