Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Ηράκλειο | 09/01/2019 - 10:51
Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών
Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που φέρεται να έλαβε χώρα σε χωριό της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, πριν από περίπου 3,5 χρόνια. Στο εδώλιο επρόκειτο να καθίσουν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες αμπελώνα, οι οποίοι κατηγορούνται για «ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση».

Πρόκειται για συγγενείς, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του επίμαχου αμπελώνα στο Πενταμόδι Ηρακλείου. Αμφότεροι επρόκειτο να δικαστούν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Εντούτοις, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή που λαμβάνει η υπόθεση.

Ο αμπελώνας, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Πενταμοδίου. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στη “Νέα Κρήτη”, υπάρχουν σπίτια που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τον αμπελώνα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαμηλότερα σημεία του αμπελώνα είναι στο ίδιο ύψος με τα υψηλότερα σημεία παρακείμενων σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύτευση των αμπελιών της καλλιέργειες έγινε με γραμμές παράλληλες προς την κλίση του εδάφους (από πάνω προς τα κάτω), αντί να είναι κάθετες προς αυτήν. Αυτό το γεγονός φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να προκαλείται διάβρωση του εδάφους, κατά την οποία απομακρυνόταν το γόνιμο χώμα, χάνοντας παράλληλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως συνέπεια στον αμπελώνα αναπτύχθηκαν ασθένειες, όπως περονόσπορος, βοτρύτης και ευδεμίδα: Για τις ασθένειες αυτές, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να προέβησαν σε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους φέρονται να έγιναν τουλάχιστον 23 ψεκασμοί με συνδυασμούς φυτοφαρμάκων κατηγορίας υψηλής τοξικότητας. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 1/3 του ψεκαστικού υγρού βγήκε... εκτός στόχου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος, με επακόλουθη επιβάρυνση ολόκληρου του χωριού με το ψεκαστικό νέφος.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες του αμπελώνα φέρονται να κάλυψαν με πλαστικό τον αμπελώνα για να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε υποδομή διαχείρισης των όμβριων υδάτων, η κάλυψη αυτή απομάκρυνε τα νερά από τον αμπελώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νερά αυτά μετατράπηκαν σε λασπόνερα, προκαλώντας επανειλημμένα, το φθινόπωρο του 2015, πλημμύρες σε δεκάδες σπίτια στο Πενταμόδι!

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2015 ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, παρά το ότι η ένταση των ανέμων που έπνεαν τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν απαγορευτικοί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, είχε προηγηθεί μεγάλος αγώνας από δεκάδες κατοίκους του Πενταμοδίου: 66 κάτοικοι του χωριού, που είχαν προσφύγει νομικά κατά των ιδιοκτητών του αμπελώνα, είχαν κοινοποιήσει πριν από περίπου δυόμισι χρόνια καταγγελία, την οποία υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Από το 1993 και μετά, από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δε μένουν μόνιμα στην περιοχή και μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο και με μείγματα επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γίνονταν χωρίς καμία προειδοποίησή μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξαιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς 17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων.

Δεκάδες κατοικίες μας με μόνιμους κατοίκους όλων των ηλικιών ευρίσκονται σε απόσταση 3-100 μέτρων από τις καλλιέργειες αυτές, με αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεσή μας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα κάθε καλλιεργητική περίοδο και για συνολικό διάστημα 23 χρόνων. Μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους μας και οι οποίοι ασθενούν από χρόνιες ασθένειες και συνειδητοποιώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε εν αγνοία μας περιέλθει, κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων (...). Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δε συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ζηλεύουμε την παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ’ επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών, αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας, παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου», αναφερόταν, τότε, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία των κατοίκων του Πενταμοδίου.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

«Μπροστά για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας» στην τοπική ανάπτυξη…

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος» και υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης: «Πρέπει να ακούσουμε τους Δημότες. Ξέρουν τα προβλήματα…

Επιστρέφει σπίτι ο 35χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη…

Ποινή 12 ετών στον πατροκτόνο που όμως επιστρέφει σπίτι

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε Γάζι και Αμμουδάρα

Την προσοχή στις σημάνσεις των έργων εφιστά η Δημοτική Αρχή

Περισσότεροι από 40 δήμαρχοι ζητούν προσλήψεις – Τι λένε…

«Πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ» Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Σκότωσε τον πατέρα του Χριστούγεννα του 2017 - Στο σκαμνί…

Οι δύο άνδρες, επιστρέφοντας σπίτι, φαίνεται ότι πιάστηκαν στα χέρια, με τον 61χρονο να σωριάζεται τελικά στο πάτωμα

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Την Τετάρτη στο εδώλιο ο Κρητικός «security» για την υπεξαίρεση…

Ο 49χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές της Κρήτης

Αγώνας δρόμου για τον κάθετο άξονα της Μεσαράς

14 κρίσιμες μέρες για την παράδοση του έργου με εφικτό τον κίνδυνο της απένταξης

Στο πλευρό του Μάριου που τραυματίστηκε σε τροχαίο - Έκκληση…

Στην ανάρτηση στα social media αναφέρεται ότι δεν γίνεται έρανος αλλά έχει ανοιχτεί λογαριασμός για το μοναχοπαίδι

Περιπέτεια για σκύλο που απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ

Μια ώρα διήρκησε η επιχείρηση διάσωσης του σκύλου

Δικάζεται ο σεκιουριτάς με τα 1.300.000 ευρώ

Ο σεκιουριτάς κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 € από δεκάδες ΑΤΜ

Τιμία Κάρα Αγίου Παρθενίου: Από τον Κουδουμά στο Ηράκλειο

Η ευλογία της Τιμίας Κάρας του Αγίου, με καταγωγή από τα Πιτσίδια, θα "σκεπάσει" την πόλη μας

Πανελλήνιες: Αντιδράσεις στην Κρήτη για το νέο σύστημα

Αντιδράσεις για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το Νέο Λύκειο στην Κρήτη

Βρέθηκε σκύλος σε παραλία στις Γούβες

Δείτε φωτογραφίες του γερμανικού ποιμενικού…

Εισαγγελική παρέμβαση για το «κολαστήριο» σκύλων στο Ηράκλειο

Εικόνες φρίκης που σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους αντίκρισαν αστυνομικοί, υπάλληλοι υπηρεσιών και εθελοντές κοντά στο νέο κοιμητήριο

Έκρηξη αυτοκίνητου στο κέντρο του Ηρακλείου

Τον τρόμο σκόρπισε έκρηξη στην καρδιά της πόλης νωρίς το βράδυ του Σαββάτου

Αλλάζει η κυκλοφορία - Έρχονται μονοδρομήσεις και roundabout

Σε δημόσια διαβούλευση οι κυκλοφοριακές αλλαγές από τον Δήμο Ηρακλείου - Ποιες οδοί μονοδρομούνται

Στα… ύψη η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και…

Πάνω από 100.000 επιβάτες διακινήθηκαν τον Φεβρουάριο

Την Τρίτη η δίκη των "4" για τον μινωικό κούρο αξίας... 1,3 εκ.…

Πρόκειται για μία υπόθεση η οοία αποκαλύφτηκε πριν από περίπου 4 χρόνια και επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Αυτός είναι ο 48χρονος που ασελγούσε σε ανήλικη

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με Εισαγγελική εντολή

Η συγνώμη του γιατρού που πιάστηκε με ηρωίνη - «Για ιδία…

Συνελήφθη την ώρα που αγόραζε “λευκό θάνατο” από ναρκέμπορα

Έρχεται το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Συνάντηση για τη δημιουργία του στην Αθήνα

Κλειστό το Πάρκο Γεωργιάδη

Για τέσσερις ημέρες

Γιατρός πιάστηκε με ηρωίνη σε παράνομο αλησβερίσι

Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης βρέθηκε σε σπίτι 33χρονου

Τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικεί ο Μανώλης Βασιλάκης

Ο κύβος ερρίφθη για μια ακόμη υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου!

«Καμπάνα» 13 ετών στον 52χρονο που ασελγούσε σε 12χρονο κορίτσι

Το δρόμο της φυλακής πήρε ο 52χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί κατ’ επανάληψη σε ασελγείς πράξης σε βάρος ανήλικης

Αγωνία για το 2,5 ετών παιδάκι που κατάπιε τα χάπια

Διασωληνωμένο παραμένει το αγοράκι από την Συρία ηλικίας 2,5 χρονών που κατάπιε χάπια νομίζοντας ότι ήταν καραμέλες.

Φωτιά κατέστρεψε φορτηγάκι στις Αρχάνες

Συναγερμό προκάλεσε η φωτιά σε αυτοκίνητο

Στο σκαμνί ο πατέρας που βίαζε και έδερνε την 14χρονη κόρη…

Η 14χρονη μίλησε καθώς φοβήθηκε ότι θα έμενε έγκυος από τον πατέρα της...

Καθάρισαν την παραλιακή από καλάμια και πλαστικά

Βρήκαν μέχρι και φυτοφάρμακα

Κρητικός άνοιξε πυρ εναντίον του αδερφού του

Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κρήτη

Τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανήλικο στην παραλιακή

Οδηγός παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε στη μέση της ασφάλτου

Κατασχέθηκαν 470 αχινοί και ροφοί 7,7 κιλών στη Χερσόνησο…

Η παράνομη ερασιτεχνική αλιεία δεν τους βγήκε σε καλό

Η ηθοποιός από την Κρήτη που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα…

Μελαγχολικά όμορφη, με ένα ζευγάρι υπέροχα μάτια.

Παράσυρση πεζής στην Εθνική οδό

Τροχαίο ατύχημα το πρωί στο Ηράκλειο

Δύο τραυματίες από τροχαίο στην περιοχή της Πόμπιας

Δύο οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαίο στο δρόμο προς Πόμπια το απόγευμα

Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο στο Ηράκλειο

Συναγερμός για γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά…

Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Εκδηλώσεις και συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Πυρκαγιά από καύση κλαδιών

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ένας στη φυλακή και ένας «έξω» για τη συμμορία με τα κλεμμένα…

Συμμορία «έγδυνε» κλεμμένα ΙΧ, τα έλυνε και τα έκανε ανταλλακτικά!

Αθώοι για τα... νταλαβέρια κοκαΐνης στο Ηράκλειο οι «13»

Τι είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης για την αθώωση

«Καμπάνα» στο γιατρό του Βενιζελείου για την Μαρίζα που…

Η φοιτήτρια μετέβη στο Βενιζέλειο με πόνους και τελικά καθηλώθηκε σε καροτσάκι

Μέσα σε έναν μήνα εξαπάτησαν 12 ηλικιωμένους στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη - Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά προσποιούμενοι διάφορες ιδιότητες, με σκοπό να…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.