Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πάνω από 250 χιλιάδες θανάτους ετησίως προβλέπουν λόγω της αλλαγής του κλίματος

Πάνω από 250 χιλιάδες θανάτους ετησίως προβλέπουν λόγω της αλλαγής του κλίματος

Περιβάλλον | 23/10/2014 - 16:40
Πάνω από 250 χιλιάδες θανάτους ετησίως προβλέπουν λόγω της αλλαγής του κλίματος
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ 2030 και 2050, πλήττοντας τις φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης - μια παγκόσμια πρόκληση που συναγωνίζεται Έμπολα, ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα.

«Οι φτωχότερες χώρες, με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, είναι οι πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Thomas Silberhorn, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Mαζί με την κρίση του ιού Έμπολα, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης.

«Οι φυσικές καταστροφές θα πάρουν περισσότερες ζωές από ό,τι ποτέ. Ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εξαπλωθούν περαιτέρω, διότι τα κουνούπια που τα μεταδίδουν ευδοκιμούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Και οι περιπτώσεις διάρροιας θα αυξηθούν εάν οι ξηρασίες και οι πλημμύρες φέρουν περισσότερες ελλείψεις σε καθαρό πόσιμο νερό», εξήγησε ο Silberhorn τη Δευτέρα (20 Οκτωβρίου).

Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου της να επιτρέπει την υπερθέρμανση του πλανήτη να φθάνει μόνο στο ανώτατο όριο του 2% πάνω από τα επίπεδα προ της εκβιομηχάνισης.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών των τελευταίων 30 ετών έλαβε χώρα μεταξύ του 2000 και 2010. Εάν οι χώρες συνεχίσουν ως έχουν μέχρι σήμερα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί 3.7 - 4.8 βαθμούς μέχρι το 2100, εκτιμάται .

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των δύο βαθμών, οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, δήλωσε ο Silberhorn. Στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι στα τέλη του 2015, είναι ένα αποφασιστικό ορόσημο.

Αν και ο ιός Έμπολα μπορεί να ελεγχθεί, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι μη αναστρέψιμες, είπε ο ιατρικός ερευνητής Δρ Rainer Sauerborn. Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τόνισε.

«Κανείς δεν δέχεται τη δυσάρεστη αποστολή της χρηματοδότησης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να προστατεύσει τους πληθυσμούς τόσο από Έμπολα όσο και από τις επιπτώσεις των κλιματικής αλλαγής».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο όσον αφορά στη χρηματοδότηση του κλίματος, με ένα τρέχον ποσοστό περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ.

ΣΚΑΙ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.