Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πόσες ώρες παραμένει το αλκοόλ στον οργανισμό μας

Πόσες ώρες παραμένει το αλκοόλ στον οργανισμό μας

Auto Plus | 03/05/2016 - 17:24
Πόσες ώρες παραμένει το αλκοόλ στον οργανισμό μας
Με τα τροχαία να "θερίζουν" τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, εξετάζουμε τον παράγοντα "αλκοόλ" και για πόσο χρόνο από την κατανάλωση του μπορεί να επηρεάσει έναν οδηγό.

Τα πρόστιμα και τις συνέπειες από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι πόσο διαρκεί η επήρεια του αλκοόλ στον οργανισμό μας.

Αν έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί η απομάκρυνση να διαρκέσει και 12 ώρες, όχι για να απορροφηθεί πλήρως, αλλά για να μη γίνεται αντιληπτοί στο αλκοτέστ όπως αναφέρει παλαιότερη έρευνα του autotriti.gr. Αυτό γίνεται επειδή ο οργανισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απορροφήσει εντελώς ή εν μέρει το αλκοόλ που καταναλώσαμε.

Ο ρυθμός απορρόφησης ποικίλει ανάλογα με το οργανισμό του καθενός μας και εξαρτάται από τις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα τη διατροφή που θα ακολουθήσουμε την επόμενη μέρα. Εάν το προηγούμενο βράδυ έχετε πιει, ενδεχομένως να είστε επηρεασμένοι και την επόμενη μέρα από το αλκοόλ. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι είστε καλά όταν ξυπνήσετε, υπάρχει περίπτωση να είστε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ή να είστε ανίκανοι να οδηγήσετε.


Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την έκφραση που ακούμε συχνά-πυκνά σε διάφορες συγκεντρώσεις "εμένα δε με πιάνει". Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα μύθο, αφού σε όλους τους ανθρώπους το αλκοόλ επιδρά με τον ίδιο τρόπο. Οι "συνηθισμένοι" στο ποτό έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι υπό την επήρεια του αλκοόλ, διότι μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την κατάστασή τους. Όμως, στην πραγματικότητα οι ικανότητές τους είναι το ίδιο μειωμένες με κάποιον που δεν πίνει συχνά.

Ο οργανισμός απομακρύνει το 70% του αλκοόλ που καταναλώσαμε μετά από 12 ώρες ενώ το 100% μετά από 24 ώρες.

Από τι εξαρτάται η απορρόφηση

Η συγκέντρωση αλκοόλ στο σώμα μας, γνωστή και ως συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το φύλο, η χρονική διάρκεια στην οποία ήπιαμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, εάν καταναλώσαμε αλκοόλ με γεμάτο ή άδειο στομάχι και βέβαια το βάρος και το ύψος .

Με δεδομένο ότι το αλκοόλ ανιχνεύεται μετά από μία ώρα από την κατανάλωση του, σας παρουσιάζουμε ένα πίνακα, με τον οποίο μπορείτε περίπου να υπολογίζετε τι θα δείξει το αλκοτέστ ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώσατε, καθώς και την ώρα που πρέπει να περιμένετε προκειμένου να βρεθείτε εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Ποσότητα           Αλκοτέστ*          Χρόνος αναμονής**

2 ποτήρια μπύρας           0,4mg/L                1,5 ώρα

3 ποτήρια μπύρας           0,5mg/L                3 ώρες

2 ποτήρια ουίσκυ            0,4mg/L                4 ώρες

3 ποτήρια ουίσκυ            0,5mg/L                6 ώρες

3 ποτήρια κρασί               0,3mg/L                3 ώρες

4 ποτήρια κρασί               0,5mg/L                5 ώρες

5 ποτήρια κρασί               0,7mg/L                7 ώρες

** Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πέσει το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα στο επιτρεπτό από το νόμο όριο.

* Η τιμή που δείχνει το αλκοτέστ για δύο άτομα που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα, μπορεί να είναι διαφορετική, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε οργανισμού.

Οι επήρειες του αλκοόλ ανάλογα με την ποσότητα (στο αλκοτέστ)

• Στα 0,2 mg/L-0,3 mg/L αρχίζει σαφής μείωση των ικανοτήτων οδήγησης

• Στα 0,3 mg/L έχουμε ελάττωση της οπτικής ικανότητας, κακή εκτίμηση των αποστάσεων και αύξηση της ευαισθησίας στα φώτα των αυτοκινήτων

• Στα 0,5mg/L τα αντανακλαστικά του οδηγού επιβραδύνονται, ενώ ο οδηγός αρχίζει να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του.

• Στα 0,5 έως τα 0,7 mg/L παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα και απώλεια προσανατολισμού, καθώς και μείωση της όρασης και της ακοής.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να αρνηθείτε τον έλεγχο αλκοτέστ, διότι χαρακτηρίζεται «αυτόφωρο αδίκημα» και θα εξεταστείτε με αιματολογικές εξετάσεις.


 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Auto Plus

Οι καλύτεροι Κρητικοί οδηγοί στην κοπή πίτας του Α.Ο.Κ (pics)

Κοπή πίτας αλλά και βράβευση για δύο κρητικά πληρώματα που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο περιελάμβανε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρήτης.…

Η ηλεκτροκίνηση καθιερώνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 8η Νοεμβρίου 2017 την πρόταση νέων στόχων για τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται…

Στέλνουν μήνυμα για...ασφαλή οδήγηση (vid)

Το νεανικό συγκρότημα StandBy περνάει ενα σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα, προς ολους όσους οδηγουν

Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το έτος 2017.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, το μήνα Δεκέμβριο 2017 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών παρουσίασαν αύξηση +13,2%, ως προς τον ίδιο μήνα…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.