Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑυγενάκης: "Βάρος στις πλάτες των ΜΜΕ η ΑΕΠΙ και η GEA!"

Αυγενάκης: \"Βάρος στις πλάτες των ΜΜΕ η ΑΕΠΙ και η GEA!\"

Ηράκλειο | 09/10/2013 - 18:20
Αυγενάκης: \"Βάρος στις πλάτες των ΜΜΕ η ΑΕΠΙ και η GEA!\"

Στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για την προστασία και διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων, πέραν της αμοιβής για τα πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, που ήδη καταβάλλουν, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Το 1993, με το νόμο 2121/1993 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, η πολιτεία, σε εναρμόνιση κοινοτικών και διεθνών συμβάσεων, θεσμοθέτησε τα συγγενικά δικαιώματα ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου.

Κάθε φορά που αγοράζει κάποιος μουσική (π.χ. σε CD), έχει το δικαίωμα να την ακούσει για προσωπική χρήση στο στενό κύκλο της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος. Από νομική άποψη, η περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται "πρωτογενής χρήση". Όταν η μουσική χρησιμοποιείται έξω από το στενό κύκλο της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος, όπως σε καταστήματα, γραφεία, ταξί, κομμωτήρια, λεωφορεία, clubs, bar, cafe, εστιατόρια και πολλούς ακόμα χώρους ή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, χαρακτηρίζεται ως «δευτερογενής χρήση». Αυτή ακριβώς η δευτερογενής χρήση ορίζεται από το νόμο ως Δημόσια Εκτέλεση και συνεπώς χρειάζεται άδεια απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Δηλαδή τους δημιουργούς και τους συντελεστές  (ερμηνευτές/μουσικοί/παραγωγοί).

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «για τη διαχείριση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, των περιουσιακών δικαιωμάτων ή εξουσιών που απορρέουν από τα συγγενικά δικαιώματα, ουσιαστικά, κάθε φορά που επιθυμεί κάποιος να κάνει δημόσια εκτέλεση θα πρέπει να λάβει την άδεια από κάθε μεμονωμένο δικαιούχο (συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, μουσικό,  παραγωγό) για να κάνει δημόσια εκτέλεση, χρησιμοποιώντας το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το CD player ή άλλο ηχητικό εξοπλισμό, στο χώρο εργασίας του. Η διαφορά μεταξύ των συγγενικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ότι συγγενικό είναι το δικαίωμα των συντελεστών της μουσικής, καλλιτεχνών (τραγουδιστές και μουσικούς) και δισκογραφικών εταιρειών, ενώ πνευματικό είναι το δικαίωμα των δημιουργών της μουσικής, δηλαδή του συνθέτη και του στιχουργού.»

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία αδειοδότησε την ΑΕΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών (συνθέτες και στιχουργούς). Πέραν αυτών όμως, η πολιτεία έχει αδειοδοτήσει τον αστικό μη(!) κερδοσκοπικό οργανισμό GEA, ως αρμόδιο για την αδειοδότηση και είσπραξη των συγγενικών δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης, ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και παρουσίασης στο κοινό.»

«Τα αμοιβολόγια της GEA είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρα, καθώς όσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς προβλέπεται από 1% έως 5% επί των πάσης φύσεως εσόδων, με ελάχιστο ποσό τις 15.000€ ετησίως για κάθε Ρ/Σ που εκπέμπει στο Ν. Αττικής, 3.500€ ετησίως για κάθε κρατικό ή ιδιωτικό Ρ/Σ που εκπέμπει στο Ν. Θεσσαλονίκης και €1.500 για κάθε κρατικό, δημοτικό ή ιδιωτικό Ρ/Σ που εκπέμπει στους υπόλοιπους νομούς. Όσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς η GEA ζητά το 2% των εσόδων για ιδιωτικούς σταθμούς και το 1,5% επί των εσόδων και 2% επί των διαφημιστικών εσόδων για κρατικούς και δημοτικούς σταθμούς, με ελάχιστο ποσό τις 15.000€ για κάθε σταθμό εθνικής εμβέλειας ή εμβέλειας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και 5.000€ για κάθε είδους τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας», αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης και προσθέτει ότι: «όσον αφορά στις επιχειρήσεις η GEA λαμβάνει ως αμοιβή το 10% των ακαθαρίστων εσόδων για επιχειρήσεις στις οποίες η μουσική είναι απαραίτητη με ελάχιστα ποσά που ξεκινούν από €1.500 – 3.000 και φθάνουν τις €8.900.

Πέραν αυτών, λαμβάνει εφάπαξ ποσά από  Super Market, χώρους ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πίστες καρτ, ιππικούς ομίλους, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, καταστήματα ένδυσης, κομμωτήρια, νοσηλευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα αισθητικής, ιδιωτικές κλινικές, ιατρεία, spa, νοσοκομεία, γυμναστήρια, αεροπλάνα, τραίνα, κτελ, πλοία, αστικές συγκοινωνίες, μετρό, αεροδρόμια, σταθμούς, λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς, γήπεδα, πλαζ, κυλικεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, ναυπηγεία, εργοτάξια, θερμοκήπια, ανθοκήπια, τηλεφωνικά κέντρα κλπ. Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο επίσημο αμοιβολόγιο της GEA.»

«Το ζήτημα που ανακύπτει συνεπώς», τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «είναι ότι ενώ οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί βάσει του τσουχτερού, μονομερούς και αυθαίρετου αμοιβολογίου που έχει ορίσει η GEA, όπως και η ΑΕΠΙ, καλείται να πληρώσει ξανά, για το ίδιο αντικείμενο, κάθε επιχείρηση στους χώρους της οποίας ακούγεται μουσική, για την οποία έχουν αμειφθεί γενναιόδωρα οι παραπάνω επιχειρήσεις, από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο παραλογισμός αυτός διογκώνεται, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δημόσιας εκτέλεσης, η μουσική δεν είναι καθοριστικής σημασίας για το κατάστημα και δεν αποτελεί κίνητρο ή ενδεχόμενος λόγος για να το επισκεφθεί ο πελάτης, όπως π.χ. ένα κομμωτήριο ή ένα ιατρείο.»

Το πλέον παράδοξο είναι ότι σε ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καλεί συγκεκριμένα: «Οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί μουσική δημόσια (δημόσια εκτέλεση) εκτός από την καταβολή αμοιβής στους δημιουργούς των μουσικών έργων (συνθέτες και στιχουργούς), οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης “ΑΕΠΙ” και “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”, οφείλεται και εύλογη αμοιβή στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων που εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς Grammo, Ερατώ και Απόλλων (α. 49 παρ. 1 ν. 2121/1993).»

Μάλιστα στην συνέχεια αναφέρεται ότι: «Η διοικητική άδεια που εκδίδεται από τους οικείους ΟΤΑ στο πλαίσιο του α. 63 παρ. 2 ν. 2121/1993 για τη χρήση και λειτουργία μουσικής δεν σχετίζεται με την καταβολή της εύλογης αμοιβής στον GEA.  Ωστόσο, το κατάστημα που εκτελεί δημόσια ηχογραφημένη μουσική έχει υποχρέωση βάσει του ν. 2121/1993 (αλλά και διεθνών συμβάσεων και κοινοτικών Οδηγιών) να καταβάλλει εύλογη αμοιβή και στους δικαιούχους των συγγενικών  δικαιωμάτων. Συνεπώς οφείλει να επικοινωνεί με τον GEA για την καταβολή  αυτής της αμοιβής.»

Ο Λ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι: «είναι σημαντικό οι πνευματικοί δημιουργοί να αμείβονται για τα δικαιώματά τους, ωστόσο δεν μπορεί να εισπράττονται δικαιώματα μονομερώς από μια εταιρεία, με την προστασία του ελληνικού κράτους, η οποία απολαμβάνει ποινικές δυνατότητες για την άσκηση της εμπορικής της δραστηριότητας και έχει τη δυνατότητα να καθορίζει μονομερώς το αμοιβολόγιό της και όλα αυτά με τις ευλογίες του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων.

«Επιβάλλεται συνεπώς, άμεσα και συνολικά να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την είσπραξη των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, δεδομένου ότι πρόκειται για ξεκάθαρη αυθαιρεσία σε βάρος των επιχειρήσεων που έχουν μια τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο στο χώρο εργασίας τους, με την επωδό ότι πρόκειται για «δημόσια εκτέλεση».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμοδίους Υπουργούς με ποια κριτήρια η GEA καθορίζει το ιδιαιτέρως γενναιόδωρο για την ίδια αμοιβολόγιο για τους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς και την ίδια στιγμή απαιτεί να καταβληθούν ποσά από επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, λεωφορεία, περίπτερα κ.λ.π., που η μουσική δεν αποτελεί κίνητρο ή ενδεχόμενος λόγος για να το επισκεφθεί ο πελάτης, ενώ ζητά να ελεγχθεί η αυθαίρετη πρακτική της GEA, σχετικά με την καταβολή υπέρογκων αμοιβών για τα συγγενικά δικαιώματα από τις επιχειρήσεις, ποια είναι τα έσοδα αυτών των εταιρειών και ποια είναι τα ποσά που αποδίδονται και που. Επιπλέον ζητά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την είσπραξη πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Δολοφονία πρώην συζύγου: Το οικογενειακό δράμα «πίσω»…

Οι συνθήκες διαβίωσης των 4 παιδιών

Stray Action: Μην το επιτρέπεις άλλο, δώσε ελπίδα!

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019, 5:00 πμ, Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με ποσότητα κοκαΐνης

Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου

Σκυλί δεμένο με σκοινί στην ελιά

Κάτοικος της Χερσονήσου προχώρησε σε καταγγελία

Το Ηράκλειο κινδυνεύει να “πνιγεί” στα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο το ζήτημα με την υπερκατανάλωση καυσίμων

Η Κρητικιά Ειρήνη - Γρηγορία έβαλε «πλώρη» για το ρεκόρ…

Η 16χρονη συγκίνησε τους Κρητικούς μαζεύοντας σαπούνια

ΠΑΓΝΗ: Έκαναν «ντου» οι ελεγκτές – Πρόστιμο καθώς «φούμαρε»…

Πλήρωσαν τον αντικαπνιστικό νόμο και το αναμμένο τσιγάρο με "τσουχτερά" πρόστιμα

Νεκρή βρέθηκε μητέρα δύο παιδιών

Αναστάτωση στο κέντρο του Ηρακλείου

ΤΟΕΒ: Πως θα γλίτωναν πάνω από 55.000 ευρώ το χρόνο;

Υπέρογκες και συσσωρευμένες οφειλές για τη ΔΕΗ και στον ΤΟΕΒ Γέργερης

Τροχαίο με ντελιβερά: Ξεκινούν τη διαδικασία αφύπνισης

Τροχαίο με ντελιβερά: Ξεκινούν τη διαδικασία αφύπνισης

Προσφυγικό: Αγωνία των Δημάρχων για τη μεταφορά μεταναστών…

Στην ΠΕΔ το "καυτό" θέμα του προσφυγικού

Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Παίζουν “κορώνα γράμματα” τη ζωή τους - Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος, με “οδηγό” τη βιασύνη οι διανομές φαγητού

Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Τραυματίστηκε στα μάτια…

Νέο ατύχημα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου

Ντελιβεράς τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στις Μεσαμπελιές

Σοβαρό τροχαίο νωρίς το βράδυ στις Μεσαμπελιές

Η πιο ρομαντική πρόταση γάμου με λύρες, ασκομαντούρα και…

Η παρέα των Κρητικών έκλεψε την παράσταση στην καρδιά του κέντρου του Ηρακλείου

Ληστές έστησαν… καρτέρι σε επιχειρηματία στο Ηράκλειο

Τον χτύπησαν και του έκλεψαν 20.000 ευρώ

Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό στο Ηράκλειο, με το… καλημέρα

Κυριακή ξημέρωσε με ατύχημα στο Ηράκλειο.

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση για πυροσβεστική και αστυνομία

Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι γαρίδας και αλιευμάτων

Πρόστιμο σε ιταλικό σκάφος για παραβάσεις στα αλιευτικά εργαλεία

Σκύλος δάγκωσε δύο αδελφάκια στο Ηράκλειο

Για προληπτικούς λόγους διεκομίσθησαν στο Βενιζέλειο

Διακοπές ρεύματος το Σάββατο στο Ηράκλειο

Που θα κατέβει ο διακόπτης της ΔΕΔΔΗΕ

Τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 9:30 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Νεκρός έπειτα από απαγχονισμό

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ

Απίστευτο: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με… αεροπλάνο

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Σήμα SOS για μια σακούλα με έγγραφα

Χάθηκε σακούλα με έγγραφα στην ευρύτερη περιοχή της Χανιώπορτας

Aναστάτωση από μπαλωθιά - Κάλυκας «προσγειώθηκε» σε αυλή…

Τον τρόμο "έσπειρε" μπαλωθιά στον Καρτερό

«Χτύπησαν» με οδοντογλυφίδες δημοτικό σχολείο – Έγραψαν…

Πήγαν στο σχολείο τους και με το καλημέρα τους περίμενε μία δυσάρεστη… έκπληξη

Κρίσιμα 24ωρα για τον εργάτη που έπεσε από τη σκαλωσιά

Παραμένει διασωληνωμένος στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Τον έπιασαν την ώρα που έκρυβε τα ναρκωτικά στο πάρκο

Είχε την κοκαΐνη σε κουτιά με παυσίπονα

Γονείς άρπαξαν 4 μικρές κόρες και έγιναν «καπνός»

Παρά τη δικαστική εντολή, τα άρπαξαν από τους παππούδες

Κλείνει η Μαιευτική του Βενιζελείου; Κραυγή αγωνίας από…

Υπό κατάρρευση και ένα βήμα από το να μπει λουκέτο

Σκύλος δάγκωσε 10χρονο παιδί - Στην ΩΡΛ του ΠΑΓΝΗ το αγόρι,…

Το παιδί φέρει τραύμα στη μύτη και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ

«Άγιο» είχαν οι επιβάτες του ΙΧ που ανετράπη στον Εσταυρωμένο…

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο - Δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Ηράκλειο: Σε αυτές τις περιοχές θα διακόπτεται καθημερινά…

Δύο δεκάλεπτες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα

Πατέρας Χρήστου - Ιωάννη: Θέλω να σφίξω το γιο μου στην αγκαλιά…

Μετά το κρίσιμο χειρουργείο στη Βοστώνη επιστρέφει «νικητής» στο σπίτι του ο 13χρονος

Νεκρός ο αγνοούμενος τουρίστας στις Γούβες- Είχε έρθει…

Μία μεγάλη επιχείρηση είχε στηθεί από λιμενικό και πυροσβεστική, από το απόγευμα του Σαββάτου όπου και εξαφανίστηκε ο αλλοδαπός

Thomas Cook: Αγωνία για το μέλλον της εταιρείας - Τι συμβαίνει…

Η εταιρεία έχει περίπου 600.000 πελάτες σε διακοπές στην Ευρώπη

Ηράκλειο: Μια αφιλόξενη πόλη για τα ΑμΕΑ με ελάχιστες υποδομές

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τις μέτρητες δυσκολίες

Η παράνομη στάθμευση «ζει και βασιλεύει» στο Ηράκλειο

Η παρανομία στο Μεγάλο Κάστρο έχει... όνομα και επίθετο

Εικόνες – γροθιά για την κοινωνί Ηλικιωμένος ψάχνει τρόφιμα…

Μια ακόμη απόδειξη ότι η οικονομική κρίση παραμένει για τους ευάλωτους …

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.