Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό

Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό

Κρήτη | 09/11/2018 - 13:00
Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό
Πρόταση αξιοποίησης των Η/Ζ επιχειρήσεων-ξενοδοχείων για να καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη

Μήπως τελικά υπάρχει ήδη στην Κρήτη έτοιμη λύση (από τις εφεδρείες των ιδιωτών επιχειρηματιών) για την ενεργειακή της επάρκεια μέχρι να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση και ψάχνουμε αδίκως λύσεις με νέες μονάδες αεριοστροβίλων, πλωτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ΑΠΕ ή οτιδήποτε άλλο;

Αυτό επισημαίνει όχι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά ένας γνώστης, εν προκειμένω ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της ΔΕΗ Χρυσόστομος Χρηστίδης, ο οποίος βάζει στο τραπέζι μια άλλη εναλλακτική λύση, εκ των έσω, για την ενεργειακή κάλυψη του νησιού μας κατά τη λεγόμενη ενδιάμεση περίοδο (2020-2022), στην οποία λόγω “λουκέτου” σε μονάδες της ΔΕΗ και μη ολοκλήρωσης της διασύνδεσης η Κρήτη κινδυνεύει με μπλακ-άουτ!

Ποια είναι η λύση; Μα πολύ απλά, όπως υποστηρίζει ο κ. Χρηστίδης, να αξιοποιηθούν, ενσωματωμένα κανονικά στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, οι γεννήτριες που υπάρχουν σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λπ. εδώ στο νησί!

Ως γνωστόν, οι λεγόμενοι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ διαθέτουν εφεδρικά ζεύγη ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Οι γεννήτριες αυτές, που διαθέτουν επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και άλλοι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ στην Κρήτη, μπορούν πολύ εύκολα, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της ΔΕΗ, να μπουν μόνιμα (και όχι ως εφεδρείες) στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, προσφέροντας ισχύ μεταξύ 100 και 150 μεγαβάτ. Όση δηλαδή περίπου αναζητούν, “πονοκεφαλιάζοντας”, οι αρμόδιοι φορείς (ΡΑΕ και υπουργείο), εξετάζοντας διάφορες λύσεις και σενάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, αντί οι αρμόδιοι να ψάχνουν τα 150 μεγαβάτ που αναμένεται να λείψουν από το σύστημα της Κρήτης μετά το 2020 (και μέχρι να γίνει το μεγάλο καλώδιο) μέσω του πλωτού εργοστασίου που πρότεινε το εμιράτο του Κατάρ ή μέσω εγκατάστασης νέων μονάδων αεριοστροβίλων, μπορούν κάλλιστα να στραφούν στην πρόταση που αφορά στη λεγόμενη διαχείριση αποκεντρωμένης παραγωγής. Λύση, όπως ο ίδιος σημειώνει, απλή, έτοιμη και πολύ πιο φθηνή.

Για του λόγου του αληθές, ο κ. Χρηστίδης εκτιμά ότι το κόστος της λεγόμενης διαχείρισης αποκεντρωμένης παραγωγής στη βάση ενός σεναρίου για 500 γεννήτριες ιδιωτών, με συνολική ισχύ πάνω από 150 μεγαβάτ στην Κρήτη, θα έχει κόστος το πολύ 15 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ έχουν κόστος πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Ας δούμε όμως τα όσα, αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα και νέα στα αφτιά όλων μας, παραθέτει ο κ. Χρηστίδης σε σχετική αρθογραφία του στο energypress.gr, σε συνέχεια σχετικών παρουσιάσεων που έχει κάνει σε ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

«Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, σχετιζόμενη με την προοπτική της μεγάλης καλωδιακής διασύνδεσης και τον χρόνο υλοποίησής της. Η ΡΑΕ ψάχνει εναγωνίως να βρει λύση!
Εμφανίστηκαν και διάφοροι... “σωτήρες”: Μονάδα 150 MW θα μεταφέρει στην Κρήτη ο “Ήρων”, “πλωτό” σταθμό ο εμίρης του Κατάρ!

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν εναλλακτικές. Μία από αυτές είναι η πρόταση που εδώ και χρόνια διατυπώθηκε από το Κέντρο Ερευνών της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ) για τη χρησιμοποίηση των εφεδρικών ζευγών ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ: ξενοδοχεία, σούπερ-μάρκετ, βιομηχανίες, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια κ.λπ. Η πρόταση είναι να μην μπαίνουν στο δίκτυο μόνο σε περίπτωση βλαβών, αλλά προγραμματισμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως διευθυντής Ερευνών της ΔΕΗ και σημειώνει ακόμα: «Είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ διαθέτουν τις εφεδρικές τους γεννήτριες για την αντιμετώπιση κυρίως διακοπών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Είναι επίσης γνωστό ότι σε περιπτώσεις προβλημάτων διαχείρισης των δικτύων των νησιών, τα κατά τόπους στελέχη της ΔΕΗ “παρακαλούν” τους πελάτες να εκκινήσουν τις γεννήτριές τους για να ανακουφιστούν οι γραμμές.

Το σύστημα που αναφέρεται στις διαφάνειες της παρουσίασης και έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ-Αγγλία μπορεί να εκκινεί και να κατανέμει αυτόματα τις εφεδρικές γεννήτριες των πελατών ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, με τη δημιουργία ενός “mini dispatching center”, το οποίο θα συνδέεται με το κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ.

Συμβάλλει, επίσης, στην αποφυγή προμήθειας νέων ακριβών αεριοστροβιλικών μονάδων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η υιοθέτηση της πρότασης για τη ΔΑΠ στην Κρήτη θα απαιτήσει πρώτα απ’ όλα την καταγραφή των εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) των μεγάλων πελατών. Εκτίμηση είναι ότι η συνολική ισχύς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών των πελατών ξεπερνά κατά πολύ τα 100 MW. Τολμώντας να υπολογίσουμε το κόστος για 500 Η/Ζ στην Κρήτη, με ισχύ πάνω από 125 MW, αυτό μετά βίας θα αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ».

Ραντεβού Σταθάκη με Κομισιόν

Εντωμεταξύ, αισιόδοξα μηνύματα βγαίνουν τα τελευταία 24ωρα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πολυπόθητη άρση του αδιεξόδου γύρω από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να προχωρήσει σαν έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ευνοϊκή κοινοτική χρηματοδότηση, δήλωσε χθες αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επαφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Κανιέτε, παρουσία και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, προκειμένου να βρεθεί πολιτική πλέον λύση μετά το “ναυάγιο” στις τεχνικές διαβουλεύσεις...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.