Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παρατηρώντας το Σύμπαν στα 1750 μέτρα! (pics)

Παρατηρώντας το Σύμπαν στα 1750 μέτρα! (pics)

Περιβάλλον | 23/08/2016 - 22:22
Παρατηρώντας το Σύμπαν στα 1750 μέτρα! (pics)
Κυριακή απόγευμα γύρω στις 6,τότε που το άρμα του Φαέθωνα έχει διασχίσει το ουράνιο στερέωμα και κοντεύει το λιόγερμα. Όμως συμβαίνει κάτι το μαγικό όταν βρίσκεσαι στα 6000 πόδια ή 1750 μέτρα και ρίχνεις τη ματιά σου γύρω.

Είναι ένα θαύμα εικόνων και χρωμάτων. Είναι κάτι  σαν ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων , κάτι σαν όνειρο των παιδικών σου χρόνων που η φαντασία αχαλίνωτη καλπάζει στα πράσινα λιβάδια των παιδικών  σκέψεων!

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα μόνο και επιβλητικό στο πέτρινο τοπίο, βιγλάτορας των σημείων του ουρανού, μας περιμένει για να μας ξεναγήσει ανοίγοντας φιλόξενα το θόλο του προς την πύλη των αστεριών, πλανητών και γαλαξιών. 

Πλήθος κόσμου συρρέει σ’ αυτή τη μυστική προσευχή προς το Σύμπαν, την επικοινωνία μαζί του και την ιερή μυσταγωγία! Ο κος … ας με συγχωρέσει γιατί δε ρώτησα το όνομά του, πάντως είναι Φυσικός και ερευνητής,  νέος άνθρωπος με φιλοδοξίες, μας ξενάγησε σε μονοπάτια λίγο δύσκολα κάπως δυσνόητα αλλά πολύ ελκυστικά, γιατί έκρυβαν μια αδιόρατη μαγεία, ακροβατώντας στην επιστήμη και το μυστήριο! 

Μετά την μισάωρη ξενάγηση ακολούθησαν κι άλλες στην είσοδο του μοναχικού πέτρινου φίλου μας, με ερωτήσεις του κοινού και πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις από τους εγκεκριμένους επιστήμονες. Σαν έπεσε το σούρουπο και η νύχτα απλώθηκε με τη χρυσοκέντητη αστερένια φορεσιά της, ο θόλος του αστεροσκοπείου άνοιξε και φάνηκε ο έναστρος ουρανός. Το τηλεσκόπιο με διάμετρο 1.30 μ. ορθώθηκε προς το στερέωμα, τρυπώντας τον μυστηριακό μανδύα κι ένας αέρας παγωμένος και σύμμαχος συνάμα καθάριζε τον ουράνιο δρόμο, για την παρατήρηση. 

Οι κ.κ. επιστήμονες – ερευνητές εκεί, να δίνουν οδηγίες για την παρατήρηση τη δική μας… Την Κυριακή βράδυ ήταν η σειρά του Μ13. Δηλαδή εκατομμυρίων ήλιων που ομόκεντρα δημιουργούν ένα νεφέλωμα και άλλοι ήλιοι πλαισιώνουν αυτή την έναστρη μπάλα η φωτογραφία της οποίας μας έρχεται από10χιλ. έτη φωτός! 

Νούμερα και στοιχεία που μοιάζουν στους ανίδεους, συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς μου, πως αγγίζουν το μύθο!

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρίσκεται στον Ψηλορείτη, σε ύψος 1750 μέτρων, σε απόσταση 60 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου. Είναι το μεγαλύτερο εν λειτουργία στην Ελλάδα. Το Αστεροσκοπείο με το τηλεσκόπιο των 1.3 μ. εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1995. 

Είναι σημαντικό για τους νέους επιστήμονες η ύπαρξη αυτού του γίγαντα, γιατί τους δίνει την ευκαιρία έρευνας ουσιαστικής. Ο νεαρός επιστήμονας  που μας έκανε την ξενάγηση, είχε τόση χαρά και τόσο πάθος για την μεγάλη ευκαιρία που του έχει δωθεί να μελετά το Σύμπαν, που η λάμψη στα μάτια του ήταν σαν ένας μικρός ήλιος από τους χιλιάδες, τα εκατομμύρια ήλιους που μελετά καθημερινά.

Λίγο πριν το τέλος της ξενάγησης μας αποκάλυψε ότι αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο γνωρίζει μεγάλες δόξες, γιατί τους χορηγήθηκε η χρηματική δυνατότητα για έρευνα και χαρτογράφηση του Σύμπαντος την οποία θα έχουμε όλοι μας, μετά από 5 χρόνια περίπου.

Δανείζομαι τον μικρό διάλογο του παιδιού με τη μαμά του, στην ερώτηση του μικρού αν τα αστέρια νιώθουν μοναξιά -  εκείνη καθησυχάζει το παιδί λέγοντάς του: 

Το φως της ψυχής τους είναι τόσο δυνατό που σκιάζει και απομακρύνει οποιαδήποτε «κυρία μοναξιά» παιδί μου!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II].



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.