Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού

Πρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού

Ηράκλειο | 19/08/2018 - 13:54
Πρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού
Ασυλία για ένα ακόμη καλοκαίρι. Αντιδράσεις μετά από τον θάνατο του 20χρονου στα Μάλια

Μια από τα ίδια με τις επικίνδυνες... “γουρούνες”! Απόλυτη “φούσκα” αποδείχτηκε ο πολυδιαφημισμένος περιορισμός των 4τροχων μηχανών για το φετινό καλοκαίρι...

Με το βλέμμα στραμμένο εδώ στην Κρήτη, και μετά από παρασκηνιακές πιέσεις, η κυβέρνηση, που αρχικά απαγόρευσε την κυκλοφορία των τετράτροχων μηχανών, στη συνέχεια έδωσε το ελεύθερο για να κυκλοφορούν κανονικά σε όλους τους δρόμους μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Σε αυτό το τραγελαφικό σκηνικό, είχαμε και πάλι πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων... Αντιδράσεις μάλιστα που έχουν σε κεντρικό φόντο το νησί μας.

Καταπέλτης για το “ελεύθερο” που δόθηκε και πάλι στις “γουρούνες” από την κυβέρνηση εμφανίζονται πανελλήνιοι σύλλογοι για τα τροχαία ατυχήματα, ενώ την ίδια ώρα, εστιάζοντας σε δυστύχημα που σημειώθηκε στα Μάλια, ο Σύνδεσμος Βρετανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων εξέδωσε ειδικές οδηγίες-προειδοποιήσεις προς τους Βρετανούς τουρίστες...

Το υπουργείο Υποδομών (σε νομοσχέδιο που είχε περάσει τον Μάρτιο) απαγόρευσε το να κυκλοφορούν οι περίφημες “γουρούνες” στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας επαγγελματιών του τουρισμού, είχε γίνει ωστόσο σε γενικές γραμμές αποδεκτή με ιδιαίτερη ανακούφιση από τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Πάνω λοιπόν που δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι θα έμπαινε τάξη στο χαώδες κυκλοφοριακό σκηνικό με τις “γουρούνες”, οι ελπίδες γκρεμίστηκαν! Ένα 3μηνο μετά τη ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου, με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον “Κλεισθένη”, παρατάθηκε ως τις 31 Οκτωβρίου η δυνατότητα να κυκλοφορούν οι τετράτροχες μηχανές σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, από το δημοτικό δίκτυο μέχρι τις επαρχιακές οδούς και μέχρι τον... ΒΟΑΚ!

Από ’κει και πέρα, η κυβέρνηση πέταξε το “μπαλάκι” της ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.

Στην ίδια τροπολογία δίνεται το δικαίωμα στις τοπικές δημοτικές Αρχές να απαγορεύσουν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την κυκλοφορία των 4τροχων κάτω των 125 κυβικών, αν διαπιστώσουν ότι η κυκλοφορία τους επιβαρύνει το οδικό δίκτυο της πόλης. Οι δημοτικές Αρχές, με την ίδια διάταξη, αποκτούν επίσης το δικαίωμα να καθορίζουν τον αριθμό των μηχανών αυτού του τύπου που μπορεί να αντέξει το τοπικό οδικό δίκτυο.

Παρασκηνιακές πιέσεις

Είναι αυτονόητο πως δεν τρελάθηκαν στα καλά καθούμενα στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και αναίρεσαν δικό τους σχεδιασμό. Ούτε τρελάθηκε προσωπικά ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, σημειωτέον, κατά τις προ καιρού διαδοχικές επισκέψεις του στην Κρήτη είχε υπογραμμίσει σε αυτοδιοικητικά στελέχη πως επιμένει στο να μπει τάξη με τις “γουρούνες”.

Προφανώς μεσολάβησε πολύ πιεστική παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού στο υπουργείο Υποδομών, κατόπιν σχετικών πιέσεων εκ μέρους επαγγελματιών του κλάδου ενοικίασης 4τροχων.

Επαγγελματιών από διάφορα νησιά, όπως εδώ από την Κρήτη, με την οποία άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και εκείνη του υπουργείου Υποδομών έχει μια άλλη, πιο στενή σχέση και έναν πιο ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας...

Τραγελαφική ανακολουθία

Το κυβερνητικό αυτό “ράβε-ξήλωνε” για το καθεστώς κυκλοφορίας των επικίνδυνων 4τροχων έχει προκαλέσει θυμηδία και αντιδράσεις σε τοπικό, εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο!
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης έκανε λόγο για τρεγαλαφική ανακολουθία εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι τα όσα συνέβησαν από πλευράς κυβερνητικών χειρισμών γύρω από το ζήτημα αυτό αποτελούν τον ορισμό της ανακολουθίας του κράτους. Τον ορισμό μιας ανεύθυνης πολιτικής. Μιας πολιτικής που τελικά προέταξε το συντεχνιακό συμφέρον έναντι της οδικής ασφάλειας των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών των τουριστικών περιοχών.

Χώρια το ότι μας πετάτε και το “μπαλάκι” σε εμάς τους Δήμους. Με αυτά και με αυτά, έχουμε μια από τα ίδια για ένα ακόμα καλοκαίρι. Το πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να είχε λυθεί μια και καλή, χωρίς να χρειαστούν όλα αυτά, με μια απλή κίνηση. Αν είχε θεσπιστεί νομικά η πρόβλεψη για ειδικό δίπλωμα οδήγησης για να μπορεί κανείς να οδηγήσει ή να ενοικιάσει τις 4τροχες αυτές μηχανές», ανέφερε ο κ. Μαστοράκης.

Καταπέλτης ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης εμφανίζονται πανελλήνιοι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, που εξαπολύει ευθέως αιχμές ότι η κυβέρνηση “υποκύπτει” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, έναντι της δημόσιας ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής!

«Εκατό ημέρες κράτησε η “αντίσταση στα συμφέροντα” και η “προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή”. Από ’δω και μπρος αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο υπουργός θα κληθούν να το κάνουν (κάποτε) οι Δήμοι... Φοβερό εφεύρημα, αν αναλογιστεί κανείς πως στους Δήμους που υπάρχει πρόβλημα (Χερσόνησος, Σαντορίνη κ.λπ.) είναι τέτοια η υπερσυσσώρευση “γουρουνών” και επαγγελματιών, που τα λόμπι τους είναι πανίσχυρα. Αφού δεν τολμά ο κ. Σπίρτζης, να δούμε ποιος δήμαρχος θα τολμήσει... Είναι ενδεικτικό πως στη σχετική συζήτηση στη Βουλή (απ’ όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς), μόνον ο δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης είχε το θάρρος να εμφανιστεί και να υποστηρίξει τον περιορισμό στη χρήση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” και σημειώνει:

«Τι ακολούθησε λοιπόν την αναστροφή τού κ. Σπίρτζη;

Τίποτα περισσότερο από ένα αναμενόμενο μπαράζ τροχαίων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα:

- 23 Ιουλίου: νεκρός 20χρονος Βρετανός οδηγός “γουρούνας” στα Μάλια της Κρήτης, τραυματίας ο συνομήλικος, ομοεθνής συνεπιβάτης, μετά από εκτροπή από την πορεία της.

- 24 Ιουλίου: νεκρός 18χρονος Ισπανός οδηγός “γουρούνας” στην Ίο, τραυματίας συνομήλικος, ομοεθνής επιβάτης, μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. λεωφορείο.

- 29 Ιουλίου: νεκρό ζευγάρι Ιταλών που επέβαιναν σε “γουρούνα” στη Ρόδο: 42 ετών ο άνδρας, 40 ετών η σύζυγός του, μετά από μετωπική σύγκρουση με αγροτικό αυτοκίνητο.

- 30 Ιουλίου: νεκροί δύο φίλοι, ο Frederic Boone 31 ετών και ο Kevin Vanterwyngen 29 ετών, Βέλγοι, που επέβαιναν σε “γουρούνα” στην Κω. Ο οδηγός της έχασε τον έλεγχό της και συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.

- 31 Ιουλίου: νεκρή μία 26χρονη οδηγός “γουρούνας” και τραυματίας η συνομήλικη συνεπιβάτης της στη Σαντορίνη, μετά από σύγκρουση με μοτοποδήλατο, εκτροπή στο αντίθετο ρεύμα και σύγκρουση με λεωφορείο»...

Βρετανικές προειδοποιήσεις: Αντιδράσεις μετά από τον θάνατο 20χρονου στα Μάλια

Έντονος είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας! Ορμώμενος από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Μάλια, όπου έχασε τη ζωή του ο 20χρονος Kieran Roche από το Σουίντον, ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες, προειδοποιώντας τους Βρετανούς τουρίστες να είναι προσεκτικοί.

Τα επίσημα στοιχεία των ταξιδιωτικών εταιρειών αναφέρουν πως έγιναν 36 ατυχήματα με “γουρούνες” και 7 με μοτοποδήλατα το 2017, ωστόσο ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ABTA δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος...

«Πολλοί από τους Βρετανούς που ενοικιάζουν “γουρούνες” έχουν πολύ μικρή εμπειρία από την οδήγησή τους και δεν είναι εξοικειωμένοι με το τοπικό οδικό δίκτυο και τα πρότυπα οδήγησης», επισημαίνει ο ABTA...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Αυτός είναι ο θείος που ασελγούσε σε βάρος του 10χρονου

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 59χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρους του ανιψιού του

Έστησαν «παγίδα» σε επιχειρηματία στην Κρήτη για … επιχορήγηση

Νέα απάτη με τους επιτήδειους να υποστηρίζουν ότι υπάρχει επιδότηση από το ΕΣΠΑ

Πλατεία Ελευθερίας: Αλλαγές ακούνε και αλλαγές δεν βλέπουν…

Οι αστερίσκοι και τα παράδοξα στην παρουσίαση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

Μηχανοκίνητη πορεία από τους... εκπαιδευτές οδήγησης

Ξανά στους δρόμους βρίσκονται οι δάσκαλοι οδήγησης - Πορεία από το Παγκρήτιο ως την πλατεία Ελευθερίας

Φωτιά σε ταβέρνα, τρακτέρ και αποθήκη

Σε χιλιάδες ευρώ ανέρχονται οι καταστροφές από τις πυρκαγιές

Απίστευτες εικόνες: Πάρκο - «ζούγκλα» χωρίς συντήρηση και…

Αντί για πνεύμονας πρασίνου... εγκαταλελειμμένη έκταση - Δημότες αναφέρονται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν τις βραδινές ώρες στο Πάρκο…

Άσχημα μαντάτα για τα αμπέλια - Μεγάλες οι ζημιές

Αμπέλια που χτυπούσαν οι βορειοδυτικοί άνεμοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, φανερή ή “τυφλή”

Συναγερμός στο αεροδρόμιο - Γυναίκα κατέληξε μέσα στο αεροπλάνο

Ηλικιωμένη γυναίκα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή, πριν την απογείωση του αεροσκάφους

Παντρεύτηκε ο 20χρονος Γιώργος που χτύπησε σε λακκούβα…

Νέα σελίδα άνοιξε στην ζωή του 20χρονου Γιώργου που τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε επέμβαση

Νέο τροχαίο στο Ηράκλειο: Στην εντατική δικυκλιστής μετά…

Στο ύψος του Παγκρήτιου Σταδίου συγκρούστηκε με Ι.Χ.

Ηλικιωμένος βρέθηκε να χρωστά στην εφορία 3 δις ευρώ!

Πολύμηνη ταλαιπωρία για την οικογένειά του

Ένοχος ο γιατρός για τον 33χρονο που έμεινε τετραπληγικός…

Στο ΠΑΓΝΗ είχε γίνει το χειρουργείο - Τι λέει η οικογένεια του άντρα για τη δικαίωσή τους

Οι ράμπο του ΣΔΟΕ «ξετρύπωσαν» καλάσνικοφ και χιλιάδες…

Τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ηράκλειο από τις 7 έως τις 11 Απριλίου

Στο κέντρο του Ηρακλείου το πασχαλινό παζάρι του Παιδικού…

Διατίθενται λαμπάδες και πασχαλινά είδη

Βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Η ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου του

«Ήρωες»: Επέτρεψε στη γυναίκα του να γίνει πόρνη λόγω κρίσης…

Σοκαριστική η αποκάλυψη ιερόδουλης που εργάζεται σε οίκο ανοχής

Απολογείται σήμερα ο δραπέτης – τραγουδιστής

Κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού

Στην Εισαγγελία η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση της ανείπωτης τραγωδίας που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου όπου χάθηκαν με άδικο και οδυνηρό τρόπο τέσσερις ανθρώπινες…

Νέα τηλεφωνική απάτη: Τετραπέρατη 70χρονη κατατρόπωσε κύκλωμα

Νέο κρούσμα τηλεφωνικής απάτης στο Ηράκλειο - «Ο γιος σας σκότωσε 14χρονη σε τροχαίο»

Καταδικάστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ο σεκιουριτάς «φαντομάς»

Ο σεκιουριτάς υποστήριξε ότι δανειζόταν από τοκογλύφους που του ζητούσαν πίσω τα χρήματα με απειλές

Διάβαση… «σκοντάφτει» στο δέντρο!

Κουίζ για "δυνατούς λύτες" το πέρασμα από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη

Η χύτρα την έστειλε στο νοσοκομείο

Σε περιπέτειες μπήκε μια γυναίκα νωρίς το μεσημέρι και ενώ μαγείρευε σπίτι της.

Nέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού…

Εξασφαλίστηκαν με χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Μπαμπάς έγινε ο Στάθης Καραταράκης μετά το σοβαρό τροχαίο

Γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι - Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής είναι στο σπίτι του

«Ήρωες»: Στα άδυτα των οίκων ανοχής

Ιερόδουλες «σπάνε» τη σιωπή τους στο δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο αγωγός του βιολογικού καθαρισμού περνά κάτω από το σπίτι…

Το ζευγάρι στο Ηράκλειο υποστηρίζει ότι έχει υποστεί ζημιά ύψους 25.000 € - Ζητά απαντήσεις από τη ΔΕΥΑΗ

Νέες συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων

Στο σκαμνί ο θείος που φέρεται να βίαζε τον ανιψιό του

Ο 59χρονος φέρεται να κακοποιούσε τον 10χρονο - οποίος μάλιστα είναι και ανιψάκι του- συστηματικά

Στάση εργασίας από τους εργαζομένους κοινωφελούς εργασίας

Σε στάση εργασίας προχωρά η Κίνηση εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου Κρήτης

Ταυτοποιήθηκε ο άντρας που βρέθηκε νεκρός στο δρόμο

Έπειτα από έρευνες, η ταυτότητα του νεαρού βρέθηκε

Γιώργος Τριανταφύλλου: Η έκκληση των συναδέλφων του για…

Ο 83χρονος δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και μία εβδομάδα

Τσάκωσαν «μαϊμού» αποκλειστικές στο νοσοκομείο

Συνελήφθησαν μια 57χρονη και μια 58χρονη

Κρητικοί στο σκαμνί για τα ροζ βίντεο - Γυναίκες είδαν τον…

Βιντεοσκοπούσαν τις ερωτικές τους περιπτύξεις και τις ανέβαζαν στο διαδίκτυο

Τη Δευτέρα η απολογία του 59χρονου που κατηγορείται ότι…

Προθεσμία πήρε για να απολογηθεί τη Δευτέρα ο 59χρονος άνδρας

Δράσεις για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Με επιτυχία δράσεις Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης

Τροχαίο με το καλημέρα στο Ηράκλειο

Καραμπόλα τριών οχημάτων

Στο επίκεντρο η δωρεάν μεταφορά των μαθητών του Πειραματικού

Με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης συναντήθηκε ο Ν. Ηγουμενίδης

Φίδια, χοχλιοί και ηρωίνη στο σπίτι «Ρώσου» στου Ηράκλειο

Πώς η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη 49χρονου “βαρόνου” ναρκωτικών και του 51χρονου συνεργάτη του

Ύστατη προσπάθεια για τις λαϊκές Αλικαρνασσού και Καμινίων

Εκ νέου προσπάθεια να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” για τη λαϊκή της Δευτέρας και της Τρίτης

Ξεσπάθωσαν για τον δρόμο που «βούλιαξε» κοντά στο ΠΑΓΝΗ

Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων των Βουτών στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Πάνω από 1,2 κιλά ηρωίνης βρέθηκαν σε καβάντζα στο Ηράκλειο…

Δυο άτομα συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη στο…

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, επρόκειτο να καθίσει ο 58χρονος κτηνοτρόφος

Ο... τσιμεντόλιθος έπεσε στο κεφάλι του & τον έστειλε στο…

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο

Νέα αναβολή στη δίκη του γυμναστή για το βιασμό της 14χρονης…

Εντύπωση έχουν προκαλέσει τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της φερόμενης παθούσας

Ξυπνούν μνήμες από το άγριο φονικό με θύμα τον Ανδρέα Κανάκη

Στο σκαμνί 58χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον κτηνοτρόφο

Ηράκλειο: Εργατικό ατύχημα στην Εθνική Οδό

Διεκομίσθη με τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.