Όλος ο κόσμος τρώει χόρτα σήμερα! Μια νόστιμη συνταγή για το τραπέζι σας
Χόρτα ζουμερά τσιγαριστά
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό γλυκά χόρτα (ήμερα ραδίκια, βλίτα)
- 250 γρ. σέσκουλα
- 1/2 ματσάκι μυρώνι ή 5 κλωνάρια άνηθο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, χωρίς το φύτρο
- 1 ντομάτα μεγάλη, ξεφλουδισμένη και χωρίς σπόρους
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας του εμπορίου ή 2 κουταλιές σπιτικό πελτέ
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού, μετρίου μεγέθους, λάδι ελιάς
από 1/4 κουταλάκι, δυόσμο, ρίγανη, μαντζουράνα - 1 κουταλιά ξύδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού, μετρίου μεγέθους, νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
- Καθαρίζουμε τα ήμερα ραδίκια ή τα βλίτα, από τα κίτρινα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια.
- Τα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν, προσοχή όμως, όχι να λιώσουν.
- Τρίβουμε την καθαρισμένη ντομάτα στον χονδρό τρίφτη.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Κρατάμε και όσο πράσινο μέρος τους είναι μαλακό και το κόβουμε και αυτό σε κομματάκια.
- Ψιλοκόβουμε το μυρώνι ή τον άνηθο.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι πρώτα να σωταριστεί λίγο και μετά προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
- Αν τα βάλουμε μαζί, ώσπου να σωταριστεί καλά το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια θα καούν, γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να γίνουν.
Όταν σωταριστούν καλά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ το ψιλοκομμένο μυρώνι ή τον άνηθο, τα μυριστικά, 1 πρέζα ζάχαρη, το ξύδι, και το νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσουν, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν.
Συγχρόνως τα χόρτα θα έχουν γίνει και σβήνουμε τη φωτιά στην οποία έβραζαν.
Με τρυπητή κουτάλα, τα παίρνουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο τηγάνι που σιγοβράζει, μαζί με τα κρεμμύδια, τη ντομάτα και τα μυρωδικά.
Δεν στραγγίζουμε τα χόρτα πολύ, να έχουν λίγο νεράκι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην λιώσουν τα χόρτα.
Σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Δεν αφήνουμε το φαγητό στεγνό, πρέπει να έχει τη σάλτσα του.
Ραντίζουμε με λίγο φρέσκο λάδι ακόμα.
Σερβίρεται ζεστό με τυρί φέτα, ή παρέα με άλλα εδέσματα, όπως κρέας ή ψάρι, αντί για σαλάτα.
Παγκόσμια ημέρα αυστηράς χορτοφαγίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», σύμφωνα με το sansimera.gr.
Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.
Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους, σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη ελαύνεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον και δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.