Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία           από το Δήμο Χανίων

Παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία από το Δήμο Χανίων

Κρήτη | 22/03/2018 - 09:56
Παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία από το Δήμο Χανίων
Οι Εισαγγελικές Αρχές αρχειοθετούν την υπόθεση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιείται στα Χανιά παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια που σχετίζονται με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος Χανίων είχε αιτιολογήσει την τοποθέτησή τους «προκειμένου να αποφευχθούν κυρίως τα φαινόμενα γκράφιτι», αιτιολόγηση η οποία είναι ψευδής αφού αποδεδειγμένα έχει συμβεί εσκεμμένη μεθόδευση αυτής, τόσο από το Δήμο Χανίων όσο και από τους ίδιους τους «υπεύθυνους επεξεργασίας», που όλα τα προηγούμενα 6 έτη συγκάλυψαν και υποβοήθησαν το πρόβλημα των γκράφιτι, δημιουργώντας έτσι τις ευνοϊκές συνθήκες για την ευρεία εγκατάσταση των εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας. Εξάλλου, με την εφαρμογή του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι», από το Μάη 2016 επιτεύχθηκε ήδη η εκμηδένιση του προβλήματος αναγραφής νέων γκράφιτι στα Χανιά. Όμως, με αφορμή τις πολύ πρόσφατες ζημιές στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χρυσοπηγή Χανίων, που προκάλεσαν άγνωστοι που μπήκαν στις αίθουσες του σχολείου από παράθυρο του 1ου ορόφου χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, ο Δήμος Χανίων με στόχο να αποφευχθούν νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές μονάδες, πλέον προκρίνει ως λύση την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας.

 

Οι αναφερόμενες ζημιές και βανδαλισμοί στα σχολεία των Χανίων αποτελούν μορφή ανάγκης ασφαλείας που μπορεί επαρκώς να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με χρήση ηπιότερων μέσων ασφαλείας προσώπων και αγαθών εξίσου αποτελεσματικών αλλά λιγότερο επαχθών για τους πολίτες και τους μαθητές. Τέτοια μέσα είναι η ενίσχυση της περίφραξης του αύλειου χώρου του σχολείου και η εγκατάσταση Συστήματος Συναγερμού Ασφαλείας σε συνδυασμό με τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητήρων (φωτοκύτταρα) ελέγχου κίνησης στις εξωτερικές όψεις ενός κτιρίου και διασυνδεδεμένων προβολέων φωτισμού, ώστε κανείς να μην μπορεί ούτε καν να πλησιάσει στον τοίχο του κτιρίου ούτε και τη νύχτα. Οπωσδήποτε όμως, αυτά τα συστήματα θα πρέπει όταν είναι σε λειτουργία να λειτουργούν, να ενεργοποιούνται.

 

Την παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια των Χανίων στα οποία οι κάμερες έχουν εμφανή παράνομη στρέψη και εμβέλεια λήψης που δεν περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο, μπορεί να τη διαπιστώσει όποιος περπατήσει στα πεζοδρόμια ή οδηγήσει στους δρόμους γύρω από Δημόσια Σχολεία αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων όπως: 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο-4ο Νηπιαγωγείο (10 κάμερες), 7ο Δημοτικό Σχολείο και 7ο Νηπιαγωγείο (4 κάμερες), 10ο Δημοτικό Σχολείο και 10ο Νηπιαγωγείο (2 κάμερες), 17ο Δημοτικό Σχολείο (5 κάμερες), Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής (6 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών (10 κάμερες) κ.α., ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για Δημόσια-Δημοτικά κτίρια των Χανίων όπως το «Ιστορικό Αρχείο Κρήτης» (6 κάμερες) και το Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» (4 κάμερες).

 

Σημειωτέον, δεν υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους των Δημόσιων Σχολείων των Χανίων οι προβλεπόμενες ενημερωτικές πινακίδες για την ώρα λειτουργίας ή όχι του συστήματος βιντεοεπιτήρησης ενώ αντιθέτως υπάρχουν κάποιες μη νόμιμες πινακίδες προειδοποίησης-εκφοβισμού σχετικά με την εκτελούμενη βιντεοεπιτήρηση. Επίσης, εντοπίζεται η χρήση κάποιας ή κάποιων από τις κάμερες ασφαλείας σε ρόλο κρυφής εξωτερικής κάμερας, με σκοπό να ελέγχονται οπτικά συγκεκριμένα σημαντικά όμορα κτίρια στα οποία δεν υπάρχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα.

 

Η Ανεξάρτητη «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Α.Π.Δ.Π.Χ.) έχει ήδη εξετάσει το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών ασφαλείας στα σχολεία, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις. Ήδη, έγγραφα και Αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής επιβεβαιώνουν τις σχετικές καταγγελίες για τα αναφερόμενα κτίρια στα Χανιά. Απαιτείται αναλυτική αρχική «Γνωστοποίηση» συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Ανεξάρτητη Αρχή ακόμη και Άδεια αυτής σε ορισμένες περιπτώσεις, απαίτηση η οποία αποδεδειγμένα δεν τηρείται από το Δήμο Χανίων. Επίσης, στο Δήμο Χανίων αγνοούν πως ειδικά για τα σχολεία απαιτείται απαραιτήτως Απόφαση από αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, στην οποία να φαίνεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού (δασκάλων-καθηγητών), του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, δηλαδή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της σχολικής κοινότητας. Με αυτό ως προαπαιτούμενο, ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εγκατάσταση και λειτουργία Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Είναι διαρκής και ταυτόχρονη η παράνομη δράση Δημόσιων Λειτουργών (Διευθυντών των σχολείων) και των αρμοδίων του Δήμου Χανίων οι οποίοι σε συνέργεια με τις Εταιρείες Ασφαλείας που προμηθεύουν, εγκαθιστούν, θέτουν σε λειτουργία και συντηρούν τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στα κτίρια, ανεπίσημα, κρυφά και ερήμην του Ελληνικού Κράτους και της κοινωνίας, υλοποιούν τις προϋποθέσεις για διαρκή ηλεκτρονικό/ψηφιακό οπτικό έλεγχο των Ελλήνων πολιτών εις βάρος των Συνταγματικών δικαιωμάτων τους και του Δημοσίου Συμφέροντος.

 

Η Αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τις Εισαγγελικές Αρχές (Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων - Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης), έχει ως αποτέλεσμα τη μη απεγκατάσταση των παράνομων αυτών συστημάτων ακόμη και μετά από τις σχετικές Αποφάσεις της Α.Π.Δ.Π.Χ., τη μη επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων εις βάρος των «υπευθύνων επεξεργασίας», των συνεργών τους Εταιρειών Ασφαλείας και του Δήμου Χανίων. Η καταγγελλόμενη παράνομη Αρχειοθέτηση των σχετικών Δικογραφιών, αφορά ακόμη και αυτήν που σχηματίστηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, την οποία Εισαγγελικοί Λειτουργοί των Χανίων την Αρχειοθέτησαν ως «ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης». Έτσι οι κάμερες ασφαλείας παραμένουν στα σχολεία και η παρανομία επεκτείνεται. Δεδομένου ότι ουσιαστικά καταλύεται η λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης όσον αφορά την υπόθεση αυτή και προκαλείται κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και για την Εθνική Ασφάλεια, για την εμπλοκή πρώην και νυν Εισαγγελικών Λειτουργών των Χανίων στην Αρχειοθέτηση της υπόθεσης, έχουν ήδη ενημερωθεί οι συνδικαλιστικές τους Ενώσεις όπως και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.