Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Ηράκλειο | 09/01/2019 - 10:51
Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών
Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που φέρεται να έλαβε χώρα σε χωριό της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, πριν από περίπου 3,5 χρόνια. Στο εδώλιο επρόκειτο να καθίσουν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες αμπελώνα, οι οποίοι κατηγορούνται για «ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση».

Πρόκειται για συγγενείς, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του επίμαχου αμπελώνα στο Πενταμόδι Ηρακλείου. Αμφότεροι επρόκειτο να δικαστούν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Εντούτοις, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή που λαμβάνει η υπόθεση.

Ο αμπελώνας, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Πενταμοδίου. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στη “Νέα Κρήτη”, υπάρχουν σπίτια που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τον αμπελώνα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαμηλότερα σημεία του αμπελώνα είναι στο ίδιο ύψος με τα υψηλότερα σημεία παρακείμενων σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύτευση των αμπελιών της καλλιέργειες έγινε με γραμμές παράλληλες προς την κλίση του εδάφους (από πάνω προς τα κάτω), αντί να είναι κάθετες προς αυτήν. Αυτό το γεγονός φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να προκαλείται διάβρωση του εδάφους, κατά την οποία απομακρυνόταν το γόνιμο χώμα, χάνοντας παράλληλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως συνέπεια στον αμπελώνα αναπτύχθηκαν ασθένειες, όπως περονόσπορος, βοτρύτης και ευδεμίδα: Για τις ασθένειες αυτές, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να προέβησαν σε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους φέρονται να έγιναν τουλάχιστον 23 ψεκασμοί με συνδυασμούς φυτοφαρμάκων κατηγορίας υψηλής τοξικότητας. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 1/3 του ψεκαστικού υγρού βγήκε... εκτός στόχου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος, με επακόλουθη επιβάρυνση ολόκληρου του χωριού με το ψεκαστικό νέφος.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες του αμπελώνα φέρονται να κάλυψαν με πλαστικό τον αμπελώνα για να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε υποδομή διαχείρισης των όμβριων υδάτων, η κάλυψη αυτή απομάκρυνε τα νερά από τον αμπελώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νερά αυτά μετατράπηκαν σε λασπόνερα, προκαλώντας επανειλημμένα, το φθινόπωρο του 2015, πλημμύρες σε δεκάδες σπίτια στο Πενταμόδι!

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2015 ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, παρά το ότι η ένταση των ανέμων που έπνεαν τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν απαγορευτικοί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, είχε προηγηθεί μεγάλος αγώνας από δεκάδες κατοίκους του Πενταμοδίου: 66 κάτοικοι του χωριού, που είχαν προσφύγει νομικά κατά των ιδιοκτητών του αμπελώνα, είχαν κοινοποιήσει πριν από περίπου δυόμισι χρόνια καταγγελία, την οποία υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Από το 1993 και μετά, από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δε μένουν μόνιμα στην περιοχή και μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο και με μείγματα επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γίνονταν χωρίς καμία προειδοποίησή μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξαιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς 17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων.

Δεκάδες κατοικίες μας με μόνιμους κατοίκους όλων των ηλικιών ευρίσκονται σε απόσταση 3-100 μέτρων από τις καλλιέργειες αυτές, με αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεσή μας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα κάθε καλλιεργητική περίοδο και για συνολικό διάστημα 23 χρόνων. Μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους μας και οι οποίοι ασθενούν από χρόνιες ασθένειες και συνειδητοποιώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε εν αγνοία μας περιέλθει, κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων (...). Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δε συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ζηλεύουμε την παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ’ επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών, αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας, παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου», αναφερόταν, τότε, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία των κατοίκων του Πενταμοδίου.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τροχαίο προκάλεσε «κολύμπα» στην εθνική - Από θαύμα δε…

Τον… «χάρο με τα μάτια τους» είδαν οι επιβαίνοντες δύο οχημάτων αργά το βράδυ, τα οποία κινούνταν στον ΒΟΑΚ, από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο

Έδωσε ζωή μέσα από τον θάνατο του ένας 50χρονος

Τα μέλη μίας οικογένειας στο Ηράκλειο, παρά τον μεγάλο πόνο τους από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου, έδειξαν ότι διαθέτουν μεγαλείο ψυχής.

Πολλά αδέσποτα βρίσκουν προσωρινή φιλοξενία σε καταστήματα…

Ένα ζεστό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες

Εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη πίσω του 42χρονος από την Κρήτη

Στο Ηράκλειο ο φόβος και η αγωνία έχουν στοιχειώσει την οικογένεια ενός άνδρα.

Τους έπιασαν πάνω στη "συναλλαγή" των ναρκωτικών στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 585 ευρώ

Ο 50χρονος οικογενειάρχης έσβησε αφού χάρισε ζωή - Ολοκληρώθηκε…

Η ευχή του έγινε πράξη και η οικογένεια απέδειξε μεγαλείο ψυχής

«Αντίο» στον Ηλία που έσβησε και εκείνος σε τροχαίο με…

Η Κρήτη «πληρώνει» βαρύ φόρο αίματος στους δρόμους της

Δίνουν ζωή μέσα από το θάνατο του αγαπημένου τους...

Μεγάλη επιχείρηση θα στηθεί τα μεσάνυχτα από το Ηράκλειο

Οδύνη και θλίψη για τον αδικοχαμένο Ηλία – Το τελευταίο…

Αύριο το μεσημέρι το "τελευταίο αντίο"

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την προσφυγή…

Την ανάγκη να γίνουν εκλογές τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, εξαπολύοντας βολές ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Παίρνουν «τα πάνω τους» οι οικοδομές - Αύξηση των οικοδομικών…

Την ίδια στιγμή σημειώνονται… ελλείψεις σε οικοδόμους

Έφτασε στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

«Καμπάνα» και στο Εφετείο για το φονικό με τις 57 μαχαιριές…

Ο Όθωνας Ανδρουλιδάκης είχε βρει φριχτό θάνατο από τα χέρια δύο νεαρών μέσα στο σπίτι του στις Μοίρες

Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής στην Κρήτη

Πέθανε ακαριαία μετά από ατύχημα, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε με ΙΧ

Δολοφονία Εμμανουήλ: Παραμένει στη φυλακή ο 25χρονος «μποξέρ»

Για μέρες τον αναζητούσε η αστυνομία για το φονικό στη Ροδιά

Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος

Κλείνει ο δρόμος στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πρόκειται για την οδό Πλούτωνος στο Ηράκλειο

Τα κύματα... έκοψαν τον κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα…

Αποκολλήθηκε κομμάτι και βρέθηκε μπροστά στο φρούριο του Κούλε - Δείτε φωτογραφίες

Προφυλακίστηκαν οι τρεις της οικογένειας που διακινούσε…

Περιοριστικοί όροι για την 60χρονη μητέρα

Απευθείας πτήση Ηράκλειο – Παρίσι βάζει η Air France

“Ιδανικός προορισμός για να ξεκινήσει η εξερεύνηση της Κρήτης”

"Δίπλωσε" νταλίκα στον δρόμο προς την Βιάννο

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα λόγω του παγετού που υπάρχει στους δρόμους.

Κίνδυνος από τεράστιες πέτρες που «προσγειώθηκαν» δίπλα…

Κατέρρευσε δάμακας στο δρόμο με κίνδυνο να απειληθούν ζωές

Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση σκάλας

Καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μετά το εργατικό ατύχημα

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στις Αρχάνες

Κινητοποίηση για το περιστατικό

Διαρρήκτες «αίλουροι» - Οι κάμερες τους έπιασαν την ώρα…

Έβλεπαν από τις κάμερες τούς διαρρήκτες να αναρριχώνται

Αίσιο τέλος για τους εγκλωβισμένους στον Ομαλό Βιάννου

Αίσιο τέλος είχε η κινητοποίηση σε Πυροσβεστική και Δήμο

«Πάγωσαν» 16 ώρες χωρίς ρεύμα λόγω… κεραυνού

Με σόμπες και τζάκια ζεστάθηκαν οι κάτοικοι

Κοπές δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Ηράκλειο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Δεν κινδύνευσε όχημα ούτε ανθρώπινη ζωή

Τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή στη Χρ. Ξυλούρη

Τροχαίο ατύχημα με δικυκλιστή λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης

Το δίδυμο των διαρρηκτών είχε … ρημάξει το Ηράκλειο

Η λεία τους σε μετρητά και διάφορα αντικείμενα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Την Τετάρτη η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη - Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι

Που διακόπτεται η κυκλοφορία για 10 μέρες λόγω αντιπλημμυρικών…

Σε τμήμα της οδού Δεξιθέας μέχρι την οδό Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες

Τροχαίο με θύμα οδηγό μοτοσικλέτας στο Ηράκλειο

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο

Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ηράκλειο: Δείτε τα γυρίσματα για την ταινία «Για θύμισε…

Στην ταινία συμμετέχει και η δική μας Ανδριανή Αγγελιδάκη

Συνελήφθη διακινητής κοκαΐνης στο Ηράκλειο (φωτο)

Κατασχέθηκαν, 630 γραμμάρια κοκαΐνης τα οποία προορίζονταν για την «αγορά» του Ηρακλείου

Αεροπλάνο με προορισμό την Ελβετία προσγειώθηκε έκτακτα…

Εκτάκτως προσγειώθηκε, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα αεροσκάφος από το Ριάντ με προορισμό τη Γενεύη

Περιπέτεια… εν πλω για 35χρονο

Στο ΠΑΓΝΗ μέλος πληρώματος φορτηγού πλοίου

Σοκαριστικό τροχαίο στο Ηράκλειο: Η ζώνη του έσωσε τη ζωή

Ο κ. Μανώλης περιγράφει καρέ - καρέ τις στιγμές του τροχαίου ατυχήματος

Ηράκλειο: Μια γέφυρα, πολύ επικίνδυνη για να τη... διασχίσεις…

Λακκούβες και κομμάτια...τσιμέντου που πέφτουν από τη γέφυρα του Καρτερού, συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό τρόμου για τους διερχόμενους οδηγούς.

15 ημέρες στην εντατική ο δικυκλιστής που παρασύρθηκε -…

Ποια είναι η κατάσταση του 53χρονου ντελιβερά -Ελπίζουν σε ένα "θαύμα " οι δικοί του άνθρωποι

Στο ΠΑΓΝΗ δύο γυναίκες με τον ιό της γρίπης

Τασσόπουλος: «Άμεση ανάγκη για εμβολιασμό από ευπαθείς ομάδες»

Κλείνει η έξοδος του ΒΟΑΚ προς Κοκκίνη Χάνι

Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των έργων;

Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση…

Σουλατσαρίσματα, εντάσεις και επεισόδια σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο λόγω… θέρμανσης

Λειτουργικά προβλήματα «έκλεισαν» σχολεία και στο κέντρο του Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παρόν στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σε μια εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.