Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Ελλάδα | 21/12/2018 - 08:30
Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά
Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα, διασκέδαση, απολαυστικό φαγητό, δώρα και συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συχνά βιώνουν τα Χριστούγεννα ως τη δυσκολότερη και απαιτητικότερη εποχή του χρόνου. 

Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές που μας δίνει η Όλγα Λυμπεροπούλου (γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc. με ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, (www.trainyourbrain.gr) θα βοηθήσουν και εσάς, αλλά και εκείνον να απολαύσετε πραγματικά την περίοδο των γιορτών με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει η κ. Λυμπεροπούλου, πολλές από τις συμβουλές που ακολουθούν δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις που συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά (Πάσχα, γενέθλια, γάμους συγγενικών προσώπων κ.λπ.). 

1. Δώστε μεγάλη προσοχή στο στολισμό του σπιτιού.

Ξεκινήστε να στολίζετε νωρίς και σταδιακά (π.χ. τοποθετήστε αρχικά το δέντρο, μετά από λίγες ημέρες προσθέστε μερικά στολίδια κ.ο.κ.), ώστε ο άνθρωπός σας να προσαρμοστεί ομαλά στο καινούριο διάκοσμο. Οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο που ζει και κινείται ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας προκαλούν σύγχυση. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά στοιχεία. Ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο δέντρο, σε έναν άνθρωπο με άνοια ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση και εκνευρισμό. Μη χρησιμοποιείτε διακοσμητικά που μοιάζουν με τρόφιμα (π.χ. στολίδια σε σχήμα μπισκότων) γιατί δεν αποκλείεται να μπερδέψουν τον άνθρωπο που ξεχνά. 

2. Η συνεχής υπενθύμιση του γιορτινού προγράμματος δεν βοηθά.

Αποφύγετε να λέτε ξανά και ξανά στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι έρχονται τα Χριστούγεννα και να επαναλαμβάνετε τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει με την ελπίδα ότι έτσι θα το προετοιμάσετε για τις γιορτινές ημέρες. Αν θυμάται ότι του λέτε διαρκώς τα ίδια πράγματα θα εκνευριστεί, ενώ αν συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να τα ακούει για πρώτη φορά θα αισθανθεί ντροπή και απογοήτευση. Ούτως ή άλλως, οι σχετικές συζητήσεις δεν θα βοηθήσουν στο να διαχειριστεί ο άνθρωπός σας καλύτερα την περίοδο των γιορτών.  

3. Φτιάξτε ένα πλάνο.

Μην περιμένετε απλά να δείτε «πώς θα πάνε τα πράγματα», ελπίζοντας ότι στο τέλος όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Το πώς ακριβώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμα των γιορτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν υπάρχουν λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και που θα σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είναι η εξής: «Αυτό που θέλω να προγραμματίσω είναι σε θέση να το απολαύσει ο άνθρωπός μου; Ή το επιδιώκω απλά, γιατί θα ήθελα όσο τίποτα να μπορούσε να το απολαύσει;». 

4. Φτιάξτε ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο, εναλλακτικό πλάνο. 

Είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι απαραίτητο να πάνε όλα στραβά, θα πρέπει όμως να είστε έτοιμοι –πρακτικά και ψυχικά– να αναπροσαρμόσετε τα σχέδιά σας αν παραστεί ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα ο βομβαρδισμός ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων να προκαλέσει στον άνθρωπο που ξεχνά επιθετική συμπεριφορά. Να είστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσετε εκτάκτως από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο είστε καλεσμένοι ή να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να φύγουν νωρίτερα, αν οι οικοδεσπότες είστε εσείς. 

5. Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο για όλους. 

Αποδεχτείτε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της νόσου και διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα. Μπορεί π.χ. να συνηθίζατε να καλείτε στο σπίτι σας για το χριστουγεννιάτικο γεύμα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Δεν έχει καμία σημασία το πώς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Φέτος ίσως θα ήταν προτιμότερο να περιοριστείτε σε ένα γεύμα με τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Αδιαφορήστε για τις προσδοκίες των υπολοίπων. Αυτό που έχει σημασία είναι να περάσετε ήρεμα και ευχάριστα τις γιορτές εσείς και ο άνθρωπος που φροντίζετε. 

6. Ζητήστε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων. 

Πιθανότατα υπάρχουν στενοί φίλοι και συγγενείς που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν  μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σας και να μαντέψουν τι θα θέλατε από αυτούς. Κάντε τα πράγματα πιο απλά για όλους, λέγοντάς τους ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε. Η βοήθεια θα μπορούσε π.χ. να μεταφραστεί στο να κανονίσετε να  είναι πάντα κάποιος δίπλα στο αγαπημένο σας πρόσωπο στο γιορτινό τραπέζι ή θα μπορούσε να είναι καθαρά πρακτική (να σας βοηθήσουν στα ψώνια, στην προετοιμασία του σπιτιού, στο μαγείρεμα). 

7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. 

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι συχνά έχετε ένα προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να εξελιχθεί μια κατάσταση, το οποίο πηγάζει από τη βαθιά γνώση των αναγκών του αγαπημένου σας προσώπου που ξεχνά. Αν, για παράδειγμα, αποδεχθήκατε με χαρά μια πρόσκληση για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά μια φωνή μέσα σας σας λέει ότι ο άνθρωπός σας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά την επαφή με τόσο πολύ κόσμο, ακούστε τη και αλλάξτε εγκαίρως τα σχέδιά σας. 

8. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους για το πώς έχουν τα πράγματα. 

Πολλές φορές στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις συναντάμε αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους δεν βρισκόμαστε συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους μιλήσετε από πριν ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος που ξεχνά, τις «παράξενες» συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει, αλλά και για τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του όταν συναντηθούν, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.  

9. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να συμμετέχει στις προετοιμασίες. 

Ο βαθμός συμμετοχής του εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει χρήσιμος: προτείνετέ του να σας βοηθήσει να στολίσετε το δέντρο, να μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι, να διαλέξετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν δυσκολεύεται, δώστε του μια πιο απλή αρμοδιότητα, π.χ. να διπλώσει τις χαρτοπετσέτες ή να μετρήσει τα μαχαιροπίρουνα. Σε καμία περίπτωση μην τον αγνοήσετε ή μην τον αναγκάσετε να ασχοληθεί με κάτι, αν δεν το θέλει. Προσπεράστε ευγενικά λάθη και αστοχίες. 

10. Δημιουργήστε νέες παραδόσεις με γνώμονα τις ικανότητες του ανθρώπου που ξεχνά.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν είναι πια σε θέση να στολίσει το δέντρο ή να φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πειράζει. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις με βάση τα πράγματα που μπορεί ακόμα να κάνει καλά. Τραγουδήστε τα κάλαντα. Δείτε φωτογραφίες από Χριστούγεννα περασμένων ετών. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί. Ενθαρρύνετε τα μικρότερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες. Είναι βέβαιο πως θα το κάνουν με μεγάλη χαρά!  

11. Διατηρήστε τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά. 

Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε από τη ρουτίνα φαγητού και ύπνου του αγαπημένου σας προσώπου. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συνηθίσει ενδέχεται να δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση δύσκολων συμπεριφορών. Θυμηθείτε πως πάντα υπάρχει κι άλλος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Αν π.χ. ο άνθρωπός σας έχει συνηθίσει να τρώει μεσημεριανό στη 1 το μεσημέρι, αλλά το χριστουγεννιάτικο γεύμα έχει προγραμματιστεί για τις 2:30, δώστε του ένα σνακ στη 1 και μια μικρή ποσότητα φαγητού στις 2:30.  

12. Αποφύγετε τις διαμάχες σχετικά με τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου. 

Ας το παραδεχτούμε: σχεδόν πάντα υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας που παρά τη διάγνωση που έχει δώσει ο γιατρός επιμένει ότι ο άνθρωπός σας είναι μια χαρά ή που έχει διαφορετική άποψη για το είδος της φροντίδας που χρειάζεται. Όσο κι αν αισθάνεστε την ανάγκη να αντικρούσετε τα λεγόμενά του με συγκεκριμένα επιχειρήματα, μην το κάνετε στο γιορτινό τραπέζι. Όχι μόνο θα χαλάσει η ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον θα προσκληθεί σύγχυση και αναστάτωση στο άτομο που φροντίζετε.   

13. Εντοπίστε εγκαίρως τα σημάδια της κόπωσης.

Ειδικά στην περίπτωση που το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεται στα μεσαία ή προχωρημένα στάδια της νόσου και δεν είναι σε θέση να σας πει με σαφήνεια πότε και γιατί αισθάνεται δυσάρεστα, να είστε σε ετοιμότητα, ώστε να αναγνωρίσετε τα «καμουφλαρισμένα» σημάδια της κόπωσης. Μια τέτοια ένδειξη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μη αναμενόμενη συμπεριφορά. Προβληματιστείτε αν ο άνθρωπός σας εκφράζει αδικαιολόγητο θυμό, ζητά επίμονα να πάει στο σπίτι του ή είναι ασυνήθιστα σιωπηλός.  

14. Βοηθήστε τον άνθρωπο που ξεχνά να παραμείνει ήρεμος. 

Ο πολύς κόσμος, η γιορτινή μουσική, οι ζωηρές συζητήσεις, τα γέλια, όσα για εμάς θεωρούνται καλοδεχούμενη «αναστάτωση», για τον άνθρωπο που ξεχνά είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Αν νιώσετε ότι ο άνθρωπός σας έχει κουραστεί από τα τόσα ερεθίσματα, προτείνετέ του να αποσυρθεί για λίγο σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με μία χαλαρωτική δραστηριότητα: να ξεφυλλίσει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να ζωγραφίσει ή ακόμα και να κοιμηθεί.  

15. Προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ακόμα και αν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχετε προβλέψει κάθε πιθανό σενάριο, δεν αποκλείεται να πάει κάτι στραβά. Μπορεί ο άνθρωπος που φροντίζετε να έχει ένα ξέσπασμα θυμού μπροστά στους καλεσμένους σας. Ή την ώρα του δείπνου να πάρει από την πιατέλα ένα κομμάτι κρέας και να το φάει με το χέρι. Διαχειριστείτε το περιστατικό με ψυχραιμία, όπως θα κάνατε αν ήσασταν στο σπίτι οι δυο σας. Δεν πειράζει αν δεν είναι όλα τέλεια. Μια άβολη στιγμή δεν αρκεί για να χαλάσει την ευχάριστη, γιορτινή ατμόσφαιρα – εκτός κι αν εσείς το επιτρέψετε.  

16. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Ακόμα και μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων, βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Ζητήστε από ένα άτομο εμπιστοσύνης να μείνει για λίγες ώρες με τον άνθρωπό σας, ώστε να κάνετε μια βόλτα στους χριστουγεννιάτικα στολισμένους δρόμους, να πάτε στο κομμωτήριο ή απλά για να χαλαρώσετε στον καναπέ σας διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο. Λίγος χρόνος αποκλειστικά για εσάς είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Το αξίζετε. 

Αποδεχθείτε το «καινούριο φυσιολογικό», υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα με χαμηλές προσδοκίες, αλλά και ταυτόχρονα, με θετική διάθεση και ίσως αυτές οι γιορτές να διαψεύσουν τους φόβους σας και να αποδειχθούν πραγματικά υπέροχες τόσο για εσάς, όσο και για τον άνθρωπό σας που ξεχνά. 
 
Καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Αγάπη!

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Υπόθεση δολοφονίας Δώρας Ζέμπερη: Νέες συγκλονιστικές…

Νέες αποκαλύψεις φωτιά για την υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη

Φωτιά στο Μάτι: Στη φυλακή όσοι καταδικαστούν για ανθρωποκτονία…

«H ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας είχε περάσει για 15 ημέρες…

Ο Τάραντ το 2016 είχε περάσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος- Λίγους μήνες αργότερα ήρθε και πάλι στην Ελλάδα και έμεινε περίπου δεκαπέντε ημέρες - Οι αρχές διερευνούν…

Ανοιξιάτικος καιρός για… πέντε ημέρες - Τι καιρό θα κάνει…

Απ’ όλα... θα έχει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, αρχικά θα επικρατήσει καλοκαιρία, στη συνέχεια θα μας επισκεφτούν λασποβροχές και σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά θα…

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο θρυλικός Μαθιός των Φουρτουνάκηδων από την ταινία «Η Νεράιδα και το Παλικάρι».

Επίδομα ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Από 70 έως 210 ευρώ τα ποσά του επιδόματος

Μαθήτρια καταγγέλλει τον γυμνασιάρχη ότι τη ρώτησε τι…

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι όλα γίνονται για λόγους εκδίκησης

Πόσο θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει η λαγάνα και από πού προήλθε…

Το... παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας οι ρίζες και η σημασία του

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα παιδιά

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ περαιτέρω υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες

Μακελειό στον Κορυδαλλό με νεκρό και τραυματίες

Η συμπλοκή σημειώθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών μεταξύ κρατουμένων

Φωτιά στο Μάτι: Πόρισμα κόλαφος - Που αποδίδονται οι ευθύνες

Οι ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας

Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας;

Το Ευρωκοινοβούλιο πήρε την απόφαση - Οι χώρες πρέπει να αποφασίσουν τι ώρα θα έχουν

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη «κόβεται» από το Facebook

«Παραβιάζει τους όρους της κοινότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά

Ανακαλείται φάρμακο για την καρδιά λόγω πιθανού καρκινικού…

Στην ανάκληση του IRVEN F.C.TAB προχωρά ο ΕΟΦ

Τι πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις

Πώς θα εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου με το "χτίσιμο" του αφορολόγητου

Πέθανε ο Γιάννης Μπεχράκης: Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ…

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες που ανθρώπου που έζησε επικίνδυνες καταστάσεις και ήταν πάντα αφοσιωμένος στη δουλειά του

Αλλάζει το ωράριο στα σχολεία: Θα πηγαίνουν και θα σχολάνε…

Πότε αναμένεται το πόρισμα για το κουδούνι που θα χτυπάει στις 9

Μητέρα βρέφους που κάηκε στη Βάρκιζα: Το τάιζα, το έδενα…

Η μητέρα είχε αναμμένη τη σόμπα στο διαμέρισμα και αναμμένο στα πόδια του μικρού κοριτσιού, το πιστολάκι μαλλιών για να ζεσταίνεται.

Για κακούργημα κατηγορείται η μητέρα του μωρού που χάθηκε…

Ποινική δίωξη για θανατηφόρο έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Νερό με «υποθήκη» την επιδότηση

Κατά την περίοδο άρδευσης δε θα κόβεται το ρεύμα εφόσον δε θα έχει εκδοθεί λογαριασμός

Βρέφος απανθρακώθηκε σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα

Τραγική κατάληξη είχε η πυρκαγιά

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νέο προϊόν των JUMBO

Το προϊόν κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται, διανέμεται και πωλείται από την επιχείρηση Jumbo AEE

«Οι κρατούμενοι πουλάνε ο ένας στον άλλο τις σουίτες της…

Για τρομοκρατία στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κάνει λόγο ο Αντώνης Αραβαντινός

Συγκλονίζει η διπλή τραγωδία με δύο νεκρά μωρά στη Λάρισα

Έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών

Δεν θα μετρήσουν οι απουσίες των μαθητών που νόσησαν από…

Εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης-απουσίες και με χαρτί από ιδιώτη γιατρό

Ξεχασμένο σε ένα συρτάρι το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο του…

Εντοπίστηκε μετά από ενάμισι μήνα ο υπερτυχερός του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου - Έκρυβε τα 2 εκατ. € σε ένα... συρτάρι

Ισόβια για τον δολοφόνο του συντρόφου παίκτριας του GNTM

Σοκ είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό, η αποκάλυψη για την τραγική ιστορία που είχε βιώσει παίκτρια του Greece’s Next Top Model.

Κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά στην Ελλάδα προσβάλλονται…

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων δομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών…

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» -Το συγκλονιστικό βίντεο μαθητών…

Με ένα βίντεο «γροθιά στο στομάχι» αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αναφορικά με τα τροχαία δυστυχήματα, οι μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου,…

Καταγγελία σοκ: Νοσοκομειακοί γιατροί προτρέπουν ασθενείς…

Περισσότερο τοξικός παρά επιθετικός ο φετινός ιός Η1Ν1, λένε οι ειδικοί

Νοθεία: Μέλι με φυτοφάρμακα και χωρίς ευεργετικές ιδιότητες…

Ο ΕΦΕΤ βάζει φρένο στο νοθευμένο μέλι που δεν είναι καν ευεργετικό

Ανέσυραν μέχρι και... χημική τουαλέτα από τον Θερμαϊκό!

Ενα κουβούκλιο χημικής τουαλέτας ανέσυρε από τη θάλασσα το σκάφος Αλκίππη

Ε. Αποστολάκης: Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα…

Στα Χανιά για την επέτειο της επανάστασης του Ακρωτηρίου το 1897 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τζόκερ: Ψυχρολουσία με το 5άρι των... 942 ευρώ!

Γιατί αναδείχθηκαν τόσοι τυχεροί που έλαβαν... ψίχουλα

Τραγωδία: 33χρονος κρεμάστηκε με το κασκόλ του Ολυμπιακού

Φίλος του Ολυμπιακού έβαλε τέλος στην ζωή του, με την μητέρα του να τον βρίσει απαγχονισμένο στο σπίτι του.

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας στους δέκα Έλληνες

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password).

20χρονη πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και έφυγε…

Ένα περίεργο και συνάμα ευχάριστο περιστατικό αντιμετώπισαν οι γιατροί του Μαμάτσειου Νοσοκομείο Κοζάνης.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ζητά την απόσυρση 6 παγωτών

Ανάκληση παγωτών από τον ΕΦΕΤ

ΕΟΦ: «Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία» από αυτά τα συμπληρώματα…

Προειδοποίηση ΕΟΦ για τα προϊόντα Diet slim και PowerFite

Κάνουν κατάληψη για να διώξουν συμμαθητή τους με μαθησιακές…

Ένα απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Yπόθεση Άλεξ: Η ανατριχιαστική περιγραφή για τη δολοφονία,…

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις δεκατρία χρόνια μετά όπου η σορός του άτυχου Άλεξ ακόμη αγνοείται

Προσοχή σε προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ

Εξετάσεις οδήγησης σε… «ζωντανή» μετάδοση

Κατατέθηκε το νοσμοσχέδιο: Σκηνικό big brother για το δίπλωμα οδήγησης

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

Ερχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Μακρύς ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Σε δύο με τρεις μήνες η επικύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων οικόπεδων στη Βουλή

Θάνατος Λαγούδη: Τι είπε λίγο πριν το θάνατό της

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το θάνατο της άτυχης Ειρήνης Λαγούδη - Τι είπε λίγο πριν χάσει τη ζωή της «Αλήτη, φέρε τα λεφτά μου, είναι για ιερό σκοπό»

12 χρόνια χωρίς το μεγάλο ζεν πρεμιέ, Νίκο Κούρκουλο

"Έφυγε" από τη ζωή το 2007 ο διάσημος ηθοποιός

Οι νέοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ…

Ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει σε αμοιβές και επιδόματα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.