Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μεγαλώνοντας με την ΕΡΤ: Η Λιλιπούπολη, η Φρουτοπία και οι άλλοι... (vids)

Μεγαλώνοντας με την ΕΡΤ: Η Λιλιπούπολη, η Φρουτοπία και οι άλλοι... (vids)

Παιδιά & Γονείς | 14/06/2013 - 09:10
Μεγαλώνοντας με την ΕΡΤ: Η Λιλιπούπολη, η Φρουτοπία και οι άλλοι... (vids)
Ήταν 11:20 το βράδυ της Τρίτης όταν σταμάτησε η μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ και η οθόνη της τηλεόρασης μαύρισε. Η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την δημόσια τηλεόραση και μαζί μια ολόκληρη ιστορία, τα παιδικά χρόνια και τις μνήμες όλων μας.

Το 3pointmagazine.gr παρουσιάζει μερικά από τα πιο αγαπημένα προγράμματα της ΕΡΤ για παιδιά. Εκπομπές ελληνικής παραγωγής, που σημάδεψαν την ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και τα παιδικά χρόνια των περισσότερων από εμάς.

1. Φρουτοπία

Το 1985 το κόμικ που είχαν δημιουργήσει δύο χρόνια νωρίτερα ο παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης μεταφέρθηκε στην δημόσια τηλεόραση.

Η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Τα παλιά τα χρόνια, τα φρούτα και τα λαχανικά της Φρουτοπίας ήταν υπόδουλα στους μανάβηδες. Όλα, όμως, άλλαξαν ριζικά, με την ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη.

Οι υπόλοιποι μανάβηδες φοβήθηκαν ότι τους περιμένει η ίδια τύχη και εγκατέλειψαν τη χώρα. Τα φρούτα επωφελήθηκαν από την ευκαιρία, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ψήφισαν τον Αιμίλιο το μήλο για αρχηγό τους, οργάνωσαν στρατό με επικεφαλής τον Φώντα το Σκληρό Καρύδι και ορκίστηκαν να μην αφήσουν ποτέ πια μανάβη να πατήσει στη Φρουτοπία.

Η Φρουτοπία είχε 47 επεισόδια και μεταφέρθηκε οπτικοποιημένο με μαριονέτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

2. Εδώ Λιλιπούπολη

"Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης". Έτσι άρχιζε η θρυλική εκείνη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, που αποτέλεσε ορόσημο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε το 1976 και διήρκησε ως το 1980.

Ο τίτλος της σειράς προήρθε από το κλασικό παιδικό βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», όπου Λιλιπούτειοι ήταν οι μικρόσωμοι άνθρωποι. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου την διεύθυνση είχε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από τις πιο θρυλικές εκπομπές της ΕΡΤ, τόσο για την ποιότητα όσο και για την πρωτοτυπία της.

Κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν στα ραδιόφωνα ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος φαντασία, ποίηση και μουσική αλλά και καυστική σάτιρα, από τα πυρά της οποίας δεν γλίτωναν ούτε πρόσωπα ούτε θεσμοί.

3. Του Κουτιού τα Παραμύθια

Η παιδική σειρά "Του Κουτιού τα Παραμύθια" μεταδόθηκε τη δεκαετία του 1980 από την ΕΡΤ. Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Πρωταγωνίστρια ήταν ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια.

Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός  και η Μελιά.

4. Ουράνιο Τόξο

Ο πρώτος κύκλος του «Ουράνιου Τόξου» προβλήθηκε από την ΕΡΤ-1 την τριετία 1986-89.Την επιμέλεια αλλά και την παρουσίαση είχε ο  Χρήστος Δημόπουλος, ενώ στην συμπαρουσίαση ήταν κατά κύριο λόγο η Ρένα Μάλλιου, η Μαρία Σαμπάνη και η Άννα Δρούζα.

Ιστορίες με γνώση και χιούμορ αλλά και με συμμετέχοντες τα ίδια τα παιδιά. Αγαπήθηκε και συνέχισε μέχρι και πρόσφατα με παρουσιαστή τον Χρήστο Δημόπουλο.

5. Ο θησαυρός της Βαγίας

Ήταν παιδική περιπετειώδης σειρά που προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ και ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια.

Η ιστορία ήταν η εξής: ο δεκατετράχρονος Αλέξης με το Γάλλο φίλο του και τη μικρότερη αδερφή του παραπονιόνταν για το βαρετό καλοκαίρι που θα περνούσαν στην Αίγινα. Ευτυχώς όμως έρχονται κι άλλοι επισκέπτες με τα παιδιά τους, ανάμεσά τους και η Νικόλ κι έτσι όλα αλλάζουν. Η Νικόλ έχει αναλάβει να συγκεντρώσει πληροφορίες για να βοηθήσει ένα Γερμανό που πάσχει από αμνησία.

Η έρευνά της ξεκινάει από τη Βαγία και από την οικογένεια που φιλοξένησε το Γερμανό στην Κατοχή. Τα παιδιά αναζητούν κάποιο χαμένο θησαυρό στην περιοχή και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών για τους κινδύνους της «αποστολής» το πολυμήχανο μυαλό τους, τους οδηγεί στη λύση: στις χαμένες λίρες και στον ανεκτίμητο θησαυρό, αλλά και στη φιλία, την αγάπη και τις ελπίδες για το μέλλον.

6. Τα ψάθινα καπέλα

Ήταν διασκευή του μυθιστορήματος της Μ.Λυμπεράκη που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1995. Η σειρά διαδραματίζεται στην Κηφισιά τα τελευταία καλοκαίρια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρεται στη ζωή τριών νεαρών κοριτσιών -αδερφών (16, 18 και 20 χρόνων). Η Κατερίνα, η Μαρία και η Ινφάντα περνούν τις διακοπές τους στο κτήμα του παππού, βιώνοντας με ξεχωριστό τρόπο η καθεμιά τους την πορεία προς την ενηλικίωση.

Η Μαρία, η μεγαλύτερη, αισθησιακή, κοντά στα μυστήρια της φύσης, η Ινφάντα, φλογερή αλλά συγκρατημένη μπροστά στον έρωτα, η Κατερίνα, διψασμένη για ανεξαρτησία, που διαλέγει το όνειρο. Γι' αυτήν ο μύθος γίνεται η πραγματικότητα, όπως τα μυστηριώδη πρόσωπα της Πολωνέζας γιαγιάς και του καπετάνιου Ανδρέα. Η Κατερίνα αφηγείται τα τρία αυτά καλοκαίρια με φαντασία, χιούμορ και απέραντη τρυφερότητα, με νεανική χάρη που έχει κιόλας έναν τόνο νοσταλγίας.

Πηγή: Κατερίνα Καραβία - 3pointmagazine.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.