Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πέφτει η στάθμη στη λίμνη Κουρνά- Ανησυχητικά τα στοιχεία, καθησυχάζουν οι φορείς

Πέφτει η στάθμη στη λίμνη Κουρνά- Ανησυχητικά τα στοιχεία, καθησυχάζουν οι φορείς

Περιβάλλον | 13/10/2016 - 09:44
Πέφτει η στάθμη στη λίμνη Κουρνά- Ανησυχητικά τα στοιχεία, καθησυχάζουν οι φορείς
Στο ναδίρ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η στάθμη της λίμνης του Κουρνά εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και της άντλησης νερού για να καλυφθούν ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.

Kι ενώ οι αρμόδιοι φορείς είναι καθησυχαστικοί υποστηρίζοντας ότι η στάθμη της λίμνης κυμαίνεται στα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή, γεγονός παραμένει η έλλειψη οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού που θα βάλει «φρένο» σε φαινόμενα υπεράντλησης και θα προστατεύσει το οικοσύστημα του μοναδικού αυτού περιβαλλοντικού θησαυρού της Κρήτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τη λίμνη του Κουρνά αντλούν νερό ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), ο Δήμος Αποκορώνου, ο ΤΟΕΒ Κουρνά - Γεωργιούπολης αλλά και ο Δήμος Ρεθύμνης. 

Παρ’ ότι όμως η λίμνη αποτελεί θεωρητικά προστατευόμενη περιοχή με υψηλή περιβαλλοντική αξία (σύμφωνα δε με τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης εδώ και χρόνια) μέχρι σήμερα ο Κουρνάς παραμένει στο έλεος της ανεξέλεγκτης άντλησης και της ασυνεννοησίας που δημιουργεί ο... συνωστισμός τόσων φορέων που έχουν λόγο και δικαίωμα στη χρήση του νερού της.

Διεύθυνση Υδάτων

Τα «Χ.N.» επικοινώνησαν με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όπου ο διευθυντής της Υπηρεσίας δρ Μαρίνος Κριτσωτάκης τόνισε ότι η στάθμη της λίμνης παρακολουθείται διαρκώς και πρόσθεσε ότι σε ξηρά έτη είναι αναπόφευκτο να πέφτει η στάθμη του νερού της λίμνης καθώς υποχωρεί η στάθμη του υδροφορέα.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιοχής ο κ. Κριτσωτάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του γενικού διαχειριστικού σχεδίου υδάτινων πόρων, έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση -με ορίζοντα υλοποίησης ενός έτους- ξεχωριστής μελέτης για τη λίμνη του Κουρνά, ώστε να τεθούν ορισμένα περιβαλλοντικά στάνταρ προστασίας του οικοσυστήματος.

Κι αυτό διότι -όπως επεσήμανε- μέχρι σήμερα η λίμνη αντιμετωπίζονταν αποκλειστικά από υδρολογικής άποψης (δηλαδή ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του νερού της) παραβλέποντας τις συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής από τυχόν κακή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Αποκορώνου αναγνώρισε το πρόβλημα προστασίας της λίμνης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες θεσμικής κατοχύρωσης του Δήμου ως χρήστη του νερού του Κουρνά.

«Η αδειοδότηση για τη χρήση του νερού της λίμνης από τον Δήμο η οποία θα καθορίσει και την ποσότητα του νερού που μπορούμε να αντλούμε, πολύ σύντομα ολοκληρώνεται, θέτοντας τις βάσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού, παρότι ο Δήμος δεν είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του νερού της λίμνης», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος έχει μειώσει ήδη την άντληση νερού από τη λίμνη μέσα από την ενεργοποίηση μιας νέας δεξαμενής στον Αλμυρό, ενώ η άντληση θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με την κατασκευή γεωτρήσεων για την υδροδότηση της Γεωργιούπολης που έχει δρομολογήσει για ένταξη στο ΠΕΠ η Δημοτική Αρχή Αποκορώνου.

Σημείωσε, πάντως, ότι ανάλογο ενδιαφέρον προς τη λίμνη και το οικοσύστημά της θα πρέπει να δείξουν και οι άλλοι χρήστες του νερού της.

Ο Ο.Α.Κ.

Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας καθώς «η στάθμη είναι από πέρυσι πιο χαμηλά αλλά από πρόπερσι τέτοιον καιρό μισό μέτρο πιο ψηλά.

Δεν είναι θέμα να τρομοκρατηθούμε, είναι η εποχή τέτοια και οι ανάγκες που υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Μαμαγκάκης, ενώ στην παρατήρησή μας ότι η λίμνη Κουρνά έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία ανέφερε: «Ικανοποιούμε όμως διάφορες ανάγκες, ανάγκες ύδρευσης. Αλλωστε η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, με την οποία συνεργαζόμαστε, παρακολουθεί όλα τα ευαίσθητα συστήματα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., Φώτης Καζάσης, υπογράμμισε επίσης ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου, εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία, να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση του νερού της λίμνης.

Ωστόσο -τόνισε- μέχρι στιγμής τα δεδομένα της φετινής χρονιάς δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις προηγούμενες, ώστε να απαιτηθεί κάτι τέτοιο.

Πρόταση για φορέα διαχείρισης

Πάντως, ανεξάρτητα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων και μέχρι να προχωρήσουν οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας και ο Δήμος Αποκορώνου, το θέμα της διαχείρισης της λίμνης ως οικοσυστήματος (κι όχι απλώς ως δεξαμενής νερού) παραμένει ζητούμενο, όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικοί φορείς.

«Εάν δεν υπάρξει ένας φορέας που να ελέγχει τις αντλήσεις που γίνονται από διαφορετικούς φορείς, θα υπάρχουν πάντα μπερδέματα όπως γίνεται και με την Αγιά», σχολίασε σχετικά ο βιολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης, υπογραμμίζοντας ότι παρ’ ότι υπάρχουν όρια στην άντληση νερού δεν ελέγχεται η τήρησή τους.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη, ως προστατευόμενη περιοχή που είναι ο Κουρνάς, να υπάρξει ένας Φορέας Διαχείρισης που θα αντιμετωπίσει συνολικά και ολοκληρωμένα το θέμα της διαχείρισης του οικοσυστήματος της λίμνης.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.