Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πρόστιμα 105.000 ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dealber

Πρόστιμα 105.000 ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dealber

Ελλάδα | 14/10/2017 - 19:09
Πρόστιμα 105.000 ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dealber
Μνήμες από το φιάσκο της AirFastTickets, ζωντανεύει η ανακοίνωση περί επιβολής προστίμου 60.000 στην εταιρεία Dealber. Κοινός παρονομαστής και στις δύο εταιρείες φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Κοκλώνης.

 Κοινός παρονομαστής και στις δύο εταιρείες φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Κοκλώνης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), εμφανιζόταν ως διαχειριστής της εταιρείας από τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ από τις 31 Ιουλίου 2017 διαχειριστής εμφανίζεται ο Αλβανός υπήκοος Meta Armando Kiersto. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Κοκλώνη, ο τελευταίος προ ολίγων μηνών μεταβίβασε τη συμμετοχή του στην Dealber. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση καταστατικού που έχει καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2017, ο κ. Κοκλώνης εξακολουθεί να εμφανίζεται ως εταίρος της Dealber.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου, όταν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή καθώς και στον Συνήγορο του Καταναλωτή άρχισαν να φτάνουν καταγγελίες από καταναλωτές –περί τις 70 συνολικά– ότι η εταιρεία είτε δεν έχει παραδώσει προϊόντα που είχαν παραγγελθεί είτε ότι δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της σε περίπτωση υπαναχώρησης του καταναλωτή είτε ότι παρέδιδε τις παραγγελίες έπειτα από 6-8 μήνες. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι αν και η υποχρέωση βάσει του νόμου ορίζει τις 30 ημέρες ως προθεσμία παράδοσης των παραγγελιών, στους όρους στους οποίους συναινούσαν οι πελάτες της Dealber προβλεπόταν μεγαλύτερη προθεσμία, για παράδειγμα 40 ημέρες. Ωστόσο, βάσει των καταγγελιών, οι παραγγελίες δεν παραδίδονταν ούτε ύστερα από την προθεσμία αυτή. Επίσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, υπήρχαν περιπτώσεις διάθεσης από την Dealber εκπτωτικών κουπονιών για την αγορά προϊόντων από δύο κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών. Οταν πήγαιναν οι καταναλωτές στα καταστήματα των εταιρειών, συναντούσαν τα εξής: πρώτον, οι δύο εταιρείες δήλωναν άγνοια, ότι δεν είχαν καμία συνεργασία με την Dealber και, δεύτερον, συχνά δεν ήταν διαθέσιμα τα προϊόντα που θα μπορούσαν υποτίθεται να αγοράσουν οι καταναλωτές με το εκπτωτικό κουπόνι.

Με τις πρώτες καταγγελίες ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης και –σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντ. Παπαδεράκη που μίλησε στην «Κ»– το πρώτο πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία δεν έστειλε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, κανένα απαντητικό υπόμνημα. Ανάλογη αντιμετώπιση συνάντησαν στην αρχή και οι επιστολές που έστελνε στην εταιρεία ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, υπήρξε για κάποιες από τις καταγγελίες ικανοποίηση των καταναλωτών από την εταιρεία.

Οι καταγγελίες συνεχίστηκαν και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχώρησε στην επιβολή δεύτερου προστίμου ύψους 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, οι αποφάσεις των προστίμων επιδόθηκαν στην εταιρεία βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν εστάλησαν ταχυδρομικώς. Πριν από την επιβολή του τρίτου προστίμου ύψους 60.000 ευρώ, εστάλη επιστολή στην εταιρεία με την οποία η ΓΓΕ την ενημέρωνε ότι πρόκειται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της απόφασης και της επωνυμίας της εταιρείας, όπως προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον, πριν από την επιβολή του τρίτου προστίμου, η ΓΓΕ ενημέρωσε σχετικά και τις εισαγγελικές αρχές.

Διαφορετική είναι η εκδοχή της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος και δικηγόρος της Dealber Στυλιανός Σούρλας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», υποστήριξε πως έχει παραστατικά που θα προσκομίσει στην ΓΓΕ και τα οποία αποδεικνύουν πως τα προϊόντα έχουν όλα παραδοθεί. Επιπλέον, χαρακτηρίζει απαράδεκτη και παράνομη την ενέργεια της ΓΓΕ να δημοσιεύσει την επιβολή προστίμου πριν παρέλθει η προθεσμία δύο μηνών που προβλέπεται για να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στις καταγγελίες.

Ο ίδιος προσθέτει πως στην προβλεπόμενη διαδικασία προσβολής της απόφασης θα αποδειχθεί πως η Dealber δεν προέβη σε παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή, και ειδικότερα αυτών που διέπουν τις συναλλαγές από απόσταση, και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σχετικά με τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά, όπως ισχυρίζεται η γενική γραμματεία. Επιπλέον επισημαίνει πως η όλη δημοσιότητα έχει προκαλέσει βλάβη στη φήμη της εταιρείας η οποία ήδη, μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, δέχεται ακυρώσεις.

Πρωτοφανείς παραβάσεις για τα ελληνικά δεδομένα

Πρωτοφανές περιστατικό για τα ελληνικά χρονικά χαρακτηρίζει την υπόθεση της Dealber ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ενώ σε ανάλογες επισημάνσεις προβαίνουν και αρμόδιες πηγές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Κι αυτό διότι, αν και οι δύο υπηρεσίες έχουν δεχθεί καταγγελίες από καταναλωτές και για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καμία έως τώρα δεν αφορά σε τόσο βαριές παραβάσεις της νομοθεσίας όσο αυτές για την εταιρεία Dealber. Οι συχνότερες καταγγελίες για άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα αφορούν στην παράδοση ελαττωματικών προϊόντων, ή προϊόντων αποσυσκευασμένων ή στην παράδοση διαφορετικού μοντέλου από αυτό που έχει παραγγελθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα, ωστόσο, των περιπτώσεων επέρχεται ικανοποίηση του καταναλωτή από τις εταιρείες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν διακινδυνεύουν τη φήμη τους, ειδικά καθώς πλέον οι καταναλωτές τείνουν να αξιολογούν τις εταιρείες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες, σε ειδικά φόρα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2016 ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχθηκε συνολικά 579 αναφορές που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 8,2% επί του συνόλου των αναφορών στην εν λόγω αρχή. Σε σύγκριση με το 2015 υπάρχει αύξηση των αναφορών κατά 32,6%, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου –λόγω και της επιβολής των capital controls– καθώς και του αριθμού των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση του  Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το 2016 υπολογίζεται ότι ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα έφτασε τα 5,1 δισ. ευρώ με την κατά κεφαλήν δαπάνη ετησίως να υπολογίζεται σε 1.700 ευρώ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 17% το 2017. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ecommerce Europe (το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη), ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2017 σε 1,84 τρισεκατ. δολάρια, με το 50% αυτού να πραγματοποιείται στην Ασία. Τούτο οφείλεται κατά βάση στην αγορά της Κίνας, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, με τζίρο 681 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με τζίρο 438 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 196 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πηγή kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.