Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παρέμβαση Αυγενάκη για τις αποζημιώσεις σε φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ

Παρέμβαση Αυγενάκη για τις αποζημιώσεις σε φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ

Περιβάλλον | 06/03/2015 - 20:58
Παρέμβαση Αυγενάκη για τις αποζημιώσεις σε φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ
Σε προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια προβλήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Αυγενάκης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Λαφαζάνη, διαβιβάζοντας επιστολή του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Όπως αναφέρεται «η σχετική υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή δεν δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης του φ/β συστήματος σε άλλη θέση από αυτή της κατανάλωσης. Έτσι όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών και δημοσίων φορέων που δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά χρήση του net metering (π.χ. ξενοδοχεία, αντλιοστάσια ύδρευσης- αποχέτευσης, ΓΟΕΒ, κ.λπ.). Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα του εικονικού (virtual) net metering, δηλαδή ο συσχετισμός και συμψηφισμός μίας κατανάλωσης με φωτοβολταϊκό που δεν βρίσκεται στο χώρο όπου πραγματοποιείται αυτή η κατανάλωση (σήμερα, η σχετική ΥΑ επιτρέπει την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μόνο στον ίδιο ή όμορο χώρο). Για το λόγο αυτό, προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του αρθ. 1 της ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 24461/30.12.2014.»

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα νέα εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα αμείβονται το 2015 με εξαιρετικά χαμηλές τιμές (63-69 €/MWh), κάτι που οδηγεί σε μη βιώσιμες επενδύσεις και μηδενική ανάπτυξη της αγοράς.  Για το λόγο αυτό προτείνεται να υπάρχουν «εύλογες αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά ανά κατηγορία ισχύος με βάση τις νέες “Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)” (2014/C 200/01) της ΕΕ».

Τέλος, δεν προβλέπεται τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών μετά το 2015, γεγονός που δεν συνάδει με την ανάγκη ισοσκελισμού του ως άνω λογαριασμού και την αποφυγή μιας νέας κρίσης στην αγορά ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό προτείνεται «την περίοδο 2016−2020, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της Οδηγίας 2009/29, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 7Ε της ΚΥΑ υπ’ αρ. ΗΠ57495/2959/Ε103. Ειδικότερα, για την ως άνω χρονική περίοδο, το 50% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πρέπει να αποτελούν πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του N.2773/1999».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.