Πως η Τύλισος αξιοποιεί το ... «μύθο» της... Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου (pics)
Για την ιστορία μία από τις "ευρεσιτεχνίες" της εποχής ήταν να μαζεύουν αχινοπόδια και να κατεβαίνουν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή.
Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανους τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι «μπακαλιάροι».
Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου με τη συμπαράσταση πάντα του παπά-Γιώργη Μαλιωτάκη αναβιώνει το έθιμο και κερναέι τους χωριανούς και τους επισκέπτες "τηγανιτό μπακαλιάρο με σκορδαλιά" πλούσια εδέσματα, εκλεκτό κρασί και καλή Κρητική Μουσική.
Μετά τον εσπερινό (6:00μμ) θα ακολουθήση η εκδήλωση στο προάβλιο χώρο του Αγίου Νικολάου.