Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» (pics)

Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» (pics)

Ηράκλειο | 26/08/2016 - 12:03
Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» (pics)
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την π. Πέμπτη η πρεμιέρα του 2ου φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

Η παράσταση «Η Κρήτη µε τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της» του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, προσέφερε στο κοινό του κατάμεστου Κηποθεάτρου «Νίκος Καζαντζάκης» δυο ώρες γεμάτες κρητική παράδοση, τραγούδι, χορό και φυσικά άφθονο κέφι. 

Πριν την έναρξη της παράστασης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εθελοντισμού απηύθυνε χαιρετισμό στον κόσμο και μεταξύ άλλων τόνισε : «Η παρούσα δημοτική αρχή από την προεκλογική περίοδο ακόμα υπερασπίζεται με σθένος την άποψη πως η μόνη αδιαπραγμάτευτη περιουσία μας είναι ο πολιτισμός μας και σ’ αυτόν πρέπει να επενδύσουμε. Είπαμε, Ηράκλειο δεν είναι μόνον η Λεωφόρος της Πλάνης, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό Μουσείο, η Κνωσός, το Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης και η πολεοδομικά άναρχη πόλη χωρίς αρχιτεκτονικό στίγμα. Είναι και η πόλη της Κρητικής Αναγέννησης, η πόλη της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας που γέννησε τον  Γκρέκο, η πόλη που γέννησε τον  Καζαντζάκη, είναι το μεγάλο λιμάνι, που διώχνει τα προϊόντα της κρητικής γης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, εμπνευστήκαμε και το Φεστιβάλ μας.  Επενδύουμε σ’ αυτό, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο φεστιβαλικός τουρισμός θα συμβάλλει με τον τρόπο του στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου, ώστε το Ηράκλειο να γίνει πόλη –προορισμός.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν  για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος και είναι πολλοί. Καλλιτέχνες, μουσικοί, επιμελητές εκθέσεων, φορείς, υπάλληλοι του Δήμου και άλλοι που μπορεί να ξεχνώ. Γι’ αυτό και θα αποφύγω να αναφερθώ ειδικά στον καθένα χωριστά.  Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ωστόσο στους εθελοντές μας.  Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στους χορηγούς του φεστιβάλ. Με προθυμία αγκάλιασαν εξ’ αρχής την ιδέα μας και την υποστήριξαν όσο μπόρεσαν. 

Θα ήθελα ωστόσο να μου επιτρέψετε την αναφορά σε μερικές ειδικές περιπτώσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό που μας ενέπνευσε και που παρά τις δυσκολίες του Δήμου, μας στήριξε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στον θεματοφύλακα των οικονομικών του Δήμου, κ, Γιώργο Καραντινό, που πίστεψε και στηρίζει το πολιτιστικό όραμα του Δήμου. Στους συναδέλφους Αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους του Δήμου για την άψογη συνεργασία. Στους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δύναμης Πολιτών αλλά και των Ενεργών Πολιτών, που αγκάλιασαν την ιδέα. Στα παιδιά των Κηποθεάτρων, που η προθυμία τους να εργαστούν εκτός ωραρίου, με συγκίνησε και με έκανε να πιστεύω ότι όσο έχουμε φιλότιμο, τίποτα δεν χάθηκε. Και ασφαλώς στον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου κ. Γιώργο Αντωνάκη».

Στο φινάλε της βραδιάς, το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων ήταν, εκτός από επιβράβευση για τους συντελεστές της παράστασης και μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι οι Ηρακλειώτες θέλουν η πόλη να αποκτήσει ξανά τη δική της πολιτιστική ταυτότητα.  Και ήταν ταυτόχρονα και μια έμπρακτη επιβεβαίωση όσων σημειώνει στον χαιρετισμό του, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος  Βασίλης Λαμπρινός: «Με σταθερά βήματα και παρά τις δυσκολίες των καιρών, η Δημοτική αρχή προχωρεί στην υλοποίηση του οράματός της για τον πολιτισμό. Το βάρος της μεγάλης κληρονομιάς μας, μας υποχρεώνει να εργαστούμε για να ξαναγίνει ο τόπος μας αυτό που υπήρξε άλλοτε επί αιώνες – κέντρο γραμμάτων και τεχνών, φάρος πολιτισμού για τη Μεσόγειο. Μοιάζει αδύνατον, αλλά δεν είναι».

Κάθε άλλο παρά αδύνατον είναι λοιπόν. Με τέτοια στήριξη από τον κόσμο, το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», διαθέτει όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την πόλη του Ηρακλείου αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.

Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ 

Με την ομιλία του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κρητικό Ζήτημα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και τις επιπτώσεις της εποχής στην πόλη του Ηρακλείου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Ο 19ος αιώνας επέφερε σημαντικές αλλαγές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Κρήτη ιδιαίτερα αποτελεί μια σημαντικότατη περίοδο της ιστορίας της. Επαναστάσεις και διαβουλεύσεις προετοιμάζουν το έδαφος της ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα. Χρόνοι σκληροί και αιματηροί, χρόνοι έπους και πένθους, κατά τους οποίους το Κρητικό Ζήτημα  -μέρος του μεγάλου Ανατολικού Ζητήματος-, απασχολεί το νεοσύστατο ακόμα τότε ελληνικό κράτος, αλλά και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Οι διακυμάνσεις των εξελίξεων και οι αλλαγές των διαθέσεων, τόσο των Δυνάμεων αυτών όσο και της Ελλάδας, πότε βυθίζουν την Κρήτη στην απελπισία και πότε τη γεμίζουν αισιοδοξία για την εκπλήρωση του πολυπόθητου στόχου.

Το Μεγάλο Κάστρο, το σημερινό Ηράκλειο, υπέστη ασφαλώς τις επιπτώσεις της πολυτάραχης αυτής εποχής. Ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης, μέσα από στοιχεία, μαρτυρίες και γραπτά κείμενα, θα μας δώσει της εικόνα της πόλης μας εκείνη την εποχή.

Με κρητικά μουσικά μοτίβα με διαφορετική αντίληψη συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί». Με την εκδήλωση «Από την Ανατολή στη Δύση» που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στην Πύλη Βηθλεέμ, συνεχίζεται το 2ο Φεστιβάλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Ένα ταξίδι από το Κάβο Σίδερο ως τη Γραμβούσα, με βιολόλυρα, μαντολίνο, τζουρά, λαούτο, ασκομαντούρα και κιθάρα. Μουσικά όργανα δικά μας και ξένα θα μας χαρίσουν κρητικά μοτίβα με μια διαφορετική αντίληψη. Νέα παιδιά, με ανησυχίες και γνώσεις μουσικές, θα μας παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις και τη δική τους εκδοχή για τη μουσική της Κρήτης.

Βασίλης Πλατής: Λύρα, μαντολίνο

Μανόλης Μανουσάκης: λαούτο, τραγούδι

Γιώργης Κοντογιάννης [Κρής]: κιθάρα

Περικλής Σχινάς: ασκομαντούρα, λαούτο


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.