Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Ηράκλειο | 12/12/2018 - 23:57
Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» για την παράνομη δράση ενεχυροδανειστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα δράματα

Οι σκοτεινές διαδρομές του παράνομου χρυσού, ο τρόπος λειτουργίας ορισμένων ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που σοκάρουν συμπλήρωσαν τον φάκελο μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παθόντες που έμπλεξαν μετά από κλοπές στα σπίτια τους, νομικοί, φορείς της αγοράς και δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα κοινωνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας όμως και τις περιπτώσεις επαγγελματιών του χώρου των ενεχυροδανειστηρίων που ουδεμία σχέση έχουν με “αχυρανθρώπους” που πάτησαν πάνω στην ανάγκη και εξαπατώντας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, πλούτισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Έλειωναν” 5 κιλά χρυσό την εβδομάδα

Άνθρωπος που γνωρίζει για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής ότι κάποια ενεχυροδανειστήρια σε κομβικά σημεία έλειωναν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 4 με 5 κιλά χρυσό, ποσότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, στοιχείο που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, όπως τόνισε, το λειώσιμο γίνεται με απλά γκαζάκια σε παράνομα χυτήρια, που όπως αποκάλυψε βρίσκονταν παντού στο Ηράκλειο, από ταράτσες και πάρκινγκ μέχρι και μέσα σε βίλες πολυτελείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτές οι ποσότητες μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και έφευγαν με πολύ απλά παραστατικά προς την Τουρκία και την Αμβέρσα του Βελγίου. Ωστόσο, με βάση την αποκαλυπτική μαρτυρία, σε αυτές τις διαδρομές είχαν καταγραφεί και κρούσματα κλοπών, ενώ αρκετά συχνά οι ποσότητες του χρυσού άλλαζαν χέρια. Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ισοδυναμούν με μια διαδικασία που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά και έναν γρήγορο τρόπο πλουτισμού για ορισμένους, που στη “χρυσή” εποχή της κρίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Αρκετοί πολίτες έπεσαν στα χέρια “αχυρανθρώπων”, που ήθελαν απλά να “ξεζουμίσουν” τον ανυποψίαστο πελάτη που είχε απόλυτη ανάγκη τα μετρητά.

O συγκεκριμένος γνώστης του χώρου τόνισε ότι πολλές φορές μετά από μια δοσοληψία κοσμημάτων κάποιοι ενεχυροδανειστές “έλειωναν” κατευθείαν την ποσότητα των κοσμημάτων, ενώ μέσω μιας διαδικασίας με στυλό κατάφερναν να αλλάζουν όλα όσα είχαν αναγραφεί σε χαρτί για τις ποσότητες που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τον πολίτη. Πολύ απλά άλλαζαν τα δεδομένα και μέσω εικονικών εκτιμήσεων της αξίας έβγαζαν διπλάσια και τριπλάσια ποσά, χωρίς τα κοσμήματα να μένουν στο ενεχυροδανειστήριο τον προβλεπόμενο χρόνο που θέλει η ίδια η νομοθεσία.

Ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία εκτίμησης πολύτιμων λίθων αλλά και διαμαντιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η άγνοια έκανε στην κυριολεξία ορισμένους ενεχυροδανειστές να “αρπάζουν” σε τιμή κόστους πανάκριβα κοσμήματα από τα χέρια ανθρώπων που η ανάγκη τούς ώθησε σε κάποιους που στόχευαν μόνο στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κρητικού

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κρητικού, που μίλησε με την πλάτη γυρισμένη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” και αποτύπωσε μέσα από τον λόγο του την εφιαλτική καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί ενεχυροδανειστήριο. Ο συγκεκριμένος κύριος περιέγραψε στην εκπομπή την εμπειρία του να βρεθεί αυτός, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του πρόσωπο με πρόσωπο με δύο ληστές που είχαν μπει στο σπίτι τους κάποια χρόνια πριν.

Μάλιστα, είχαν καταφέρει να του αφαιρέσουν κοσμήματα και μετρητά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και έναν σταυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Μάλιστα, αυτόν τον σταυρό τον αναζητά ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χρόνια μετά την κλοπή κλήθηκε από την Αστυνομία να αναγνωρίσει κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή πολίτη που εμπλεκόταν σε περιπτώσεις κλοπών. Ο συγκεκριμένος κύριος αναγνώρισε κάποια από τα δικά του κοσμήματα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους ο σταυρός. Όμως η περιπέτειά του δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά από καιρό ο εν λόγω κύριος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη ατόμου που ανήκει στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων, μιας και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα έγιναν προϊόν κλεπταποδοχής. Μέχρι και σήμερα ο οικογενειάρχης αυτός ψάχνει τον σταυρό, έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς καν να φταίει.

Όσο-όσο τα κειμήλια μιας ζωής

«Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου»

Ο ανθρώπινος πόνος σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε σε μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός συνανθρώπου μας που αναγκάστηκε να πουλήσει τα πάντα από κοσμήματα-κειμήλια των γονιών του, όπως τις βέρες, βαφτιστικούς σταυρούς, λίρες και ρολόγια. Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την απόλυτη ανάγκη που είχε για μετρητά, στοιχείο που τον ανάγκασε να περάσει το κατώφλι ενός ενεχυροδανειστηρίου, όπως έκαναν και κάνουν χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην ανάγκη.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, ο ενεχυροδανειστής, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του, κατάφερε να πάρει σχεδόν όλα τα κοσμήματά του, χωρίς όπως είπε να γνωρίζει καν αν τα χρήματα που πήρε αντιστοιχούσαν στην αξία των αντικειμένων που έδωσε στο κατάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες φορές οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να πάει εκεί τα ελάχιστα κοσμήματα που του είχαν απομείνει. Μέχρι και σήμερα δε μίλησε ποτέ για την πράξη του αυτή ούτε στα παιδιά του, αλλά ούτε και στη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας το βάρος που σηκώνει πλέον ηθικά γι’ αυτήν την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην αρχή της κρίσης “ξεφύτρωναν” σαν μανιτάρια

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίχθηκαν σε “σημείο” ρευστότητας για όσους... “καίγονταν” για μετρητά. Στο Ηράκλειο του 2012, ο μοναδικός κλάδος που ανθούσε ήταν τα ενεχυροδανειστήρια, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου καταστήματα πολλαπλασιάζονταν.

Το 2012, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούσαν νόμιμα 50 ενεχυροδανειστήρια, ενώ εκκρεμούσαν άλλες 30 αιτήσεις. Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα “κουβαλούν” συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνταν στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκλονιστικές είναι και οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πολλές φορές μπλέχτηκαν από ανάγκη σε υποθέσεις τοκογλυφίας που έκανε τη ζωή τους μια πραγματική κόλαση. Ωστόσο, σήμερα πολλά από τα καταστήματα αυτά έβαλαν λουκέτο, καταφέρνοντας όμως να “αρπάξουν” τεράστιες ποσότητες χρυσού από όλο το νησί. Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι και οι φάκελοι υποθέσεων που βρίσκονταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.