Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Ελλάδα | 21/12/2018 - 08:30
Πώς να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά
Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα, διασκέδαση, απολαυστικό φαγητό, δώρα και συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συχνά βιώνουν τα Χριστούγεννα ως τη δυσκολότερη και απαιτητικότερη εποχή του χρόνου. 

Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές που μας δίνει η Όλγα Λυμπεροπούλου (γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc. με ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, (www.trainyourbrain.gr) θα βοηθήσουν και εσάς, αλλά και εκείνον να απολαύσετε πραγματικά την περίοδο των γιορτών με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει η κ. Λυμπεροπούλου, πολλές από τις συμβουλές που ακολουθούν δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις που συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά (Πάσχα, γενέθλια, γάμους συγγενικών προσώπων κ.λπ.). 

1. Δώστε μεγάλη προσοχή στο στολισμό του σπιτιού.

Ξεκινήστε να στολίζετε νωρίς και σταδιακά (π.χ. τοποθετήστε αρχικά το δέντρο, μετά από λίγες ημέρες προσθέστε μερικά στολίδια κ.ο.κ.), ώστε ο άνθρωπός σας να προσαρμοστεί ομαλά στο καινούριο διάκοσμο. Οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο που ζει και κινείται ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας προκαλούν σύγχυση. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά στοιχεία. Ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο δέντρο, σε έναν άνθρωπο με άνοια ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση και εκνευρισμό. Μη χρησιμοποιείτε διακοσμητικά που μοιάζουν με τρόφιμα (π.χ. στολίδια σε σχήμα μπισκότων) γιατί δεν αποκλείεται να μπερδέψουν τον άνθρωπο που ξεχνά. 

2. Η συνεχής υπενθύμιση του γιορτινού προγράμματος δεν βοηθά.

Αποφύγετε να λέτε ξανά και ξανά στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι έρχονται τα Χριστούγεννα και να επαναλαμβάνετε τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει με την ελπίδα ότι έτσι θα το προετοιμάσετε για τις γιορτινές ημέρες. Αν θυμάται ότι του λέτε διαρκώς τα ίδια πράγματα θα εκνευριστεί, ενώ αν συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να τα ακούει για πρώτη φορά θα αισθανθεί ντροπή και απογοήτευση. Ούτως ή άλλως, οι σχετικές συζητήσεις δεν θα βοηθήσουν στο να διαχειριστεί ο άνθρωπός σας καλύτερα την περίοδο των γιορτών.  

3. Φτιάξτε ένα πλάνο.

Μην περιμένετε απλά να δείτε «πώς θα πάνε τα πράγματα», ελπίζοντας ότι στο τέλος όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Το πώς ακριβώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμα των γιορτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν υπάρχουν λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και που θα σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είναι η εξής: «Αυτό που θέλω να προγραμματίσω είναι σε θέση να το απολαύσει ο άνθρωπός μου; Ή το επιδιώκω απλά, γιατί θα ήθελα όσο τίποτα να μπορούσε να το απολαύσει;». 

4. Φτιάξτε ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο, εναλλακτικό πλάνο. 

Είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι απαραίτητο να πάνε όλα στραβά, θα πρέπει όμως να είστε έτοιμοι –πρακτικά και ψυχικά– να αναπροσαρμόσετε τα σχέδιά σας αν παραστεί ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα ο βομβαρδισμός ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων να προκαλέσει στον άνθρωπο που ξεχνά επιθετική συμπεριφορά. Να είστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσετε εκτάκτως από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο είστε καλεσμένοι ή να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να φύγουν νωρίτερα, αν οι οικοδεσπότες είστε εσείς. 

5. Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο για όλους. 

Αποδεχτείτε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της νόσου και διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα. Μπορεί π.χ. να συνηθίζατε να καλείτε στο σπίτι σας για το χριστουγεννιάτικο γεύμα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Δεν έχει καμία σημασία το πώς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Φέτος ίσως θα ήταν προτιμότερο να περιοριστείτε σε ένα γεύμα με τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Αδιαφορήστε για τις προσδοκίες των υπολοίπων. Αυτό που έχει σημασία είναι να περάσετε ήρεμα και ευχάριστα τις γιορτές εσείς και ο άνθρωπος που φροντίζετε. 

6. Ζητήστε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων. 

Πιθανότατα υπάρχουν στενοί φίλοι και συγγενείς που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν  μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σας και να μαντέψουν τι θα θέλατε από αυτούς. Κάντε τα πράγματα πιο απλά για όλους, λέγοντάς τους ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε. Η βοήθεια θα μπορούσε π.χ. να μεταφραστεί στο να κανονίσετε να  είναι πάντα κάποιος δίπλα στο αγαπημένο σας πρόσωπο στο γιορτινό τραπέζι ή θα μπορούσε να είναι καθαρά πρακτική (να σας βοηθήσουν στα ψώνια, στην προετοιμασία του σπιτιού, στο μαγείρεμα). 

7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. 

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι συχνά έχετε ένα προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να εξελιχθεί μια κατάσταση, το οποίο πηγάζει από τη βαθιά γνώση των αναγκών του αγαπημένου σας προσώπου που ξεχνά. Αν, για παράδειγμα, αποδεχθήκατε με χαρά μια πρόσκληση για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά μια φωνή μέσα σας σας λέει ότι ο άνθρωπός σας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά την επαφή με τόσο πολύ κόσμο, ακούστε τη και αλλάξτε εγκαίρως τα σχέδιά σας. 

8. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους για το πώς έχουν τα πράγματα. 

Πολλές φορές στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις συναντάμε αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους δεν βρισκόμαστε συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους μιλήσετε από πριν ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος που ξεχνά, τις «παράξενες» συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει, αλλά και για τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του όταν συναντηθούν, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.  

9. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να συμμετέχει στις προετοιμασίες. 

Ο βαθμός συμμετοχής του εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει χρήσιμος: προτείνετέ του να σας βοηθήσει να στολίσετε το δέντρο, να μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι, να διαλέξετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν δυσκολεύεται, δώστε του μια πιο απλή αρμοδιότητα, π.χ. να διπλώσει τις χαρτοπετσέτες ή να μετρήσει τα μαχαιροπίρουνα. Σε καμία περίπτωση μην τον αγνοήσετε ή μην τον αναγκάσετε να ασχοληθεί με κάτι, αν δεν το θέλει. Προσπεράστε ευγενικά λάθη και αστοχίες. 

10. Δημιουργήστε νέες παραδόσεις με γνώμονα τις ικανότητες του ανθρώπου που ξεχνά.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν είναι πια σε θέση να στολίσει το δέντρο ή να φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πειράζει. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις με βάση τα πράγματα που μπορεί ακόμα να κάνει καλά. Τραγουδήστε τα κάλαντα. Δείτε φωτογραφίες από Χριστούγεννα περασμένων ετών. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί. Ενθαρρύνετε τα μικρότερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες. Είναι βέβαιο πως θα το κάνουν με μεγάλη χαρά!  

11. Διατηρήστε τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά. 

Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε από τη ρουτίνα φαγητού και ύπνου του αγαπημένου σας προσώπου. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συνηθίσει ενδέχεται να δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση δύσκολων συμπεριφορών. Θυμηθείτε πως πάντα υπάρχει κι άλλος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Αν π.χ. ο άνθρωπός σας έχει συνηθίσει να τρώει μεσημεριανό στη 1 το μεσημέρι, αλλά το χριστουγεννιάτικο γεύμα έχει προγραμματιστεί για τις 2:30, δώστε του ένα σνακ στη 1 και μια μικρή ποσότητα φαγητού στις 2:30.  

12. Αποφύγετε τις διαμάχες σχετικά με τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου. 

Ας το παραδεχτούμε: σχεδόν πάντα υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας που παρά τη διάγνωση που έχει δώσει ο γιατρός επιμένει ότι ο άνθρωπός σας είναι μια χαρά ή που έχει διαφορετική άποψη για το είδος της φροντίδας που χρειάζεται. Όσο κι αν αισθάνεστε την ανάγκη να αντικρούσετε τα λεγόμενά του με συγκεκριμένα επιχειρήματα, μην το κάνετε στο γιορτινό τραπέζι. Όχι μόνο θα χαλάσει η ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον θα προσκληθεί σύγχυση και αναστάτωση στο άτομο που φροντίζετε.   

13. Εντοπίστε εγκαίρως τα σημάδια της κόπωσης.

Ειδικά στην περίπτωση που το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεται στα μεσαία ή προχωρημένα στάδια της νόσου και δεν είναι σε θέση να σας πει με σαφήνεια πότε και γιατί αισθάνεται δυσάρεστα, να είστε σε ετοιμότητα, ώστε να αναγνωρίσετε τα «καμουφλαρισμένα» σημάδια της κόπωσης. Μια τέτοια ένδειξη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μη αναμενόμενη συμπεριφορά. Προβληματιστείτε αν ο άνθρωπός σας εκφράζει αδικαιολόγητο θυμό, ζητά επίμονα να πάει στο σπίτι του ή είναι ασυνήθιστα σιωπηλός.  

14. Βοηθήστε τον άνθρωπο που ξεχνά να παραμείνει ήρεμος. 

Ο πολύς κόσμος, η γιορτινή μουσική, οι ζωηρές συζητήσεις, τα γέλια, όσα για εμάς θεωρούνται καλοδεχούμενη «αναστάτωση», για τον άνθρωπο που ξεχνά είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Αν νιώσετε ότι ο άνθρωπός σας έχει κουραστεί από τα τόσα ερεθίσματα, προτείνετέ του να αποσυρθεί για λίγο σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με μία χαλαρωτική δραστηριότητα: να ξεφυλλίσει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να ζωγραφίσει ή ακόμα και να κοιμηθεί.  

15. Προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ακόμα και αν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχετε προβλέψει κάθε πιθανό σενάριο, δεν αποκλείεται να πάει κάτι στραβά. Μπορεί ο άνθρωπος που φροντίζετε να έχει ένα ξέσπασμα θυμού μπροστά στους καλεσμένους σας. Ή την ώρα του δείπνου να πάρει από την πιατέλα ένα κομμάτι κρέας και να το φάει με το χέρι. Διαχειριστείτε το περιστατικό με ψυχραιμία, όπως θα κάνατε αν ήσασταν στο σπίτι οι δυο σας. Δεν πειράζει αν δεν είναι όλα τέλεια. Μια άβολη στιγμή δεν αρκεί για να χαλάσει την ευχάριστη, γιορτινή ατμόσφαιρα – εκτός κι αν εσείς το επιτρέψετε.  

16. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Ακόμα και μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων, βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Ζητήστε από ένα άτομο εμπιστοσύνης να μείνει για λίγες ώρες με τον άνθρωπό σας, ώστε να κάνετε μια βόλτα στους χριστουγεννιάτικα στολισμένους δρόμους, να πάτε στο κομμωτήριο ή απλά για να χαλαρώσετε στον καναπέ σας διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο. Λίγος χρόνος αποκλειστικά για εσάς είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Το αξίζετε. 

Αποδεχθείτε το «καινούριο φυσιολογικό», υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα με χαμηλές προσδοκίες, αλλά και ταυτόχρονα, με θετική διάθεση και ίσως αυτές οι γιορτές να διαψεύσουν τους φόβους σας και να αποδειχθούν πραγματικά υπέροχες τόσο για εσάς, όσο και για τον άνθρωπό σας που ξεχνά. 
 
Καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Αγάπη!

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Armani ρούχα - Εκλεπτυσμένη πολυτέλεια, σε προσιτές τιμές!

O Armani από τον οποίο είναι γνωστά τα ομώνυμα ρούχα, είναι από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως.

Φορέματα από την Miss - Simbolo για όλες τις ώρες της ημέρας

Το πιο in fashion σχέδιο της καλοκαιρινής σεζόν δεν είναι άλλο από το φόρεμα!

Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης - Πλεονεκτήματα

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης έχουν λίγο πολύ την ίδια λογική και αποτελούνται από την ίδια περίπου ομάδα υλικών.

Ανδρικά ρολόγια χειρός για μία στυλάτη εμφάνιση!

Εκτός από το κοστούμι, τι άλλο μπορεί να κάνει να ξεχωρίζει έναν άνδρα;

Νεκρό βρήκαν 23χρονο φοιτητή οι γονείς του στην Πάτρα

Ένας 23χρονος φοιτητής βρέθηκε νεκρός μέσα στο δωμάτιό του στην φοιτητική εστία. Βρέθηκε σημείωμα που φέρεται να είχε αφήσει ο 23χρονος

Διαγνωστικά Κέντρα: Τέλος στην απεργία - Τι ισχύει για τις…

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των διαγνωστικών κέντρων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών

Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν αλλά οι ασθενείς θα πληρώνουν…

Τέλος στην απεργία αλλά με...εμπόδια για τα διαγνωστικά

Εθνικές εκλογές: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ…

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση και άλλων υποψηφιοτήτων

H Xylella καραδοκεί... Επιμένουν να φέρνουν παράνομα φυτικό…

“Καμπανάκι” από την παράνομη εισαγωγή φυτωριακού υλικού

Πανελλήνιες 2019: Με μαθήματα ειδικότητας η συνέχεια για…

Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν σήμερα οι υποψήφιοι

«Τίτλοι τέλους» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίο τετ-α-τετ Τσίπρα με Παυλόπουλο

Συγκλονίζει η μαμά της 6χρονης Στέλλας: «Το παιδάκι μου…

Ο πατέρας της μικρής δολοφόνησε την κόρη του στην Αγία Βαρβάρα

Πανελλήνιες 2019: Οι απαντήσεις στην Άλγεβρα για τα ΕΠΑΛ

Δείτε σχόλια και απαντήσεις για το μάθημα της άλγεβρας από τα φροντιστήρια "Πουκαμισάς" Ηρακλείου

ΦΠΑ: Αυτά είναι τα προϊόντα που παραμένουν στο 24%

Διευκρινίσεις για τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα που παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 24% παρέχει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ

Πανελλήνιες 2019: Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά

Οι απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών, για τα ΕΠΑΛ

Τραγωδία στη Λάρισα: Έκανε όπισθεν και σκότωσε το παιδί…

Το νεκρό παιδί ήταν το μικρότερο από τα πέντε της οικογένειας.

Προσοχή στο νοθευμένο μέλι

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Εφορία: Που δίνονται παρατάσεις, λόγω εκλογών;

Οι εκλογές έφεραν… παρατάσεις στις προθεσμίες

Εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Πως ψηφίζουμε - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η... ένδειξη στο ρολόι του πρωθυπουργού

Το smartwatch που δεν αποχωρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Εκλογές 2019: Ποιες ημέρες κλείνουν τα σχολεία;

Πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία λόγω εκλογών - Πότε κλείνουν για καλοκαιρινές διακοπές

Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ 13.000 μαθητές έως το 2020

Εισαγωγή μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου στις λεγόμενες... «πράσινες» σχολές

Το «Τζόκερ» ανέδειξε νέο Κροίσο – Κέρδισε 7 εκατομμύρια…

Το τυχερό δελτίο παίχτηκε στην Κέρκυρα

Εξετάσεις οδήγησης: 300 € επιπλέον θα δίνουν οι υποψήφιοι

Σχεδόν… 1.000 € το κόστος για τους νέους οδηγούς

Ανήλικοι λήστευαν πεζούς για να νιώθουν... σπουδαίο στο…

Αναμορφωτικά μέτρα σε μέλη «άγουρης» συμμορίας

Αποκαρδιωτικά στοιχεία: Ένας στους 3 παράτησε τη γεωργία…

Στοιχεία που προκαλούν ανησυχία για το αγροτικό επάγγελμα τη δεκαετία 2007-2017, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν διεξόδους στη γεωργία τον καιρό της κρίσης και…

Νέες χρεώσεις έρχονται για ATM

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες σύντομα

Η απάντηση του Τσίπρα για τον πατέρα του και η σχέση του…

Η σχέση του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με το Ηράκλειο και τη βομβιστική επίθεση στα Λιοντάρια

Εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε και σε πόσες κάλπες θα…

5.364 κάλπες σε 1.399 τμήματα θα στηθούν στο νησί - Ξεπερνούν τους 623.000 οι Κρητικοί ψηφοφόροι

Ζάππειο: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ υποσχέθηκε ο Τσίπρας

«Ήρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», είπε ο Πρωθυπουργός

Κλειστά τα δικαστήρια, λόγω εκλογών

Δε θα πραγματοποιούνται δίκες και πλειστηριασμοί

«Χριστός Ανέστη» στα Ελληνικά από τη Νέα Ζηλανδία

Η ελπίδα, η χαρά και το πιο αισιόδοξο μήνυμα μέσα σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας

Κύπρος: Αυτό είναι το ψυχολογικό προφίλ του serial killer

Serial killer: Χαρακτηρίζεται όποιος τελεί τρεις ή περισσότερες ανθρωποκτονίες σε ξεχωριστούς τόπους τέλεσης.

Οι συμβολισμοί της Μεγάλης Δευτέρας

Τη Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης (Ακολουθία του Νυμφίου).

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Τα δώρα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα

Σε άσχημη κατάσταση ο Λυκουρέζος: Τα στοιχεία «φωτιά» που…

«Στήριγμα» η κόρη του... Το πρωί στον εφέτη ανακριτή

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό…

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης για συγκεκριμένη παρτίδα

Candida Auris: «Χτύπησε» την Ευρώπη ο θανατηφόρος μύκητας

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα;

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα πληρώνεται το επίδομα ανεργίας και το δώρο…

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Δίπλωμα οδήγησης: Αρχίζουν και πάλι οι εξετάσεις των υποψήφιων…

Τα "βρήκαν" υπουργείο Μεταφορών και ασφαλιστικές εταιρείες με αποτέλεσμα να δοθεί λύδη στο αδιέξοδο

Υπάλληλος κέντρου παιδιών με αναπηρία βιντεοσκοπούσε…

Σοκάρει η υπόθεση που αναβίωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε τον υπάλληλο σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Νομοσχέδιο για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Τελευταία δεδομένα…

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ψήφισης του

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Σε σοκ ο γιος που σκότωσε κατά λάθος…

Σε κατάσταση σοκ ο γιος που σκότωσε τη μάνα του με το αυτοκίνητο – Η μητέρα του, 79 ετών, εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα

Νέος Κόσμος: Η ζωγραφιά που οδήγησε τη μητέρα να πετάξει…

Συγκλονίζει ο λόγος που έριξε την κόρη της στο κενό και έπειτα έκανε βουτιά θανάτου…

Πότε λήγουν φέτος τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της…

Ορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2018-2019

Γολγοθάς για τις συντάξεις - Ταλαιπωρία για πολίτες με…

Τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας ανεβαίνουν χιλιάδες πολίτες και στην Κρήτη που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για την απονομή συντάξεων.

Η ΔΕΗ κόβει τις εκπτώσεις

Αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ

Τι είναι αυτό που επηρεάζει έναν έφηβο και πού οδηγεί η…

Στους γονείς το «κλειδί» για να περιοριστούν οι συγκρούσεις

Θερινή ώρα: Πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Μία ώρα μπροστά θα προχωρήσουμε τους δείκτες των ρολογιών την Κυριακή 31 Μαρτίου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.