Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού

Πρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού

Ηράκλειο | 19/08/2018 - 13:54
Πρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο να κυκλοφορούν παντού
Ασυλία για ένα ακόμη καλοκαίρι. Αντιδράσεις μετά από τον θάνατο του 20χρονου στα Μάλια

Μια από τα ίδια με τις επικίνδυνες... “γουρούνες”! Απόλυτη “φούσκα” αποδείχτηκε ο πολυδιαφημισμένος περιορισμός των 4τροχων μηχανών για το φετινό καλοκαίρι...

Με το βλέμμα στραμμένο εδώ στην Κρήτη, και μετά από παρασκηνιακές πιέσεις, η κυβέρνηση, που αρχικά απαγόρευσε την κυκλοφορία των τετράτροχων μηχανών, στη συνέχεια έδωσε το ελεύθερο για να κυκλοφορούν κανονικά σε όλους τους δρόμους μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Σε αυτό το τραγελαφικό σκηνικό, είχαμε και πάλι πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων... Αντιδράσεις μάλιστα που έχουν σε κεντρικό φόντο το νησί μας.

Καταπέλτης για το “ελεύθερο” που δόθηκε και πάλι στις “γουρούνες” από την κυβέρνηση εμφανίζονται πανελλήνιοι σύλλογοι για τα τροχαία ατυχήματα, ενώ την ίδια ώρα, εστιάζοντας σε δυστύχημα που σημειώθηκε στα Μάλια, ο Σύνδεσμος Βρετανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων εξέδωσε ειδικές οδηγίες-προειδοποιήσεις προς τους Βρετανούς τουρίστες...

Το υπουργείο Υποδομών (σε νομοσχέδιο που είχε περάσει τον Μάρτιο) απαγόρευσε το να κυκλοφορούν οι περίφημες “γουρούνες” στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας επαγγελματιών του τουρισμού, είχε γίνει ωστόσο σε γενικές γραμμές αποδεκτή με ιδιαίτερη ανακούφιση από τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Πάνω λοιπόν που δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι θα έμπαινε τάξη στο χαώδες κυκλοφοριακό σκηνικό με τις “γουρούνες”, οι ελπίδες γκρεμίστηκαν! Ένα 3μηνο μετά τη ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου, με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον “Κλεισθένη”, παρατάθηκε ως τις 31 Οκτωβρίου η δυνατότητα να κυκλοφορούν οι τετράτροχες μηχανές σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, από το δημοτικό δίκτυο μέχρι τις επαρχιακές οδούς και μέχρι τον... ΒΟΑΚ!

Από ’κει και πέρα, η κυβέρνηση πέταξε το “μπαλάκι” της ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.

Στην ίδια τροπολογία δίνεται το δικαίωμα στις τοπικές δημοτικές Αρχές να απαγορεύσουν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την κυκλοφορία των 4τροχων κάτω των 125 κυβικών, αν διαπιστώσουν ότι η κυκλοφορία τους επιβαρύνει το οδικό δίκτυο της πόλης. Οι δημοτικές Αρχές, με την ίδια διάταξη, αποκτούν επίσης το δικαίωμα να καθορίζουν τον αριθμό των μηχανών αυτού του τύπου που μπορεί να αντέξει το τοπικό οδικό δίκτυο.

Παρασκηνιακές πιέσεις

Είναι αυτονόητο πως δεν τρελάθηκαν στα καλά καθούμενα στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και αναίρεσαν δικό τους σχεδιασμό. Ούτε τρελάθηκε προσωπικά ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, σημειωτέον, κατά τις προ καιρού διαδοχικές επισκέψεις του στην Κρήτη είχε υπογραμμίσει σε αυτοδιοικητικά στελέχη πως επιμένει στο να μπει τάξη με τις “γουρούνες”.

Προφανώς μεσολάβησε πολύ πιεστική παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού στο υπουργείο Υποδομών, κατόπιν σχετικών πιέσεων εκ μέρους επαγγελματιών του κλάδου ενοικίασης 4τροχων.

Επαγγελματιών από διάφορα νησιά, όπως εδώ από την Κρήτη, με την οποία άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και εκείνη του υπουργείου Υποδομών έχει μια άλλη, πιο στενή σχέση και έναν πιο ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας...

Τραγελαφική ανακολουθία

Το κυβερνητικό αυτό “ράβε-ξήλωνε” για το καθεστώς κυκλοφορίας των επικίνδυνων 4τροχων έχει προκαλέσει θυμηδία και αντιδράσεις σε τοπικό, εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο!
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης έκανε λόγο για τρεγαλαφική ανακολουθία εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι τα όσα συνέβησαν από πλευράς κυβερνητικών χειρισμών γύρω από το ζήτημα αυτό αποτελούν τον ορισμό της ανακολουθίας του κράτους. Τον ορισμό μιας ανεύθυνης πολιτικής. Μιας πολιτικής που τελικά προέταξε το συντεχνιακό συμφέρον έναντι της οδικής ασφάλειας των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών των τουριστικών περιοχών.

Χώρια το ότι μας πετάτε και το “μπαλάκι” σε εμάς τους Δήμους. Με αυτά και με αυτά, έχουμε μια από τα ίδια για ένα ακόμα καλοκαίρι. Το πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να είχε λυθεί μια και καλή, χωρίς να χρειαστούν όλα αυτά, με μια απλή κίνηση. Αν είχε θεσπιστεί νομικά η πρόβλεψη για ειδικό δίπλωμα οδήγησης για να μπορεί κανείς να οδηγήσει ή να ενοικιάσει τις 4τροχες αυτές μηχανές», ανέφερε ο κ. Μαστοράκης.

Καταπέλτης ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης εμφανίζονται πανελλήνιοι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, που εξαπολύει ευθέως αιχμές ότι η κυβέρνηση “υποκύπτει” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, έναντι της δημόσιας ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής!

«Εκατό ημέρες κράτησε η “αντίσταση στα συμφέροντα” και η “προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή”. Από ’δω και μπρος αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο υπουργός θα κληθούν να το κάνουν (κάποτε) οι Δήμοι... Φοβερό εφεύρημα, αν αναλογιστεί κανείς πως στους Δήμους που υπάρχει πρόβλημα (Χερσόνησος, Σαντορίνη κ.λπ.) είναι τέτοια η υπερσυσσώρευση “γουρουνών” και επαγγελματιών, που τα λόμπι τους είναι πανίσχυρα. Αφού δεν τολμά ο κ. Σπίρτζης, να δούμε ποιος δήμαρχος θα τολμήσει... Είναι ενδεικτικό πως στη σχετική συζήτηση στη Βουλή (απ’ όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς), μόνον ο δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης είχε το θάρρος να εμφανιστεί και να υποστηρίξει τον περιορισμό στη χρήση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” και σημειώνει:

«Τι ακολούθησε λοιπόν την αναστροφή τού κ. Σπίρτζη;

Τίποτα περισσότερο από ένα αναμενόμενο μπαράζ τροχαίων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα:

- 23 Ιουλίου: νεκρός 20χρονος Βρετανός οδηγός “γουρούνας” στα Μάλια της Κρήτης, τραυματίας ο συνομήλικος, ομοεθνής συνεπιβάτης, μετά από εκτροπή από την πορεία της.

- 24 Ιουλίου: νεκρός 18χρονος Ισπανός οδηγός “γουρούνας” στην Ίο, τραυματίας συνομήλικος, ομοεθνής επιβάτης, μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. λεωφορείο.

- 29 Ιουλίου: νεκρό ζευγάρι Ιταλών που επέβαιναν σε “γουρούνα” στη Ρόδο: 42 ετών ο άνδρας, 40 ετών η σύζυγός του, μετά από μετωπική σύγκρουση με αγροτικό αυτοκίνητο.

- 30 Ιουλίου: νεκροί δύο φίλοι, ο Frederic Boone 31 ετών και ο Kevin Vanterwyngen 29 ετών, Βέλγοι, που επέβαιναν σε “γουρούνα” στην Κω. Ο οδηγός της έχασε τον έλεγχό της και συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.

- 31 Ιουλίου: νεκρή μία 26χρονη οδηγός “γουρούνας” και τραυματίας η συνομήλικη συνεπιβάτης της στη Σαντορίνη, μετά από σύγκρουση με μοτοποδήλατο, εκτροπή στο αντίθετο ρεύμα και σύγκρουση με λεωφορείο»...

Βρετανικές προειδοποιήσεις: Αντιδράσεις μετά από τον θάνατο 20χρονου στα Μάλια

Έντονος είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας! Ορμώμενος από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Μάλια, όπου έχασε τη ζωή του ο 20χρονος Kieran Roche από το Σουίντον, ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες, προειδοποιώντας τους Βρετανούς τουρίστες να είναι προσεκτικοί.

Τα επίσημα στοιχεία των ταξιδιωτικών εταιρειών αναφέρουν πως έγιναν 36 ατυχήματα με “γουρούνες” και 7 με μοτοποδήλατα το 2017, ωστόσο ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ABTA δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος...

«Πολλοί από τους Βρετανούς που ενοικιάζουν “γουρούνες” έχουν πολύ μικρή εμπειρία από την οδήγησή τους και δεν είναι εξοικειωμένοι με το τοπικό οδικό δίκτυο και τα πρότυπα οδήγησης», επισημαίνει ο ABTA...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή στη Χρ. Ξυλούρη

Τροχαίο ατύχημα με δικυκλιστή λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης

Το δίδυμο των διαρρηκτών είχε … ρημάξει το Ηράκλειο

Η λεία τους σε μετρητά και διάφορα αντικείμενα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Την Τετάρτη η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη - Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι

Που διακόπτεται η κυκλοφορία για 10 μέρες λόγω αντιπλημμυρικών…

Σε τμήμα της οδού Δεξιθέας μέχρι την οδό Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες

Τροχαίο με θύμα οδηγό μοτοσικλέτας στο Ηράκλειο

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο

Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ηράκλειο: Δείτε τα γυρίσματα για την ταινία «Για θύμισε…

Στην ταινία συμμετέχει και η δική μας Ανδριανή Αγγελιδάκη

Συνελήφθη διακινητής κοκαΐνης στο Ηράκλειο (φωτο)

Κατασχέθηκαν, 630 γραμμάρια κοκαΐνης τα οποία προορίζονταν για την «αγορά» του Ηρακλείου

Αεροπλάνο με προορισμό την Ελβετία προσγειώθηκε έκτακτα…

Εκτάκτως προσγειώθηκε, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα αεροσκάφος από το Ριάντ με προορισμό τη Γενεύη

Περιπέτεια… εν πλω για 35χρονο

Στο ΠΑΓΝΗ μέλος πληρώματος φορτηγού πλοίου

Σοκαριστικό τροχαίο στο Ηράκλειο: Η ζώνη του έσωσε τη ζωή

Ο κ. Μανώλης περιγράφει καρέ - καρέ τις στιγμές του τροχαίου ατυχήματος

Ηράκλειο: Μια γέφυρα, πολύ επικίνδυνη για να τη... διασχίσεις…

Λακκούβες και κομμάτια...τσιμέντου που πέφτουν από τη γέφυρα του Καρτερού, συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό τρόμου για τους διερχόμενους οδηγούς.

15 ημέρες στην εντατική ο δικυκλιστής που παρασύρθηκε -…

Ποια είναι η κατάσταση του 53χρονου ντελιβερά -Ελπίζουν σε ένα "θαύμα " οι δικοί του άνθρωποι

Στο ΠΑΓΝΗ δύο γυναίκες με τον ιό της γρίπης

Τασσόπουλος: «Άμεση ανάγκη για εμβολιασμό από ευπαθείς ομάδες»

Κλείνει η έξοδος του ΒΟΑΚ προς Κοκκίνη Χάνι

Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των έργων;

Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση…

Σουλατσαρίσματα, εντάσεις και επεισόδια σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο λόγω… θέρμανσης

Λειτουργικά προβλήματα «έκλεισαν» σχολεία και στο κέντρο του Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παρόν στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σε μια εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνοδηγός εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του αυτοκινήτου

Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και πυροσβεστική

Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και παιδί

Ένα κοριτσάκι και μία γυναίκα τραυματίστηκαν σήμερα στο Ηράκλειο, λίγο μετά τις 7 και μισή, από διερχόμενο όχημα

Το κτηματολόγιο… καλεί τα χωριά του νομού Ηρακλείου

Εντός του μήνα ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για περιοχές της ενδοχώρας

Κρήτη: Άνοιξε την πόρτα και είδε νεκρό τον γιο του

Τραγικές στιγμές για την οικογένεια 45χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός - Οι εκτιμήσεις του ιατροδικαστή

Αγιασμός των Υδάτων: Τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο αγκαλιά…

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων - Τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο αγκαλιά με την ελληνική σημαία

Aπίστευτη καταδίωξη άνδρα με 4x4 στο Ηράκλειο

Για μισή ώρα διέφευγε με επικίνδυνους ελιγμούς και οι αστυνομικοί τον καταδίωκαν

Μυστήριο με νεκρό 45χρονο άνδρα στον Μασταμπά

Μυστήριο με νεκρό 45χρονο άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε σε οικία στην περιοχή του Μασταμπά

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ χρειάστηκε το...ΕΚΑΒ!

Περιπέτεια με την υγεία του είχε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ, Ανέστης Κιούλπαλης και χρειάσθηκε την συνδρομή του ΕΚΑΒ.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων

Σήκωσαν την ελληνική Σημαία και τραγούδησαν τον Εθνικό ύμνο

Τον βρήκε νεκρό η σπιτονοικοκυρά του

Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και αστυνομία

Ανοιχτό τo Σαββατοκύριακο το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν

Φοβήθηκε να σταματήσει λόγω της ... αναστολής, ο οδηγός του…

Ο 54χρονος δικυκλιστής χαροπαλεύει...

Περιπέτεια υγείας για τον Μίμη Βογιατζή: Από το ξενοδοχείο…

Ήταν ένας από τους ομιλητές στην εσπερίδα, παρουσία Σωκράτη Φάμελλου

Eκρήξεις και φωτιά αναστάτωσαν την Αμμουδάρα

Σε συναγερμό η πυροσβεστική

Τελευταίο… αντίο στον 49χρονο Γιώργο που «έφυγε» μετά από…

Εξέπνευσε στην Εντατική του Βενιζελείου

Νεκρός 49χρονος: Ένα ακόμα θύμα της ασφάλτου

Μετά από μακρά νοσηλεία στην εντατική, τελικά κατέληξε

Στην Κρήτη γεννήθηκε το πρώτο μωρό του 2019 - Περιχαρής ο…

Το καλύτερο "δώρο" για την οικογένεια Αναγνωστάκη

Στο Ηράκλειο ο Σωκράτης Φάμελλος

Με τους ΦΟΔΣΑ και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας να είναι στο επίκεντρο, φτάνει στο Ηράκλειο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

Ηράκλειο: Δέχτηκε σφαίρα ενώ περπατούσε

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο

Γλυκιά η πρώτη γεύση του νέου έτους για τους Ηρακλειώτες

Τίμησαν και φέτος το έθιμο της μπουγάτσας - Με το γλύκισμα του χρόνου το καλημέρα του 2019

Περιπέτεια στον αέρα για αεροσκάφος με προορισμό το Ηράκλειο

Αεροσκάφος το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από Αθήνα προς Ηράκλειο επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ανατροπή οχήματος στην οδό Πανεπιστημίου με τραυματία

Τροχαίο ατύχημα στην οδό Πανεπιστημίου, λίγο μετά τα φανάρια του Εσταυρωμένου

«Λαχτάρα» για κρεοπώλη λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά

Του έκλεψαν χρήματα από την ταμειακή μηχανή

Δωρεάν πάρκινγκ για τις γιορτές στο Ηράκλειο

Ελεύθερη η ελεγχόμενη στάθμευση

Καταζητείται ο οδηγός που προκάλεσε το τροχαίο

Ο οδηγός τραυμάτισε σοβαρά έναν 54χρονο σε τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο.

Κρίσιμες ώρες μετά το χειρουργείο για τον 53χρονο που τραυματίστηκε…

Αναζητείται ο οδηγός του αυτοκινήτου που εξαφανίστηκε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.