Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Ηράκλειο | 09/01/2019 - 10:51
Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών
Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που φέρεται να έλαβε χώρα σε χωριό της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, πριν από περίπου 3,5 χρόνια. Στο εδώλιο επρόκειτο να καθίσουν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες αμπελώνα, οι οποίοι κατηγορούνται για «ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση».

Πρόκειται για συγγενείς, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του επίμαχου αμπελώνα στο Πενταμόδι Ηρακλείου. Αμφότεροι επρόκειτο να δικαστούν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Εντούτοις, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή που λαμβάνει η υπόθεση.

Ο αμπελώνας, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Πενταμοδίου. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στη “Νέα Κρήτη”, υπάρχουν σπίτια που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τον αμπελώνα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαμηλότερα σημεία του αμπελώνα είναι στο ίδιο ύψος με τα υψηλότερα σημεία παρακείμενων σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύτευση των αμπελιών της καλλιέργειες έγινε με γραμμές παράλληλες προς την κλίση του εδάφους (από πάνω προς τα κάτω), αντί να είναι κάθετες προς αυτήν. Αυτό το γεγονός φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να προκαλείται διάβρωση του εδάφους, κατά την οποία απομακρυνόταν το γόνιμο χώμα, χάνοντας παράλληλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως συνέπεια στον αμπελώνα αναπτύχθηκαν ασθένειες, όπως περονόσπορος, βοτρύτης και ευδεμίδα: Για τις ασθένειες αυτές, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να προέβησαν σε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους φέρονται να έγιναν τουλάχιστον 23 ψεκασμοί με συνδυασμούς φυτοφαρμάκων κατηγορίας υψηλής τοξικότητας. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 1/3 του ψεκαστικού υγρού βγήκε... εκτός στόχου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος, με επακόλουθη επιβάρυνση ολόκληρου του χωριού με το ψεκαστικό νέφος.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες του αμπελώνα φέρονται να κάλυψαν με πλαστικό τον αμπελώνα για να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε υποδομή διαχείρισης των όμβριων υδάτων, η κάλυψη αυτή απομάκρυνε τα νερά από τον αμπελώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νερά αυτά μετατράπηκαν σε λασπόνερα, προκαλώντας επανειλημμένα, το φθινόπωρο του 2015, πλημμύρες σε δεκάδες σπίτια στο Πενταμόδι!

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2015 ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, παρά το ότι η ένταση των ανέμων που έπνεαν τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν απαγορευτικοί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, είχε προηγηθεί μεγάλος αγώνας από δεκάδες κατοίκους του Πενταμοδίου: 66 κάτοικοι του χωριού, που είχαν προσφύγει νομικά κατά των ιδιοκτητών του αμπελώνα, είχαν κοινοποιήσει πριν από περίπου δυόμισι χρόνια καταγγελία, την οποία υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Από το 1993 και μετά, από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δε μένουν μόνιμα στην περιοχή και μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο και με μείγματα επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γίνονταν χωρίς καμία προειδοποίησή μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξαιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς 17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων.

Δεκάδες κατοικίες μας με μόνιμους κατοίκους όλων των ηλικιών ευρίσκονται σε απόσταση 3-100 μέτρων από τις καλλιέργειες αυτές, με αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεσή μας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα κάθε καλλιεργητική περίοδο και για συνολικό διάστημα 23 χρόνων. Μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους μας και οι οποίοι ασθενούν από χρόνιες ασθένειες και συνειδητοποιώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε εν αγνοία μας περιέλθει, κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων (...). Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δε συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ζηλεύουμε την παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ’ επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών, αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας, παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου», αναφερόταν, τότε, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία των κατοίκων του Πενταμοδίου.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Κλείδωσε το σκύλο της στο αμάξι και έφυγε

Το ζώο απεγκλώβισαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ

Αύριο θα δοθεί το νερό στις ανατολικές συνοικίες του Ηρακλείου

Λόγω έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Αγωνία...τέλος για τους υποψήφιους βουλευτές

Ούτε χθες οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια που είναι σε εκκρεμότητα στην Κρήτη

Είδος πολυτελείας τα... αλεξίσφαιρα για την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο Νίκο Δερμιτζάκη

Εντοπίστηκε νωρίς το βράδυ η σορός του σε αγροτική περιοχή

Τιμές... αλά Μύκονος στυλ στις παραλίες

Πόσο κοστίζει μια ξαπλώστρα σε οργανωμένη πλαζ

1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

Ο απόηχος της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια στις 11 Μαΐου 2019 στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ηχεί ακόμα τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα.

Πουλούσε ανενόχλητος αέριο γέλιου και μπαλόνια στη Χερσόνησο

Έκρυβε στο αυτοκίνητό του τα επικίνδυνα φιαλίδια

Πως συνέβη το σοβαρό εργατικό ατύχημα με 50χρονο που έπεσε…

Για «εγκληματικές οι ευθύνες» κάνουν λόγο οι συνδικάτα και ΕΚΗ

Βίασαν 19χρονη στην Χερσόνησο - Ο εφιάλτης που έζησε στην…

Οι αστυνομικοί γρήγορα έφθασαν στα ίχνη των δραστών

«Σύγκρουση» στο λιμάνι του Ηρακλείου

Εξώδικο στον ΟΛΗ με αφορμή προκήρυξη διαγωνισμού

Διακοπή στη δίκη για το φρικτό δυστύχημα στην Αρχιεπισκόπου…

Η επίμαχη υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Εργατικό ατύχημα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Στην εντατική…

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσηλεύεται ο εργαζόμενος που έπεσε από ύψος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Ξυπνούν μνήμες από τη φονική παράσυρση του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Στο σκαμνί 33χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα με το Ι.Χ. του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Οι αριστούχοι στα Λύκεια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διαγνωστικά Κέντρα: Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις

Τι ισχύει στο Ηράκλειο; - Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Μαζί με τα ποτά πωλούσε και… αέριο γέλιου

Σε υπαίθριο μπαρ της Χερσονήσου

«Έφοδος» στους οίκους ανοχής του Ηρακλείου

Επαναλειτούργησαν παράνομα

Τροχαίο με το… καλημέρα στο Ηράκλειο - Το μεθύσι τον έβαλε…

Άσχημα ξεκίνησε η μέρα για έναν νεαρό άντρα.

Χασισοφυτεία σε κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου

Χειροπέδες σε δύο άνδρες, έναν 47χρονο και έναν 54χρονο, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νίκος Δερμιτζάκης: «Χτενίζουν» κάθε σημείο για να βρεθεί…

Για τρίτη μέρα ψάχνουν τον άνθρωπο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Κυριακή που βρισκόταν στις Γούρνες

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο

Στο αίθριο της Λότζια

Τουρίστας έπεσε λόγω... υγρασίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Δεν είδε το σήμα και έπεσε στο πάτωμα

Οι αριστούχοι στα Γυμνάσια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Αρχαίο πλοίο μαγνητίζει τα βλέμματα στο Λιμάνι Ηρακλείου

Σε μουσείο της Τσεχίας θα εκτεθεί προσεχώς το αρχαίο πλοίο

Ολονύχτια επιχείρηση στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου για…

Συναγερμός στο Λιμενικό για την πετρελαιοκηλίδα - Σε εξέλιξη η προανάκριση για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη σκάφους

Δέκα παιδικές χαρές του Ηρακλείου εξοπλίζονται και

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Βασίλης Λαμπρινός

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ηράκλειο

Για ενημερωτικό σκοπό

Με πλοίο της γραμμής έφερε τα… λαθραία τσιγάρα

Στα χέρια των αρχών ένας 30χρονος

Στάθμευση μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου

Μέχρι τις 30 Ιουνίου τα δικαιολογητικά για την κάρτα στάθμευσης

Αγνοούμενος Νίκος Δερμιτζάκης: Που τον είδαν τελευταία…

Φοβούνται για τη ζωή του 82χρονου – Έκκληση της οικογένειας για να βρεθεί ο άντρας

Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι κινητοποίησε τους λιμενικούς

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της

Δικαστήρια Ηρακλείου: Διακόπηκε η επανακαταμέτρηση λόγω...…

Με απρόοπτα σημαδεύτηκε η χθεσινή μέρα της επανακαταμέτρησης

Η Ελπίδα του Λέντα... έσβησε

Μπορεί η Ελπίδα του Λέντα να μην υπάρχει πια, υπάρχει όμως στο μυαλό των ντόπιων και στις εκατοντάδες φωτογραφίες των επισκεπτών του οικισμού...

Κι άλλο ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες

Άγιο είχε ο οδηγός του αυτοκινήτου

Νέο «θερμό» επεισόδιο στο Εργατικό Κέντρο – Πήγε και η…

Μια ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στον νομό Ηρακλείου

Χάρισε ζωή μέσα από τον θάνατο του - Δωρεά οργάνων στο ΠΑΓΝΗ

Παρά τον πόνο και την θλίψη της , η οικογένεια του νεαρού άντρα πήρε την πιο γενναία απόφαση

Έβγαλε όπλο σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου απειλώντας εργαζόμενη

Στιγμές τρόμου και επιχείρηση της αστυνομίας για τον «θερμόαιμο» άντρα

Επέστρεψαν στην Αγγλία χωρίς το παιδί τους – Ο Τζακ παρέμεινε…

Κινητοποίηση των αρχών για να επιστρέψει το παιδί στη Βρετανία

Συναγερμός για έγκυο που κινδύνευσε σε πλοίο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τουρίστριας στα ανοιχτά της Κρήτης

Ελεύθεροι οι 3 ανήλικοι για την επίθεση με πέτρες κατά οδηγών

Αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε δικάσιμος για τις πέτρες εναντίων οχημάτων

Σε έργο τέχνης μετέτρεψαν τοίχο στην παραλιακή

Δείτε μοναδικές εικόνες από το σημείο που πήρε ζωή

Εκλογές 2019: Μετρούν και ξαναμετρούν ψήφους στο Πρωτοδικείο

Ολοκληρώθηκε η επανακαταμέτρηση για Βιάννο-Χερσόνησο - Απομένουν Δήμος Μινώα και Ηράκλειο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.