Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Ελλάδα | 21/12/2018 - 08:30
Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά
Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα, διασκέδαση, απολαυστικό φαγητό, δώρα και συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συχνά βιώνουν τα Χριστούγεννα ως τη δυσκολότερη και απαιτητικότερη εποχή του χρόνου. 

Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές που μας δίνει η Όλγα Λυμπεροπούλου (γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc. με ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, (www.trainyourbrain.gr) θα βοηθήσουν και εσάς, αλλά και εκείνον να απολαύσετε πραγματικά την περίοδο των γιορτών με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει η κ. Λυμπεροπούλου, πολλές από τις συμβουλές που ακολουθούν δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις που συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά (Πάσχα, γενέθλια, γάμους συγγενικών προσώπων κ.λπ.). 

1. Δώστε μεγάλη προσοχή στο στολισμό του σπιτιού.

Ξεκινήστε να στολίζετε νωρίς και σταδιακά (π.χ. τοποθετήστε αρχικά το δέντρο, μετά από λίγες ημέρες προσθέστε μερικά στολίδια κ.ο.κ.), ώστε ο άνθρωπός σας να προσαρμοστεί ομαλά στο καινούριο διάκοσμο. Οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο που ζει και κινείται ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας προκαλούν σύγχυση. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά στοιχεία. Ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο δέντρο, σε έναν άνθρωπο με άνοια ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση και εκνευρισμό. Μη χρησιμοποιείτε διακοσμητικά που μοιάζουν με τρόφιμα (π.χ. στολίδια σε σχήμα μπισκότων) γιατί δεν αποκλείεται να μπερδέψουν τον άνθρωπο που ξεχνά. 

2. Η συνεχής υπενθύμιση του γιορτινού προγράμματος δεν βοηθά.

Αποφύγετε να λέτε ξανά και ξανά στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι έρχονται τα Χριστούγεννα και να επαναλαμβάνετε τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει με την ελπίδα ότι έτσι θα το προετοιμάσετε για τις γιορτινές ημέρες. Αν θυμάται ότι του λέτε διαρκώς τα ίδια πράγματα θα εκνευριστεί, ενώ αν συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να τα ακούει για πρώτη φορά θα αισθανθεί ντροπή και απογοήτευση. Ούτως ή άλλως, οι σχετικές συζητήσεις δεν θα βοηθήσουν στο να διαχειριστεί ο άνθρωπός σας καλύτερα την περίοδο των γιορτών.  

3. Φτιάξτε ένα πλάνο.

Μην περιμένετε απλά να δείτε «πώς θα πάνε τα πράγματα», ελπίζοντας ότι στο τέλος όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Το πώς ακριβώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμα των γιορτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν υπάρχουν λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και που θα σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είναι η εξής: «Αυτό που θέλω να προγραμματίσω είναι σε θέση να το απολαύσει ο άνθρωπός μου; Ή το επιδιώκω απλά, γιατί θα ήθελα όσο τίποτα να μπορούσε να το απολαύσει;». 

4. Φτιάξτε ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο, εναλλακτικό πλάνο. 

Είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι απαραίτητο να πάνε όλα στραβά, θα πρέπει όμως να είστε έτοιμοι –πρακτικά και ψυχικά– να αναπροσαρμόσετε τα σχέδιά σας αν παραστεί ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα ο βομβαρδισμός ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων να προκαλέσει στον άνθρωπο που ξεχνά επιθετική συμπεριφορά. Να είστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσετε εκτάκτως από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο είστε καλεσμένοι ή να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να φύγουν νωρίτερα, αν οι οικοδεσπότες είστε εσείς. 

5. Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο για όλους. 

Αποδεχτείτε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της νόσου και διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα. Μπορεί π.χ. να συνηθίζατε να καλείτε στο σπίτι σας για το χριστουγεννιάτικο γεύμα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Δεν έχει καμία σημασία το πώς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Φέτος ίσως θα ήταν προτιμότερο να περιοριστείτε σε ένα γεύμα με τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Αδιαφορήστε για τις προσδοκίες των υπολοίπων. Αυτό που έχει σημασία είναι να περάσετε ήρεμα και ευχάριστα τις γιορτές εσείς και ο άνθρωπος που φροντίζετε. 

6. Ζητήστε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων. 

Πιθανότατα υπάρχουν στενοί φίλοι και συγγενείς που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν  μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σας και να μαντέψουν τι θα θέλατε από αυτούς. Κάντε τα πράγματα πιο απλά για όλους, λέγοντάς τους ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε. Η βοήθεια θα μπορούσε π.χ. να μεταφραστεί στο να κανονίσετε να  είναι πάντα κάποιος δίπλα στο αγαπημένο σας πρόσωπο στο γιορτινό τραπέζι ή θα μπορούσε να είναι καθαρά πρακτική (να σας βοηθήσουν στα ψώνια, στην προετοιμασία του σπιτιού, στο μαγείρεμα). 

7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. 

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι συχνά έχετε ένα προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να εξελιχθεί μια κατάσταση, το οποίο πηγάζει από τη βαθιά γνώση των αναγκών του αγαπημένου σας προσώπου που ξεχνά. Αν, για παράδειγμα, αποδεχθήκατε με χαρά μια πρόσκληση για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά μια φωνή μέσα σας σας λέει ότι ο άνθρωπός σας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά την επαφή με τόσο πολύ κόσμο, ακούστε τη και αλλάξτε εγκαίρως τα σχέδιά σας. 

8. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους για το πώς έχουν τα πράγματα. 

Πολλές φορές στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις συναντάμε αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους δεν βρισκόμαστε συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους μιλήσετε από πριν ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος που ξεχνά, τις «παράξενες» συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει, αλλά και για τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του όταν συναντηθούν, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.  

9. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να συμμετέχει στις προετοιμασίες. 

Ο βαθμός συμμετοχής του εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει χρήσιμος: προτείνετέ του να σας βοηθήσει να στολίσετε το δέντρο, να μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι, να διαλέξετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν δυσκολεύεται, δώστε του μια πιο απλή αρμοδιότητα, π.χ. να διπλώσει τις χαρτοπετσέτες ή να μετρήσει τα μαχαιροπίρουνα. Σε καμία περίπτωση μην τον αγνοήσετε ή μην τον αναγκάσετε να ασχοληθεί με κάτι, αν δεν το θέλει. Προσπεράστε ευγενικά λάθη και αστοχίες. 

10. Δημιουργήστε νέες παραδόσεις με γνώμονα τις ικανότητες του ανθρώπου που ξεχνά.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν είναι πια σε θέση να στολίσει το δέντρο ή να φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πειράζει. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις με βάση τα πράγματα που μπορεί ακόμα να κάνει καλά. Τραγουδήστε τα κάλαντα. Δείτε φωτογραφίες από Χριστούγεννα περασμένων ετών. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί. Ενθαρρύνετε τα μικρότερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες. Είναι βέβαιο πως θα το κάνουν με μεγάλη χαρά!  

11. Διατηρήστε τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά. 

Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε από τη ρουτίνα φαγητού και ύπνου του αγαπημένου σας προσώπου. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συνηθίσει ενδέχεται να δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση δύσκολων συμπεριφορών. Θυμηθείτε πως πάντα υπάρχει κι άλλος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Αν π.χ. ο άνθρωπός σας έχει συνηθίσει να τρώει μεσημεριανό στη 1 το μεσημέρι, αλλά το χριστουγεννιάτικο γεύμα έχει προγραμματιστεί για τις 2:30, δώστε του ένα σνακ στη 1 και μια μικρή ποσότητα φαγητού στις 2:30.  

12. Αποφύγετε τις διαμάχες σχετικά με τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου. 

Ας το παραδεχτούμε: σχεδόν πάντα υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας που παρά τη διάγνωση που έχει δώσει ο γιατρός επιμένει ότι ο άνθρωπός σας είναι μια χαρά ή που έχει διαφορετική άποψη για το είδος της φροντίδας που χρειάζεται. Όσο κι αν αισθάνεστε την ανάγκη να αντικρούσετε τα λεγόμενά του με συγκεκριμένα επιχειρήματα, μην το κάνετε στο γιορτινό τραπέζι. Όχι μόνο θα χαλάσει η ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον θα προσκληθεί σύγχυση και αναστάτωση στο άτομο που φροντίζετε.   

13. Εντοπίστε εγκαίρως τα σημάδια της κόπωσης.

Ειδικά στην περίπτωση που το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεται στα μεσαία ή προχωρημένα στάδια της νόσου και δεν είναι σε θέση να σας πει με σαφήνεια πότε και γιατί αισθάνεται δυσάρεστα, να είστε σε ετοιμότητα, ώστε να αναγνωρίσετε τα «καμουφλαρισμένα» σημάδια της κόπωσης. Μια τέτοια ένδειξη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μη αναμενόμενη συμπεριφορά. Προβληματιστείτε αν ο άνθρωπός σας εκφράζει αδικαιολόγητο θυμό, ζητά επίμονα να πάει στο σπίτι του ή είναι ασυνήθιστα σιωπηλός.  

14. Βοηθήστε τον άνθρωπο που ξεχνά να παραμείνει ήρεμος. 

Ο πολύς κόσμος, η γιορτινή μουσική, οι ζωηρές συζητήσεις, τα γέλια, όσα για εμάς θεωρούνται καλοδεχούμενη «αναστάτωση», για τον άνθρωπο που ξεχνά είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Αν νιώσετε ότι ο άνθρωπός σας έχει κουραστεί από τα τόσα ερεθίσματα, προτείνετέ του να αποσυρθεί για λίγο σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με μία χαλαρωτική δραστηριότητα: να ξεφυλλίσει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να ζωγραφίσει ή ακόμα και να κοιμηθεί.  

15. Προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ακόμα και αν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχετε προβλέψει κάθε πιθανό σενάριο, δεν αποκλείεται να πάει κάτι στραβά. Μπορεί ο άνθρωπος που φροντίζετε να έχει ένα ξέσπασμα θυμού μπροστά στους καλεσμένους σας. Ή την ώρα του δείπνου να πάρει από την πιατέλα ένα κομμάτι κρέας και να το φάει με το χέρι. Διαχειριστείτε το περιστατικό με ψυχραιμία, όπως θα κάνατε αν ήσασταν στο σπίτι οι δυο σας. Δεν πειράζει αν δεν είναι όλα τέλεια. Μια άβολη στιγμή δεν αρκεί για να χαλάσει την ευχάριστη, γιορτινή ατμόσφαιρα – εκτός κι αν εσείς το επιτρέψετε.  

16. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Ακόμα και μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων, βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Ζητήστε από ένα άτομο εμπιστοσύνης να μείνει για λίγες ώρες με τον άνθρωπό σας, ώστε να κάνετε μια βόλτα στους χριστουγεννιάτικα στολισμένους δρόμους, να πάτε στο κομμωτήριο ή απλά για να χαλαρώσετε στον καναπέ σας διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο. Λίγος χρόνος αποκλειστικά για εσάς είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Το αξίζετε. 

Αποδεχθείτε το «καινούριο φυσιολογικό», υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα με χαμηλές προσδοκίες, αλλά και ταυτόχρονα, με θετική διάθεση και ίσως αυτές οι γιορτές να διαψεύσουν τους φόβους σας και να αποδειχθούν πραγματικά υπέροχες τόσο για εσάς, όσο και για τον άνθρωπό σας που ξεχνά. 
 
Καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Αγάπη!

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Συλλαλητήριο Μακεδονία: Διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν τις…

Οι πληροφορίες για μεταφορά παιδιού στο νοσοκομείο, δεν επιβεβαιώνονται από το ΕΚΑΒ

Χρήση χημικών από την αστυνομία στο συλλαλητήριο για τη…

Απίστευτες εικόνες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Εκτεταμμένη χρήση χημικών από την αστυνομία - Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: «Κράτος-μαϊμού η Δημοκρατία…

Ομιλίες με πάθος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα - Αφροδίτη Μάνου: «Μακιαβελική» η Συμφωνία των Πρεσπών - Κρις Σπύρου:

“Καμπάνα” σε ιδιοκτήτη που εγκατέλειψε τον σκύλο του…

Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε την "μεταμέλεια" του κατηγορουμένου. Ποιά ποινή του επιβλήθηκε.

Τραγωδία με μαθητή: Ξέχασε το πάσο του και έχασε τη ζωή…

Η μαθητική κάρτα που ξέχασε ένας 15χρονος δεν τον έβαλε στο λεωφορείο και τον οδήγησε πεζό στο δρόμο. Εκεί τον βρήκε ο θάνατος από την τρελή πορεία ενός αυτοκινήτου.

Υπόθεση βιασμού ταξιτζή: «Επικίνδυνος κυνηγός οδηγών ταξί»…

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του ηθοποιού

Ραγίζει καρδιές η μητέρα της 8χρονης στην Κέρκυρα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιατροδικαστικής εξέτασης - Στην έλλειψη φωτισμού, φαναριών και την υψηλή ταχτύητα αποδίδει την τραγωδία ο πατέρας Την Παρασκευή η κηδεία…

Υπεραιωνόβια, με σύζυγο Κρητικό, έχει 10 παιδιά,50 εγγόνια…

Το «να τα εκατοστίσεις», είναι ξεπερασμένο εδώ και πολλά χρόνια για την γιαγιά απο την Κάλυμνο, την Παναγιούλα Στεφανιδάκη...

Τα 53 νέα επαγγέλματα που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν…

Στην απόφαση προβλέπεται ότι όσοι από τους υπόχρεους αυτούς κάνουν έναρξη εργασιών κατά τον τελευταίο μήνα της λήξης της προθεσμίας, θα έχουν συνολική προθεσμία 4 μηνών…

Αυτός είναι ο πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε στο…

Ώρες αγωνίας για τον πιλότο του αεροσκάφους που κατέπεσε το μεσημέρι ανοιχτά του Κρυονερίου, στο Μεσολόγγι.

Κλειστά σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες την Πέμπτη

24ωρη απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ και στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται κύβοι και μίγματα λαχανικών

Ανακαλούνται τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ - μάρκετ

Σάτυρος οδηγός λεωφορείου παρενόχλησε 15χρονο στην Ελευσίνα

Την καταγγελία έκανε η μητέρα του αγοριού

Φάκελος που κρίθηκε ύποπτος εντοπίστηκε και στο Πανεπιστήμιο…

Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης φακέλου που κρίθηκε ύποπτος, αντιμετώπισε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Προθεσμία για τους οδηγούς μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Στην Αθήνα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Έφτασε στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σάββατο με χιόνια και…

Μπορεί να παρουσιάζει πρόσκαιρη βελτίωση ο καιρός τις τελευταίες ώρες, ωστόσο από το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας να πλήξει τη χώρα μας

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ…

Πού απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ

Θρήνος στην κηδεία της 29χρονης Αγγελικής

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης έγινε σήμερα στην Αλβανία, η κηδεία της άτυχης 29χρονης Αγγελικής, η οποία δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στην Κέρκυρα

Κυνηγός πουλιών τραυμάτισε άλλο κυνηγό στη Φθιώτιδα

Τα σκάγια βρήκαν το θύμα στο πρόσωπο

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα που έμεινε στην ιστορία

Σαν σήμερα δολοφονείται ο αριστερός καθηγητής σε σχολείο στην Πάτρα

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα 7 Ιανουαρίου - Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιά είναι τα πιθανά αίτια θανάτου του άτυχου Αλέξανδρου…

«Μουδιασμένη» είναι η τοπική κοινωνία, τόσο στο Καρπενήσι, όσο και στη Λάρισα από τον αδόκητο χαμό του 22χρονου Αλέξανδρου Τσιάλτα, που είχε λάβει μέρος στο «Ελλάδα Έχεις…

Η “μάχη” ενός ντιλιβερά για να κάνει παράδοση στα χιόνια…

Το περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός: Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια

Με την εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων

Στον πάγο η χώρα: Η κατάσταση του οδικού δικτύου - Ενημέρωση…

Δείτε που υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και που χρειάζονται αλυσίδες σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία εκδόθηκε…

Μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα - Αυξάνεται η κατανάλωση…

Παρά τη μείωση τιμών στα καύσιμα στη χώρα μας λόγω φόρων παραμένουν «τσουχτερές» για την τσέπη των καταναλωτών - Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο…

Νεκρός ο 22χρονος Άλεξ, που εντυπωσίασε στο «Ελλάδα έχεις…

Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή ο μόλις 22 ετών Αλέξανδρος Τσιάλτας, γνωστός για τις χορευτικές του ικανότητες, με τις οποίες μάλιστα είχε εντυπωσιάσει στο «Ελλάδα έχεις Ταλέντο».…

Έτσι θα είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες - Πότε θα αντικατασταθούν;

Στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση των αστυνομικών ταυτοτήτων με νέες

Σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του χιονιά, που «σαρώνει»…

«Σαρώνει» τη χώρα η «Σοφία», με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο

Έγκλημα στην Κέρκυρα: Τα τελευταία λόγια της 29χρονης στο…

«Μουδιασμένη» είναι η κοινωνία της Κέρκυρας, αλλά και το πανελλήνιο από το άγριο έγκλημα με θύμα μία 29χρονη κοπέλα, την οποία σκότωσε και έθαψε στην αυλή του σπιτιού…

«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω, έχω μετανιώσει» λέει ο παιδοκτόνος…

Ο 52χρονος καθ'ομολογίαν δράστης περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές πριν το φονικό - Αρνήθηκε ότι την είχε ξαναχτυπήσει στο παρελθόν - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιατροδικαστικής…

Κέρκυρα: Σκότωσε την κόρη του επειδή είχε σχέση με Αφγανό…

Σοκάρει η στυγερή δολοφονία της 28χρονης Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα

Στον εισαγγελέα σήμερα ο δράστης που σκότωσε «για μια σπρωξιά»

Ένα σκούντημα ανάμεσα σε παρέες σε νυχτερινό κέντρο αποτέλεσε μάλλον την αφορμή για το άγριο έγκλημα - Οτι δέχτηκε επίθεση από το θύμα και αμύνθηκε υποστηρίζει ο κατηγορούμενος,…

Η τελευταία ανάρτηση του 14χρονου που σκοτώθηκε από πτώση…

Το χρυσό παιδί με το χαμόγελο στα χείλη

Νεκρή γυναίκα εξαιτίας του χιονιά στο Καρπενήσι

Τραγωδία για μία οικογένεια ανήμερα της Πρωτοχρονιάς

Πιτ μπουλ δάγκωσε κοριτσάκι στο πρόσωπο, όταν έλεγε τα…

Τον απόλυτο τρόμο βίωσε κοριτσάκι 3,5 ετών στο Ίλιον την ώρα που έλεγε τα κάλαντα

Ανακαλείται πασίγνωστο αλεύρι από τον ΕΦΕΤ

Πασίγνωστο αλεύρι ανακαλεί ο ΕΦΕΤ, λόγω μη επισήμανσης αλλεργιογόνου ουσίας

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Κολωνάκι

Στο φως της δημοσιότητας βίντεο το οποίο καταγράφει τη στιγμή της έκρηξης, σοκάρει!

Silver Alert για ηλικιωμένη που εξαφανίστηκε όταν πήρε την σύνταξή…

Πρόκειται για 76χρονη γυναίκα που διέμενε μόνη της σε χωριό της Λάρισας.

Νέα επιδείνωση του καιρού την Πρωτοχρονιά με χιόνια και…

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις μέρες της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου

Χανιώτης ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τον εμπρηστικό…

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο από το τυφλό δολοφονικό χτύπημα το πρωί έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

Σαν σήμερα η κρίση των Ιμίων που συντάραξε τη χώρα

Το χρονικό του «θερμού» επεισοδίου που έφερε Ελλάδα και Τουρκία μια "ανάσα" από τον πόλεμο

Πέθανε ο αντιστασιακός δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής…

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίτσας στο νεκροταφείο Ραφήνας

Πού έδειξε το θερμόμετρο -13 βαθμούς Κελσίου

Ο ολικός παγετός στα ορεινά θα διατηρηθεί και αύριο Πέμπτη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.