Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πέτυχε την είσοδο του σε ΤΕΙ με βαθμολογία... 1,5- Τα παράδοξα των φετινών βάσεων

Πέτυχε την είσοδο του σε ΤΕΙ με βαθμολογία... 1,5- Τα παράδοξα των φετινών βάσεων

Παιδιά & Γονείς | 25/08/2016 - 11:16
Πέτυχε την είσοδο του σε ΤΕΙ με βαθμολογία... 1,5- Τα παράδοξα των φετινών βάσεων
Πόσο η πολιτεία και η κοινωνία είναι ικανοποιημένες όταν οι υποψήφιοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμούς λίγο πάνω από τον απόλυτο... πάτο; Με 1,5 στα ΤΕΙ και 5 στα πανεπιστήμια.

Εκεί στάθηκε το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής φέτος, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία. Την ίδια στιγμή, τα Παιδαγωγικά Τμήματα δέχονται υποψηφίους με μέσο όρο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10.

Ειδικότερα, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν ότι ούτε το νέο σύστημα (των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων) μπόρεσε να βγάλει από τον βάλτο το Λύκειο. Ενα στα τέσσερα από τα συνολικά 465 τμήματα –117, εκ των οποίων τα 20 σε πανεπιστήμια και τα 97 σε ΤΕΙ– θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν μεταξύ των ΤΕΙ το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια και μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το τμήμα Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου με 5.941 μόρια. «Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεων».

Συνολικά, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους –εκτός της τριτοβάθμιας έμειναν φέτος 32.575– με το ποσοστό επιτυχίας στην πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων Γενικού Λυκείου να φθάνει στο 77,93%. Εισήχθησαν 58.010 υποψήφιοι από τους 74.434. Από τα στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε πάνω από το όριο των 19.000 μορίων –στα 19.063– ωστόσο για πρώτη φορά μειώθηκε τόσο πολύ, στα 415 μόρια – η ψαλίδα μεταξύ της πιο υψηλόβαθμης Ιατρικής Αθηνών και της πιο χαμηλόβαθμης, της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης (18.648 μόρια). Αυτό αποδίδεται στην υπερσυγκέντρωση αριστούχων μόνο στο 3ο πεδίο, χωρίς δυνατότητα διεκδίκησης μιας θέσης στις πολυτεχνικές σχολές. Ενδεικτικά, άνοδο έως και 700 μόρια παρουσίασαν οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, με αποτέλεσμα υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία να μην εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Μάλιστα, υποψήφιος με 18.000 μόρια που δήλωσε μόνο Ιατρικές Σχολές δεν πέρασε σε καμία από αυτές, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ΑΕΙ, επειδή είχε δηλώσει πολύ λίγες σχολές.

• Από τους 87.502 υποψηφίους που εξετάσθηκαν με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων για τις σχολές ενός επιστημονικού πεδίου, μόνο οι 35.653 επέλεξαν να εξετασθούν και σε πέμπτο μάθημα που τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση και σε δεύτερο πεδίο.

• Εκτοξεύθηκαν οι σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όπως οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η νέα Σχολή Ανθυποπυραγών. Επίσης, οι βάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

• Ανοδικά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών δείχνουν να παραμένουν υπό την πίεση της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Πτωτικά κινήθηκαν οι ανθρωπιστικές και οι οικονομικές σχολές.

• Οι βάσεις υπέστησαν καθίζηση στα παιδαγωγικά τμήματα (3.249 μόρια στο τμήμα της Θράκης), όπου υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία 9.887 μόρια (στο τμήμα της Ρόδου).

• Οι βάσεις σε 144 τμήματα έχουν διαφορά έως 1.000 μόρια σε σχέση με πέρυσι, σε 42 τμήματα η διαφορά ήταν 100 μόρια, ενώ η μέγιστη πτώση ήταν 5.933 μόρια.

• Από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντων Γενικού Λυκείου που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, μόλις οι 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Οι 30.929 ήταν κορίτσια και οι 27.526 αγόρια. Εμειναν 621 κενές θέσεις.

• Ο πρώτος των πρώτων εισήχθη με 19.773 μόρια στην Ιατρική Πατρών.

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, τα μεγάλα «θύματα»

Οι χαμένοι των φετινών πανελληνίων είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, καθώς περισσότεροι από 10.000 μένουν εκτός Πανεπιστημίων. Βέβαια, εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πεδίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πέφτουν οι υψηλόβαθμες σχολές και να ανεβαίνουν οι χαμηλόβαθμες.

Η σιγουριά των στρατιωτικών σχολών

Οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των υποψηφίων λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) έχει φέτος βάση τα 17.642 μόρια, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι, η Ευελπίδων (Όπλα) τα 16.095 μόρια, Η Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) βάση τα 17.662 μόρια και των Μηχανικών τα 17.838 μόρια, ενώ το τμήμα Ιπταμένων στη Σχολή Ικάρων βάση στα 17.786 μόρια και των Μηχανικών στα 18.625 μόρια.

Πτώση παρουσιάζει φέτος η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με τη βάση του τμήματος Αξιωματικών να έχει ως βάση του τα 17.896 μόρια με την πτώση να είναι σε απόλυτο αριθμό 310 μονάδες και ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2015 -1,7%.

Ελάχιστες οι κενές θέσεις

Παλαιότερα, οι κενές θέσεις κυριαρχούσαν, κυρίως στην περιφέρεια, καθώς οι υπερβολικά πολλές προσφερόμενες θέσεις σε τμήματα ΤΕΙ με αντικείμενα σπουδών σχετικά αδιάφορα για την πλειοψηφία των νέων είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να «ρημάζουν».

Σήμερα όμως το κλίμα έχει αντιστραφεί και οι μερικές εκατοντάδες θέσεις που έμειναν φέτος κενές εντοπίζονται κυρίως σε τμήματα με υποχρεωτικό ειδικό μάθημα, όπως τα μουσικά τμήματα, στο οποίο πολλοί υποψήφιοι δεν πέρασαν τη βάση προκειμένου να μπορέσουν να εισαχθούν.

Οι φετινοί... πρώτοι των πρώτων

Οι επιδόσεις τους μιλούν από μόνες τους: είναι οι άριστοι που πέρασαν πρώτοι στις σχολές τους ή τον πήχη των 19.000 μορίων. Γεύτηκαν μια επιτυχία που δεν περίμενε σχεδόν κανείς τους. Και ξεδιπλώνουν στο ΑΠΕ τα συναισθήματά τους καθώς και τη μέθοδο που ακολούθησαν για να φτάσουν στον στόχο τους.

Γιάννης Θεοδοσόπουλος, 19.530 μόρια, Οδοντιατρική Αθήνας (1ος)

«Όταν είδα ότι πέρασα πρώτος ένιωσα μεγάλη έκπληξη και φυσικά μεγάλη ικανοποίηση. Περίμενα μια επίδοση γύρω στα 18.000 μόρια αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το αποτέλεσμα. Θα έλεγα πάντως ότι η επιτυχία μου ήταν αντίστοιχη της δουλειάς μου. Πέρασα όλη τη χρονιά ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο, με πολύ διάβασμα και ελάχιστες εξόδους».

Kωνσταντίνα Καπνιάρη, 18.496 μόρια, Στρατιωτική Ιατρική Αθήνας (1η)

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να εισαχθώ πρώτη στην Στρατιωτική Ιατρική. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινα εξετάσεις. Επέλεξα αυτή στη σχολή καθώς με την οικονομική κρίση σκέφθηκα ότι θα μου εξασφάλιζε κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι η επιτυχία μου οφείλεται στην οργάνωση που είχα φέτος στο πρόγραμμα και το διάβασμά μου. Διάβαζα περίπου οκτώ ώρες κάθε μέρα αλλά δεν στερήθηκα και τις εξόδους μου».

Απόστολος Καρβούνης, 19.119 μόρια, Αρχιτεκτονική Αθήνας (3ος)

«Όταν ξεκίνησε η χρονιά δεν ήξερα καν εάν θα περάσω στην Αρχιτεκτονική, επομένως δεν υπήρχε η παραμικρή σκέψη για μια τέτοια επίδοση. Μετά τις εξετάσεις αισθανόμουν πιο ασφαλής, όταν βγήκαν οι βαθμοί σιγουρεύτηκα. Όταν είδα την τρίτη θέση δεν σας κρύβω ότι πανηγύρισα. Συγχρόνως όμως σκέφτηκα πως δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία είχε από την αρχή της χρονιάς ότι ήμουν διατεθειμένος να διαβάσω πολύ για να πετύχω τον στόχο μου».

Αφροδίτη Ζιώγου, 19.354 μόρια, Ιατρική Αθήνας

«Κανείς δε νομίζω πως περιμένει να φτάσει τόσο ψηλά. Στο τελικό αποτέλεσμα με βοήθησε πολύ το σχολείο μου, οι καθηγητές μου, αλλά και τα θέματα που εμένα τουλάχιστον μου φάνηκαν βατά. Ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς έγινε από το περασμένο καλοκαίρι ως τον χειμώνα. Μετά έκανα κυρίως επαναλήψεις και κατέβασα ρυθμούς».

Βαγγέλης Γεωργακίλας, 19.186 μόρια, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας

«Είχα κάνει πολύ καλή προετοιμασία αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα αυτήν την επίδοση. Σε αυτή συνέβαλε πολύ το σχολείο μου και οι καθηγητές μου. Είχαμε πολύ καλό πρόγραμμα οπότε δεν χρειάστηκε να πάω φροντιστήριο. Το διάβασμά μου δεν ήταν σταθερό σε ώρες. Υπήρχαν μέρες που διάβαζα οκτώ ώρες και άλλες ημέρες δύο. Εβγαινα κάθε σαββατοκύριακο και, μολονότι μπορεί να φανεί περίεργο, περισσότερο προς το τέλος κυρίως για να παίξω μπάσκετ».

Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη, 19.111 μόρια, Ιατρική Αθήνας

«Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έδινα εξετάσεις, την πρώτη είχα περάσει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά ήθελα πολύ να γίνω γιατρός. Για μένα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα χωρίς το σχολείο. Διάβαζα συστηματικά, το πρόγραμμά μου περιελάμβανε και εξόδους. Στις εξετάσεις αισθανόμουν πιο πολύ αγχωμένη παρά κουρασμένη από τη προσπάθεια της χρονιάς. Τώρα νιώθω πολύ χαρούμενη, αισθάνομαι ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου».

Κατερίνα Ντρε, 18.929 μόρια, Νομική Αθήνας

«Διάβαζα πολύ αλλά δεν περίμενα ότι θα πήγαινα τόσο ψηλά. Στη διάρκεια της χρονιάς προσπαθούσα το διάβασμά μου να είναι παραγωγικό. Στις εξετάσεις ξεκίνησα αγχωμένη, αλλά μετά το πρώτο μάθημα ένιωθα ήρεμη. Το σχολείο με βοήθησε αρκετά, αλλά πρέπει να πω ότι το σχολείο με βοήθησε περισσότερο».

(Καθημερινή, newsbomb.gr)


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.