Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Οι Κρητικοί καλλιτέχνες που δεν ζουν αποκλειστικά από την μουσική!

Οι Κρητικοί καλλιτέχνες που δεν ζουν αποκλειστικά από την μουσική!

Πολιτισμός | 21/12/2014 - 21:20
Οι Κρητικοί καλλιτέχνες που δεν ζουν αποκλειστικά από την μουσική!

Αρκετοί Κρητικοί καλλιτέχνες δεν ζουν αποκλειστικά από την μουσική!

Ο Κώστας Βασιλάκης συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τα επαγγέλματα των μουσικών της Κρήτης:

Αντώνης Παπαδάκης (Καρεκλάς): Όπως φανερώνει και το παρατσούκλι του ο Αντώνης Παπαδάκης (Καρεκλάς) υπήρξε εκτός από περιζήτητος λυράρης στην εποχή του και τεχνίτης κατασκευής καρεκλών.

Νικόλαος Τσέγκας: Ο μεγάλος συνθέτης της Κρητικής Μουσικής υπήρξε δεινός ψαράς και ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων.

Αντρέας Κανακάκης: Ο Ρεθεμιώτης λυράρης από το χωριό Αμνάτος εκτός από μουσικός υπήρξε ένας από τους πρώτους κατασκεαυστές Μουσικών Οργάνων στην πόλη του Ρεθύμνου κοντά στους "4 Μάρτυρες".

Σταύρος Ψυλλάκης (Ψύλλος): Ο καλλίφωνος λαουτιέρης από την Επισκοπή Ρεθύμνης που έφυγε νωρίς ήταν κρεοπώλης εκτός από μουσικός.

Γιώργος Τζιράκης (Τζιρογιώργης): Ο λυράρης από το χωριό Αρχοντική Ρεθύμνης διατηρούσε καφενείο στο χωριό του. Έφυγε στα 60 του χρόνια.

Στρατής Καλογερίδης: Ο σπουδαίος Σητειακός βιολάτορας εκτός από καταξιωμένος μουσικός και ερευνητής ήταν και Φωτογράφος. Διατηρούσε Φωτογραφείο στο προάστιο Πόρος Ηρακλείου όπου σήμερα υπάρχει στάση λεωφορείου με το όνομά του, προς τιμήν του.

Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης): Ο Μεγάλος Μπουλγαρίστας από το Ρέθυμνο ασκούσε το επάγγελμα του ρολογά στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου ένα επάγγελμα που συνεχίζουν και οι απόγονοί του στο ίδιο ακριβώς σημείο μέχρι σήμερα.

Γιώργος Κουτσουρέλης: Ο δεξιοτέχνης λαουτιέρης και τραγουδιστής διατηρούσε καφενείο στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων.

Γιάννης Δερμιτζάκης (Δερμιτζογιάννης): Ο τροβαδούρος της Σητείας με το εξαιρετικό χάρισμα της δημιουργίας πρωτότυπων στίχων διατηρούσε δισκοπωλείο στην Σητεία εκτός από την καλλιτεχνική του δραστηριίοτητα η οποία ήταν έντονη και άκρως επιτυχημένη.

Αλέκος Καραβίτης: Ο γλυκόλαλος Ακτουδιανός λυράρης εκτός από μουσικός υπήρξε και ιδιοκτήτης καφενείου αρχικά στην Αθήνα και στην συνέχεια έγινε αποκλειστικός διανομέας πάγου στην Αττική μια αποκλειστικότητα που του έδωσε ο κουμπάρος του γνωστός επιχειρηματίας Αντώνης Φίξ με το εργοστάσιο μπύρας.

Μανώλης Σταγάκης: Ο Ρεθεμιώτης λυράρης από το χωριό Αρχοντική ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κατασκευή μουσικών οργάνων και έγινε ο αναμορφωτής της Κρητικής λύρας δίνοντάς την την μορφή που γνωρίζουμε όλοι μας σήμερα.

Μανώλης Λαγουδάκης (Λαγός): Ο δεινός Περβολιανός λυράρης και τραγουδιστής διατηρούσε καφενείο στο προάστιο Περβόλια Ρεθύμνης με μεγάλη επιτυχία. Στο καφενείο αυτό είχαν γίνει αξέχαστες παρέες με πολύ κέφι παρέα με τον καλό του φίλο και αξεπέραστο τραγουδιστή Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη).

Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Ναύτης): Εκτός από καταξιωμένος Βιολάτορας υπήρξε οδηγός λεωφοείων, ελαιοχρωματιστής στην Αμερική και είχε ως χόμπι και την Αγιογραφία.

Κώστας Μουντάκης: Εκτός από λυράρης και δάσκαλος της Κρητικής Μουσικής σε διάφορα Ωδεία της Κρήτης και της Αθήνας δούλευε και στα Λιπάσματα στο Κερατσίνι.

Θανάσης Σκορδαλός: Εκτός από λυράρης ο "Στρατηγός της λύρας" από το Σπήλι, δούλευε και στην Τράπεζα της Ελλάδος διορισμένος από τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

Λεωνίδας Κλάδος: Ο καταξιωμένος Αμαριώτης λυράρης υπήρξε πολύ επιτυχημένος Ζαχαροπλάστης μια επιχείρηση που συνεχίζουν με την ίδια επιτυχία τα παιδιά και τα εγγόνια του στην περιοχή Μοίρες Ηρακλείου από όπου κατάγονταν η αείμνηστη σύζηγός του.

Νίκος Καδιανάκης (Καδιανός): Ο γνωστός λαουτιέρης από τους Βώρους Ηρακλείου είχε φύγει εκτός Ελλάδας για ένα διάστημα για να δουλέψει στην Γερμανία. Εκεί αρχικά έγινε οδηγός φορτηγών και κατόπιν άνοιξε το Κρητικό κέντρο "Κρήτη" από το οποίο πέρασαν μεγάλα ονόματα του Κρητικού πενταγράμμου την δεκαετία του '70.

Αντώνης Περιστέρης: Ο λυράρης από την Γέργερη Ηρακλείου άνοιξε στην Αθήνα το γνωστό Κρητικό στέκι "Κάστρο" το οποίο για 32 χρόνια (1974 - 2006), αποτελούσε το σπίτι των Κρητικών της Αθήνας και των φίλων της Κρήτης. Το κέντρο "Κάστρο" συνεχίζει να λειτουργεί μετά τον θάνατο του Αντώνη Περιστέρη υπο άλλη διεύθυνση και άλλη μορφή.

Νίκος Σκευάκης: Ο σπουδαίος λυράρης από το Τυμπάκι Ηρακλείου εκτός από την καλλιτεχνική του πορεία ήταν ένας εκ των ιδιοκτητών του Κρητικού κέντρου "Γοργόνα" στην Νέα Χαλκηδώνα Αττικής ένα κέντρο που συνεχίζει την λειτουργία του ακόμη και σήμερα υπό την διεύθυνση του πρώην συνεταίρου του Ευτύχη Ντουντουλάκη (Ρουμαθιανού). Ο Νίκος Σκευάκης είναι και κατασκευαστής Κρητικών Μουσικών Οργάνων.

Νίκος Ξυλούρης: Ο σπουδαίος Ανωγειανός λυράρης και τραγουδιστής που έκανε την Κρητική Μουσική αγαπητή παγκοσμίως είχε ανοίξει ένα δισκοπωλείο στην Στοά Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο λειτουργεί ασταμάτητα ως τις μέρες μας από την σύζηγό του την κα Ουρανία Ξυλούρη και τον γιο του Γιώργο.

Μανώλης Κακλής: Ο σημαντικός Ρεθεμιώτης ερμηνευτής και λαουτιέρης εκτός από την λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία διατηρεί επί σειρά ετών Κρητικό κέντρο διασκέδασης στην παραλία της Επισκοπής Ρεθύμνης από όπου κατάγεται με την επωνυμία "ΚΑΚΛΗΣ".

Μιχάλης Τζαγκαράκης: Ο Ηρακλειώτης λυράρης που γλέντισε τους Κρήτες σε δύσκολα χρόνια ήταν ένας από τους πιο δυνατούς επιχειρηματίες Κρητικών κέντρων στο Ηράκλειο Κρήτης με μεγάλη επιτυχία.

Ζαχαρίας Κριτσωτάκης: Ο ιδιαίτερος λυράρης από τον Κρουσώνα Ηρακλείου διατηρούσε επι σειρά ετών Κρητικά κέντρα στην πόλη του Ηρακλείου με μεγάλη επιτυχία.

Βασίλης Σκουλάς: Ο ανεπανάληπτος Ανωγειανός λυράρης και τραγουδιστής διατηρεί επί σειρά ετών Κρητικά κέντρα τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Ανώγεια με την επωνυμία "Ντελίνα".
Αλέκος Πολυχρονάκης: Ο πετυχημένος Ηρακλειώτης λυράρης και τραγουδιστής ήταν επίσης ιδιοκτήτης του Κρητικού κέντρου "Αποσπερίδα" στην Αθήνα αλλά και τεχνίτης στην τοποθέτηση πλακιδίων ένα επάγγελμα που συνεχίζει να ακολουθεί ακόμη και σήμερα.

Δημήτρης Σγουρός: Ο δεξιοτέχνης λυράρης από το χωριό Κριτσά Αγ. Νικολάου είναι εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης και Δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο.

Βερδινάκης Κώστας & Μανώλης: Τα αδέρφια Βερδινάκη που κατάγονται από το Γερακάρι Αμαρίου Ρεθύμνης εκτός από την καλλιτεχνική τους πορεία συνεχίζουν επιτυχώς την λειτουργία του δισκοπωλείου του αείμνηστου πατέρα τους Νίκου Βερδινάκη επίσης λυράρη το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου και εμπορεύετε επίσης Μουσικά Όργανα καθώς και Μηχανήματα Ήχου.

Ηλίας Χορευτάκης: Ο γνωστός βιολάτορας από τα Χανιά εκτός από την δυναμική καλλιτεχνική του πορεία, διατηρεί και δικό του Κουρείο στο κέντρο των Χανίων.

Θοδωρής Πολυχρονάκης: Ο Κισσαμίτης βιολάτορας δουλεύει ως Ψαράς στο Καστέλι και παλιότερα υπήρξε εισπράκτορας εισητηρίων στα Κτελ του Νομού Χανίων.

Περικλής Τζουγανάκης: Ο καταξιωμένος Κισσαμίτης βιολάτορας διατηρεί και Χρυσοχοείο στο Καστέλι Χανίων.

Αντώνης Βερυκάκης: Ο ταλαντούχος λαουτιέρης που κατάγεται από τις Λουσακιές Χανίων, είναι ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές λαούτων της γενιάς του και όχι μόνο και διατηρεί οργανοποιείο, στα Χανιά με μεγάλη επιτυχία, επι σειρά ετών.

kritikiparadosi.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.