Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά (pics)

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά (pics)

Κρήτη | 07/02/2016 - 15:33
Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά (pics)
Ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση με τους κατοίκους καθώς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας στα πλαίσια της παρουσίασης της μελέτης αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης για τη “Διαμόρφωση αθλητικού κέντρου (Ο.Τ. 776) και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά”, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 07/02/2016 στις εγκαταστάσεις του 6ου Γυμνασίου Χανίων (σχολικό συγκρότημα Αμπεριάς).

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα:

«Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που αισθάνομαι γιατί ήλθε η ώρα της  παρουσίασης από τους άξιους αρχιτέκτονες και μηχανικούς του Δήμου Χανίων, της μελέτης του πάρκου της Αμπεριάς. Πιστεύω  ότι πρόκειται για μία πολύ καλή μελέτη  και δίνουμε την δυνατότητα να  εμπλουτιστεί περαιτέρω με προτάσεις που προκύπτουν από τον διάλογο που κάνουμε με τους δημότες μας.

Το συγκεκριμένο έργο μου κίνησε από την αρχή το ενδιαφέρον και σαν εκπρόσωπος μειοψηφίας τότε, είχα ταχτεί υπέρ της προταθείσας αξιοποίησής του. Στην συνέχεια αυτό υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τη Δημοτική μας Ομάδα και ζήτησα επί πλέον από τις μελετήτριες  το πάρκο να είναι κατάλληλο για χρήση από  άτομα με μειωμένη κινητικότητα και να διαθέτει ειδικά όργανα κατάλληλα γι  αυτούς του συμπολίτες μας και θα είναι το πρώτο στην πόλη μας.

Το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης και αναψυχής μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, της σχολικής κοινότητας που γειτνιάζει, αλλά και της πόλης ολόκληρης. Η έκταση των 7 στρεμμάτων ένας από τους ελάχιστους μεγάλους δημοτικούς χώρους που διαθέτουμε και ο μόνος που από χρόνια είναι στην ιδιοκτησία του δήμου χωρίς βάρη και οφειλές και παρόλα αυτά παρέμενε αναξιοποίητος. Ταυτόχρονα όμως είναι και το αντικείμενο μιας πρωτοπόρας και επιτυχημένης δράσης για μια διαφορετική προσέγγιση του δημοσίου χώρου. 

Από τη μια η ομάδα νέων αρχιτεκτόνων p-public που με την πρωτοβουλίας της και τις γνώσεις της , προσπάθησε να μας δείξει το δρόμο προς ένα διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού με ενεργοποίηση και συμμετοχή του μελλοντικού χρήστη  και από την άλλη μια ομάδα ενεργών πολιτών,  κυρίως από την γειτονιά και την σχολική κοινότητα,  που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για τον πραγματικά δημόσιο χώρο, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία και συμμετέχοντας όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην κατασκευή μιας πρώτης διαμόρφωσης.

Ως Δήμος  απαντώντας στην ανάγκη που αναδείχθηκε, υιοθετήσαμε τα αποτελέσματα της συμμετοχικής διαδικασίας όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από την προμελέτη που συντάχθηκε τότε από τους αρχιτέκτονες του p-public και προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα στον πλήρη σχεδιασμό ενός αθλητικού κέντρου όπως ορίζεται από το σχέδιο πόλεως, υπαίθριου, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε ολόκληρη την πόλη.

Σε μια εποχή που οι πόροι είναι περιορισμένοι, η ενεργοποίηση των πολιτών και η ανάδειξη μέσα από δράσεις θετικές και δημιουργικές όπως αυτή, των αναγκών και δυνατοτήτων των επιμέρους περιοχών, είναι πολύτιμη. Το έργο είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί με ιδίους πόρους του δήμου Χανίων και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαβούλευσης, αποφάσεων και εγκρίσεων θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση και κατασκευή του. Ο προϋπολογισμός του έργου έγινε προσπάθεια να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ ανά τ.μ.

Το πείραμα της Αμπεριάς αποδεικνύει ότι ομάδες ενεργών πολιτών μπορούν να βοηθήσουν να αναδειχθεί η ανάγκη, να διαμορφωθεί ο στόχος αλλά και να αλλάξουν νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κρατούν δέσμιους μακριά από το δημόσιο χώρο.

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή του χρήστη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού ότι η όποια αστική ανάπλαση θα είναι επιτυχημένη και ότι οι ελάχιστοι διαθέσιμοι δημοτικοί πόροι αξιοποιούνται στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Προσωπικά μπορώ να δεσμευτώ ότι  είμαστε μόνο στην αρχή και η ίδια πρακτική της συμμετοχής τόσο τον πολιτών όσο και των επιστημονικών ομάδων θα ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα σημαντικά  έργα που σχεδιάζουμε»  τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Τεχνικές λεπτομέρειες του έργου: Διαμόρφωση Ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά

To έργο αφορά στην διαμόρφωση του οικοδομικού τετραγώνου 776 και την διαμόρφωση των πλευρικών πεζοδρόμων όπως προδιαγράφονται από το σχέδιο πόλεως. Το οικοδομικό τετράγωνο 776 είναι χαρακτηρισμένο ως αθλητικό κέντρο. Η έκταση του χώρου παρέμβασης είναι περίπου επτά στρέμματα. 

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι για τον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει προμελέτη που έχει προκύψει από συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με την πρωτοβουλία της ομάδας p-public  σε συνεργασία με την πρωτοβουλία κατοίκων Αμπεριάς και τον Δήμο Χανίων. Η προτεινόμενη διαμόρφωση λαμβάνει υπ’ όψιν την προμελέτη, την υπάρχουσα κατάσταση, τις προτεινόμενες χρήσεις, αξιοποιεί τις σημερινές συνθήκες και είναι σύμφωνη με την σημερινή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα στο αθλητικό Κέντρο Αμπεριάς θα συμπεριλαμβάνονται: 

Skate spot 

Χώρος Ποδοσφαίρου για παιδιά μικρής ηλικίας 

Επιτραπέζια Αντισφαίριση  

Υπαίθριο Σκάκι 

Διάδρομος για Περίπατο και Jogging για άτομα όλων των ηλικιών. 

Διαδρομή ποδηλάτου. 

Περιοχή υπαίθριας άθλησης για άτομα όλων των ηλικιών. 

Περιοχή υπαίθριας άθλησης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Περιοχή αναρρίχησης με πιστοποιημένο εξοπλισμό σε κατάλληλη επιφάνεια ασφαλείας. 

Προστατευμένος χώρος για ήπια αθλητική δραστηριότητα νηπίων και παιδιών. Τα όργανα έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε να είναι  φιλικά και σε παιδιά με μειωμένη κινητικότητα. 

 Παράλληλα στο αθλητικό κέντρο δημιουργούνται οι εγκαταστάσεις για συμπληρωματικές δράσεις. 

Δημιουργούνται 2 κερκίδες με 3 και 9 διαζώματα αντίστοιχα χωρητικότητας περίπου 50 και 150 ατόμων.  

Δημιουργείται χώρος για δημοτικό λαχανόκηπο. 

Κλειστός αποθηκευτικός χώρος

Χώρος για picnic και barbeque για τόνωση των κοινών δραστηριοτήτων της γειτονιάς. 

Γίνονται οι απαραίτητες εργασίες και υποδομές που θα εξασφαλίσουν την μελλοντική εγκατάσταση 

Δημοτικού αναψυκτηρίου

Δημοτικά WC

Αποδυτήρια

Οι διαμορφώσεις που προτείνονται σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και τα σχολικά συγκροτήματα της Αμπεριάς αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση αθλητικών δράσεων. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης καθώς αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην πόλη των Χανίων. 

Το αθλητικό κέντρο της Αμπεριάς θα αποτελέσει κέντρο υπαίθριας άθλησης για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα στο Δήμο Χανίων δεν υπάρχει χώρος άθλησης για skate, υπαίθριο σκάκι, όργανα άθλησης εξωτερικού χώρου, καθώς και όργανα άθλησης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Κατά συνέπεια το αθλητικό κέντρο της Αμπεριάς προσφέρει λύση στις υπάρχουσες ανάγκες και απευθύνεται σε όλη την πόλη των Χανίων για τις δράσεις αυτές. 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.