Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Όταν οι Ηρακλειώτες έμαθαν το πόλο... στο λιμάνι!

Όταν οι Ηρακλειώτες έμαθαν το πόλο... στο λιμάνι!

Ηράκλειο | 03/03/2018 - 23:25
Όταν οι Ηρακλειώτες έμαθαν το πόλο... στο λιμάνι!
Με φόντο τον Κούλε έγιναν τα πρώτα βήματα στην τοπική υδατοσφαίριση...

"Αθλητικές Ιστορίες" με τον Χριστόφορο Κοκκινάκη και ένα δημοφιλές άθλημα που το έφτασε ψηλά σε επίπεδο Κρήτης πρώτος ο ΕΓΟΗ...

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη που μπορεί να λένε πολλοί πως έχει... την πλάτη του γυρισμένη στη θάλασσα, ωστόσο έχει τη δική του παράδοση τόσο στη ναυτιλία όσο και στον αθλητισμό στο υγρό στοιχείο! Πολλοί από εσάς δε γνωρίζετε ασφαλώς πως υπήρχε και ένα από τα ομαδικά αθλήματα και δη τα δημοφιλέστερα που τις περασμένες δεκαετίες-τουλάχιστον στην ελληνική επαρχία-ήταν άθλημα της θάλασσας! Ο λόγος για την υδατοσφαίριση (πόλο) που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και μάλιστα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 καλύτερη κρητική ομάδα με βάση τις επιτυχίες της ήταν ο ιστορικός ΕΓΟΗ.

Για τις "Αθλητικές Ιστορίες" μας μιλάει σήμερα ένας από τους κορυφαίους πολίστες εκείνης της εποχής στη μεγαλόνησο, ο Χριστόφορος Κοκκινάκης (συνωνυμία με τον Χανιώτη Κώστα Κοκκινάκη) και θυμήθηκε ξεχωριστές πραγματικά στιγμές! Ας τις απολαύσουμε όπως τις διηγείται...


Πως έγινε η αρχή: "Ο ΕΓΟΗ άρχισε να δείχνει τη δύναμή του στο πόλο από την περίοδο 1962-63! Με πρόεδρο τον Παναγιώτη Χαρωνίτη για δέκα χρόνια από τότε ήταν η καλύτερη ομάδα της Κρήτης αλλά σίγουρα καλές ομάδες είχαν και στη δυτική Κρήτη (Ρέθυμνο-και Χανιά). Κάναμε προπόνηση και παίζαμε τους επίσημους αγώνες στο λιμάνι όπως και στις άλλες επαρχιακές πόλεις. Καβάλα, Καλαμάτα, Πάτρα και εκεί στο λιμάνι τους έπαιζαν!"
Το πόλο στο λιμάνι και... το πετρέλαιο: "Δεν είχαμε πρόβλημα με το νερό του λιμανιού! Κάποια στιγμή γινόταν και ζεστό μπορώ να πω! Όμως πολλές φορές είχαμε άλλα θέματα! Παίζαμε και... μέσα στο πετρέλαιο που ερχόταν από τα καίκια! Και αγαπούσαμε τόσο αυτό που κάναμε που δε δίναμε σημασία!"
Καράβι... τρίτη θέση: "Τι να σας πω για εκείνα τα χρόνια! Φανταστείτε πως ταξιδεύαμε με τα πιο οικονομικά εισιτήρια με το πλοίο στην τρίτη θέση! Και ζηλεύαμε αυτούς που είχαν την λεγόμενη τουριστική καμπίνα!"
Τρία παιχνίδια σε μία μέρα: "Εκείνα τα χρόνια επίσης που μόνο οι αθηναικές ομάδες έπαιζαν σε πισίνα, είχαμε και μεγάλες αδικίες! Φανταστείτε πως όταν διεκδικούσαμε την άνοδο στην Α΄Εθνική, είχε τύχη πρωτάθλημα που μας έβαλαν να παίξουμε τρεις αγώνες την ίδια μέρα! Για να να είμαστε εξουθενωμένοι φυσικά και να έχουμε απώλειες"
Θεατές σε κάστρο και λιμεναρχείο: "Εκείνα τα χρόνια που παίζαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου πόλο, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, μας ήξερε περισσότερος κόσμος εκτός Κρήτης! Παίζαμε σε όλη την Ελλάδα βλέπετε και ήμασταν μέσα στις καλύτερες ομάδες της Β΄Εθνικής! Ωστόσο και στα παιχνίδια μας εντός έδρας ο κόσμος ήταν δίπλα μας! Άλλοι ανέβαιναν στο φρούριο (σ.σ. Κούλε), άλλοι μας έβλεπαν από το λιμεναρχείο! Όμορφα χρόνια και ιδιαίτερες στιγμές!"
Η χαμένη ευκαιρία με τον ΠΑΟΚ: "Το 1970 η άνοδός μας στην Α΄Εθνική του ελληνικού πόλο κρίθηκε σε ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης! Ήταν μια ομάδα που πάντα κερδίζαμε μέχρι τότε! Το παιχνίδι έγινε στο Εθνικό Κολυμβητήριο, στην Αθήνα, στην περιοχή του Ζαπείου! Δεν παίξαμε καλά εκείνη τη μέρα, χάσαμε 7-6 και χάσαμε και την άνοδο!"
Η διαφορά... θάλασσας με πισίνα: "Η διαφορά ήταν μεγάλη και φυσικά εμείς που είχαμε έδρα... στο θαλασσινό νερό είχαμε προβλήματα όποτε παίζαμε στην πισίνα! Βλέπετε το αλμυρό νερό από το γλυκό έχει διαφορά στην άνωση και στο γλυκό νερό είχαμε θέμα προσαρμογής όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο!"
Στη λίμνη του Αγίου Νικολάου: "Όνειρό μας ήταν να παίζουμε και στο Ηράκλειο σε πισίνα! Το μόνο που είχαμε στην Κρήτη για να μας... θυμίζει συνθήκες κολυμβητηρίου εκείνα τα χρόνια ήταν η... έδρα του Αγίου Νικολάου που έπαιζε στη λίμνη! Όμως εκεί είχαμε μια ατυχία όταν ο Λάκης ο Μαραγκουδάκης (σ.σ. έπαιξε και μπάσκετ) είχε βγάλει την ωμοπλάτη του σε κρίσιμο αγώνα! Ωστόσο και πάλι κερδίσαμε!"
Βασίλης και Ντέμης Ευαγγελινός: "Αμφότεροι έπαιξαν πόλο! Ο ένας λιγότερο ο άλλος περισσότερο! Τον Βασιλάκη που έγινε αργότερα ο διάσημος μάνατζερ του μπάσκετ τον προπονούσα μάλιστα εγώ! Αξέχαστες εποχές..."

Η ελληνική παράδοση και τα Χανιά

 
Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παράδοση στο άθλημα και είναι χαρακτηριστικό πως στην υδατοσφαίριση μετράμε τις περισσότερες Ολυμπιάδες! Η εθνική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1920. Μετείχε επίσης το 1924 και το 1948 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια μετείχε στο Μεξικό το 1968 κι έκτοτε μετέχει συνεχώς, με εξαίρεση τη διοργάνωση του 1976 στο Μόντρεαλ που δεν κατάφερε να προκριθεί.
Την κορυφαία διάκριση γνώρισε το 2004 στην Αθήνα. Στους αγώνες αυτούς η γυναικεία ομάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ενώ η ανδρική ηττήθηκε στον μικρό τελικό και τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Η κρητική ομάδα με τις περισσότερες επιτυχίες βέβαια είναι ο ΝΟ Χανίων (της συγχρονης εποχής) με πολλούς Χανιώτες να κάνουν καριέρα και σαν διεθνείς. Θυμίζουμε πως στην φετινή Α1 αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της και η ομάδα του ΟΦΗ...

                                            Από τα άλογα... στο νερό 

Η υδατοσφαίριση είναι ένα δημοφιλές άθλημα και μάλιστα αρκετά παλιό: Βλέπετε διεξάγεται από το 1900 αν και από τότε έχει αλλάξει πολύ. Όπως κάθε άθλημα έχει τους δικούς του κανονισμούς, αλλά αυτοί αλλάζουν, σε μια προσπάθεια της διεθνούς ομοσπονδίας να κάνει το άθλημα πιο κινητικό και θεαματικό. Σύμφωνα με μια φήμη, κάποτε στις Ινδίες Άγγλοι έφιπποι παίζοντας το πόλο από στραβό χτύπημα έστειλαν τη μπάλα σε παρακείμενη λίμνη. Οι πολίστες βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στο νερό για να δροσίσουν την μπάλα και διαπίστωσαν ότι μπορεί να γίνει ένα ανάλογο παιχνίδι μέσα στο νερό. Έτσι, με μια μικρή μπάλα του πόλο παίχτηκε για πρώτη φορά πόλο σε πισίνα που είχε για τέρματα... δυο βάρκες σε απόσταση 50 μέτρων.

Αργότερα ο χώρος μίκρυνε και η μπάλα μεγάλωσε. Άγγλοι κολυμβητές με φανατικότερο τον Ουίλσον από τη Γλασκώβη οργάνωσαν τους πρώτους ανεπίσημους αγώνες το 1876. Σε 10 χρόνια συντάχθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί και έγιναν οι πρώτοι αγώνες του πρωταθλήματος. Το 1890 παίχτηκε σε ανοικτό κολυμβητήριο του Κένσιγκτον ο πρώτος διεθνής αγώνας μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Υπήρχε μεγάλος φανατισμός και οι Άγγλοι κέρδισαν με 4-0. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε διέδωσε το άθλημα στην Ουαλία και την Ιρλανδία. Το 1901 έγινε και ο πρώτος διεθνής αγώνας στη Βιέννη με αντιπάλους μια ομάδα της Ουγγαρίας και τη Βίνερ Ατλέτικ σπορ κλαμπ και το πόλο προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το 1900. Μέχρι το 1930 στις ΗΠΑ ήταν δημοφιλής μια παραλλαγή του αθλήματος όπου παιζόταν με μισοφουσκωμένη μπάλα και είχε αντικειμενικό σκοπό την κατοχή της για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα.
Για πολλά χρόνια η Ουγγαρία ήταν η βασίλισσα της Ευρώπης και του κόσμου. Κατέκτησε τον τίτλο 10 φορές στις 14 πρώτες διοργανώσεις. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία. Από το 1985 συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα και η υδατοσφαίριση γυναικών με πρώτη πρωταθλήτρια την Ολλανδία. 

Η ομάδα στην κεντρική φωτογραφία: Ο ΕΓΟΗ στις δεκαετίες 1960-70.
Πάνω σειρά (από αριστερά): Μοσχονάς, Κοκκινάκης, Καλοκύρης, Νεοκοσμίδης, Σιλαϊδής.
Κάτω σειρά: Μιράλης-Ευαγγελινός.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.