Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Οργισμένοι οι αστυνομικοί του Ηρακλείου με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης - Δεν εξοικονομούνται ένστολοι

Οργισμένοι οι αστυνομικοί του Ηρακλείου με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης - Δεν εξοικονομούνται ένστολοι

Ηράκλειο | 23/08/2016 - 12:17
Οργισμένοι οι αστυνομικοί του Ηρακλείου με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης - Δεν εξοικονομούνται ένστολοι
Την μήνιν των αστυνομικών του νομού Ηρακλείου έχει προκαλέσει το σχέδιο του Π.Δ. που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς προβλέπει τη δημιουργία νέων γραμματειακών θέσεων και όχι την εξοικονόμηση αστυνομικών.

Μάλιστα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου με επιστολή της στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, μετά τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου είτε αυτό είναι ανοιχτό ή κλειστό, αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για το ήδη καταπονημένο Αστυνομικό προσωπικό που σίγουρα αδυνατεί να επωμιστεί. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

«Προ λίγων ημερών είδε το φως της δημοσιότητας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών. 

Με λύπη διαπιστώσαμε ότι για άλλη μια φορά η προχειρότητα και οι δουλειές του ποδαριού υπερίσχυσαν του συμφέροντος του Σώματος αλλά και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας του απλού πολίτη. Σκοπός μιας επιτυχημένης  αναδιάρθρωσης είναι η ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού, μείωση των μάχιμων αστυνομικών που ασχολούνται με γραμματειακά και γραφειοκρατικά ζητήματα ώστε να ενισχυθούν οι περιπολίες προς όφελος του πολίτη και ορθότερη εδαφική κατανομή ανάλογα με την εγκληματικότητα. Αντί αυτού διαπιστώσαμε από το ανωτέρω σχέδιο, για τον Νομό Ηρακλείου, τέσσερις μετονομασίες Αστυνομικών Τμημάτων, μία υποβάθμιση Αστυνομικού Τμήματος σε Αστυνομικό Σταθμό( το συγκεκριμένο Α.Τ. ήδη λειτουργούσε με δύναμη αστυνομικού Σταθμού), κατάργηση ενός μικρού Αστυνομικού Τμήματος υπαίθρου και μεταφορά στη θέση του ενός από τα δύο υπάρχοντα κεντρικά αστυνομικά τμήματα της πόλεως του Ηρακλείου (πλέον με έδρα 20χμ από το αστικό κέντρο και σε ενοικιασμένο οίκημα) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος να αστυνομεύεται πλέον από ένα μόνο Αστυνομικό Τμήμα (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την μεταφορά της έδρας του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου εκτός πόλεως) αλλά και αναβάθμιση αστυνομικών Ομάδων σε Τμήματα με αποτέλεσμα την δημιουργία επιπλέον γραμματειακών θέσεων όπου θα απορροφηθούν ακόμα περισσότεροι μάχιμοι αστυνομικοί. Το μόνο θετικό βήμα είναι η ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης χωρίς όπως να γίνεται λόγος σχετικά με το πώς θα στελεχωθεί μία τόσο νευραλγική Υπηρεσία. 

Βλέποντας συνολικά την εικόνα των υπηρεσιών όπως διαμορφώνονται, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν αποδεσμεύεται και δεν εξοικονομείται ούτε ένας αστυνομικός προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά του εγκλήματος, αντίθετα με την δημιουργία νέων γραμματειακών θέσεων η ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα φτάσουν τα όρια της διάλυσης. Ελπίζουμε η πολιτική και φυσική ηγεσία μας που ανέλαβε αυτό το εγχείρημα, έστω και την ύστατη ώρα να βάλει στην άκρη οποιεσδήποτε παράπλευρες πιέσεις και να προχωρήσει με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια του πολίτη, διαφορετικά η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη». 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου:

«Κύριε Υπουργέ,

Με τη συζήτηση περί μετακίνησης προσφύγων στην Κρήτη να είναι σε εξέλιξη, κι έχοντας προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, τόσο μεταξύ των φορέων, όσο και εντός των κόλπων της κοινωνίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου θεωρεί υποχρέωσή της να τονίσει κάποιους παράγοντες που ενδεχομένως δεν έχουν συνυπολογιστεί. Η αριθμητική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού είναι ήδη περιορισμένη και με πολλές δυσκολίες καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες αστυνόμευσης και περιπολιών. Το σενάριο μεταφοράς 2.000 προσφύγων στην Κρήτη έρχεται να δυσχεράνει περαιτέρω τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο, στον οποίο θα προστεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των 2.000 ανθρώπων, είτε ως στατική δύναμη για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε για την διεκπεραίωση των εγγράφων τους.

Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι στο Νομό Λασιθίου η Διεύθυνση της Αστυνομίας λειτουργεί με κενά αστυνομικού προσωπικού που αγγίζουν το 30% και λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού - καθώς έχει τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Άγιο Νικόλαο , Ιεράπετρα και Σητεία) - η υπάρχουσα Αστυνομική δύναμη είναι αναγκαστικά κατανεμημένη με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της να υπολειτουργούν. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την αύξηση της εγκληματικότητας, το αστυνομικό προσωπικό στο νομό Λασιθίου δεν επαρκεί ούτε καν για να επανδρώσει περιπολικό, πόσο μάλλον για άλλα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Είναι το φιλότιμο των αστυνομικών τελικά, που υπερβαίνουν τον εαυτό τους και πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια, δουλεύοντας περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο χωρίς, όπως θα γνωρίζετε να πληρώνονται για αυτό, κι έτσι ο νομός Λασιθίου κατατάσσεται μεταξύ των ασφαλέστερων της χώρας.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Κράτησης ή Φιλοξενίας Προσφύγων, είτε αυτό είναι ανοιχτό ή κλειστό , αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για το ήδη καταπονημένο Αστυνομικό προσωπικό που σίγουρα αδυνατεί να επωμιστεί. Επομένως μία τέτοια απόφαση φέρνει την αστυνομία της Διεύθυνσής μας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλμα: Η ανάληψη της φύλαξης των προσφύγων στα υπό σχεδιασμό Κέντρα, αποδυναμώνει την προστασία του Πολίτη; Γιατί και τα δύο μαζί … δε γίνονται.

Αναγνωρίζουμε ότι η όποια απόφαση σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για στελέχη της πολιτικής ηγεσίας μπορεί να συνεπάγεται πολιτικού κόστους, ωστόσο το κόστος για τους λιγοστούς αστυνομικούς του Λασιθίου έγκειται στη σωματική τους ακεραιτότητα και την ίδια τους τη ζωή, έχοντας μάλιστα απέναντί τους και την οργή της τοπικής κοινωνίας. Όσο για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο, τα Κέντρα Προσφύγων να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, και πάλι οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειριστούν και να αποκρούσουν τις τυχόν εξεγέρσεις προσφύγων (περιστατικά τα οποία έχουν ήδη συμβεί σε κέντρα κράτησης στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Για αυτούς τους λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε όλα τα δεδομένα, να λάβετε υπόψη τη βούληση των κοινωνιών που θα κληθούν να φιλοξενήσουν και να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες αλλά και τα αντικειμενικά (και χρονίζοντα) προβλήματα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου με την απόφαση σας , να μη θέσετε την Αστυνομία του Λασιθίου μεταξύ σφύρας και άκμονος». 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.