Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Μάνου Χορευτάκη στο Ρέθυμνο - Το CretePlus.gr θυμάται... (pics)

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Μάνου Χορευτάκη στο Ρέθυμνο - Το CretePlus.gr θυμάται... (pics)

Αστυνομικό | 16/05/2013 - 16:41
Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Μάνου Χορευτάκη στο Ρέθυμνο - Το CretePlus.gr θυμάται... (pics)
Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα που ο 33χρονος κτηνοτρόφος, Ζαχαρίας Λαγουδάκης, δολοφόνησε τον 21χρονο Μάνο Χορευτάκη, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Μαϊου του 2008, ο 21χρονος -τότε, τριτοετής φοιτητής του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Μάνος Χορευτάκης επέστρεφε μαζί με δύο φίλους του από τη νυχτερινή τους διασκέδαση, στο Ρέθυμνο.

Λίγο πριν τις 5 το πρωί, η παρέα κάνοντας βόλτες στην περιοχή του Ενετικού Λιμανιού, πέρασε μπροστά από ένα σουβλατζίδικο της οδού Αρκαδίου.


 
Ένας από τους θαμώνες πέταξε στο δρόμο ένα μισοφαγωμένο σουβλάκι, το οποίο έπεσε πάνω στον Χανιώτη φοιτητή, λαδώνοντάς τον. Εκείνος μπήκε στο σουβλατζίδικο και ζήτησε το λόγο -με ήρεμο τρόπο- από ένα από τα άτομα της παρέας, που ήταν μέσα στο μαγαζί.

Στην κουβέντα επενέβη τότε ο 33χρονος κτηνοτρόφος από τον Άγιο Μάμα Ρεθύμνου, Ζαχαρίας Λαγουδάκης, ο οποίος καθόταν μαζί με την παρέα από την οποία ζήτησε εξηγήσεις ο φοιτητής.

Ο Λαγουδάκης που ένιωσε ότι είχε προσβληθεί από τον φοιτητή, άρχισε να τον σπρώχνει και να τον χτυπάει, ενώ κάποια στιγμή τράβηξε και μαχαίρι κι άρχισε να τον απειλεί με αυτό...



Περαστικοί και θαμώνες χώρισαν τους δύο άνδρες και συνέστησαν στον Χορευτάκη και την παρέα του να απομακρυνθούν από το σημείο, ενώ κάποιος που βρισκόταν έξω από το σουβλατζίδικο και γνώριζε τον Λαγουδάκη, είπε χαρακτηριστικά στον 20χρονο: "Σήκω και φύγε γιατί δεν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις...Είναι επικίνδυνος".

Πράγματι, ο 33χρονος είχε αποφυλακιστεί μόλις 4 μήνες νωρίτερα, έχοντας εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης για δολοφονία που είχε διαπράξει στο παρελθόν.

Οι τρεις φίλοι θέλοντας να βάλουν τέλος στο περιστατικό, άκουσαν τις παραινέσεις και όντως απομακρύνθηκαν από το σημείο. Ωστόσο, ο Λαγουδάκης είχε αντίθετη γνώμη...

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, οι τρεις φοιτητές έβλεπαν τον 33χρονο να τρέχει εξαγριωμένος προς το μέρος τους. Όπως δήλωσε αργότερα στο δικαστήριο ένας εκ των φίλων του αδικοχαμένου φοιτητή, ο Λαγουδάκης πλησιάζοντας τον Χορευτάκη, του είπε "Θα σε φάω!".



Ο εξαγριωμένος κτηνοτρόφος επιτέθηκε με μαχαίρι στον φοιτητή, ο οποίος για να γλιτώσει από τη δολοφονική μανία του 33χρονου, έπιασε μια καρέκλα που βρήκε μπροστά του και την ύψωσε για να προστατευτεί.

Η πρώτη μαχαιριά βρήκε τον νεαρό στο χέρι, ωστόσο η δεύτερη τον πέτυχε κατευθείαν στην καρδιά...

Ένας εκ των δύο φίλων του Μάνου, περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις τελευταίες στιγμές του 21χρονου φοιτητή, κατά τη διάρκεια της δίκης: "Ο Λαγουδάκης μας πλησίασε αστραπιαία, έβγαλε από την μέση του το μαχαίρι και βρέθηκε κοντά στον Μάνο. Aυτός έπιασε μια καρέκλα ενστικτωδώς για να προστατευτεί.Ένιωσα ανακούφιση γιατί νόμιζα ότι ο Μάνος είχε καταφέρει να προστατευθεί.

Όμως μέχρι να γυρίσω να κοιτάξω που βρίσκεται ο άλλος φίλος μας και να γυρίσω πάλι το βλέμμα μου στον Μάνο, ο Λαγουδάκης του είχε καρφώσει το μαχαίρι και ο Μάνος είχε πέσει στο έδαφος γεμάτος αίματα.



Πήγα κοντά του και τον έπιασα. Του μιλούσα, όμως εκείνος δεν μπορούσε να μου απαντήσει. Η ανάσα του ήταν βαριά και μετά από λίγο ξεφύχησε. Χάθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα" είπε φανερά κλονισμένος ενώπιον της έδρας ο φίλος του αδικοχαμένου νέου, που ήταν παρών στο τραγικό συμβάν.

Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο δράστης καβάλησε τη μοτοσικλέτα του κι εξαφανίστηκε, με τις Διωκτικές Αρχές να τον εντοπίζουν δυο μέρες μετά, την ώρα που έπινε καφέ (!) σε καφενείο στο Βραχάσι Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Λαγουδάκης υποστήριξε πως δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, πως είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ναρκωτικών και πως έκανε ό,τι έκανε για να υπερασπιστεί φίλο του που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και σύμφωνα με τον ίδιο, είχε δεχτεί επίθεση από τον Χορευτάκη.



Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες -οι οποίοι προέρχονταν τόσο από την πλευρά του θύματος, όσο κι από την παρέα του κατηγορουμένου-, τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν αλήθεια.

Ο Λαγουδάκης δήλωσε μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου ότι "Δεν ήθελα να τον σκοτώσω. Ό,τι έγινε, έγινε κατά λάθος. Πήγα να του πιάσω το χέρι κι έγινε το κακό. Ντρέπομαι γι' αυτό που έκανα και ζητώ συγνώμη από την οικογένεια του".

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας να καταθέσει υπέρ του δράστη, ενώ ακόμη κανείς δικηγόρος από όλο το νησί δεν δέχτηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του...

Στη δίκη δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Συντάκτης: Νικόλας Αγγελίνος


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Αστυνομικό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.