Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠαζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Ηράκλειο | 12/12/2018 - 23:57
Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» για την παράνομη δράση ενεχυροδανειστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα δράματα

Οι σκοτεινές διαδρομές του παράνομου χρυσού, ο τρόπος λειτουργίας ορισμένων ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που σοκάρουν συμπλήρωσαν τον φάκελο μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παθόντες που έμπλεξαν μετά από κλοπές στα σπίτια τους, νομικοί, φορείς της αγοράς και δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα κοινωνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας όμως και τις περιπτώσεις επαγγελματιών του χώρου των ενεχυροδανειστηρίων που ουδεμία σχέση έχουν με “αχυρανθρώπους” που πάτησαν πάνω στην ανάγκη και εξαπατώντας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, πλούτισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Έλειωναν” 5 κιλά χρυσό την εβδομάδα

Άνθρωπος που γνωρίζει για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής ότι κάποια ενεχυροδανειστήρια σε κομβικά σημεία έλειωναν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 4 με 5 κιλά χρυσό, ποσότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, στοιχείο που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, όπως τόνισε, το λειώσιμο γίνεται με απλά γκαζάκια σε παράνομα χυτήρια, που όπως αποκάλυψε βρίσκονταν παντού στο Ηράκλειο, από ταράτσες και πάρκινγκ μέχρι και μέσα σε βίλες πολυτελείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτές οι ποσότητες μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και έφευγαν με πολύ απλά παραστατικά προς την Τουρκία και την Αμβέρσα του Βελγίου. Ωστόσο, με βάση την αποκαλυπτική μαρτυρία, σε αυτές τις διαδρομές είχαν καταγραφεί και κρούσματα κλοπών, ενώ αρκετά συχνά οι ποσότητες του χρυσού άλλαζαν χέρια. Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ισοδυναμούν με μια διαδικασία που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά και έναν γρήγορο τρόπο πλουτισμού για ορισμένους, που στη “χρυσή” εποχή της κρίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Αρκετοί πολίτες έπεσαν στα χέρια “αχυρανθρώπων”, που ήθελαν απλά να “ξεζουμίσουν” τον ανυποψίαστο πελάτη που είχε απόλυτη ανάγκη τα μετρητά.

O συγκεκριμένος γνώστης του χώρου τόνισε ότι πολλές φορές μετά από μια δοσοληψία κοσμημάτων κάποιοι ενεχυροδανειστές “έλειωναν” κατευθείαν την ποσότητα των κοσμημάτων, ενώ μέσω μιας διαδικασίας με στυλό κατάφερναν να αλλάζουν όλα όσα είχαν αναγραφεί σε χαρτί για τις ποσότητες που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τον πολίτη. Πολύ απλά άλλαζαν τα δεδομένα και μέσω εικονικών εκτιμήσεων της αξίας έβγαζαν διπλάσια και τριπλάσια ποσά, χωρίς τα κοσμήματα να μένουν στο ενεχυροδανειστήριο τον προβλεπόμενο χρόνο που θέλει η ίδια η νομοθεσία.

Ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία εκτίμησης πολύτιμων λίθων αλλά και διαμαντιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η άγνοια έκανε στην κυριολεξία ορισμένους ενεχυροδανειστές να “αρπάζουν” σε τιμή κόστους πανάκριβα κοσμήματα από τα χέρια ανθρώπων που η ανάγκη τούς ώθησε σε κάποιους που στόχευαν μόνο στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κρητικού

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κρητικού, που μίλησε με την πλάτη γυρισμένη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” και αποτύπωσε μέσα από τον λόγο του την εφιαλτική καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί ενεχυροδανειστήριο. Ο συγκεκριμένος κύριος περιέγραψε στην εκπομπή την εμπειρία του να βρεθεί αυτός, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του πρόσωπο με πρόσωπο με δύο ληστές που είχαν μπει στο σπίτι τους κάποια χρόνια πριν.

Μάλιστα, είχαν καταφέρει να του αφαιρέσουν κοσμήματα και μετρητά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και έναν σταυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Μάλιστα, αυτόν τον σταυρό τον αναζητά ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χρόνια μετά την κλοπή κλήθηκε από την Αστυνομία να αναγνωρίσει κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή πολίτη που εμπλεκόταν σε περιπτώσεις κλοπών. Ο συγκεκριμένος κύριος αναγνώρισε κάποια από τα δικά του κοσμήματα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους ο σταυρός. Όμως η περιπέτειά του δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά από καιρό ο εν λόγω κύριος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη ατόμου που ανήκει στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων, μιας και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα έγιναν προϊόν κλεπταποδοχής. Μέχρι και σήμερα ο οικογενειάρχης αυτός ψάχνει τον σταυρό, έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς καν να φταίει.

Όσο-όσο τα κειμήλια μιας ζωής

«Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου»

Ο ανθρώπινος πόνος σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε σε μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός συνανθρώπου μας που αναγκάστηκε να πουλήσει τα πάντα από κοσμήματα-κειμήλια των γονιών του, όπως τις βέρες, βαφτιστικούς σταυρούς, λίρες και ρολόγια. Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την απόλυτη ανάγκη που είχε για μετρητά, στοιχείο που τον ανάγκασε να περάσει το κατώφλι ενός ενεχυροδανειστηρίου, όπως έκαναν και κάνουν χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην ανάγκη.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, ο ενεχυροδανειστής, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του, κατάφερε να πάρει σχεδόν όλα τα κοσμήματά του, χωρίς όπως είπε να γνωρίζει καν αν τα χρήματα που πήρε αντιστοιχούσαν στην αξία των αντικειμένων που έδωσε στο κατάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες φορές οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να πάει εκεί τα ελάχιστα κοσμήματα που του είχαν απομείνει. Μέχρι και σήμερα δε μίλησε ποτέ για την πράξη του αυτή ούτε στα παιδιά του, αλλά ούτε και στη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας το βάρος που σηκώνει πλέον ηθικά γι’ αυτήν την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην αρχή της κρίσης “ξεφύτρωναν” σαν μανιτάρια

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίχθηκαν σε “σημείο” ρευστότητας για όσους... “καίγονταν” για μετρητά. Στο Ηράκλειο του 2012, ο μοναδικός κλάδος που ανθούσε ήταν τα ενεχυροδανειστήρια, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου καταστήματα πολλαπλασιάζονταν.

Το 2012, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούσαν νόμιμα 50 ενεχυροδανειστήρια, ενώ εκκρεμούσαν άλλες 30 αιτήσεις. Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα “κουβαλούν” συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνταν στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκλονιστικές είναι και οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πολλές φορές μπλέχτηκαν από ανάγκη σε υποθέσεις τοκογλυφίας που έκανε τη ζωή τους μια πραγματική κόλαση. Ωστόσο, σήμερα πολλά από τα καταστήματα αυτά έβαλαν λουκέτο, καταφέρνοντας όμως να “αρπάξουν” τεράστιες ποσότητες χρυσού από όλο το νησί. Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι και οι φάκελοι υποθέσεων που βρίσκονταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τροχαίο προκάλεσε «κολύμπα» στην εθνική - Από θαύμα δε…

Τον… «χάρο με τα μάτια τους» είδαν οι επιβαίνοντες δύο οχημάτων αργά το βράδυ, τα οποία κινούνταν στον ΒΟΑΚ, από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο

Έδωσε ζωή μέσα από τον θάνατο του ένας 50χρονος

Τα μέλη μίας οικογένειας στο Ηράκλειο, παρά τον μεγάλο πόνο τους από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου, έδειξαν ότι διαθέτουν μεγαλείο ψυχής.

Πολλά αδέσποτα βρίσκουν προσωρινή φιλοξενία σε καταστήματα…

Ένα ζεστό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες

Εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη πίσω του 42χρονος από την Κρήτη

Στο Ηράκλειο ο φόβος και η αγωνία έχουν στοιχειώσει την οικογένεια ενός άνδρα.

Τους έπιασαν πάνω στη "συναλλαγή" των ναρκωτικών στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 585 ευρώ

Ο 50χρονος οικογενειάρχης έσβησε αφού χάρισε ζωή - Ολοκληρώθηκε…

Η ευχή του έγινε πράξη και η οικογένεια απέδειξε μεγαλείο ψυχής

«Αντίο» στον Ηλία που έσβησε και εκείνος σε τροχαίο με…

Η Κρήτη «πληρώνει» βαρύ φόρο αίματος στους δρόμους της

Δίνουν ζωή μέσα από το θάνατο του αγαπημένου τους...

Μεγάλη επιχείρηση θα στηθεί τα μεσάνυχτα από το Ηράκλειο

Οδύνη και θλίψη για τον αδικοχαμένο Ηλία – Το τελευταίο…

Αύριο το μεσημέρι το "τελευταίο αντίο"

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την προσφυγή…

Την ανάγκη να γίνουν εκλογές τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, εξαπολύοντας βολές ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Παίρνουν «τα πάνω τους» οι οικοδομές - Αύξηση των οικοδομικών…

Την ίδια στιγμή σημειώνονται… ελλείψεις σε οικοδόμους

Έφτασε στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

«Καμπάνα» και στο Εφετείο για το φονικό με τις 57 μαχαιριές…

Ο Όθωνας Ανδρουλιδάκης είχε βρει φριχτό θάνατο από τα χέρια δύο νεαρών μέσα στο σπίτι του στις Μοίρες

Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής στην Κρήτη

Πέθανε ακαριαία μετά από ατύχημα, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε με ΙΧ

Δολοφονία Εμμανουήλ: Παραμένει στη φυλακή ο 25χρονος «μποξέρ»

Για μέρες τον αναζητούσε η αστυνομία για το φονικό στη Ροδιά

Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος

Κλείνει ο δρόμος στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πρόκειται για την οδό Πλούτωνος στο Ηράκλειο

Τα κύματα... έκοψαν τον κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα…

Αποκολλήθηκε κομμάτι και βρέθηκε μπροστά στο φρούριο του Κούλε - Δείτε φωτογραφίες

Προφυλακίστηκαν οι τρεις της οικογένειας που διακινούσε…

Περιοριστικοί όροι για την 60χρονη μητέρα

Απευθείας πτήση Ηράκλειο – Παρίσι βάζει η Air France

“Ιδανικός προορισμός για να ξεκινήσει η εξερεύνηση της Κρήτης”

"Δίπλωσε" νταλίκα στον δρόμο προς την Βιάννο

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα λόγω του παγετού που υπάρχει στους δρόμους.

Κίνδυνος από τεράστιες πέτρες που «προσγειώθηκαν» δίπλα…

Κατέρρευσε δάμακας στο δρόμο με κίνδυνο να απειληθούν ζωές

Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση σκάλας

Καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μετά το εργατικό ατύχημα

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στις Αρχάνες

Κινητοποίηση για το περιστατικό

Διαρρήκτες «αίλουροι» - Οι κάμερες τους έπιασαν την ώρα…

Έβλεπαν από τις κάμερες τούς διαρρήκτες να αναρριχώνται

Αίσιο τέλος για τους εγκλωβισμένους στον Ομαλό Βιάννου

Αίσιο τέλος είχε η κινητοποίηση σε Πυροσβεστική και Δήμο

«Πάγωσαν» 16 ώρες χωρίς ρεύμα λόγω… κεραυνού

Με σόμπες και τζάκια ζεστάθηκαν οι κάτοικοι

Κοπές δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Ηράκλειο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Δεν κινδύνευσε όχημα ούτε ανθρώπινη ζωή

Τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή στη Χρ. Ξυλούρη

Τροχαίο ατύχημα με δικυκλιστή λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης

Το δίδυμο των διαρρηκτών είχε … ρημάξει το Ηράκλειο

Η λεία τους σε μετρητά και διάφορα αντικείμενα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Την Τετάρτη η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη - Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι

Που διακόπτεται η κυκλοφορία για 10 μέρες λόγω αντιπλημμυρικών…

Σε τμήμα της οδού Δεξιθέας μέχρι την οδό Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες

Τροχαίο με θύμα οδηγό μοτοσικλέτας στο Ηράκλειο

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο

Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ηράκλειο: Δείτε τα γυρίσματα για την ταινία «Για θύμισε…

Στην ταινία συμμετέχει και η δική μας Ανδριανή Αγγελιδάκη

Συνελήφθη διακινητής κοκαΐνης στο Ηράκλειο (φωτο)

Κατασχέθηκαν, 630 γραμμάρια κοκαΐνης τα οποία προορίζονταν για την «αγορά» του Ηρακλείου

Αεροπλάνο με προορισμό την Ελβετία προσγειώθηκε έκτακτα…

Εκτάκτως προσγειώθηκε, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα αεροσκάφος από το Ριάντ με προορισμό τη Γενεύη

Περιπέτεια… εν πλω για 35χρονο

Στο ΠΑΓΝΗ μέλος πληρώματος φορτηγού πλοίου

Σοκαριστικό τροχαίο στο Ηράκλειο: Η ζώνη του έσωσε τη ζωή

Ο κ. Μανώλης περιγράφει καρέ - καρέ τις στιγμές του τροχαίου ατυχήματος

Ηράκλειο: Μια γέφυρα, πολύ επικίνδυνη για να τη... διασχίσεις…

Λακκούβες και κομμάτια...τσιμέντου που πέφτουν από τη γέφυρα του Καρτερού, συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό τρόμου για τους διερχόμενους οδηγούς.

15 ημέρες στην εντατική ο δικυκλιστής που παρασύρθηκε -…

Ποια είναι η κατάσταση του 53χρονου ντελιβερά -Ελπίζουν σε ένα "θαύμα " οι δικοί του άνθρωποι

Στο ΠΑΓΝΗ δύο γυναίκες με τον ιό της γρίπης

Τασσόπουλος: «Άμεση ανάγκη για εμβολιασμό από ευπαθείς ομάδες»

Κλείνει η έξοδος του ΒΟΑΚ προς Κοκκίνη Χάνι

Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των έργων;

Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση…

Σουλατσαρίσματα, εντάσεις και επεισόδια σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση

Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο λόγω… θέρμανσης

Λειτουργικά προβλήματα «έκλεισαν» σχολεία και στο κέντρο του Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παρόν στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σε μια εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.