Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη

Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη

Τεχνολογία | 20/08/2018 - 14:48
Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη
Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Πριν από χρόνια μίλησα με ένα 16χρονο κορίτσι, το οποίο σκεφτόταν να αποκτήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή συντροφιάς και περιέγραψε τα θετικά στοιχεία. Δεν είναι ότι το ρομπότ που φανταζόταν, μία πολύ εξελιγμένη Siri, αποτελούσε έμπνευση. Είναι ότι ήδη έβρισκε τους ανθρώπους απογοητευτικούς. Και τώρα, για πρώτη φορά, μου εξήγησε ότι οι άνθρωποι είχαν εναλλακτικές λύσεις.

Το κορίτσι είχε μεγαλώσει στην εποχή της Siri, ενός αντικειμένου το οποίο παρουσιάζεται σαν μηχανή ικανή να εκδηλώνει συναισθήματα. Της έμοιαζε φυσικό ότι άλλες μηχανές θα επέκτειναν το φάσμα των συζητήσεων. Ομως υπήρχε κάτι το οποίο ήταν πολύ νέα για να κατανοήσει ή είχε, όπως πολλοί από εμάς, την τάση να ξεχνά.

Αυτά τα ρομπότ επιδεικνύουν ενσυναίσθηση σε μια συζήτηση για τον φίλο σας, τη μητέρα σας, το παιδί σας ή τον εραστή σας, αλλά δεν έχουν εμπειρία καμιάς τέτοιας σχέσης. Δεν νιώθουν τίποτα από την ανθρώπινη απώλεια ή την αγάπη που τους περιγράφουμε. Ωστόσο δρούμε ωσάν οι συναισθηματικοί δεσμοί που έχουμε με αυτές τις μηχανές να είναι αμοιβαίοι και πραγματικοί. Στην κατασκευή και στο μάρκετινγκ αυτών των συσκευών ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν έναν δεσμό που πρόκειται να οδηγήσει σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Πέρα από αυτό έχει γίνει της μόδας για τους ψυχολόγους να κριτικάρουν την ενσυναίσθηση, μία μοναδική εκδήλωση ανθρώπινης επαφής, σε μια χρονική στιγμή που ξεκινάμε σχέσεις με αντικείμενα που δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση. Η σύμπτωση είναι πολύ βολική. Τα παιδιά θα χάσουν την ικανότητα να διαθέτουν ενσυναίσθηση, καθώς σχετίζονται όλο και περισσότερο με αντικείμενα που δεν μπορούν να διαμορφώσουν τέτοιους δεσμούς.

Η τεχνολογία μάς προκαλεί να κοιτάξουμε τις ανθρώπινες αξίες μας. Μπορούμε να επιχειρήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να θεραπεύσουμε το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ, κάτι που θα ήταν ευλογία, αλλά αυτή η ευλογία δεν αποτελεί αίτιο για να κινηθούμε από την τεχνητή ενίσχυση του εγκεφάλου στην τεχνητή οικειότητα.

Κι όμως αυτά συζητούνται αυτές τις ημέρες. Η συζήτηση ξεκινά με την ιδέα ότι τα ρομπότ συντροφιάς θα είναι «καλύτερο από το τίποτα», επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να αγαπούν και να φροντίζουν άλλους ανθρώπους. Αλλά αυτή η ιδέα γρήγορα μετασχηματίζεται σε μια άλλη. Οτι τα ρομπότ θα είναι καλύτερα σε όλα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν θα σε εγκαταλείπουν ούτε θα αρρωσταίνουν και θα πεθαίνουν. Μπορεί να μην έχουν ικανότητες να αγαπήσουν, αλλά τουλάχιστον δεν θα σου ματώνουν την καρδιά. Ετσι, το καλύτερο από το τίποτα μετατρέπεται σε καλύτερο από τα πάντα. Αυτοί είναι σταθμοί στο ταξίδι της λήθης του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αλλά η λήθη ξεκινά πολύ προτού αποκτήσουμε ένα ρομπότ σύντροφο. Ξεκινά από τη στιγμή που σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα. Για την κατασκευή των ρομπότ θα πρέπει πρώτα να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε οι σύντροφοί τους. Στις αρχές Μαΐου γύρισα ένα φιλμ για την τεχνολογία και την ανθρωπότητα. Ο σκηνοθέτης Μπένετ Μίλερ μου έδειξε κομμάτια από συνεντεύξεις που είχε κάνει με τους πιο διάσημους μελλοντολόγους του κόσμου. Ξανά και ξανά ακούω ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να φροντίσουν τους ηλικιωμένους. Υπάρχει μία επιδημία μοναξιάς και τα ρομπότ θα την κάνουν να ανήκει στο παρελθόν». Και πάνω απ’ όλα είναι η φύση μας, η ανθρώπινη φύση μας, να εξελισσόμαστε. Είναι η ανθρώπινη μοίρα μας να εξελισσόμαστε σε ένα ανώτερο γνωσιακό ον ενός ρομποτικού μέλλοντος.

* H κ. Sherry Turkle είναι καθηγήτρια του προγράμματος Επιστημών, Τεχνολογίας και Κοινωνίας στο ΜΙΤ.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Τεχνολογία

Στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύει η Xiaomi

Kαι στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ημέρα του Παιδιού 2018: Η Google την τιμά με το σημερινό της Doodle

Η παιδική εργασία, η κακοποίηση και η φτώχεια πλήττουν τα παιδιά

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στο Twitter – Τι θα μπορούν να κάνουν…

Θα αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα είναι το timeline τους

Ένας στους τέσσερις διέγραψε το Facebook από το κινητό του…

Η διαγραφή της εφαρμογής από το κινητό δεν συνεπάγεται ωστόσο και διαγραφή από το Facebook.

iPhone: Τα μοντέλα του 2018 δεν θα προσφέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις

Θα διαθέσει τρία νέα μοντέλα iPhone για το 2018

Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Η αλήθεια για τον αλγόριθμο στο Facebook που έγινε viral

Το γύρο του ελληνικού facebook κάνει μια ανάρτηση που έγινε viral.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.