Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Πόλεμος» ΔΕΗ-κυβέρνησης αλλά οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό

«Πόλεμος» ΔΕΗ-κυβέρνησης αλλά οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό

Ελλάδα | 08/08/2017 - 08:53
«Πόλεμος» ΔΕΗ-κυβέρνησης αλλά οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό
Αιτία οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - Άγνωστο αν η διαφορά των 360 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την εισήγηση της ΡΑΕ για τις απαιτήσεις της εταιρείας θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό ή από τους πολίτες

«Πόλεμος» στις πλάτες των καταναλωτών έχει ξεσπάσει για τις χρεώσεις  Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος και φέρνουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς από το 2018. Η απόφαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕ) να  «ψαλιδίσει» το συνολικό ποσό των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ από το δημόσιο, στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ,  εξόργισε τη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, η οποία αφήνει αιχμές τόσο για την πολιτική ηγεσία, όσο  και για τη ρυθμιστική αρχή.

Οι ΥΚΩ αποτελούν μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών (όπου η παραγωγή ρεύματος γίνεται με πετρέλαιο και μεγάλο κόστος αναλαμβάνει η ΔΕΗ) και των ειδικών τιμολογίων, όπως των πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Σύμφωνα με το νόμο, η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτά σε ετήσια βάση τα εν λόγω κόστη κατόπιν απόφασης έγκρισης της ΡΑΕ. Η ΔΕΗ, ωστόσο, δεν έχει ανακτήσει αυτά τα κόστη για την περίοδο από το 2012  με αποτέλεσμα να στερούν από τα ταμεία της τα ποσά αυτά.   Το κόστος των ΥΚΩ σε ποσοστό 90% περίπου (600-700 εκατ. ευρώ ετησίως) που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αντισταθμίζει το πετρέλαιο για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά. Όταν προκύπτουν υψηλότερα κόστη λόγω αύξησης των τιμών πετρελαίου, τότε οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβότερες χρεώσεις ΥΚΩ. Η ΔΕΗ για τα έτη 2012-2016 δεν έχει πληρωθεί για αυτό το πρόσθετο κόστος.

Αιτία για τη νέα ενδεχόμενη αύξηση στο ρεύμα, λοιπόν, είναι το αλαλούμ που έχει δημιουργήσει η συσσωρευμένη οφειλή των παλαιών χρεώσεων ΥΚΩ (από το 2012) και πρέπει να δοθούν στη ΔΕΗ. Τα τραγελαφικά της υπόθεσης είναι καταρχάς ότι  η ΔΕΗ ζητά να της επιστραφούν περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ η ΡΑΕ υπολογίζει τις οφειλές στα 360 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, τα δύο αυτά ποσά είναι… κατά προσέγγιση αφού δεν έχει γίνει λεπτομερειακός έλεγχος, με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να τα υπολογίζει διαφορετικά.  

Ποιος πληρώνει

Το ποσό που θα επιστραφεί στη ΔΕΗ για τις χρεώσεις ΥΚΩ των ετών 2012 - 2014 κλείδωσε, στα 360 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ωστόσο σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή η επιστροφή αυτή προτείνεται να γίνει όχι με αύξηση των χρεώσεων για τους καταναλωτές αλλά με επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που καταναλώνεται στα νησιά. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της διοίκησης της ΔΕΗ, που αφήνει αιχμές για  την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος» και όχι μέσω των καταναλωτών, ενώ αφήνει ανοιχτό να ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της απόφασης της ΡΑΕ, διότι την κατηγορεί ότι «ψαλίδισε» στο μισό το ποσό της οφειλής από το κράτος στη ΔΕΗ.

Δύσκολο να αποφύγει τις αυξήσεις το υπουργείο Ενέργειας  

Αν και η ΡΑΕ, στην εισήγησή της,  υποδεικνύει πως μπορεί η αποπληρωμή να γίνει χωρίς να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών, ωστόσο για να επιτευχθεί θα πρέπει:

1. Το υπουργείο οικονομικών να κάνει αποδεκτή την εισήγηση να επιστραφεί στη ΔΕΗ ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο των νησιών και να αφαιρέσει το ποσό από τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια να βρεθεί το ισοδύναμο της απώλειας. Αν αυτό γίνει θα πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές.

2. Να αποδεχθεί την εισήγηση της ΡΑΕ η ΔΕΗ η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Κλίμακες ΥΚΩ

Εκτός από τις προτάσεις για τις παλιές χρεώσεις  ΥΚΩ η ΡΑΕ εισηγείται και την αλλαγή των κλιμάκων για τις χρεώσεις. Τα κλιμάκια και οι χρεώσεις τώρα είναι 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω. Σημειώνεται ότι όταν κάποιος καταναλωτής υπερβαίνει το ένα κλιμάκιο χρεώνεται με τη νέα κλίμακα για όλη την κατανάλωση.

Με την πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Ανάλογα θα προσαρμοστούν οι χρεώσεις για τις κλίμακες: για τη χαμηλή κλίμακα αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ ανά τετράμηνο, ενώ για τις κλίμακες 1600-2000 kWh και 2.001-3.000 kWh αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις της τάξης των 50- 60 ευρώ ετησίως. Αντίθετα για τις καταναλώσεις άνω των 3000 kWh θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις.

Η ΡΑΕ εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο ΚΟΤ με τη δημιουργία 4ων κατηγοριών με διαφορετικές εκπτώσεις από 20 έως 80%. Η μεγαλύτερη έκπτωση 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ στην απόφαση της ΡΑΕ

Η ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος. Δεν είναι νοητό ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και με μνημονιακή υποχρέωση τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%, να επωμίζεται η επιχείρηση ευθύνες που ανήκουν στην Πολιτεία.

- Αναφορικά με τον ειδικό φόρο καυσίμου τον οποίο πληρώνει η ΔΕΗ για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών η Επιχείρηση, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η ίδια αλλά και να μειωθούν τα ποσά των ΥΚΩ έχει ζητήσει την απαλλαγή της από το 2005 (!).

Αίτημα απολύτως εύλογο καθώς η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει την τροφοδοσία των νησιών με τις ίδιες τιμές με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Το αίτημα αυτό της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτό από την τότε κυβέρνηση με το αιτιολογικό της αποφυγής... λαθρεμπορίου καυσίμων!!!

- Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο η ΔΕΗ φρονεί ότι οι δικαιούχοι καταναλωτές θα πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, π.χ. με ειδικά κουπόνια, και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς οι εν λόγω καταναλωτές, όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ. Έτσι αφενός η ΔΕΗ επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκ. Ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ και της ασυνέπειας μεγάλου μέρους των καταναλωτών αυτών, και αφετέρου υφίσταται ένα ακόμη εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 – 6% της συνολικής.

- Τέλος σε ότι αφορά στα ποσά που δημοσιεύονται για την ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ από το 2012 και εντεύθεν, η Επιχείρηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ.

Πηγή: protothema.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.