Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παστίτσιο φόρμας με καπνιστή χοιρινή μπριζόλα

Παστίτσιο φόρμας με καπνιστή χοιρινή μπριζόλα

Διατροφή | 18/04/2015 - 12:22
Παστίτσιο φόρμας με καπνιστή χοιρινή μπριζόλα
Ένα διαφορετικό παστίτσιο που γίνεται με κοφτό μακαρονάκι, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και τυλίγεται μέσα σε φύλλο κρούστας δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πιάτο που μοιάζει και με πίτα.

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου (olivemagazine.gr)

Υλικά

6 φύλλα κρούστας
50ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250γρ. μακαρονάκι κοφτό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
350γρ. καπνιστή χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκαλο, σε κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας αλεύρι
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, αλατίζετε και το αφήνετε να κοχλάσει. Μετά ρίχνετε το κοφτό μακαρονάκι και το βράζετε για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία του, ώστε να γίνει αλ ντέντε. Τα στραγγίζετε και κρατάτε κατά μέρος και το νερό που έβρασε το μακαρονάκι.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, το αλατίζετε και σοτάρετε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τα κυβάκια καπνιστής μπριζόλας και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Ρίχνετε την κανέλα, το μπαχάρι και το αλεύρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και το αλεύρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.

Βήμα 3

Σβήνετε με δύο φλιτζάνια από το νερό που έβρασε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύετε γρήγορα με την ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πυθμένα για να διαλυθεί το καμένο αλεύρι και να ενωθεί με τη σάλτσα. Μαγειρεύετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το στραγγισμένο κοφτό μακαρονάκι, το αβγό, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Για το παστίτσιο: Λαδώνετε μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή εναλλακτικά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26εκ. ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Λαδώνετε τρία φύλλα κρούστας ένα ένα και τα στρώνετε στη φόρμα, εφαρμόζοντάς τα στα τοιχώματά της αλλά και γύρω από το λαιμό της τρύπας και φροντίζετε οι άκρες τους να εξέχουν από τη φόρμα. Αδειάζετε εκεί το μίγμα της γέμισης. Σκεπάζετε με προσοχή με τα υπόλοιπα 3 φύλλα (αν χρειαστεί βάζετε μόνο τα 2), τα οποία λαδώνετε επίσης. Κόβετε τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν, φέρνετε τις άκρες τους προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα για να σφραγίσετε τη γέμιση.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο λάδι, βάζετε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνετε το παστίτσιο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και το ξεφορμάρετε. Το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα και, το καλοκαίρι, με μια περιποιημένη χωριάτικη!

Tip: Αντί για καπνιστή μπριζόλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο καπνιστό αλλαντικό της επιλογής σας όπως γαλοπούλα.

Μερίδες: για 1 φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση 

Χρόνος προετοιμασίας: 30' 

Χρόνος μαγειρέματος: 60' 

Έτοιμο σε: 1:30 '

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη
Food Styling: Αντωνία Κατή


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.