Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠαζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Ηράκλειο | 12/12/2018 - 23:57
Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» για την παράνομη δράση ενεχυροδανειστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα δράματα

Οι σκοτεινές διαδρομές του παράνομου χρυσού, ο τρόπος λειτουργίας ορισμένων ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που σοκάρουν συμπλήρωσαν τον φάκελο μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παθόντες που έμπλεξαν μετά από κλοπές στα σπίτια τους, νομικοί, φορείς της αγοράς και δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα κοινωνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας όμως και τις περιπτώσεις επαγγελματιών του χώρου των ενεχυροδανειστηρίων που ουδεμία σχέση έχουν με “αχυρανθρώπους” που πάτησαν πάνω στην ανάγκη και εξαπατώντας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, πλούτισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Έλειωναν” 5 κιλά χρυσό την εβδομάδα

Άνθρωπος που γνωρίζει για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής ότι κάποια ενεχυροδανειστήρια σε κομβικά σημεία έλειωναν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 4 με 5 κιλά χρυσό, ποσότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, στοιχείο που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, όπως τόνισε, το λειώσιμο γίνεται με απλά γκαζάκια σε παράνομα χυτήρια, που όπως αποκάλυψε βρίσκονταν παντού στο Ηράκλειο, από ταράτσες και πάρκινγκ μέχρι και μέσα σε βίλες πολυτελείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτές οι ποσότητες μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και έφευγαν με πολύ απλά παραστατικά προς την Τουρκία και την Αμβέρσα του Βελγίου. Ωστόσο, με βάση την αποκαλυπτική μαρτυρία, σε αυτές τις διαδρομές είχαν καταγραφεί και κρούσματα κλοπών, ενώ αρκετά συχνά οι ποσότητες του χρυσού άλλαζαν χέρια. Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ισοδυναμούν με μια διαδικασία που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά και έναν γρήγορο τρόπο πλουτισμού για ορισμένους, που στη “χρυσή” εποχή της κρίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Αρκετοί πολίτες έπεσαν στα χέρια “αχυρανθρώπων”, που ήθελαν απλά να “ξεζουμίσουν” τον ανυποψίαστο πελάτη που είχε απόλυτη ανάγκη τα μετρητά.

O συγκεκριμένος γνώστης του χώρου τόνισε ότι πολλές φορές μετά από μια δοσοληψία κοσμημάτων κάποιοι ενεχυροδανειστές “έλειωναν” κατευθείαν την ποσότητα των κοσμημάτων, ενώ μέσω μιας διαδικασίας με στυλό κατάφερναν να αλλάζουν όλα όσα είχαν αναγραφεί σε χαρτί για τις ποσότητες που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τον πολίτη. Πολύ απλά άλλαζαν τα δεδομένα και μέσω εικονικών εκτιμήσεων της αξίας έβγαζαν διπλάσια και τριπλάσια ποσά, χωρίς τα κοσμήματα να μένουν στο ενεχυροδανειστήριο τον προβλεπόμενο χρόνο που θέλει η ίδια η νομοθεσία.

Ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία εκτίμησης πολύτιμων λίθων αλλά και διαμαντιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η άγνοια έκανε στην κυριολεξία ορισμένους ενεχυροδανειστές να “αρπάζουν” σε τιμή κόστους πανάκριβα κοσμήματα από τα χέρια ανθρώπων που η ανάγκη τούς ώθησε σε κάποιους που στόχευαν μόνο στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κρητικού

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κρητικού, που μίλησε με την πλάτη γυρισμένη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” και αποτύπωσε μέσα από τον λόγο του την εφιαλτική καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί ενεχυροδανειστήριο. Ο συγκεκριμένος κύριος περιέγραψε στην εκπομπή την εμπειρία του να βρεθεί αυτός, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του πρόσωπο με πρόσωπο με δύο ληστές που είχαν μπει στο σπίτι τους κάποια χρόνια πριν.

Μάλιστα, είχαν καταφέρει να του αφαιρέσουν κοσμήματα και μετρητά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και έναν σταυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Μάλιστα, αυτόν τον σταυρό τον αναζητά ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χρόνια μετά την κλοπή κλήθηκε από την Αστυνομία να αναγνωρίσει κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή πολίτη που εμπλεκόταν σε περιπτώσεις κλοπών. Ο συγκεκριμένος κύριος αναγνώρισε κάποια από τα δικά του κοσμήματα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους ο σταυρός. Όμως η περιπέτειά του δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά από καιρό ο εν λόγω κύριος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη ατόμου που ανήκει στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων, μιας και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα έγιναν προϊόν κλεπταποδοχής. Μέχρι και σήμερα ο οικογενειάρχης αυτός ψάχνει τον σταυρό, έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς καν να φταίει.

Όσο-όσο τα κειμήλια μιας ζωής

«Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου»

Ο ανθρώπινος πόνος σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε σε μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός συνανθρώπου μας που αναγκάστηκε να πουλήσει τα πάντα από κοσμήματα-κειμήλια των γονιών του, όπως τις βέρες, βαφτιστικούς σταυρούς, λίρες και ρολόγια. Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την απόλυτη ανάγκη που είχε για μετρητά, στοιχείο που τον ανάγκασε να περάσει το κατώφλι ενός ενεχυροδανειστηρίου, όπως έκαναν και κάνουν χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην ανάγκη.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, ο ενεχυροδανειστής, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του, κατάφερε να πάρει σχεδόν όλα τα κοσμήματά του, χωρίς όπως είπε να γνωρίζει καν αν τα χρήματα που πήρε αντιστοιχούσαν στην αξία των αντικειμένων που έδωσε στο κατάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες φορές οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να πάει εκεί τα ελάχιστα κοσμήματα που του είχαν απομείνει. Μέχρι και σήμερα δε μίλησε ποτέ για την πράξη του αυτή ούτε στα παιδιά του, αλλά ούτε και στη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας το βάρος που σηκώνει πλέον ηθικά γι’ αυτήν την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην αρχή της κρίσης “ξεφύτρωναν” σαν μανιτάρια

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίχθηκαν σε “σημείο” ρευστότητας για όσους... “καίγονταν” για μετρητά. Στο Ηράκλειο του 2012, ο μοναδικός κλάδος που ανθούσε ήταν τα ενεχυροδανειστήρια, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου καταστήματα πολλαπλασιάζονταν.

Το 2012, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούσαν νόμιμα 50 ενεχυροδανειστήρια, ενώ εκκρεμούσαν άλλες 30 αιτήσεις. Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα “κουβαλούν” συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνταν στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκλονιστικές είναι και οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πολλές φορές μπλέχτηκαν από ανάγκη σε υποθέσεις τοκογλυφίας που έκανε τη ζωή τους μια πραγματική κόλαση. Ωστόσο, σήμερα πολλά από τα καταστήματα αυτά έβαλαν λουκέτο, καταφέρνοντας όμως να “αρπάξουν” τεράστιες ποσότητες χρυσού από όλο το νησί. Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι και οι φάκελοι υποθέσεων που βρίσκονταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

«Ξύπνησε» ο 8χρονος που κόντεψε να πνιγεί σε παραλία των…

Χάρη στην προσπάθεια των γιατρών, το αγόρι φαίνεται να κερδίζει την μάχη για την ζωή

Διακοπή στη δίκη για το βιασμό της 22χρονης Βρετανίδας -…

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί στις 28 Ιουνίου

Εντείνεται η ανησυχία για τους λαγοκέφαλους

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητηθεί αύριο το πρόβλημα παρουσία επιστημόνων

Άνδρας έπεσε σε πηγάδι

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική

ΠΑΓΝΗ: «Καμπανάκι» για την Παιδοχειρουργική - Μόνο τρεις…

«Κραυγή» Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την Παιδοχειρουργική Κλινική

Κλείδωσε το σκύλο της στο αμάξι και έφυγε

Το ζώο απεγκλώβισαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ

Αύριο θα δοθεί το νερό στις ανατολικές συνοικίες του Ηρακλείου

Λόγω έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Αγωνία...τέλος για τους υποψήφιους βουλευτές

Ούτε χθες οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια που είναι σε εκκρεμότητα στην Κρήτη

Είδος πολυτελείας τα... αλεξίσφαιρα για την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο Νίκο Δερμιτζάκη

Εντοπίστηκε νωρίς το βράδυ η σορός του σε αγροτική περιοχή

Τιμές... αλά Μύκονος στυλ στις παραλίες

Πόσο κοστίζει μια ξαπλώστρα σε οργανωμένη πλαζ

1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

Ο απόηχος της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια στις 11 Μαΐου 2019 στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ηχεί ακόμα τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα.

Πουλούσε ανενόχλητος αέριο γέλιου και μπαλόνια στη Χερσόνησο

Έκρυβε στο αυτοκίνητό του τα επικίνδυνα φιαλίδια

Πως συνέβη το σοβαρό εργατικό ατύχημα με 50χρονο που έπεσε…

Για «εγκληματικές οι ευθύνες» κάνουν λόγο οι συνδικάτα και ΕΚΗ

Βίασαν 19χρονη στην Χερσόνησο - Ο εφιάλτης που έζησε στην…

Οι αστυνομικοί γρήγορα έφθασαν στα ίχνη των δραστών

«Σύγκρουση» στο λιμάνι του Ηρακλείου

Εξώδικο στον ΟΛΗ με αφορμή προκήρυξη διαγωνισμού

Διακοπή στη δίκη για το φρικτό δυστύχημα στην Αρχιεπισκόπου…

Η επίμαχη υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Εργατικό ατύχημα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Στην εντατική…

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσηλεύεται ο εργαζόμενος που έπεσε από ύψος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Ξυπνούν μνήμες από τη φονική παράσυρση του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Στο σκαμνί 33χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα με το Ι.Χ. του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Οι αριστούχοι στα Λύκεια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διαγνωστικά Κέντρα: Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις

Τι ισχύει στο Ηράκλειο; - Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Μαζί με τα ποτά πωλούσε και… αέριο γέλιου

Σε υπαίθριο μπαρ της Χερσονήσου

«Έφοδος» στους οίκους ανοχής του Ηρακλείου

Επαναλειτούργησαν παράνομα

Τροχαίο με το… καλημέρα στο Ηράκλειο - Το μεθύσι τον έβαλε…

Άσχημα ξεκίνησε η μέρα για έναν νεαρό άντρα.

Χασισοφυτεία σε κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου

Χειροπέδες σε δύο άνδρες, έναν 47χρονο και έναν 54χρονο, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νίκος Δερμιτζάκης: «Χτενίζουν» κάθε σημείο για να βρεθεί…

Για τρίτη μέρα ψάχνουν τον άνθρωπο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Κυριακή που βρισκόταν στις Γούρνες

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο

Στο αίθριο της Λότζια

Οι αριστούχοι στα Γυμνάσια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Αρχαίο πλοίο μαγνητίζει τα βλέμματα στο Λιμάνι Ηρακλείου

Σε μουσείο της Τσεχίας θα εκτεθεί προσεχώς το αρχαίο πλοίο

Ολονύχτια επιχείρηση στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου για…

Συναγερμός στο Λιμενικό για την πετρελαιοκηλίδα - Σε εξέλιξη η προανάκριση για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη σκάφους

Δέκα παιδικές χαρές του Ηρακλείου εξοπλίζονται και

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Βασίλης Λαμπρινός

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ηράκλειο

Για ενημερωτικό σκοπό

Με πλοίο της γραμμής έφερε τα… λαθραία τσιγάρα

Στα χέρια των αρχών ένας 30χρονος

Στάθμευση μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου

Μέχρι τις 30 Ιουνίου τα δικαιολογητικά για την κάρτα στάθμευσης

Αγνοούμενος Νίκος Δερμιτζάκης: Που τον είδαν τελευταία…

Φοβούνται για τη ζωή του 82χρονου – Έκκληση της οικογένειας για να βρεθεί ο άντρας

Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι κινητοποίησε τους λιμενικούς

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της

Δικαστήρια Ηρακλείου: Διακόπηκε η επανακαταμέτρηση λόγω...…

Με απρόοπτα σημαδεύτηκε η χθεσινή μέρα της επανακαταμέτρησης

Η Ελπίδα του Λέντα... έσβησε

Μπορεί η Ελπίδα του Λέντα να μην υπάρχει πια, υπάρχει όμως στο μυαλό των ντόπιων και στις εκατοντάδες φωτογραφίες των επισκεπτών του οικισμού...

Κι άλλο ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες

Άγιο είχε ο οδηγός του αυτοκινήτου

Νέο «θερμό» επεισόδιο στο Εργατικό Κέντρο – Πήγε και η…

Μια ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στον νομό Ηρακλείου

Χάρισε ζωή μέσα από τον θάνατο του - Δωρεά οργάνων στο ΠΑΓΝΗ

Παρά τον πόνο και την θλίψη της , η οικογένεια του νεαρού άντρα πήρε την πιο γενναία απόφαση

Έβγαλε όπλο σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου απειλώντας εργαζόμενη

Στιγμές τρόμου και επιχείρηση της αστυνομίας για τον «θερμόαιμο» άντρα

Επέστρεψαν στην Αγγλία χωρίς το παιδί τους – Ο Τζακ παρέμεινε…

Κινητοποίηση των αρχών για να επιστρέψει το παιδί στη Βρετανία

Συναγερμός για έγκυο που κινδύνευσε σε πλοίο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τουρίστριας στα ανοιχτά της Κρήτης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.