Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Οργιάζει η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη» - «Ασπιρίνη» οι έλεγχοι

«Οργιάζει η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη» - «Ασπιρίνη» οι έλεγχοι

Εργασία | 28/08/2015 - 13:09
«Οργιάζει η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη» - «Ασπιρίνη» οι έλεγχοι
Η ανεργία «καλπάζει» σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινωθηκαν από τον ΟΑΕΔ, με τους πολίτες να βιώνουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη!

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που αφορούν την ανεργία καθώς  και τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο της ΣΔΟΕ  και της Επιθεώρησης εργασίας  σε τουριστικές περιοχές του Νομού και συγκεκριμένα στον χώρο του Επισιτισμού – τουρισμού, όπου έδειξαν την πραγματική εικόνα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας έρχονται ουσιαστικά να επαληθεύσουν όλες αυτές τις επισημάνσεις που έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Μάλιστα αναφέρουν ότι οι έλεγχοι αποτελούν «ασπιρίνη »  στο πρόβλημα καθώς ήταν δειγματοληπτικοί και πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Επιθεώρησης εργασίας της Αθήνας.

Και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου  μεσα από την ανακοίνωση καταγγέλλει όλους αυτούς που επιμένουν στις πολιτικές λιτότητας διογκώνοντας την ανεργία, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανασφάλιστη εργασία όπου τείνει να γίνει μάστιγα και κανόνας στις εργασιακές σχέσεις ορισμένων κλάδων  της οικονομίας, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα να πλήξει ακόμα περισσότερο τα  ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Όσον αφορά την ανεργία, τα στοιχεία  του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι έχουμε σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του περασμένου έτους αύξηση, ενώ αναμένεται νέα εκτίναξη σε μερικές εβδομάδες, αφού σ΄ αυτούς θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι  που ασχολούνται με τον τουρισμό.

  Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και  τα νέα αντιαναπτυξιακά μετρά με το νέο Μνημόνιο γεγονός που θα αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα για την αύξηση της ανεργίας  

Όσο αφορά τους ελέγχους της ΣΔΟΕ και της Επιθεώρησης εργασίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί ειδικά στο χώρο του επισιτισμού – τουρισμού, όπου η ‘’μαύρη’’ ανασφάλιστη εργασία οργιάζει.

Τέλος επισημαίνεται ότι οι παραπάνω έλεγχοι αποτελούν «ασπιρίνη »  στο πρόβλημα καθώς ήταν δειγματοληπτικοί και πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Επιθεώρησης εργασίας της Αθήνας.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλει όλους αυτούς που επιμένουν στις πολιτικές λιτότητας διογκώνοντας την ανεργία, ενώ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανασφάλιστη εργασία όπου τείνει να γίνει μάστιγα και κανόνας στις εργασιακές σχέσεις ορισμένων κλάδων  της οικονομίας, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα να πλήξει ακόμα περισσότερο τα  ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Άλλη μια φορά το ΕΚΗ  ζητά την επαναλειτουργία – επανασύσταση της ΕΥΠΕΑ (ελεγκτικός μηχανισμός ΙΚΑ) και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης εργασίας με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.

Παράλληλα  καλεί την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν άμεσα σε αναπτυξιακά μέτρα ειδάλλως οδηγούμαστε στην εξαθλίωση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των ανέργων και των συνταξιούχων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΗ 

Εκτίναξη της ανεργίας από το 2011

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων στην Κρήτη σημειώθηκε τη διετία 2010-2012. Τον Ιούλιο του 2010, σε παγκρήτιο επίπεδο, οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ήταν 22.487. Τον ίδιο μήνα, το 2011, ο εν λόγω αριθμός ανέβηκε στους 27.508. Τον Ιούλιο του 2012, οι άνεργοι σε όλο το νησί ήταν 31.347. Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2013, οι άνεργοι έφτασαν τους 31.771. Πέρυσι, πάντως, για πρώτη φορά εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταγράφηκε πτώση, σε επίπεδο Κρήτης: Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ήταν 30.425.

Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι άνεργοι στην Κρήτη εντοπίζονται στον πολυπληθέστερο νομό του νησιού, το νομό Ηρακλείου. Ειδικότερα, οι άνεργοι ανά περιφερειακή ενότητα (Ιούλιος 2015):

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου: 23.989

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 7.752

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: 4.297

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: 3.699

Μετά το δήμο Ηρακλείου, που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία – σε παγκρήτιο επίπεδο – με 17.477 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ακολουθεί ο δήμος Χανίων με 6.649 και ο δήμος Ρεθύμνου με 3.547 εγγεγραμμένους. Με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι δήμοι Φαιστού, Μαλεβιζίου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας. Οι 8 εν λόγω δήμοι της Κρήτης είναι και οι μόνοι που ξεπερνούν το φράγμα των 1.000 ανέργων.

Στον αντίποδα σύμφωνα με το rethemnosnews.gr ο Δήμος με τους λιγότερους εγγεγραμμένους ανέργους σε παγκρήτιο επίπεδο είναι ο ακριτικός Δήμος Γαύδου με μόλις… 3 ανέργους. Ακολουθούν ο δήμος Σφακίων, ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο δήμος Αμαρίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Καντάνου-Σελίνου. Και οι πέντε αυτοί δήμοι έχουν διψήφιο αριθμό ανέργων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο (Iούλιος 2015)

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ για τον Ιούλιο του 2015, σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει μείωση της ανεργίας κατά 1,75%. Ειδικότερα, οι άνεργοι ήταν συνολικά 817.787. Παρατηρείται ακόμη τεράστια μείωση του ποσοστού των επιδοτούμενων ανέργων σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Τον Ιούλιο οι άνεργοι που επιδοτούνταν από τον ΟΑΕΔ ήταν 77.960, αντί των 101.257 του Ιουνίου.

Η πτώση αυτή (που αγγίζει το 30%) εξηγείται – βασικά – από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τουριστικά επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-44. Παράλληλα, οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι λυκείου. Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε ότι η πλειοψηφία των ανέργων είναι γυναίκες: Οι άνδρες ανέρχονται σε 312.235 (38,18%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 505.552 (61,82%).

Οι άνεργοι σε αριθμούς ανά δήμο της Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου 17.477

Δήμος Χανίων 6.649

Δήμος Ρεθύμνης 3.547

Δήμος Φαιστού 1.623

Δήμος Μαλεβιζίου: 1.615

Δήμος Ιεράπετρας 1.365

Δήμος Αγίου Νικολάου 1.163

Δήμος Σητείας 1.126

Δήμος Χερσονήσου 885

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων 824

Δήμος Γόρτυνας 774

Δήμος Mινώα Πεδιάδας 664

Δήμος Μυλοποτάμου 444

Δήμος Πλατανιά 416

Δήμος Κισσάμου 317

Δήμος Αποκορώνου 238

Δήμος Αγίου Βασιλείου 183

Δήμος Βιάννου 127

Δήμος Καντάνου-Σελίνου 93

Δήμος Ανωγείων 67

Δήμος Αμαρίου 56

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου 45

Δήμος Σφακίων 36

Δήμος Γαύδου 3

Χάθηκαν 16.700 θέσεις εργασίας λόγω των capital controls

Τα capital controls έφεραν στην ελληνική οικονομία τον Ιούλιο μπαράζ απολύσεων καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα χάθηκαν 16.700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, τη χειρότερη δηλαδή μηνιαία επίδοση απ' το 2001.

Παράλληλα, εκτινάχθηκε κατά 40.000 άτομα μέσα σε έναν μήνα η εκ περιτροπής απασχόληση (από Ιούνιο σε Ιούλιο) εις βάρος της πλήρους, που σημαίνει εργασία λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Από τις 143.972 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, οι 68.000 αφορούσαν εκ περιτροπής απασχόληση έναντι μόλις 28.000 τον Ιούνιο. Κάτι βέβαια που θα επηρεάσει δραματικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εξέλιξη που θα καταγραφεί από το φθινόπωρο...


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.