Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων «Αποστολή Νερό»

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων «Αποστολή Νερό»

Περιβάλλον | 27/03/2015 - 18:52
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων «Αποστολή Νερό»
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, συμπληρώνει το στρατηγικό της πλαίσιο για την ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, με την υλοποίηση του προγράμματος «Αποστολή Νερό» που υλοποιείται από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas).

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2006,  συμβάλλει πρακτικά στην άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην προστασία της καλής οικολογικής κατάστασης των παράκτιων οικοσυστημάτων και των υγροτόπων, ακολουθώντας πλήρως την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό. 



Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων» στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων

Το 2008, το «Αποστολή Νερό», σε συνεργασία με τον Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med), με τις τοπικές αρχές  των νησιών στους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων καθώς και με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (Mediterranean Office for Environment Culture and Sustainable Development - MIO-ECSDE) ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων σε Ελληνικά Νησιά.

Η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού αποτελεί έναν εμπεριστατωμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως. Το πολλά υποσχόμενο αυτό πρόγραμμα, εφαρμόστηκε σε δημόσια κτίρια νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. 



Τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2014 είναι τα εξής:

-    62.465.000 λίτρων νερού  εξοικονομούνται ετησίως και επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία, κυρίως  για δευτερογενείς χρήσεις, βελτιώνοντας τη ζωή περίπου 43.652 κατοίκων των 28 νησιών.

-    188 τοπικοί τεχνίτες έχουν εκπαιδευτεί στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική ευρύτερα.

-    7.900 μαθητές και 1.491 καθηγητές έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα προστασίας του νερού μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΙΟ-ΕCSDE.

-    Στο δημοτικό στάδιο της Μήλου, εγκαταστάθηκε σύστημα επεξεργασίας ημιακάθαρτων νερών, με στόχο την άρδευση του περιβάλλοντος χώρου.

-    Στην περιοχή Βάρη (Σύρου), έχει δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου και έχει τοποθετηθεί υπόγεια δεξαμενή της οποίας το συλλεγόμενο νερό χρησιμοποιείται για πότισμα φυτών.

-    Στη Σύρο και τη Ρόδο, με τη χρήση της τεχνολογίας αντίστροφης όσμωσης, το συλλεγόμενο βρόχινο νερό μετατρέπεται σε πόσιμο για τη χρήση της τοπικής κοινωνίας. 



Παρακολούθηση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων στην Κρήτη και τη Λέσβο

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ξεκίνησε τη συνεργασία της με το WWF Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή Νερό» για την παρακολούθηση των νησιωτικών υγροτόπων. Η συνεργασία, που επεκτάθηκε φέτος για 5η συνεχή χρονιά, έχει τίτλο «Δίκτυο εθελοντών για την παρακολούθηση των νησιωτικών υγροτόπων» και υλοποιείται στην Κρήτη και την Λέσβο με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα.

Από το ξεκίνημα του προγράμματος  μέχρι και το 2014:

•    Εκπαιδεύτηκαν 6.000 πολίτες στην προστασία των υγροτόπων.
•    Παρακολουθείται η οικολογική κατάσταση 100  υγροτόπων. Σε περίπτωση υποβάθμισης ενημερώνονται εγκαίρως οι τοπικές αρχές για να αναλάβουν δράση αποκατάστασης.
•    800 μαθητές και 300 καθηγητές συμμετείχαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου».
•    400 αρμόδιοι υπάλληλοι της τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουν συμμετάσχει σε συναντήσεις εργασίας για το θέμα αποκατάστασης των υγροτόπων.
•    22 τοπικές ΜΚΟ, το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πανεπιστήμιο Κρήτης και στρατηγικοί φορείς της περιοχής έχουν λάβει εθελοντικά μέρος σε τοπικές δράσεις του προγράμματος.
•    Έχουν πραγματοποιηθεί 26 συμβολικές δράσεις καθαρισμών με τη συμμετοχή 2.500 κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
•    21.000 ενήλικες και παιδιά της τοπικής κοινωνίας, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα έχουν ενημερωθεί για τις αξίες των νησιωτικών υγροτόπων μέσα από σχετικό επικοινωνιακό υλικό.

Εκστρατεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, «Πάρε Μέρος και Καθάρισες».

Από το 2011 μέχρι το τέλος του 2014, η Coca-Cola Τρία Έψιλον σε συνεργασία με το ΜEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) υλοποίησε την εκστρατεία «Πάρε Μέρος και Καθάρισες» με στόχο την προστασία και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των  παράκτιων οικοσυστημάτων. Η πρωτοβουλία περιλάμβανε δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών με τη συμμετοχή κυρίως μαθητών, καθώς και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Μέχρι το 2014:

•    12.084 εθελοντές συμμετείχαν στους καθαρισμούς παραλιών και ενημερώθηκαν για την σημασία της ανακύκλωσης και τους κινδύνους που δημιουργούν τα θαλάσσια απορρίμματα στο περιβάλλον.
•    64 χιλιόμετρα ακτών καθαρίστηκαν στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων καθαρισμού.
•    9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,2 τόνοι απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν.
Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού
Μέσα από την καμπάνια Ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της ορθολογικής χρήσης του νερού, περισσότεροι από 6.500.000 Έλληνες έχουν ενημερωθεί.
Από το ξεκίνημα του προγράμματος μέχρι και σήμερα καταφέραμε επίσης να διοργανώσουμε:

•    Περιφερειακό Συνέδριο για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο» σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και την Global Water Partnership – Mediterranean, στο οποίο συμμετείχαν 161 ειδικοί από 15 Μεσογειακές χώρες.
•    Ημερίδα για την Αειφόρο Διαχείριση του Νερού στην Σαντορίνη, σε συνεργασία με την Global Water Partnership-Mediterranean, το Δήμο Θήρας και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Διαχείριση.


Διακρίσεις του Προγράμματος «Αποστολή Νερό»

•    Ευρωπαϊκή διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία ΕΚΕ. Στην τελετή αυτή, βραβεύτηκαν όλοι οι εθνικοί νικητές των 28 χωρών που συμμετείχαν στα Ευρωπαϊκά Βραβεία ΕΚΕ και τιμήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Antonio Tajani.
•    Αριστείο στον Τομέα "Περιβάλλον" στην κατηγορία "Μεγάλες Επιχειρήσεις", στο πλαίσιο της 6ης διοργάνωσης του αναγνωρισμένου θεσμού των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), μέσω του οποίου αναδεικνύονται οι προσπάθειες της επιχειρηματικής κοινότητας για έμπρακτη συμβολή στην κοινωνία.

Μάθετε περισσότερα:

Facebook: https://www.facebook.com/CocaCola3E?ref=ts&fref=ts
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHn-7mbRH_x0pQdukwMt7fA
Website: http://www.coca-colahellenic.gr/


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.