Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Προσφυγικό: Στο «μπες - βγες» η Κρήτη για δημιουργία κέντρων διαμονής

Προσφυγικό: Στο «μπες - βγες» η Κρήτη για δημιουργία κέντρων διαμονής

Κρήτη | 22/11/2019 - 12:05
Προσφυγικό: Στο «μπες - βγες» η Κρήτη για δημιουργία κέντρων διαμονής
Πληροφορίες και σενάρια για τη δημιουργία δύο ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας στο νησί μας

Στο “μπες-βγες” βρίσκεται η Κρήτη ως προς το κάδρο διαχείρισης του Προσφυγικού! Μπορεί το νησί μας να μην περιλαμβάνεται μεταξύ των νησιών τα οποία στην α' φάση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα υποδεχτούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα διαμονής μεταναστών, όμως δε σημαίνει πως δε θα εμπλακεί στην επόμενη φάση. 

Αντιθέτως μάλιστα, με βάση τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σε επίπεδο πληροφοριών και ρεπορτάζ βεβαίως, η Κρήτη μαζί με την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία φέρονται να έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ως οι περιοχές εκείνες στις οποίες θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, σε επίπεδο Κρήτης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή κατασκευή και λειτουργία δύο τέτοιων ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Δομές ανοιχτού τύπου

Ο όρος “ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας” σημαίνει ότι θα είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μένουν σε αυτές θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν όποτε το επιθυμούν.

Αναλυτικότερα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου στο Μεταναστευτικό, με τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Χίο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το δεύτερο μέρος του σχεδιασμού, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 8-10 ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Στον επίμαχο σχεδιασμό, στο κάδρο μπαίνουν η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Οι δομές αυτές θα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, ενώ δε θα δημιουργηθούν τέτοιες δομές στις περιφέρειες του Αιγαίου, όπου άλλωστε θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα, ενώ εξαιρούνται και τα νησιά του Ιονίου. Η επιλογή των περιοχών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και σενάρια: “αναλογικότητα” στους νομούς, «όχι σε “εξόντωση” ήδη επιβαρυμένων περιοχών» και «προτίμηση Βιομηχανικών Περιοχών ή ΒΙ.ΠΕ. που έχουν εγκαταλειφτεί» και ως υποδομές (με εγκαταστάσεις ύδρευσης, ηλεκτρισμού κ.λπ.) προκρίνονται ως καταλληλότερες.

Οι αρχικές σκέψεις ορίζουν τον αριθμό των νέων ελεγχόμενων δομών μέχρι 10 και φαίνεται πως βρίσκονται υπό εξέταση συγκεκριμένοι νομοί (από την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία έως τη Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη). Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει σύντομα νέο σχετικό κύκλο διαλόγου με τους εμπλεκόμενους περιφερειάρχες. Σύμφωνα με tanea.gr , προς το παρόν προκρίνονται τα σενάρια για δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, από το βασικό σενάριο δε λείπουν η Κρήτη (εξετάζονται χώροι στο Ρέθυμνο), η Στερεά Ελλάδα, για την οποία οι αρμόδιοι διακρίνουν περιθώρια για νέα δομή περισσότερο στη Φθιώτιδα (σε αντίθεση με τη Βοιωτία και την Εύβοια), καθώς και οι νομοί της Πελοποννήσου, πιθανότατα εκτός της Κορίνθου.

Από την αρχική επεξεργασία ίσως παραμείνουν εκτός το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και πιθανότατα ο νομός Έβρου στην Ανατολική Μακεδονία και οι “φορτωμένοι” νομοί της Ηπείρου. Βέβαια, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν εξετάζονται οι δυνατότητες της Θεσσαλίας, όπου λειτουργούν ήδη μία μεγάλη και μία μικρότερη δομή σε Λάρισα και Βόλο αντίστοιχα, καθώς και της Δυτικής Ελλάδας, που - σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες - αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών εκτός δομών (σε Αχαΐα και Ηλεία).

Καμία ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο

Την ώρα που υπάρχει έντονη φημολογία και σενάρια περί δημιουργίας όχι ενός αλλά δύο ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, οι αυτοδιοικητικές Αρχές του νησιού και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις. Εν αναμονή τελούν και στην Περιφέρεια Κρήτης, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να θεωρεί δεδομένη κάποιου είδους εμπλοκή της Κρήτης, με βάση τα όσα είπε τις προάλλες στους αιρετούς περιφερειάρχες της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρωθυπουργό και με τους υπουργούς, αυτό που μας ειπώθηκε στους αιρετούς περιφερειάρχες είναι ότι όλες οι περιφέρειες θα πάρουν πρόσφυγες και μετανάστες. Εμείς από τη δική μας πλευρά περιμένουμε την απόφαση του πρωθυπουργού και βεβαίως την απόφαση που θα λάβει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, για να συζητήσουμε και να δούμε τους χώρους εκείνους στους οποίους θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.


Το σίγουρο βεβαίως, με βάση τα όσα διαρρέονται, είναι ότι οι ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας που, όπως φαίνεται, σχεδιάζονται στο νησί μας, δεν έχουν καμία σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων “ESTIA”, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.


«Για τα περί των καμπ προσφύγων στην Κρήτη δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή κάτι, ούτε υπάρχει κάποια άμεση εμπλοκή. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Μιλάμε για ελεγχόμενες δομές προσφύγων», σημείωσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης.
«Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε. Εμείς αυτό που λέμε σταθερά είναι ότι η πλέον βιώσιμη λύση είναι η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια. Όπως γίνεται σήμερα, όπου διαμένουν κανονικά σε οικίες, είναι ενταγμένοι μέσα στις κοινωνίες, τα παιδιά πάνε σχολείο κ.λπ.», επισήμανε η υπεύθυνη του Προγράμματος “Εστία” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Δήμητρα Καμπέλη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς των στελεχών της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε κατοικίες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, με μικρή ωστόσο αύξηση των προσφύγων κατά 200 περίπου άτομα, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 1.300 άτομα. Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το 2020, με τη δημιουργία 5 δομών στο νησί μας, εκ των οποίων οι δύο στο Ηράκλειο, ήδη αναζητούνται χώροι για τη φιλοξενία τους.

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο γνωσιακής ενδυνάμωσης δημοτικών υπαλλήλων σε διάφορα ζητήματα προσφύγων, πραγματοποιείται από χθες διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Ηράκλειο, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Πλαστήρα και Ρωμανού). Οι θεματικές του σεμιναρίου, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ολοκληρώνεται σήμερα, είναι: “O ρόλος των Δήμων στη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών: Εισαγωγή στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για το μέλλον”, “Από την παροχή προστασίας στις βιώσιμες λύσεις: το ισχύον πλαίσιο”, “Ειδικά ζητήματα συνδιαλλαγής με δημόσιες υπηρεσίες: θεώρηση γνησίου υπογραφής, καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων, βεβαιώσεις/πιστοποιητικά, πρόσβαση σε υπηρεσίες ΤΕΒΑ, έκδοση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού, εγγραφή στον ΟΑΕΔ, χορήγηση/ανανέωση εγγράφων, γλώσσα επικοινωνίας με δημόσιες υπηρεσίες”, “Αποτύπωση των αλλαγών στη διαδικασία ασύλου βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, νέα νομικά έγγραφα”, “Εργασία με πρόσφυγες: από ποια θέση, για ποιον σκοπό, με ποιους τρόπους”, “Πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις: αιτούντες άσυλο και ευαλωτότητα - Η περίπτωση των παιδιών προσφύγων, των ατόμων με αναπηρία και των θυμάτων βίας”. Καλές πρακτικές και ζητήματα προς περαιτέρω διερεύνηση.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.