Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠαζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Ηράκλειο | 12/12/2018 - 23:57
Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» για την παράνομη δράση ενεχυροδανειστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα δράματα

Οι σκοτεινές διαδρομές του παράνομου χρυσού, ο τρόπος λειτουργίας ορισμένων ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που σοκάρουν συμπλήρωσαν τον φάκελο μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παθόντες που έμπλεξαν μετά από κλοπές στα σπίτια τους, νομικοί, φορείς της αγοράς και δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα κοινωνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας όμως και τις περιπτώσεις επαγγελματιών του χώρου των ενεχυροδανειστηρίων που ουδεμία σχέση έχουν με “αχυρανθρώπους” που πάτησαν πάνω στην ανάγκη και εξαπατώντας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, πλούτισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Έλειωναν” 5 κιλά χρυσό την εβδομάδα

Άνθρωπος που γνωρίζει για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής ότι κάποια ενεχυροδανειστήρια σε κομβικά σημεία έλειωναν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 4 με 5 κιλά χρυσό, ποσότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, στοιχείο που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, όπως τόνισε, το λειώσιμο γίνεται με απλά γκαζάκια σε παράνομα χυτήρια, που όπως αποκάλυψε βρίσκονταν παντού στο Ηράκλειο, από ταράτσες και πάρκινγκ μέχρι και μέσα σε βίλες πολυτελείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτές οι ποσότητες μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και έφευγαν με πολύ απλά παραστατικά προς την Τουρκία και την Αμβέρσα του Βελγίου. Ωστόσο, με βάση την αποκαλυπτική μαρτυρία, σε αυτές τις διαδρομές είχαν καταγραφεί και κρούσματα κλοπών, ενώ αρκετά συχνά οι ποσότητες του χρυσού άλλαζαν χέρια. Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ισοδυναμούν με μια διαδικασία που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά και έναν γρήγορο τρόπο πλουτισμού για ορισμένους, που στη “χρυσή” εποχή της κρίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Αρκετοί πολίτες έπεσαν στα χέρια “αχυρανθρώπων”, που ήθελαν απλά να “ξεζουμίσουν” τον ανυποψίαστο πελάτη που είχε απόλυτη ανάγκη τα μετρητά.

O συγκεκριμένος γνώστης του χώρου τόνισε ότι πολλές φορές μετά από μια δοσοληψία κοσμημάτων κάποιοι ενεχυροδανειστές “έλειωναν” κατευθείαν την ποσότητα των κοσμημάτων, ενώ μέσω μιας διαδικασίας με στυλό κατάφερναν να αλλάζουν όλα όσα είχαν αναγραφεί σε χαρτί για τις ποσότητες που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τον πολίτη. Πολύ απλά άλλαζαν τα δεδομένα και μέσω εικονικών εκτιμήσεων της αξίας έβγαζαν διπλάσια και τριπλάσια ποσά, χωρίς τα κοσμήματα να μένουν στο ενεχυροδανειστήριο τον προβλεπόμενο χρόνο που θέλει η ίδια η νομοθεσία.

Ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία εκτίμησης πολύτιμων λίθων αλλά και διαμαντιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η άγνοια έκανε στην κυριολεξία ορισμένους ενεχυροδανειστές να “αρπάζουν” σε τιμή κόστους πανάκριβα κοσμήματα από τα χέρια ανθρώπων που η ανάγκη τούς ώθησε σε κάποιους που στόχευαν μόνο στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κρητικού

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κρητικού, που μίλησε με την πλάτη γυρισμένη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” και αποτύπωσε μέσα από τον λόγο του την εφιαλτική καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί ενεχυροδανειστήριο. Ο συγκεκριμένος κύριος περιέγραψε στην εκπομπή την εμπειρία του να βρεθεί αυτός, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του πρόσωπο με πρόσωπο με δύο ληστές που είχαν μπει στο σπίτι τους κάποια χρόνια πριν.

Μάλιστα, είχαν καταφέρει να του αφαιρέσουν κοσμήματα και μετρητά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και έναν σταυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Μάλιστα, αυτόν τον σταυρό τον αναζητά ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χρόνια μετά την κλοπή κλήθηκε από την Αστυνομία να αναγνωρίσει κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή πολίτη που εμπλεκόταν σε περιπτώσεις κλοπών. Ο συγκεκριμένος κύριος αναγνώρισε κάποια από τα δικά του κοσμήματα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους ο σταυρός. Όμως η περιπέτειά του δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά από καιρό ο εν λόγω κύριος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη ατόμου που ανήκει στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων, μιας και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα έγιναν προϊόν κλεπταποδοχής. Μέχρι και σήμερα ο οικογενειάρχης αυτός ψάχνει τον σταυρό, έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς καν να φταίει.

Όσο-όσο τα κειμήλια μιας ζωής

«Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου»

Ο ανθρώπινος πόνος σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε σε μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός συνανθρώπου μας που αναγκάστηκε να πουλήσει τα πάντα από κοσμήματα-κειμήλια των γονιών του, όπως τις βέρες, βαφτιστικούς σταυρούς, λίρες και ρολόγια. Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την απόλυτη ανάγκη που είχε για μετρητά, στοιχείο που τον ανάγκασε να περάσει το κατώφλι ενός ενεχυροδανειστηρίου, όπως έκαναν και κάνουν χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην ανάγκη.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, ο ενεχυροδανειστής, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του, κατάφερε να πάρει σχεδόν όλα τα κοσμήματά του, χωρίς όπως είπε να γνωρίζει καν αν τα χρήματα που πήρε αντιστοιχούσαν στην αξία των αντικειμένων που έδωσε στο κατάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες φορές οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να πάει εκεί τα ελάχιστα κοσμήματα που του είχαν απομείνει. Μέχρι και σήμερα δε μίλησε ποτέ για την πράξη του αυτή ούτε στα παιδιά του, αλλά ούτε και στη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας το βάρος που σηκώνει πλέον ηθικά γι’ αυτήν την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην αρχή της κρίσης “ξεφύτρωναν” σαν μανιτάρια

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίχθηκαν σε “σημείο” ρευστότητας για όσους... “καίγονταν” για μετρητά. Στο Ηράκλειο του 2012, ο μοναδικός κλάδος που ανθούσε ήταν τα ενεχυροδανειστήρια, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου καταστήματα πολλαπλασιάζονταν.

Το 2012, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούσαν νόμιμα 50 ενεχυροδανειστήρια, ενώ εκκρεμούσαν άλλες 30 αιτήσεις. Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα “κουβαλούν” συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνταν στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκλονιστικές είναι και οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πολλές φορές μπλέχτηκαν από ανάγκη σε υποθέσεις τοκογλυφίας που έκανε τη ζωή τους μια πραγματική κόλαση. Ωστόσο, σήμερα πολλά από τα καταστήματα αυτά έβαλαν λουκέτο, καταφέρνοντας όμως να “αρπάξουν” τεράστιες ποσότητες χρυσού από όλο το νησί. Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι και οι φάκελοι υποθέσεων που βρίσκονταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Την Τετάρτη στο εδώλιο ο Κρητικός «security» για την υπεξαίρεση…

Ο 49χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές της Κρήτης

Αγώνας δρόμου για τον κάθετο άξονα της Μεσαράς

14 κρίσιμες μέρες για την παράδοση του έργου με εφικτό τον κίνδυνο της απένταξης

Στο πλευρό του Μάριου που τραυματίστηκε σε τροχαίο - Έκκληση…

Στην ανάρτηση στα social media αναφέρεται ότι δεν γίνεται έρανος αλλά έχει ανοιχτεί λογαριασμός για το μοναχοπαίδι

Περιπέτεια για σκύλο που απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ

Μια ώρα διήρκησε η επιχείρηση διάσωσης του σκύλου

Δικάζεται ο σεκιουριτάς με τα 1.300.000 ευρώ

Ο σεκιουριτάς κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 € από δεκάδες ΑΤΜ

Τιμία Κάρα Αγίου Παρθενίου: Από τον Κουδουμά στο Ηράκλειο

Η ευλογία της Τιμίας Κάρας του Αγίου, με καταγωγή από τα Πιτσίδια, θα "σκεπάσει" την πόλη μας

Πανελλήνιες: Αντιδράσεις στην Κρήτη για το νέο σύστημα

Αντιδράσεις για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το Νέο Λύκειο στην Κρήτη

Βρέθηκε σκύλος σε παραλία στις Γούβες

Δείτε φωτογραφίες του γερμανικού ποιμενικού…

Εισαγγελική παρέμβαση για το «κολαστήριο» σκύλων στο Ηράκλειο

Εικόνες φρίκης που σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους αντίκρισαν αστυνομικοί, υπάλληλοι υπηρεσιών και εθελοντές κοντά στο νέο κοιμητήριο

Έκρηξη αυτοκίνητου στο κέντρο του Ηρακλείου

Τον τρόμο σκόρπισε έκρηξη στην καρδιά της πόλης νωρίς το βράδυ του Σαββάτου

Αλλάζει η κυκλοφορία - Έρχονται μονοδρομήσεις και roundabout

Σε δημόσια διαβούλευση οι κυκλοφοριακές αλλαγές από τον Δήμο Ηρακλείου - Ποιες οδοί μονοδρομούνται

Στα… ύψη η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και…

Πάνω από 100.000 επιβάτες διακινήθηκαν τον Φεβρουάριο

Την Τρίτη η δίκη των "4" για τον μινωικό κούρο αξίας... 1,3 εκ.…

Πρόκειται για μία υπόθεση η οοία αποκαλύφτηκε πριν από περίπου 4 χρόνια και επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Αυτός είναι ο 48χρονος που ασελγούσε σε ανήλικη

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με Εισαγγελική εντολή

Η συγνώμη του γιατρού που πιάστηκε με ηρωίνη - «Για ιδία…

Συνελήφθη την ώρα που αγόραζε “λευκό θάνατο” από ναρκέμπορα

Έρχεται το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Συνάντηση για τη δημιουργία του στην Αθήνα

Κλειστό το Πάρκο Γεωργιάδη

Για τέσσερις ημέρες

Γιατρός πιάστηκε με ηρωίνη σε παράνομο αλησβερίσι

Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης βρέθηκε σε σπίτι 33χρονου

Τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικεί ο Μανώλης Βασιλάκης

Ο κύβος ερρίφθη για μια ακόμη υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου!

«Καμπάνα» 13 ετών στον 52χρονο που ασελγούσε σε 12χρονο κορίτσι

Το δρόμο της φυλακής πήρε ο 52χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί κατ’ επανάληψη σε ασελγείς πράξης σε βάρος ανήλικης

Αγωνία για το 2,5 ετών παιδάκι που κατάπιε τα χάπια

Διασωληνωμένο παραμένει το αγοράκι από την Συρία ηλικίας 2,5 χρονών που κατάπιε χάπια νομίζοντας ότι ήταν καραμέλες.

Φωτιά κατέστρεψε φορτηγάκι στις Αρχάνες

Συναγερμό προκάλεσε η φωτιά σε αυτοκίνητο

Στο σκαμνί ο πατέρας που βίαζε και έδερνε την 14χρονη κόρη…

Η 14χρονη μίλησε καθώς φοβήθηκε ότι θα έμενε έγκυος από τον πατέρα της...

Καθάρισαν την παραλιακή από καλάμια και πλαστικά

Βρήκαν μέχρι και φυτοφάρμακα

Κρητικός άνοιξε πυρ εναντίον του αδερφού του

Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κρήτη

Τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανήλικο στην παραλιακή

Οδηγός παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε στη μέση της ασφάλτου

Κατασχέθηκαν 470 αχινοί και ροφοί 7,7 κιλών στη Χερσόνησο…

Η παράνομη ερασιτεχνική αλιεία δεν τους βγήκε σε καλό

Η ηθοποιός από την Κρήτη που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα…

Μελαγχολικά όμορφη, με ένα ζευγάρι υπέροχα μάτια.

Παράσυρση πεζής στην Εθνική οδό

Τροχαίο ατύχημα το πρωί στο Ηράκλειο

Δύο τραυματίες από τροχαίο στην περιοχή της Πόμπιας

Δύο οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαίο στο δρόμο προς Πόμπια το απόγευμα

Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο στο Ηράκλειο

Συναγερμός για γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά…

Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Εκδηλώσεις και συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Πυρκαγιά από καύση κλαδιών

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ένας στη φυλακή και ένας «έξω» για τη συμμορία με τα κλεμμένα…

Συμμορία «έγδυνε» κλεμμένα ΙΧ, τα έλυνε και τα έκανε ανταλλακτικά!

Αθώοι για τα... νταλαβέρια κοκαΐνης στο Ηράκλειο οι «13»

Τι είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης για την αθώωση

«Καμπάνα» στο γιατρό του Βενιζελείου για την Μαρίζα που…

Η φοιτήτρια μετέβη στο Βενιζέλειο με πόνους και τελικά καθηλώθηκε σε καροτσάκι

Μέσα σε έναν μήνα εξαπάτησαν 12 ηλικιωμένους στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη - Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά προσποιούμενοι διάφορες ιδιότητες, με σκοπό να…

Χειμερινοί κολυμβητές: Από την ιστορική θεομηνία... στα…

Μετά την κακοκαιρία διαρκείας... «ανάσα» με εξορμήσεις στη θάλασσα για τους χειμερινούς κολυμβητές

Αγωνία για την οικογένεια με τα 3 παιδιά - Μία ανάσα να βρεθεί…

Κίνδυνος να μείνουν στον δρόμο αν μέχρι μεθαύριο Σάββατο δε βρεθεί λύση

Εργατικό ατύχημα: Το χέρι του πιάστηκε στην πιάστρα του…

Στο νοσοκομείο κατέληξε εργαζόμενος της υπηρεσίας καθαριότητας

Γαϊδουράκια έκαναν… σεργιάνι στην εθνική οδό!

Απίστευτη εικόνα αντίκρισαν οι οδηγοί στον πολυσύχναστο δρόμο

Νέα αναβολή στη δίκη του 22χρονου για τον εμπρησμό των δύο…

Ο νεαρός φέρεται να έβαλε φωτιά μαζί με ένα ακόμη άτομο στα δύο επίμαχα ΑΤΜ.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.